![]() |
|
Avengers: Endgame (2019) - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5) +--- Dział: Film a komiks (https://forumkmf.pl/Forum-Film-a-komiks--24) +---- Dział: MARVEL CINEMATIC UNIVERSE (MCU) (https://forumkmf.pl/Forum-MARVEL-CINEMATIC-UNIVERSE-MCU--54) +---- Wątek: Avengers: Endgame (2019) (/Thread-Avengers-Endgame-2019--4890) |
RE: Avengers: Endgame (2019) [wątek SPOILEROWY] - Juby - 25-04-2019 @Badus Ja po prostu dałbym scenę z Clintem i jego wyparowującą rodziną w środku napisów IW, a Endgame zaczął od Tony'ego i Nebuli uratowanych z kosmosu. Po nim weszłoby logo Marvel Studios, później byłaby cała akcja aż do śmierci Thanosa. Dalej tytuł i po nim, główna akcja filmu zaczęłaby się już 5 lat później, bez żadnego napisu "5 lat później". RE: Avengers: Endgame (2019) [wątek SPOILEROWY] - Badus - 25-04-2019 Jest to też jakiś pomysł na montaż. Coś czuję, że Russo ostro główkowali jak to ugryźć. Obstawiam, że dekapitacja Thanosa poszła do Endgame tylko po to, by widzowie ogarnęli projekcję Nebuli i była to podbudowa pod wkurwienie "młodszego" Tytana. RE: Avengers: Endgame (2019) [wątek SPOILEROWY] - patyczak - 25-04-2019 Myślę, że dekapitacja poszła do "Endgame", żeby tym bardziej zaakcentować beznadzieję i porażkę w finale "Infinity war". Dekapitacja byłaby częściowym zwycięstwem Avengersów, a my zostawiamy bohaterów totalnie rozbitych i zaskoczonych. I to jest fajne. Śmierć Thanosa w poprzednim filmie odjęłaby też znaczący element w snuciu teorii przez fanów przez ten rok, a jednak fajnie było sobie rozmyślać, co też ten Thanos zrobi albo co zrobią jemu. Ścięcie łba na początku filmu, po tak długim oczekiwaniu robi o wiele większe wrażenie niż gdyby stało się to w finale "IW". RE: Avengers: Endgame (2019) [wątek SPOILEROWY] - Huntersky - 25-04-2019 OK, kontynuując poprzedni post: stary Cap nabiera dzięki temu więcej sensu, ale nie jestem pewien, czy to wciąż nie jest zaprzeczeniem teorii multiversum. Zakładajac, że Cap oddał kamienie w np. 1946, linia czasowa również wyrównała się w tym samym roku. Więc przez cały czas, w MCU istniało dwóch Rogersów, którzy pochodzili z tej samej linii czasowej: starszy Steve, który żył z Peggy i młodszy, który został uratowany z lodu. Ale wiązałoby się to z nadpisaniem aktualnego czasu, albo po prostu pętla ta istniała zawsze i mamy do czynienia z klasycznym paradoksem w stylu Terminatora. RE: Avengers: Endgame (2019) [wątek SPOILEROWY] - Badus - 25-04-2019 @patyczak Brzmi to sensownie i całkiem przekonująco. Po prostu mając już przed sobą oba elementy układanki mimo wszystko dekapitacja bardziej mi siada do IW, bo wydarzenie to najbardziej działa na Thora - wtedy też w Endgame Lebowski pewnie by zrobił jeszcze większe wrażenie. A propos Lebowskiego, to prześwietny motyw. Z jednej strony total kozak w IW, który zniósł epicko przeciwności losu (dialog z królikiem na statku), ale gdy ostatecznie zawiódł jako Avenger i wyjebało pół Wszechświata to jednak "Madness is like gravity...all it takes is a little push." No i w finałowej bitwie pomyślałem, że to taka młoda wersja Odyna. Nieodrodny syn ojca ;) RE: Avengers: Endgame (2019) [wątek SPOILEROWY] - patyczak - 25-04-2019 Ja wychodzę z założenia, że paradoksy to coś czego nie można usunąć z tematu podróży w czasie, więc nawet nie staram się tego zanalizować i akceptuję w pełni tak jak jest :D RE: Avengers: Endgame (2019) [wątek SPOILEROWY] - Mierzwiak - 25-04-2019 (25-04-2019, 11:36)Juby napisał(a): Pisałem o całości tej chwili - pojawiają się w niej praktycznie wszyscy bohaterowie z 11-lat uniwersum, którzy mogli się tu pojawić, na początek mamy fajne odwołanie do TWS ("On Your left, Cap"), później narastającą muzykę Alana Silvestri, minę Thanosa na ogrom zjednoczonych bohaterów i w końcu tekst Kapitana. Nawet teraz jak o tym piszę dostaje gęsiej skórki. Absolutnie wszystko tutaj zagrało, ten moment z "Avengers. . . Assemble" i biegnącymi na siebie armiami uważam za największą scenę w historii, rozmachem, emocjami, bohaterami, wszystkim.OK. Po mnie to niestety w sumie spłynęło - niby wszystko super, 11 lat MCU w jednej scenie, ale jakoś tak bez szalu, być może przez to że wszystkiego było zwyczajnie za dużo (Teraz wyobraźmy sobie że Disney miał X-Menów i F4 już wcześniej i w tej scenie są