![]() |
|
Filmweb, IMDb, itp. - portale filmowe - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3) +--- Dział: Plakaty, trailery, prasa branżowa, nagrody filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Plakaty-trailery-prasa-bran%C5%BCowa-nagrody-filmowe--17) +--- Wątek: Filmweb, IMDb, itp. - portale filmowe (/Thread-Filmweb-IMDb-itp-portale-filmowe--784) |
RE: Filmweb, IMDb, itp. - portale filmowe - Kryst_007 - 18-02-2021 Filmweb chyba serio kocha nałogowo zmieniać swoje wizualia, bo tym razem ofiarą padły profile aktorów. ![]() Niby to było do przewidzenia oraz kwestią czasu po profilach filmów, ale ponownie jest to zmiana na gorsze - znowu jakieś powiększenia pewnych elementów czy zbędne nic nie wnoszące dodatki pokroju "Tego samego dnia urodzili się". Plus za to, że ponownie jest jakiś łatwiejszy dostęp do ocen danej roli przez znajomych i to nawet nieco łatwiejszy, niż przed skasowaniem tej sekcji. RE: Filmweb, IMDb, itp. - portale filmowe - Kryst_007 - 31-03-2021 A pozwolę sobie sprowokować taką dyskusję - lubicie oglądać programy Filmwebu? Mi się ogólnie zdarzy zajrzeć na jakieś przeprowadzane przez nich wywiady czy odcinki "Mojego gustu filmowego" lub "7 wspaniałych" o ile są interesujący mnie goście lub tematy. Ja jednak najbardziej cenię sobie od nich reaktywowaną rok temu serię "Na skróty". https://www.filmweb.pl/filmwebProductions/na_skroty Pamiętam jak jeszcze kilka lat temu jako dorastający kinoman wyczekiwałem kolejnego odcinka i to dzięki temu cyklowi moja fascynacja kinem tylko narastała. Podobało mi się zawsze w tej serii to, że było tam omawiane sprzed lat zarówno kino gatunkowe, jak i dzieła artystyczne - każdy mógł tam znaleźć coś dla siebie. Było nie tylko o żelaznych klasykach pokroju "Powrotu do przyszłości" czy "Persony", bo poznałem też masę innych zakurzonych perełek lub ciekawych reżyserów, o których dotąd nie miałem pojęcia - np. "Playtime" Tatiego", "Człowieka z kamerą filmową" Wiertowa czy "Wśród nocnej ciszy" Chmielewskiego. Do tego piękną rolę pełnił głos lektora Andrzeja Barabasza, który swym ciepłym tembrem dodawał klimatu odcinkom. Niestety w 2015 Filmweb podjęło decyzję o zakończeniu tej serii z kompletnie niezrozumiałych względów, mając na uwadze jak wiele zostało im ciekawego do omówienia. Rok temu - po miesiącu pandemii Filmweb podjął chyba swą najlepszą od niepamiętnych czasów decyzję o kontynuowaniu tej serii. Niestety nie obyło się bez kilku zmian na gorsze. Przede wszystkim brak Barabasza - zastanawiam się w ogóle co się z nim stało i czemu Filmweb nie korzysta już z jego usług, ale niestety sami autorzy czytający obecnie odcinki nie posiadają tego magnetyzmu w głosie. Innym minusem jest też to, że za bardzo się skupiają teraz na filmach z lat 90. lub lat 2000-2009. Ja rozumiem, że trzeba z czasem rozszerzać horyzonty i kino nie kończy się na 1989, ale wciąż jest masa filmów liczących kilka dekad, które wymagają przypomnienia ludziom. Mimo wszystko, wciąż się cieszę, że ten cykl powrócił i poznałem też kolejne interesujące tytuły - ostatnio np. francuską "Śmieszność" czy "The Wakness". RE: Filmweb, IMDb, itp. - portale filmowe - Gieferg - 31-03-2021 Nie lubię już niczego co się wiąże z filmwebem - sam widok tej strony mnie odrzuca. Nawet gdy chcę tylko sprawdzić czy jakiś aktor gdzieś grał, zaglądam na IMDB albo do wikipedii. RE: Filmweb, IMDb, itp. - portale filmowe - Grievous - 31-03-2021 No u mnie to już służy jedynie to odhaczania tego co widziałem. Reszta jest kompletnie bezużyteczna. Nawet jako baza danych jest to kompletnie nieczytelne. RE: Filmweb, IMDb, itp. - portale filmowe - Mefisto - 31-03-2021 (31-03-2021, 18:19)Grievous napisał(a): Nawet jako baza danych jest to kompletnie