![]() |
|
Mad Max (1979-2024) - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5) +--- Dział: Serie filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Serie-filmowe--21) +--- Wątek: Mad Max (1979-2024) (/Thread-Mad-Max-1979-2024--197) |
RE: Mad Max - Bucho - 26-05-2015 Zuch :) Tez nie widze powodu, zeby czekac dwadziescia lat, zeby moc wychwalac Maxa/Furiose. Natomiast ja mam nowa (stara) wyborna tapete: ![]() Poprosze sequel Gibson & Hardy (albo niech Mel obsadzi Hardy'ego w tym swoim filmie o wikingach), lub prequel z Furiosa. RE: Mad Max - Juby - 26-05-2015 Cytat:"nie mogę dać więcej bo byłoby tyle samo co ma Terminator" Nie dlatego dałem nowemu Maxowi 8/10, tylko dlatego, że choć to bardzo dobry film to pod żadnym względem mnie nie powalił (aczkolwiek z chęcią do niego wrócę). W odniesieniu do najlepszych akcyjniaków chodziło mi o nazywanie go "najlepszym" albo "jednym z najlepszych filmów akcji ever". Może "ostatnich lat" ale na pewno nie "ever". Ale nie ukrywam (o czym już pisałem w temacie "jak oceniamy"), że zawsze wystawiając ocenę upewniam się, że nie będzie krzywdząca dla innego filmu (czyli nie wystawiam 7, a rok wcześniej wystawiłem innemu filmowi 8, który podobał mi się mniej). Ocena ocenieni nie równa, ale Max nie dostanie u mnie więcej niż 8. RE: Mad Max - Capt. Nascimento - 26-05-2015 Jak dla mnie film wady jednak ma i to takie, których mi trochę szkoda. Hardy to jeden z moich ulubionych aktorów i tu ewidentnie scenariusz nie pozwolił mu zabłysnąć wachlarzem warsztatu aktorskiego. Brakowało retrospekcji z konkretnym wydarzeniem z przeszłości (coś vide retrospekcja z Dawno Temu Na Dzikim Zachodzie) i jakiejś jednej sceny z przełamaniem emocjonalnym. Albo patrząc z drugiej perspektywy, powiększenia badassowatości i zrobienia z niego bardziej enigmatycznej postaci. Bo przez większość seansu bardziej czuć tu było prostaka niż człowieka po przejściach. A na przykład w zeszłorocznym Rover Guy Pearce grał identyczną postać a czuć było, że to normalny człowiek którego zniszczyło postapo. Charlizka była całkiem spoko, ale dopiero w finale mogła nabrać drugiej głębi. Propsy za to jaka z niej była twarda babka, ale trochę charakteru (wyrażającego się przez coś więcej niż wiecznie zbolałe spojrzenie) brakowało przez 2/3 seansu. Jeśli dziki gangus był przez większość filmu osią emocjonalną i ludzką stroną ekipy to coś jest nie tak. Poza tym napięcie w środku odrobinkę siadało. Nadal akcja była fajna, ale tak jak na początku ciągnikiem była jajcarska akcja i klimat ze stroną wizualną, a w ostatniej ćwiartce faktycznie weszły emocje i gra o wysoką stawkę, to w środku czułem prześwity monotonii. Ale to już taki nitpicking. Jak na popcornową rozrywkę jest cholernie dobrze. RE: Mad Max - Bucho - 26-05-2015 Mnie troche boli ta udawana R-ka, a dokladnie, ze film silujacy sie na PG-13 (bo studio kazalo) dostal erke, bo wtedy mozna tylko zalowac, ze nie dano Millerowi wolnej reki od samego poczatku. W filmie jest sporo scen, ktore az prosza sie o porzadne pierdolniecie, gdzie kosci przebijaja skore, a wlosy lepia sie pod wplywem krwi i kurzu w koltuny. Tego tutaj (nie liczac pojedynczych przypadkow) brak, i szkoda, bo byloby miodnie. Nie, nie mam na mysli zabawy w Pily, ale jak na taka ilosc przemocy, to krwi