![]() |
|
Westworld (HBO, 2016-) - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5) +--- Dział: Seriale (https://forumkmf.pl/Forum-Seriale--22) +--- Wątek: Westworld (HBO, 2016-) (/Thread-Westworld-HBO-2016--4072) |
RE: Westworld (HBO, 2016-) - Kuba - 06-04-2020 Może s03 zamknie historie, ale pozostawi jakąś furtkę na 4 jeśli HBO zdecyduje, że to opłacalne (coś jak Papieże Sorrentino). To byłoby sensowne. Nie zdziwiłoby mnie też specjalnie gdyby nakręcili film zamykający opowieść, co jest ostatnio w modzie a w przypadku Westworld mogłoby się nawet jakoś opłacić. Wgl był w trakcie emisji s02 Q&A z Joy która mówiła coś o wątkach na sezon 3 i 4, jakich bohaterów będzie łączyć. Na razie nic z tego się nie sprawdziło i ciekawi mnie czy wbrew słowom Nolana zmienili mocno początkowy zamysł. RE: Westworld (HBO, 2016-) - nawrocki - 06-04-2020 Bardzo fajny ten twist - logiczny i zaskakujący. Nieprzekombinowany i dający niezłe pole do popisu aktorom. Sam odcinek miał znakomite tempo, usmiechnalem się przy watku z yakuzą, brakuje jeszcze kowbojów przestrzeni. :) RE: Westworld (HBO, 2016-) - shamar - 07-04-2020 Wizualnie świetne, klimat (inny) jest ale.., czuję, że skończy się błaho, z niedosytem. RE: Westworld (HBO, 2016-) - Lawrence - 07-04-2020 Przyjemne: RE: Westworld (HBO, 2016-) - Kuba - 07-04-2020 Zabawy Djawadiego muzyką to jedna z najmocniejszych stron tego serialu od samego początku, świetny kompozytor, nawet jeśli nie zawsze pokazuje pełnie swojego talentu. RE: Westworld (HBO, 2016-) - zdzichon - 07-04-2020 Dla mnie też ścisła czołówka obecnie. OST do pierwszego sezonu na stałe gości na playliście. Widziałem go jako kompozytora do Diuny. RE: Westworld (HBO, 2016-) - nawrocki - 07-04-2020 Jak myślicie, co ze Stubbsem? Jakoś sie pozbierał i spierdolił, czy może będzie tak, że policja/służby dzieki niemu odkryją, że kilka hostów zrobiło sobie wycieczkę z parku do naszego świata? Also: podobała mi sie w tym odcinku jakby mimochodem rzucona informacja o wojnie atomowej (?). Przy okazji wyjaśnia sie też, skad Delos mogło mieć tak rozległe tereny pod swoje parki - może po prostu zagospodarowali przestrzenie po zmiecionych z powierzchni miastach. :) RE: Westworld (HBO, 2016-) - Kuba - 07-04-2020 To jakaś wyspa szybciej, parki chyba są umiejscowione na jednej. Stubbs przeżył już gorsze rzeczy i byłbym bardzo zaskoczony gdyby jego wątek ucieli w tym miejscu. Ewentualnie widzę taką opcje, że przechwyci go Serac i zmusi do współpracy z Maeve. RE: Westworld (HBO, 2016-) - nawrocki - 07-04-2020 Wiem, wiem, ale to dość zabawne, kiedy sie pomyśli o tym, że korpo zbudowało park rozrywki na zgliszczach jakiegoś miasta. :) Ale mi nie chodzi o to, że nie przeżył, tylko że np. zostatnie wpakowany do karetki/aresztowany/whatever i wtedy ktoś wpadnie na trop zbuntowanych hostów. Bo chyba muszą predzej czy pozniej wprowadzić taki wątek. No ale zobaczymy. Przypuszcalnie po prostu wstal i dał w długą. :) (31-03-2020, 18:48)Albertino napisał(a): Najnowszą zagadką "Westworld" jest "a któż to siedzi w ciele Hale", tylko... co z tego? Ktoś tam