Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Man of Steel (2013) - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Film a komiks (https://forumkmf.pl/Forum-Film-a-komiks--24)
+---- Dział: DC EXTENDED UNIVERSE (https://forumkmf.pl/Forum-DC-EXTENDED-UNIVERSE--55)
+---- Wątek: Man of Steel (2013) (/Thread-Man-of-Steel-2013--1934)

RE: Man of Steel(Zack Snyder) - Bogdan - 06-05-2013

Lubię Zimmera, ale dawno nie słuchałem od niego nic nowego - nie wiem więc, jak stoi z formą. Niemniej to co słyszę, wydaje mi się być bardzo dobrym themem dla Supermana w takim wydaniu. Jestem pozytywnie nastawiony również jeśli chodzi o muzykę. Chciałbym na soundtracku utworu w stylu "Time".

RE: Man of Steel(Zack Snyder) - shamar - 06-05-2013

(06-05-2013, 20:17)Szaman napisał(a): Świetny spot, do tego sypnęli prawie wyłącznie nowymi scenami z efektami specjalnymi.

A ta scena, gdzie w "skończonej" był śnieg? Tu jest ujęcie z teasera, bez.
Do tego miasto-eksplozje wygladają jak z "Skyline" ;)

RE: Man of Steel(Zack Snyder) - Juby - 07-05-2013

Jeszcze jeden banner:
[Obrazek: mosv.png]

RE: Man of Steel(Zack Snyder) - Lawrence - 07-05-2013

Na benerku widzę też jest "lans flara". Oby tylko nie przedobrzyli z jej ilością w filmie. Gdyż od czasu do czasu to wiadomo fajnie, ale nie chcę, aby poszło jak u Abramsa, który czasami zdecydowanie z nią przesadza.

RE: Man of Steel(Zack Snyder) - Proteus - 10-05-2013

This really looks good

Może to tylko pitolenie z mojej strony, nakręcone przedpremierowym kitem wciskanym mi przez DC movies, ale ten film naprawdę w zapowiedziach wygląda jak nowa generacja "superhero origin movie". Tak jakby DC wzięło "Batman Begins" i ulepszyło o wszystko to co ekranizacje komisków nauczyły się od 2005.

Jest z odpowiednią pompą. Nigdy specjalnie nie kręciła mnie symbolika Supsa (choć wiem, że drzemie w niej duży potencjał), ale ten film wygląda jakby naprawdę mógł umiejętnie sprzedać cały ten gromkopierdny motyw "You will be the ideal for them to strive to".

RE: Man of Steel(Zack Snyder) - Gal Anonim - 10-05-2013

A ja nie widzę w nim kompletnie nic interesującego. Ani jednej linijki dialogu, ani jednej sceny, ani jednego wybijającego się szczególnie aktora. Nic w zwiastunie nie przekonało mnie, że to film, na który powinienem iść. Nie wygląda źle (choć ten wyblakły filtr mnie irytuje), ale nie wygląda też świetnie.

Mówiłem raczej ogólnie o tym co do tej pory widzieliśmy i jak prowadzona była kampania. Sam TV spot działa raczej jako "ambient zajawka", budując na i utrzymując klimacik tego co już było. Czekam.

RE: Man of Steel(Zack Snyder) - Gal Anonim - 10-05-2013

No ja mówię o ogólnym wrażeniu, nie samym spocie. To po dwóch zwiastunach i przynajmniej dwóch spotach, które widziałem. Poza tym, że wiem, kto w filmie wystąpi nie czytałem za dużo o nim. I nie wywołuje tu mnie nawet małego dreszcza podniecenia (i to nawet nie wina Supermana, bo Superman Returns już po pierwszym zwiastunie się podniecałem na tym forum).

No i nie wiem czym jest nowa generacja superhero origin movie?

RE: Man of Steel(Zack Snyder) - EL-Kal - 10-05-2013

Janek, Crow i Cavill megafajni. Scena, gdy Cavill krzyczy w szale - więcej w tym emocji niż w jakiejkolwiek minie Bale'a, Routha etc. (podejrzewam, że Jonathan Kent kazał Clarkowi od dzieciństwa uważać z używaniem mocy, a potem, w czasie tornado, które widać w drugim zwiastunie, Papa Kent mógł zginąć).

Czekam, podoba mi się sylwetka herosa, klimat mrocznej farmy, a gromopierdność to była zawsze domena Supermana. I główny bohater wydaje się ludzki (rozmowa Esa z Lois w ostatnim trailerze ma klimacik romansikowy niczym z Capa).

Intryguje mnie wątek Kryptoński. Czuję dużo z Byrne'a i tego społeczeństwa sterowanego - naukowcy i żołnierze. Żadnej innej społecznej roli, choć jeśli rzeczywiście tak będzie, będą musieli jakoś wytłumaczyć szczególną miłość, jaką darzy Jor-EL swojego syna. Podoba mi się też wygląd Kryptonu. Przypomina trochę filmowe obrazy schyłku cywilizacji (Rzym, Persowie), ale oczywiście z obcym sznytem.

