Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Prometheus (2012) reż. Ridley Scott - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Serie filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Serie-filmowe--21)
+---- Dział: ALIEN & PREDATOR (https://forumkmf.pl/Forum-ALIEN-PREDATOR--20)
+---- Wątek: Prometheus (2012) reż. Ridley Scott (/Thread-Prometheus-2012-re%C5%BC-Ridley-Scott--2694)

RE: Prometheus(reż. Ridley Scott)- Wątek przedpremierowy - Bucho - 21-01-2012

Stara, bezzebna cyganka wrozy na pluj i z fusow ;)

RE: Prometheus(reż. Ridley Scott)- Wątek przedpremierowy - Tomkiewicz - 23-01-2012

W oderwaniu od spekulacji, czy "Prometeusz" będzie parującą kupą, wydmuszką medialną tetryka Scotta, gwoździem do jego trumny, smarem do masowania słupków oglądalności, czy odmiennie: arcydziełem, mistrzowskim poszerzeniem znanej wszystkim opowieści, wielkim powrotem Mistrza z otchłani artystycznej śmierci klinicznej, filmem wielokrotnego, dożywotniego użytku - to jedno jest dla mnie pewne: zalinkowany PLAKAT JEST PORYWAJĄCY!!
chcę to mieć anyway

RE: Prometheus(reż. Ridley Scott)- Wątek przedpremierowy - Craven - 23-01-2012

H.R. Giger wymieniony na Igora Mitoraja :P

RE: Prometheus(reż. Ridley Scott)- Wątek przedpremierowy - Albertino - 24-01-2012

Nikogo nie wymienili :) Główka fajna jest, nie ględź.

RE: Prometheus(reż. Ridley Scott)- Wątek przedpremierowy - Tomkiewicz - 24-01-2012

A to prawda. Łeb jak ulał pasuje do Miterajskich.
Z narzutem Gigerowym wygląda bombowo. Wszystko mi tu pasuje - kolorystyka, kompozycja i obietnica miażdżącego scenariusza. Pytanie tylko, czy myślę życzeniowo i chwytam się ostatniej deski ratunku, by ocalić dobre imię Scotta? Rozczarowanie byłoby ciężkie do zniesienia.

Więc: albo będzie to pogrzeb niegdyś Wielkiego Reżysera Od Kilku Tytułów, albo wskrzeszenie filmowego Łazarza, który już cokolwiek zaśmierdł?

RE: Prometheus(reż. Ridley Scott)- Wątek przedpremierowy - Albertino - 24-01-2012

Jak będzie - nie wiadomo, ale Scott szykuje bankowo swoją najlepszą wizualną ucztę od czasu "Kingdom of Heaven". Ostatnio facet miał trochę strawniejszych filmów jak "Matchstick Men" czy "American Gangster", więc ja tam ciągle pokładam nadzieje. Jeśli mu zagra scenariusz, to wychodzą perełki. Wszystko więc zależy od tego, bo o całą resztę nie martwię się ani trochę.

RE: Prometheus(reż. Ridley Scott)- Wątek przedpremierowy - Lawrence - 24-01-2012

Ja się bardzo martwię odnośnie muzyki. Uparł się na tego Streitenfelda, który jest najsłabszym z kompozytorów z jakimi do tej pory pracował. A w takim filmie, gdzie klimat gra kluczową rolę, ważna jest odpowiednia oprawa muzyczna.

RE: Prometheus(reż. Ridley Scott)- Wątek przedpremierowy - Tomkiewicz - 25-01-2012

Zawsze boję się o muzykę, bo zła potrafi rozbić nawet świetny materiał filmowy. Ostatni przykład - "A Lonely Place To Die", gdzie co rusz kasowała klimat za pomocą sztampowego dudniącego jazgotu przy byle okazji - bez choćby cienia motywu przewodniego. Jeśli nie wrócę do tego filmu, to jedynie ze względu na OST właśnie.

Oprawę muzyczną do "Prometeusza" zleciłbym komuś, kto stawia na pogłębienie klimatu, a nie jego likwidację. W "Alien" muzyka była tip-top, w "Aliens" również, a u Finchera orkiestracje wzniosły się na wyżyny. W "Prometeuszu" wolałbym jednak usłyszeć coś na kształt połączenia muzyki Pendereckiego z czymś jak ten choćby kawałek projektu Bass Communion.