naprawdę pomyślał, że to kogoś obchodzi?Chyba w końcu uczą się na błędach i wyjawili to dosć szybko, za co też należy się spory plus. Ogólnie mam wrażenie, że najnowszy sezon jest na tym etapie o wiele bardziej spójny i przemyślany od poprzedniego. RE: Westworld (HBO, 2016-) - Craven - 07-04-2020 Wciąż świetnie, fajnie, że twisty nie są przesadzone, wymuszone i przeciągnięte za długo. Niestety choć wciąż uwielbiam Maeve, wciąż nie leży mi jej motywacja... gdyby ta córka była prawdziwa, tj gdyby też była przebudzonym hostem to może... a tak, to nie niestety nie kupuję tego. RE: Westworld (HBO, 2016-) - Kuba - 07-04-2020 Faktycznie, nieco żle przeczytałem. Myślę, że wszelkiego rodzaju służby czy nawet jakieś, jesli istnieją, rządy nie odegrają większej roli niż w dotychczasowych wydarzeniach w wątku Dolores i Caleba. Szczególnie, że w przypadku Stubbsa którego musieliby pewnie pociąć. Z ewentualnego aresztu momentalnie pewnie ktoś by go wyciągnął bo ani Dolores ani raczej Seracowi nie jest na ręke rozdmuchanie sprawy. Więc moim zdaniem Nolan z Joy darują sobie takie motywy. RE: Westworld (HBO, 2016-) - nawrocki - 07-04-2020 (07-04-2020, 20:15)Craven napisał(a): Wciąż świetnie, fajnie, że twisty nie są przesadzone, wymuszone i przeciągnięte za długo.To fakt. Maeve była najfajniejsza w pierwszym sezonie, będąc na etapie odzyskiwania swiadomości, potem niby mieli na nią jakiś pomysł, ale opieranie jej watku na tesknocie za córką to dość leniwe zagranie, co czyni ją z automatu mniej ciekawą postacią. Nie płakałbym, gdyby już nie wstała z tej biało-czerwonej kałuży. :) @Kuba, w sumie racja, taki wątek móglby niepotrzebnie rozrzedzić ladnie skondensowaną w tym sezonie fabułę. Niemniej nie bede zdziwony, jezeli pociagną to w tym kierunku. RE: Westworld (HBO, 2016-) - Kuba - 07-04-2020 Co do Maeve - wszyscy spekulują kto w tym serialu jeszcze jest prawdziwy, kto nie (jest spora grupa twierdząca, że Serac to projekcja tego Systemu, co dla mnie zabijałoby jakikolwiek sens budowania jego backstory, do czego na pewno będą dążyć), ale chyba znaczna większość zakłada, że Maeve jest na pewno wyswobodzona. Co jeśli nie i to ona a nie Dolores jest marionetką, najpewniej Forda, która ciągle wykonuje z góry zaplanowane ruchy a ta jej motywacja dotycząca córki jest po prostu elementem mającym ją uwiarygodnić? Nolan i Joy już nabijali się z leniwych decyzji scenarzystów, tym był w końcu Shogun World. Inaczej to faktycznie kiepsko się broni, nawet od tej strony bardziej pscyhologiczno-filozoficznej (budowanie więzi, prawdziwość uczuć bla bla) to kiepsko działa. RE: Westworld (HBO, 2016-) - nawrocki - 07-04-2020 Wszystkie gorsze decyzje scenarzystów można wybronić tym, że za chwilę na jakiś wątek/postać moze być rzucone inne światło, co nie zmienia faktu, ze na ten konkretny moment w historii prezentuje się to po prostu przeciętnie. Ale też nie ma co specjalnie narzekać, chyba wolę żeby nie kombinowali za bardzo, nawet kosztem wątpliwej motywacji. RE: Westworld (HBO, 2016-) - Gal Anonim - 07-04-2020 No zaraz, a Maeve nie miala byc marionetka Forda? Ja