Mam obawy wobec przebajrzenia motywu mocy i odpowiedzialności za nie, ale z drugiej strony nie mówimy o kolesiu, który napierdala po ścianach i tka pajęczynki, ale o supermanie.

Film wydaje się mieć odpowiedni dla supka ton (dare I say epicness) bez nadmiernej przesady czy cukierkowatości (przynajmniej na razie). Wszystkie motywy związane z Supermanem wydają się być odpowiednio poruszone i o dziwo biorą mnie za serducho i nie odrzucają nijaką komiksowością. Ja wiem, że to pewnie tylko nic nie znaczący slogan reklamowy na bannery, ale ten film naprawdę wygląda jakby łączył to co najlepsze od Nolana i Snydera, dorzucał własne oryginalne klocki od Goyera, jednocześnie ze świadomością, że fani Supermana nie widzieli porządnej ekranizacji od czasów Donnera i dość mają art-housowskich eksperymentów (vide Singer i Superman Returns).

Wszystkie dotychczasowe info o filmie, zapowiedzi, relacje ludzi, którzy już Man of Steel widzieli na pre-screenach. To dla mnie buduje obraz filmu na który DC postanowiło postawić wszystko i który wygląda jakby był w stanie zwrócić ich inwestycję. Jakby te ciągłe fiaska związane z Justice Leage i nieustanna burza mózgów w DC Films miały się w końcu opłacić. Oczywiście to tylko hype i może się okazać, że wyjdzie jak zwykle, ale pisałem już, że to tylko moje powierzchowne wrażenia.

(10-05-2013, 23:04)Crov napisał(a): bo Superman Returns już po pierwszym zwiastunie się podniecałem na tym forum

Co jak co, ale Returns z tego co pamiętał miał bardzo przyjemną kampanię i towarzyszący entuzjazm ze strony komiksiarzy, dopóki nie okazało się, że Singer dał ciała. Ten teaser wciąż potrafi mnie dopompować:

(10-05-2013, 23:26)EL-Kal napisał(a): Scena, gdy Cavill krzyczy w szale - więcej w tym emocji niż w jakiejkolwiek minie Bale'a, Routha etc
E tam, przesadzasz. Zwykły krzyk pod koniec, bez kontekstu. Bale odwalił kawał dobrej roboty jako Wayne, na przestrzeni trzech filmów czuć udrękę Bruce'a, a scen pełnych furii czy typowo Bale'owskiej, trzymanej na wodzy emocji, miał wystarczająco. Cavillowi ciężko będzie go pobić. Natomiast Routh (przy całej sympatii do chłopaka) nie miał się czym popisać i jego przeskoczyć to nie sztuka. Ale przyznam, że Cavill wygląda fantastycznie jako Sups. W dupie mam marudzenie nerdów o kostium, czuć od niego w tych trailerach taką szczerą serdeczność i jednocześnie power. Plus, świetnie wygląda w tym kostiumie i pompę złapał niezłą.

Nawet nie o pompę chodzi. Dobrze wygląda w tej porozciąganej bluzie sportowej i rozmierzwionymi włosami. Bardzo dobrze, bo jakoś się ostatnio zapominało, że Superman to small town guy, którego największymi sukcesami do wyjechania w świat były footballowe przyłożenia. Które i tak dawkował z rozwagą, aby się nie wychylać. Kocham ten smallvillowski wątek, ale ja też ze wsi :-P.

RE: Man of Steel(Zack Snyder) - Proteus - 11-05-2013

Taka ciekawostka:
Koleś pracujacy dla DC, który związał się z produkcją MoS na dwa tygodnie przed rozpoczęciem zdjęć do filmu, a którego znam przelotnie z zagranicznego forum, twierdzi, że wpływ Jonathana Nolana na film jest dużo większy niż jego starszego brata. Mówi, że wprawdzie MoS pewnie nie powstałby w takiej formie jak obecnie, gdyby nie stary Nolan, z którego to inicjatywy ta produkcja w ogóle ruszyła, bo bardzo spodobał mu się pomysł Goyera, ale jednocześnie jego pózniejszy bezpośredni wpływ na produkcje był znikomy (chociaż pośredni wpływ jego filmów wciąż jest odczuwalny w podejściu DC Movies do swoich projektów, MoS pod wieloma względami jest jak historia Nolanowska w pozytywnym znaczeniu). Potwierdził, że teraz WB tylko wykorzystuje jego nazwisko do promocji. Ale powiedział za to, że Jonathan Nolan miał bardzo duży wpływ na końcowe przeróbki scenariusza, który w pierwotnej wersji ponoć ssał niemiłosiernie. Tzn. ogólny, generalny pomysł i motywy wymyślone przez Goyera były bardzo spoko (to tym właśnie zaimponował Christopherowi) i większość z tego znajduje się w finalnej wersji filmu. Ale sam skrypt pod względem technicznym był chujowy, wypełniony po brzegi "Goyeryzmami", które ludzie w ostatnim momencie, na pięć przed dwunastą postanowli poprawić. I Jonathan Nolan miał odwalić ponoć lwią część pracy.

