Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Harry Potter - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Serie filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Serie-filmowe--21)
+--- Wątek: Harry Potter (/Thread-Harry-Potter--763)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37

RE: Harry Potter - OGPUEE - 22-09-2025

W Kamieniu filozoficznym był najfajniej pokazany, ryło nie było przekombinowane, a także twórcy byli wierni opisowi książkowemu. I dużo roboty robił Ian Hart.

RE: Harry Potter - samuuel - 22-09-2025

Świetny to był młody Riddle w Księciu Półkrwi, ale ten z Kamienia też miał swój klimacik

Harry Potter - Pitero - 22-09-2025

Co?! Riddle z Księcia Półkrwi gdy sobie go wyobrażałem czytając książkę tak się różnił od tego jaki był w filmie jak to tylko możliwe. Wg książki miał 16 lat a wyglądał jak dziecko.

Idealnym i najlepszym Riddle'em był ten nieznany aktor, który grał go w "Komnacie tajemnic". Widząc twojego posta w pierwszej sekundzie byłem nawet pewny, że o niego ci chodzi, aż doczytałem do końca :)

Wysłane z mojego CPH2481 przy użyciu Tapatalka

RE: Harry Potter - samuuel - 22-09-2025

To wcielenie Voldemorta także pochwalę, jak każde inne, które nie jest Fiennesem. Niemniej wolę creepy dzieciaka z retrospekcji z Voldemortem. Nie znam książki, ale wiem, że nie wszystkie jego sceny trafiły do filmu. Pomimo tego w tych paru momentach film mocno błyszczał na tle śmiesznej młodzieżowej dramy i biednego wątku z Ginny. Do tego dzieciaki potrafią świetnie grać takie rolę, stad dużo ich w horrorach w takich rolach

RE: Harry Potter - marsgrey21 - 09-10-2025

Wygląda ok, ale kto wpadł na pomysł by zatrudniać 79-latka? Chcą iść zgodnie z duchem oryginału i recastować w środku serii?

[Obrazek: john-lithgow-seen-in-dumbledore-costume-...9f3531e8dc]
[Obrazek: john-lithgow-seen-in-dumbledore-costume-...34d248b9cf]
[Obrazek: john-lithgow-seen-in-dumbledore-costume-...a2cd1ce020]

No i gdzie są przecieki z Tyronem Snapem?!

RE: Harry Potter - Mefisto - 09-10-2025

Ale widzę progres, bo nie ma maseczek.

RE: Harry Potter - OGPUEE - 15-10-2025

Rita Skeeter pisze w Teletygodniu :)
https://www.facebook.com/FilmyKtoreRyjaBanieZbytMocno/posts/pfbid0WfpLc29YEBqFtnuA4spRCfdvFDoiBKvCXZqYRUZvm62Q3DAqaF7i6Mn9drdsrHH8l

RE: Harry Potter - Spoilerowo - 18-01-2026

RE: Harry Potter - Żółte Krzesło - 23-01-2026

Informacje sprzed tygodnia, ale nikt nie wrzucał. Hans Zimmer skomponuje muzykę do serialu. Nie będzie jednak sam. Wspomogą go muzycy z firmy Bleeding Fingers Music specjalizującej się w komponowaniu muzyki do filmów i telewizji.

Wrzucam też film o tym, jak adaptacje popsuły Voldemorta.

RE: Harry Potter - Pelivaron - 26-01-2026

To byłoby coś ;)

Dlatego uważam, że lepiej jakby to jednak Cyntia Erivo zagrała Voldemorta :)

RE: Harry Potter - OGPUEE - 12-03-2026

O wpływie Wizarding World z parków rozrywki Universala na strefy tematyczne (przynajmniej w Ameryce):

RE: Harry Potter - Spoilerowo - 24-03-2026

RE: Harry Potter - simek - 24-03-2026

Pamiętajcie o grzechach Rowling i żeby bojkotować serial:
Cytat:Jutro pojawi się zwiastun nowego serialu o "Harrym Potterze" i chciałabym wam powiedzieć od razu. Nie będę oglądać tego serialu, nie będę o nim pisać, nie będę się nim interesować, w ogóle, na Zwierzu będziemy sobie funkcjonować tak jakby nie istniał. Wynika to z faktu, że działania autorki serii absolutnie mi ją zepsuły (bardzo lubiłam książki) i nie sprawia mi ona dalszej przyjemności.

Jednocześnie, wiem, że zyski z tego serialu będą z racji praw autorskich i zaangażowania producenckiego częściowo szły do osoby, która wspiera organizacje prześladującą jedną z najbardziej wrażliwych na prześladowanie mniejszości. Co dodatkowo przyczynia się do mojej decyzji. Nie mogę z jednej strony przyjaźnić się z osobami trans a z drugiej udawać, że JK Rowling nie dostaje kasy z Potterowych rzeczy. A skoro dostaje to są to dla mnie rzeczy w jakiś sposób "skażone".

Nie oceniam nikogo kto serial obejrzy, ale jest różnica między aktem oglądania a aktem promowania danej produkcji swoimi działaniami w social mediach. Nie mam też wątpliwości, że znajdziecie wiele innych źródeł tych informacji i przemyśleń i beze mnie sobie poradzicie. Jest wiele innych produkcji, które obejrzę z większą przyjemnością i bez tak głębokiego poczucia dyskomfortu.