O ile Scott nie nakręcił typowego s/f akcyjniaka oczywizda.

ps: Jedno jest pewne. Nie wybaczę mu "efektu" booo :)

RE: Prometheus(reż. Ridley Scott)- Wątek przedpremierowy - Lawrence - 25-01-2012

Trochę za wiele wymagasz od gościa, który zaczynał jako szofer Hansa Zimmera.

RE: Prometheus(reż. Ridley Scott)- Wątek przedpremierowy - Albertino - 25-02-2012

http://www.prometheus-movie.com/news/116

drobny njusik, ale wyjaśniający kwestię: prequel to czy nie prequel? oczywiście należy traktować z rezerwą, bo Ridley to stary kłamczuszek.

RE: Prometheus(reż. Ridley Scott)- Wątek przedpremierowy - shamar - 26-02-2012

Bzdury. Jak to nie ma innego powiązania? A SJ to co? Tak, ten SJ z Aliena. Prawda jest taka, że gdyby nie sukces Alienów nigdy nie powstała by żadna historia o SJ. A teraz chłop bredzi, że to film bez powiązania.

Powstał "dzięki" fanom ale nie będzie prequelem. Bzdury albo obrażanie ludzi.

RE: Prometheus(reż. Ridley Scott)- Wątek przedpremierowy - Danus - 26-02-2012

Ja się trochę dziwię tym słowom. Więc to tak, robimy film, którego popularność jedzie na popularności innej serii? I ten film nie ma nic wspólnego z Alienem oprócz jakiegoś tam szczegółu?
Trochę robią krzywdę fanom aliena ,aczkolwiek film będzie pewnie zajebisty:P

RE: Prometheus(reż. Ridley Scott)- Wątek przedpremierowy - Mierzwiak - 26-02-2012

Na ile to wszystko prawda okaże się po premierze, ale...

Czy ten film ma w tytule słowo "Alien"? Bo ja go nie widzę, dlatego reakcje niektórych osób są dla mnie trochę niezrozumiałe.

Nie ma, ale chyba nie muszę przypominać w jakich klimatach do tej pory powstawał ten film? Po tych wszystkich informacjach, newsach, wywiadach, plotkach o pojawieniu się aliena?
A tu nagle Scott mówi, "ej ten film nie ma nic wspólnego z Alienem"
Dziwne:)

RE: Prometheus(reż. Ridley Scott)- Wątek przedpremierowy - Mierzwiak - 26-02-2012

Ale jakie to ma znaczenie? Bo dalej nie rozumiem oburzenia.

Ja się nie oburzam:)
To raczej Shamar krzyczy, ja tylko wyrażam lekkie zdziwienie tą sytuacją, ale wciąż jest to dla mnie najbardziej wyczekiwana premiera roku.

RE: Prometheus(reż. Ridley Scott)- Wątek przedpremierowy - shamar - 26-02-2012

Ja tez się nie oburzam. Niech se "nie ma powiązania". Niech będzie dobrym "nie-prequelem", powstałym tylko dlatego, że powstała seria Alien (dobre, nie?).
Wyczuwam tu jedynie mocny swąd abstrakcyjnej obłudy.

RE: Prometheus(reż. Ridley Scott)- Wątek przedpremierowy - Gieferg - 26-02-2012

Cytat:Tak, ten SJ z Aliena.

A skąd właściwie ta pewność, że to TEN SAM jockey a nie inny przedstawiciel gatunku?

RE: Prometheus(reż. Ridley Scott)- Wątek przedpremierowy - military - 26-02-2012

Cytat:When the first 'Alien' movie and 'Blade Runner' were made, I thought that in the near future the world will be owned by large companies. This is why we have the Tyrell Corporation in 'Blade Runner',

A ja myślałem, że to dlatego, że tak napisał scenarzysta, a on tak napisał, bo tak było w książce.

Cytat:and Weyland-Yutani in 'Alien'.

Ridley, nie pamiętasz co kręciłeś? W Alienie była kompania "Weylan".

RE: Prometheus(reż. Ridley Scott)- Wątek przedpremierowy - Gieferg - 26-02-2012

Ridleyowi się na starość już wszystko pie**oli :)