nieczytelne. No właśnie - a czy którakolwiek obecnie jest? Bo najlepszy ever był stary layout imdb, jeszcze ten przed wprowadzeniem możliwości wyboru między starym a nowym. Teraz nawet tam można się czasem pogubić, choć to wciąż czołówka jedyna słuszna. Innych stron pod tym względem chyba nie ma lub są tak małe, że nikt nie korzysta. RE: Filmweb, IMDb, itp. - portale filmowe - Corn - 31-03-2021 Nie wiem o co wam chodzi. Filmweb jest przejrzysty i wygodny i w prostu sposób za pomocą filtrów pozwala mi wyszukiwać filmy na które akurat mam ochotę. RE: Filmweb, IMDb, itp. - portale filmowe - Mefisto - 31-03-2021 Odkąd zmieniłeś awatara jesteś bardzo na "nie" :P RE: Filmweb, IMDb, itp. - portale filmowe - Corn - 31-03-2021 Albo dopiero zacząłeś zwracać uwagę jak cycki przestały zmiękczać treść :P RE: Filmweb, IMDb, itp. - portale filmowe - Mefisto - 31-03-2021 Cycki i Vikander to słowa, które się raczej niespecjalnie dodają :P RE: Filmweb, IMDb, itp. - portale filmowe - Corn - 31-03-2021 Dobra, dobra - wiesz o co mi chodziło. Nie czepiaj się „drobnostek” ;) RE: Filmweb, IMDb, itp. - portale filmowe - Kryst_007 - 08-09-2021 Kolejna genialna decyzja Filmwebu - 09.10. zostaje wyłączona poczta. RE: Filmweb, IMDb, itp. - portale filmowe - raven.second - 08-09-2021 To tam była poczta? RE: Filmweb, IMDb, itp. - portale filmowe - yacajackowski - 08-09-2021 To filmweb jeszcze działa? RE: Filmweb, IMDb, itp. - portale filmowe - Kryst_007 - 08-09-2021 Przyznam, że ta poczta się czasem na coś przydawała, bo dzięki niej dostawałem od znajomych jakieś linki do ciekawych blogów czy coś. Ludziki w FW chyba są już tak zdesperowane z jak największym zarabianiem na użytkownikach, że zaraz użytkownikom fora wykasują. Ojć! Wykrakałem? RE: Filmweb, IMDb, itp. - portale filmowe - marsgrey21 - 08-09-2021 Jeszcze rok temu oceny filmów zapisywałem, ale teraz już mi tak obrzydzili tą stronę, że nawet tego już nie robię. RE: Filmweb, IMDb, itp. - portale filmowe - OGPUEE - 08-09-2021 (08-09-2021, 19:35)yacajackowski napisał(a): To filmweb jeszcze działa? Jest szablon "Filmweb" na Wikipedii, więc jeszcze działa. RE: Filmweb, IMDb, itp. - portale filmowe - nawrocki - 08-09-2021 (08-09-2021, 19:35)yacajackowski napisał(a): To filmweb jeszcze działa?A czemu ma nie działać, skoro wciąż mu przybywa użytkowników i wyświetleń, a konkurencja praktycznie nie istnieje? RE: Filmweb, IMDb, itp. - portale filmowe - Snappik - 08-09-2021 (08-09-2021, 19:39)Kryst_007 napisał(a): Ludziki w FW chyba są już tak zdesperowane z jak największym zarabianiem na użytkownikach, że zaraz użytkownikom fora wykasują. Ojć! Wykrakałem? Nie wykasują tylko zrobią jako dodatkowo płatną usługę. Rachunek jest prosty - lepiej mieć 5 tysięcy userów płacących 10 zł/mc za usługę "tworzenia społeczności" niż 50 tysięcy użytkowników, którzy nie płacą ;) Czasy, gdy można było żyć z Adsenów skończyły się 10 lat temu, a Filmweb od tamtego czasu rozrósł się do konkretnych rozmiarów biznesu. Jeżeli chcą jednak czymś zaskoczyć to powinni też pójść w kierunku promowania młodych twórców np. jako platforma do współprodukcji kina niezależnego. RE: Filmweb, IMDb, itp. - portale filmowe - Gieferg - 08-09-2021 Cytat:zaraz użytkownikom fora wykasują. Imdb mogło (i od tamtej pory wchodzę tam jakiś promil tego co wcześniej wchodziłem) to i oni mogą. I serio, po chuj w ogóle wchodzić na tę stronę poza ewentualnie sprawdzeniem obsady jakiegoś filmu? (chociaż sposób jej wyświetlania sprawia, że i to wolę zrobić gdzie indziej). RE: Filmweb, IMDb, itp. - portale filmowe - marsgrey21 - 09-09-2021 Ja już nawet obsady nie sprawdzam, już wyrobiłem nawyk dopisywania imdb po tytule filmu gdy czegoś szukam, bo na FW jest to chuj nieczytelne. |