NIe zostawiam miejsca na komentarze, bo też nie wdaje się w dyskusję. Taka jest od dłuższego czasu moja postawa.
Cytat z mojej ulubionej blogerki, ona jest tak skrajnie zideologizowana w swoich ocenach kultury, że jest to dla mnie aż fascynujące i przez to lubię ją czytać. Na Instagramie wyłapałem ostatnio od niej bana :(
Blokowanie komentarzy to już klasyka klasyk, w ogóle każdy jej wpis powinien mieć zastrzeżenie, że kochani w komentarzach proszę tylko o tych, którzy się ze mną zgadzają, to nie jest przestrzeń na dyskusję i inne zdanie :p

RE: Harry Potter - slepy51 - 24-03-2026

Cytat: Jest wiele innych produkcji, które obejrzę z większą przyjemnością i bez tak głębokiego poczucia dyskomfortu.

To oglądaj i nie zawracaj nikomu gitary. Miłych seansów bez poczucia dyskomfortu.

RE: Harry Potter - Dr Strangelove - 24-03-2026

Spaślak na pewno i tak obejrzy tylko po cichu :D

RE: Harry Potter - Corn - 24-03-2026

Czy to ze Zwierza Popkulturalnego? Jak ten blog się pojawił, to nawet go lubiłem, bo myślałem, że to wpisy jakiegos gościa. Po latach odkryłem kto za tym stoi i że to wszystko nie jest pisane z szyderą, tylko na serio i kompletnie zmieniło wydźwięk tych samych postów ;)

RE: Harry Potter - Scheckley - 24-03-2026

(24-03-2026, 18:11)simek napisał(a): Pamiętajcie o grzechach Rowling i żeby bojkotować serial:
Cytat:Jutro pojawi się zwiastun nowego serialu o "Harrym Potterze" i chciałabym wam powiedzieć od razu. Nie będę oglądać tego serialu, nie będę o nim pisać, nie będę się nim interesować, w ogóle, na Zwierzu będziemy sobie funkcjonować tak jakby nie istniał. Wynika to z faktu, że działania autorki serii absolutnie mi ją zepsuły (bardzo lubiłam książki) i nie sprawia mi ona dalszej przyjemności.

Jednocześnie, wiem, że zyski z tego serialu będą z racji praw autorskich i zaangażowania producenckiego częściowo szły do osoby, która wspiera organizacje prześladującą jedną z najbardziej wrażliwych na prześladowanie mniejszości. Co dodatkowo przyczynia się do mojej decyzji. Nie mogę z jednej strony przyjaźnić się z osobami trans a z drugiej udawać, że JK Rowling nie dostaje kasy z Potterowych rzeczy. A skoro dostaje to są to dla mnie rzeczy w jakiś sposób "skażone".

Nie oceniam nikogo kto serial obejrzy, ale jest różnica między aktem oglądania a aktem promowania danej produkcji swoimi działaniami w social mediach. Nie mam też wątpliwości, że znajdziecie wiele innych źródeł tych informacji i przemyśleń i beze mnie sobie poradzicie. Jest wiele innych produkcji, które obejrzę z większą przyjemnością i bez tak głębokiego poczucia dyskomfortu.

NIe zostawiam miejsca na komentarze, bo też nie wdaje się w dyskusję. Taka jest od dłuższego czasu moja postawa.
Cytat z mojej ulubionej blogerki, ona jest tak skrajnie zideologizowana w swoich ocenach kultury, że jest to dla mnie aż fascynujące i przez to lubię ją czytać. Na Instagramie wyłapałem ostatnio od niej bana :(
Blokowanie komentarzy to już klasyka klasyk, w ogóle każdy jej wpis powinien mieć zastrzeżenie, że kochani w komentarzach proszę tylko o tych, którzy się ze mną zgadzają, to nie jest przestrzeń na dyskusję i inne zdanie :p

No ta babka to w ogóle pisze jak upośledzona. Nie da sie jej czytać po prostu. Rowling zła, bo transy krytykuje ? i jakaś babka w Polsce seriali nie obejrzy. Ba pewnie dysponując wehikulem czasu, pierwsze coby zrobiła to by zabrała młodszej sobie książki o Potterze...

RE: Harry Potter - Bucho - 24-03-2026

Lepiej, powinna zastrzelic mlodsza wersje siebie za lubienie Pottera :)

RE: Harry Potter - Żółte Krzesło - 24-03-2026

Ciekawe, czy w zwiastunie pojawi się Gangsta Snape. Na to czekam najbardziej. Aktor już się skarży, że dostaje groźby śmierci. Oczywiście, teraz każda krytyka zapigmentowania Snape'a będzie zbywana zaklęciem Rasismus!

RE: Harry Potter - michax - 25-03-2026

Zwierz oprócz pisania książek, udzielania się w wielu swoich podcastach (chyba z pięć ich ma, jeden o musicalach, zvz i kilku innych) to też coraz częściej ją w mediach widzę, np była gościem na kanale Onetu, na Napisach Końcowych, a ostatnio to przy okazji Oscarów dużo jej bylo w mediach na youtube.