i obrazen malo. Z Mogliby tez przeklinac, najlepiej zeby Max Rockatansky rzucil polskim "kurrwa mac" podczas bojki z furiosa, na bank bym wtedy zmoczyl rajtuzy :) RE: Mad Max - Pitero - 26-05-2015 Co za film! CO ZA CUDOWNY FILM!!! Wspaniały, wysokooktanowy, szybki, genialny, on zostanie legendą a filmy z Gibsonem przy tym wydają się śmieszne choć oczywiście doceniam je i oddaję im szacunek. Ale "Fury Road" to esensja kina rozrywkowego, mega zabawa. Tu wszystko jest znakomite, reżyseria, akcja, emocje, postaci, sceny które siedzą długo w głowie po seansie, muzyka, scenografia, zdjęcia. Bezapelacyjnie póki co najlepszy film roku. 9/10 RE: Mad Max - Mierzwiak - 26-05-2015 (26-05-2015, 19:51)Bucho napisał(a): W filmie jest sporo scen, ktore az prosza sie o porzadne pierdolniecie, gdzie kosci przebijaja skore, a wlosy lepia sie pod wplywem krwi i kurzu w koltuny.Komiczna jest scena, w której ktoś (sorki, nie pamiętam kto) okłada Erectusa małą butlą gazową po twarzy, co samo w sobie wygląda jak z filmu z kategorią PG z wyjątkowo marnym markowaniem ciosów, a nie PG-13, po czym koleś nie ma na twarzy nawet kroplo krwi. Come on! Jeszcze co do Kill Billa: Daryl Hannah/Elle Driver masakruje Theron/Furiosę pod każdym względem. Tak, to jest fajna action heroska, ale nie przypominam sobie ani jednej sceny/momentu, w którym zrobiła coś wyjątkowego, przez co będzie pamiętana przez lata czy dekady jako TA postać. Zaryzykowałbym nawet stwierdzenie, że ta (kapitalna) proteza ręki to 50% tej postaci :P RE: Mad Max - Bucho - 26-05-2015 Niech bedzie, ze to tylko proteza, ale dziala <ok> Daryl Hana, to gwizdalka i opaska na oku, wiec mamy remis :) Mierzwiak, mozliwe, ze masz racje tj. ze sie zgrzalem jak licealista, ale podczas seansu az mnie nosilo i chcialem krzyknac w strone ekranu Daaaawno tak nie mialem :) RE: Mad Max - Mierzwiak - 26-05-2015 (26-05-2015, 20:50)Bucho napisał(a): Daryl Hana, to gwizdalka i opaska na oku, wiec mamy remis :)Ekhm: :) RE: Mad Max - Mental - 26-05-2015 Bucho napisał(a):Mnie troche boli ta udawana R-ka, a dokladnie, ze film silujacy sie na PG-13 (bo studio kazalo) dostal erke, bo wtedy mozna tylko zalowac, ze nie dano Millerowi wolnej reki od samego poczatku. W filmie ewidentnie brakuje dobrego gore. RE: Mad Max - Bucho - 26-05-2015 Widzisz Mierzw, ja nawet nie pamietalem tej sceny, wiec tak jak mowie, Drylka na mnie nie dziala. Metalowa lapa = Opaska na oko :) Przy czym czekam co pierdnie Quentin w temacie Maxa (i Cameron, ale ten moj baran kochany pewnie zacznie mowic o 3D), ma fapowac, bo jak nie, to California Mountain Snake w twarz :) RE: Mad Max - Mierzwiak - 26-05-2015 Przeglądam sobie stare posty w temacie i poniższa okładka przypomniała mi o fajnym szczególe, który zauważyłem w kinie. Widzicie co Max ma na lewym ramieniu? To zwinięty kabel USB :) Podoba mi się ten detal, pewnie znalazł go gdzieś i zatrzymał na wszelki wypadek, bo nigdy nie wiadomo do czego może się przydać :) ![]() Jeśli powstanie kontynuacja, to chciałbym zobaczyć więcej akcji na nogach, odwiedzić ruiny starego świata no i zobaczyć rafinerię, bo ta majacząca na horyzoncie struktura wysyłająca w niebo ogromne kłęby dymu do której miała jechać Furiosa podziałała na wyobraźnię. RE: Mad Max - Bucho - 26-05-2015 To ta kaniula od