![]() |
|
Miasto 44 (2014, reż. Jan Komasa) - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3) +--- Dział: Filmy polskie (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-polskie--13) +--- Wątek: Miasto 44 (2014, reż. Jan Komasa) (/Thread-Miasto-44-2014-re%C5%BC-Jan-Komasa--3329) |
RE: Miasto 44 (2014, reż. Jan Komasa) - OGPUEE - 03-08-2025 Historyk ocenia film pod kątem historycznym. I w jego opinii Komasa mocno to romantyzował powstanie i zarzuca mu próby łapania wielu srok za ogon w ukazywaniu wydarzeń. Jednocześnie też rozumie, że Komasa musiał być zachowawczy (m.in. ambiwalentna końcówka), bo by go rozszarpano (choć ja uważam, że to Bąkiewicze i inne pato-patriotyczne kreatury by go rozszarpały, a nie żyjący uczestnicy, którzy sami krytycznie oceniali zasadność powstania). Zwłaszcza, że ja mam wrażenie, że Komasa jednak w poglądach jest bliższy Zychowiczowi, co widać częściowo w filmie: RE: Miasto 44 (2014, reż. Jan Komasa) - Bucho - 04-08-2025 Nie wiem jak tam Bakiewicz, ale mysle, ze naprawde spora czesc prawakow patrzy mocno ktytycznym okiem na to powstanie, z oczywistych powodow. RE: Miasto 44 (2014, reż. Jan Komasa) - OGPUEE - 04-08-2025 A w to nie wątpię, wszak najbardziej krytyczne głosy nt. powstania pochodzą od Konfederatów, Ziemkiewicza, Brauna, JKM-a - bynajmniej nie lewicowców. Ostatnio Leszek Żebrowski u Tomasza Drwala też był zdania, że decyzja o powstaniu była zbrodnią i osoby decyzyjne wprost nazwał mafią. Ale jest ta prawica koncesjonowana (i jej kibice), która od lat kultywuje politykę "kapitału krwi" i pielęgnuje szkodliwe mity, że inaczej stalibyśmy częścią ZSRR albo że powstanie wybuchłoby samoistnie lub że młodzież chciała dzielnie umierać. Albo każe delikatnym krytykom siedzieć cicho, bo tylko uczestnicy powstania mogą oceniać zasadność (a potem pikaczu fejs, bo ci uczestnicy mówią to samo co owi krytycy). Ostatnio Dudeł mówi, że dzięki powstaniu mamy obecną niepodległość (jakim kurwa cudem), a Nawrocki też powielał podobne bon-moty o heroizmie i że warto było (czemu mam wrażenie, że Trzaskowski, gdyby był jednak preziem, też by gadał takie kocopoły). I to całe "cześć i chwała bohaterom" w moim odczuciu też jakieś relatywizowanie, uprawiane również przez krytyków powstania, w dodatku bez refleksji, bo jak poczyta się przebieg walk i późniejsze konsekwencje, to pada pytanie, czy to nie jeden z tych momentów, gdy odwaga graniczy z głupotą. I jakby tamci cywile by usłyszeli to hasło, to rzuciliby wiązanką przekleństw. I ta koncesjonowana prawica trzyma dyskurs trzymający przeciętnych ludzi w niewiedzy. Kilka dni temu na fejsbuku uświadomiłem jednemu gościowi, że dowódcy doskonale wiedzieli że powstanie nie ma szans i po zapoznaniu się z faktami był zaskoczony ich irracjonalnością. RE: Miasto 44 (2014, reż. Jan Komasa) - Spoilerowo - 06-08-2025 obejrzane dzisiaj po raz pierwszy i chyba ostatni, no naprawdę co miał w głowie reżyser dając piruety i tańce w slow-motnion niczym Neo? jak to strasznie nie pasowało do tego filmu puenty z laskami polegały na tym, że czarnulka z bidy, poświęciła się walczyć, nie bała się i zginęła z jelitami na wierzchu natomiast blondyna z lepszej rodziny, cwaniara ocalała czy ją Helmut w