WSZYSCYYY) Przedstawionych tu zasad podrózy w czasie zupełnie nie rozumiem i wydają mi się pozbawione choćby grama sensu. PS. Jak myślicie, jaki % widzów nie załapał cameo (już nie) dzieciaka z IM3? RE: Avengers: Endgame (2019) [wątek SPOILEROWY] - Huntersky - 25-04-2019 Po pracy przygotuję diagram przedstawiający moją interpretację wydarzeń 8) Moim zdaniem to się jednak zazębia, jeżeli przeżyjemy paradoksy. RE: Avengers: Endgame (2019) [wątek SPOILEROWY] - Mierzwiak - 25-04-2019 Dajesz :) Aha, rzuciłem okiem na to co wyciekło i wow, nie zazdroszczę jeśli ktoś zdecydował się to obejrzeć przed kinem. RE: Avengers: Endgame (2019) [wątek SPOILEROWY] - Craven - 25-04-2019 (25-04-2019, 12:20)Mierzwiak napisał(a): Dajesz :) A co wyciekło poza scenką z finału finałowej bitwy? Bo czytałem, że to plus jeszcze jakieś dwie scenki. RE: Avengers: Endgame (2019) [wątek SPOILEROWY] - Pelivaron - 25-04-2019 (25-04-2019, 12:15)Mierzwiak napisał(a): PS. Jak myślicie, jaki % widzów nie załapał cameo (już nie) dzieciaka z IM3? To będzie nowy Iron Man. Lepszy on niż córka albo jakieś czarne nieślubne dziecko Tony'ego :) RE: Avengers: Endgame (2019) [wątek SPOILEROWY] - Mierzwiak - 25-04-2019 Craven Co prawda są tu tylko screeny z tego nagrania ale sporo tego, dużo kluczowych momentów: RE: Avengers: Endgame (2019) [wątek SPOILEROWY] - patyczak - 25-04-2019 Ja nie załapałem tego cameo. Rozumiem, że to ten chłopak który stał prawie na końcu w czasie pogrzebu? RE: Avengers: Endgame (2019) [wątek SPOILEROWY] - Juby - 25-04-2019 (25-04-2019, 12:15)Mierzwiak napisał(a):(25-04-2019, 11:36)Juby napisał(a): Pisałem o całości tej chwili - pojawiają się w niej praktycznie wszyscy bohaterowie z 11-lat uniwersum, którzy mogli się tu pojawić, na początek mamy fajne odwołanie do TWS ("On Your left, Cap"), później narastającą muzykę Alana Silvestri, minę Thanosa na ogrom zjednoczonych bohaterów i w końcu tekst Kapitana. Nawet teraz jak o tym piszę dostaje gęsiej skórki. Absolutnie wszystko tutaj zagrało, ten moment z "Avengers. . . Assemble" i biegnącymi na siebie armiami uważam za największą scenę w historii, rozmachem, emocjami, bohaterami, wszystkim.OK. Daj się ponieść przy powtórce. ;) Ta scena jest równie dobra, co wejścia Thora w Wakandzie. Dla mnie to absolutny peak kina superhero i epa ponad skalę. W ogóle, choć później ewidentnie wszystkiego jest za dużo, scena z "damską gwardią superhero" trochę cienka, to sam finał, te 20-30 minut, był bardzo satysfakcjonuący. Zastanawiałem się czy i jaki walną tekst przy ubiciu Thanosa. "I am Iron Man" pasowało idealnie. RE: Avengers: Endgame (2019) [wątek SPOILEROWY] - patyczak - 25-04-2019 U mnie tak samo i wydaje mi się - po zbiorowym "ohhh...", że cała sala była pod olbrzymim wrażeniem, kiedy nagle pojawiła się reszta bohaterów. RE: Avengers: Endgame (2019) [wątek SPOILEROWY] - Huntersky - 25-04-2019 OK, nie muszę robić diagramu, ten z reddita wygląda legitnie:
RE: Avengers: Endgame (2019) [wątek SPOILEROWY] - Craven - 25-04-2019 Jak Cap zwrócił Power Stone i Reality Stone? Jak zwrócił Soul stone? Podobnie jak Crov zastanawiam się, jaki mają problem z Jaimie Alexander... RE: Avengers: Endgame (2019) [wątek SPOILEROWY] - Huntersky - 25-04-2019 Po prostu zwrócił. W jednej kieszeni miał kulę, w drugiej czekoladki dla Red Skulla. Moje pierwotne założenie było błędne, a w dialogu z Ancient One wyraźnie jest powiedziane, że należy zwrócić kamienie do tych timeline'ów, z których zostały zabrane. Co sprawia, że Loki gdzieś tam sobie buszuje w innym wszechświecie... RE: Avengers: Endgame (2019) [wątek SPOILEROWY] - Pelivaron - 25-04-2019 (25-04-2019, 13:12)Craven napisał(a): Jak zwrócił Soul stone? Podobno tego nie dało się cofnąć i w teorii Gamora powinna nadal nie żyć, ale cofnęli się w czasie i tak jakby "oddali" kamień. Gamora żyje. Skoro Cap zwrócił i oddał kamień - może - przed śmiercią Wdowy, to wówczas Wdowa żyje. Ale w jakiś sposób może zmieniła się jej linia czasu. Pojawia się w scenie po napisach Spide-Mana. Wdowa jest nadal rosyjską agentką i dlatego dostaniemy z nią solowy film. Napisałem bardzo głupi scenariusz Black Widow :) RE: Avengers: Endgame (2019) [wątek SPOILEROWY] - Huntersky - 25-04-2019 Cap musiał oddać kamień po jej śmierci, bo wtedy byłyby dwa kamienie. |