sciagania krwi, ale idea, zeby zostawic na potem sie zgadza <Ok> RE: Mad Max - Mierzwiak - 26-05-2015 Na pewno? Jestem pewien, że w kinie widziałem tam końcówkę od USB. RE: Mad Max - Predator895 - 26-05-2015 To rurka do transfuzji krwi :P Na końcu wykorzystuje ją w sekwencji Doktor Kłin :P RE: Mad Max - Pelivaron - 26-05-2015 W pewnym momencie pada coś w stylu: I pierwsze co pomyślałem - pewnie Mentalowi się spodoba ten tekst. Muszę wyjść do żywych ludzi, bo to forum uzależnia. RE: Mad Max - Predator895 - 26-05-2015 Ta rzeczywiście tekst babci komando o jednej kuli i trupie to coś naprawdę epickiego :P RE: Mad Max - Pelivaron - 26-05-2015 (26-05-2015, 22:42)Predator895 napisał(a): Ta rzeczywiście tekst babci komando o jednej kuli i trupie to coś naprawdę epickiego :P W tym filmie epicki był nawet piasek :P Ale dałeś tylko 6, więc smutek. RE: Mad Max - MOLQ - 26-05-2015 Uwaga Spoilery. Wrocilem wlasnie z kina no i coz moge napisac, super kino akcji jak najbardziej, jezeli chodzi o fabule to wiadomo srednio na jeża :) ale co tam. Hardy najwieksza zagwozdka jako Max, bo w sumie jest on styranym czlowiekiem, ktory zawiodl, a tylko wyglad sie u niego zmienil, bo go ogolili, wiec moze o taki zabieg chodzilo. Czasami wrecz w myslach mowilem sobie "No dalej Tom rzuc dobra kwestia, powiedz cos" ale coz to wszystko bylo na marne, fajna scena jak poszedl sam zalatwic woz, jednak brakowalo mi tutaj rozwiniecia, Miller powinien to pokazac, bo az sie prosilo o jakies mega teksty podczas rozwalki Max vs ten pojazd na kolach. Dziewczyny tez na plus, dobrze ze mial ktos troche fantazji i w czasie walki Maxa z Furiosa nie pozwolil im stac jak klody. No i oczywiscie plus za sutki Zoe :) Nux tez super, pozniej nam troche ginie, ale jest to postac ktora lubi sie od poczatku. Efekty super, na pewno znajda sie jakies bledy, ale jak dla mnie Oskar musi byc za te sekwencje poscigowe, bo nie przypominam sobie takich skomplikowanych poscigow. Charakteryzacja wow, taki swiat mi sie podoba. Nalezy pamietac (jak juz ktos wspominal), ze wszystkim odwalilo w tym postapokaliptycznym swiecie i takie sa zachowania wsrod ludzi. Tak czy siak, pojde jeszcze raz na seans, a blu ray na bank kupie. Na razie ode mnie 8-/10, moze dlatego ze bylem sam i jakos nie moglem podzielic sie ani wymienic z nikim wrazeniami po seansie. Zobaczymy jak bedzie po drugim :) W ogole straszne puscili zwiastuny, jedynie Batman vs Superman wywarl na mnie wrazenie, bo sie bardzo dobrze prezentuje w kinie. RE: Mad Max - Pelivaron - 26-05-2015 (26-05-2015, 22:52)MOLQ napisał(a): W ogole straszne puscili zwiastuny, jedynie Batman vs Superman wywarl na mnie wrazenie, bo sie bardzo dobrze prezentuje w kinie. U mnie to samo. Byłem lekko zaskoczony - Self/less, Agentka, Gorący pościg, remake Ducha i Naznaczony 3. Bieda z lekka z tymi zwiastunami. Szczególnie czekałem na zobaczenie dinozaurów na dużym ekranie, ale nic z tego. Żeby nie było, że offtopic to - Mad Max: Na drodze gniewu to bardzo dobre kino akcji ze znakomitymi zdjęciami. Polecam wybrać się do kina. RE: Mad Max - MOLQ - 26-05-2015 Self/less mial tak zle dobrana czcionke napisow, ze nie moglem tego ogarnac, Agentka dno, Goracego poscigu nie bylo, na Duchu sie usmialem i na Naznaczonym tez, w sumie chyba cala sala miala beke. |