szpitalu kropnął i obie skończyły tak samo, no druga może na kupie wrzucona z innymi laskami RE: Miasto 44 (2014, reż. Jan Komasa) - Pelivaron - 06-08-2025 (06-08-2025, 22:05)Spoilerowo napisał(a): obejrzane dzisiaj po raz pierwszy i chyba ostatni, no naprawdę co miał w głowie reżyser dając piruety i tańce w slow-motnion niczym Neo? jak to strasznie nie pasowało do tego filmu Chciał być hollywoodzko fajny, a wyszło gniotowato. No, filmowy gniot, po prostu :) RE: Miasto 44 (2014, reż. Jan Komasa) - Hitch - 06-08-2025 Wyszedł bardzo fajny, z paroma nietrafionymi artsy-fartsy zabiegami. Ale ogólnie to takie polskie Black Hawk Down i bardzo lubię do niego wracać. RE: Miasto 44 (2014, reż. Jan Komasa) - Paszczak - 07-08-2025 W BHD sigma samiec Eric Bana dusi murzaja garottą, po czym wysadza mini bossa w kosmos. Kobiety na widowni wilgotnieją z desperacką świadomością że sigma Bana nie zamoczy, bo jest ponad nimi. Zamiast tego wraca do bazy wpierdolić własnoręcznie ustrzelonego guźca afrykańskiego. W Miasto 44 beta pizda protagonista leci na wroga bez broni jak skończony debil po czym spędza resztę filmu jako zombie. W międzyczasie simpuje dwóm laskom, z których jedna (brunetka) jest zdradzieckim kurwiszonem. Guźca afrykańskiego nawet nie poliże. Quod erat demonstrandum. RE: Miasto 44 (2014, reż. Jan Komasa) - Dr Strangelove - 07-08-2025 Może ludzie nie kręcą już dobrych filmów, ale nadal piszą dobre komentarze :) RE: Miasto 44 (2014, reż. Jan Komasa) - Gieferg - 07-08-2025 U mnie dalej 10/10 i tak już zostanie, oglądałem 7 czy 8 razy. RE: Miasto 44 (2014, reż. Jan Komasa) - Kluski - 07-08-2025 (02-08-2014, 02:43)Mental napisał(a): @shamar (02-08-2014, 05:54)Bucho napisał(a): Sorry za troling, ale posty Shamara z poprzedniej strony (man, jak Ty czasami z czyms wystrzelisz) mnie zwyczajnie natchnely, no i jak na dzentelmena przystalo, ostro browarzylem przez pol dnia i spora czesc wieczoru. Wiecie jak to jest, czlowiek ma jeden dzien wolny po osiemnastu pracujacych (napierdalam w tym jukeju jak jakis murzyn), to musicie mi wybaczyc :) W ogóle jakie perełki tu można odkopać :) Forum musi przetrwać. Swoją drogą zbiórka niebawem. Miasto 44 oglądałem z 5 lat temu, ale już niewiele pamiętam, trzeba będzie kiedyś powtórzyć. RE: Miasto 44 (2014, reż. Jan Komasa) - Spoilerowo - 07-08-2025 uzupełniłem wiedzę o czytanie tego tematu, czyli blondyna i Stefan też wyzionęli ducha i na końcu mamy tylko wizję jakby to było pięknie, bo ocaleli? 2 lata później w Wołyniu Smarzola było to samo na końcu, piękna utopijna wizja jak na wozie jechała blondyna dlaczego nie można było pokazać, jak blondyna i Stefan dostają kulkę (zwiększenie dramaturgii, że PW to rzeź i Helmut nie oszczędzał nikogo), a na wysepce na końcu jest ukazana jakaś inna dwójka nastolatków która przeżyła i która mogłaby mignąć w filmie w krótkiej scenie RE: Miasto 44 (2014, reż. Jan Komasa) - OGPUEE - 07-08-2025 (07-08-2025, 09:39)Kluski napisał(a):Zabawnie się post zestarzał, obecnie wiedząc jak to było naprawdę z powstańczym Murzynem (czyli oszustem bez honoru i olewającym swe dzieci) i jaka droga została obrana przez Mentala :). I że racja była po stronie shamara.(02-08-2014, 02:43)Mental napisał(a): @shamar |