Oczywiście traktujcie to jako plotkę, ciekawostkę. Nie mam jak sprawdzić czy to co koleś mówi to fakt, ale wiem, że facet na serio pracuje dla WB i DC i już wcześniej przy okazji innych filmów dzielił się fotkami i relacjami z planów.

RE: Man of Steel(Zack Snyder) - Juby - 11-05-2013

Kolejny potworek
[Obrazek: 50551.9.jpg]

RE: Man of Steel(Zack Snyder) - shamar - 11-05-2013

(10-05-2013, 22:32)Proteus napisał(a): Może to tylko pitolenie z mojej strony, (...) ale ten film naprawdę w zapowiedziach wygląda jak nowa generacja "superhero origin movie".

Na tym polegają zabiegi marketingowe. Podniosła muzyczka i wyświechtane, ocierające się o śmieszność, hasła o "ogromnym, wspaniałym, "neverseenbefore'" filmie. Na jednych to działa, na innych nie.

Cytat:Tak jakby DC wzięło "Batman Begins" i ulepszyło o wszystko to co ekranizacje komisków nauczyły się od 2005.

Po 1 - co tam było takiego do ulepszania?
Po 2 - jak możesz pisać coś takiego, kiedy nie widziałeś filmu?

Naczelny spec forum od prekognicji i krytykowania filmów, których jeszcze nie widział, zarzuca mi, że oceniam przed premierą. Nie musisz mi tłumaczyć na czym polegają zabiegi marketingowe. Nie jaram się MoS dlatego, że w trailerze na dwie sekundy pojawia się plansza z napisem "EPIC!!!!!!" Po prostu film ma ogromny potencjał, a DC podchodzi no niego jak do asa w rękawie, który ma postawić ich na nogi po fiasko z Justice League i ciągłymi wtopami w swoim filmowym uniwersum, poza trylogią Nolana. I story filmu wygląda jakby miało wszystko to by te nadzieje spełnić i nie okazać się kolejnym superbohaterskim produkcyjniakiem. Na razie wszystko co słyszałem o MoS wskazuje, że wiedzą jak wycisnąć to co najlepsze z mitologii Supsa, jednocześnie robiąc z tego wyważony blockbuster. Jak ładne połączenie skromnych, przyziemnych początków na farmie z superbohaterskim rozpierdolem w finale i umiejętnym, świadomym zapodaniem podniosłych metafor związanych z Supsem bez popadania w gromkopierdne porównania do Jezusa. Jak na razie wszystko wygląda jakby było na miejscu. Sam Snyder (dla którego to jest osobisty dream project) jest ponoć dużo bardziej ogarnięty niż w swoich poprzednich filmach i jestem w stanie w to uwierzyć.

Oczywiście, że to wszystko jest "może", "mam nadzieje", "zapowiada się dobrze, ale wciąż może wyjść jak zwykle", ale tego chyba nie trzeba tłumaczyć. Nie oceniam filmu przed obejrzeniem. Spisuję tylko luźne wrażenia, to chyba oczywiste.

RE: Man of Steel(Zack Snyder) - Lawrence - 11-05-2013

[Obrazek: 942061_10151561035240808_172630166_n.jpg]

yyyyy... NIE.
Wygląda jak ulotka z jakiejś seksty, czy jakiegoś taniego filmu biblijnego.

Hmm, szkoda bo takie plakaty, których kompozycja opiera się na tej latającej sylwetce i pelerynie, mogą być nawet bardzo efektowne, ale musieli to wszystko spierdolić nadmiarem blura i lens flarem.

RE: Man of Steel(Zack Snyder) - shamar - 12-05-2013

(11-05-2013, 18:44)Proteus napisał(a): Naczelny spec forum od prekognicji i krytykowania filmów, których jeszcze nie widział, zarzuca mi, że oceniam przed premierą.

Nie jestem specem od pre...czegoś tam i krytykowania "przed premierą". Nie udowodnisz mi tego.

Nie odpowiedziałeś, co takiego wymaga ulepszenia w "Begins" a co niby widzisz tutaj, w zwiastunach.

RE: Man of Steel(Zack Snyder) - Hitch - 12-05-2013

Ostatnio przypominając sobie artykuł na Cracked o kilku najwidoczniej przeklętych filmach ( http://www.cracked.com/article_16541_the-insane-true-stories-behind-6-cursed-movies.html ) zacząłem zastanawiać się czy i ekipę tego spotka coś przykrego? :)