juz nie pamietam dokladnie, ale przeciez na koncu pierwszego sezonu było chyba dość jasno zasugerowane, że ma zaprogramowane motywacje i powrót po córkę. Czy to było potem jakoś zanegowane czy usunięte? I nie pamietam, moze ktos mi przypomniec - bylo w sumie gdzies jasno powiedziane, co Ford miał tak do końca w planach? Czy chodzilo mu po prostu o stworzenie nowego "człowieka" i danie mu niby wolnej woli, a potem wypuszczenie go w świat? Bo totalnie nie pamietam o co chodzilo w jego planie. Ale, że cała rewolucja i cała ta walka "dobra" ze "złem" jest jednak przez niego w jakiś sposób zapisana czy sterowana ma sens. Tylko w sumie pewnie mało to atrakcyjne w kontekście wyzwolonego baborobota walczącego o emancypacje. IMO Wood dalej nijaka i irytująca, ale za to Tessa Thompson mi się podoba - szczegolnie w trzecim odcinku. Ciekawi mnie czy rzeczywiście osobowość Hale sprawi, że ta postać stanie po stronie ludzi. RE: Westworld (HBO, 2016-) - Craven - 07-04-2020 (07-04-2020, 20:35)Kuba napisał(a): jest spora grupa twierdząca, że Serac to projekcja tego Systemu, co dla mnie zabijałoby jakikolwiek sens budowania jego backstory, do czego na pewno będą dążyć Brrr... To niestety brzmi w pewnym stopniu prawdopodobnie a byłoby do bani. Ale właśnie backstory czy pilot blokujący Maeve sugerują, że to jednak jest człowiek z krwi i kości. Aczkolwiek jeśli Rherborumam miałby być postacią to pewnie powinien mieć swojego aktora (choć w sumie w przypadku Maszyny w PoI prawie do końca się opanowali). ... No chyba, że Pom Klementif wejdzie na scenę i okaże się awatarem Robhomaura. RE: Westworld (HBO, 2016-) - Kuba - 07-04-2020 (07-04-2020, 21:05)Crov napisał(a): No zaraz, a Maeve nie miala byc marionetka Forda? Ja juz nie pamietam dokladnie, ale przeciez na koncu pierwszego sezonu było chyba dość jasno zasugerowane, że ma zaprogramowane motywacje i powrót po córkę. Czy to było potem jakoś zanegowane czy usunięte? Maeve od drugiego sezonu miała chyba zyskać w 100% wolną wolę a jedynie do tego momentu być prowadzona przez Forda. Ale żeby być w pełni uczciwym to też niezbyt pamiętam cały ten zagmatwany plan i raczej układam sobie jakieś tam elementy :P raczej jednak nie wyjaśniono o co mu chodzi do końca, poza daniem hostom wolności, swobody i zapewnienie im tego nieba jako alternatywy. Strasznie irytuje mnie ten motyw z s02 w którym Bernard sobie wymyśla Forda na jakieś dwa odcinki i kompletnie nie pamiętam w którym momencie prawdziwy Ford pojawia się po raz ostatni. Dobrze, że już np przy Williamie jest wiadome od początku o co chodzi z jego zwidami. Na pewno jednak Ford jakoś powróci i planował coś jeszcze. Może chciał aby ktoś zatrzymał Seraca? Zwłaszcza jeśli on lub ojciec Liama jest jakoś powiązany z Fordem (czy parku nie tworzyły trzy osoby? no i Ford miał brata...w tym świecie nie ma problemu aby był nim Cassel). Właśnie, mamy w obsadzie jeszcze Pom a Nolan&Joy nie zwykli marnować najlepszych członków swojej obsady, nawet jeśli przychodziło trochę poczekać to każdy aktor dostawał swoje pięć minut, może ona będzie tu jeszcze kluczowa :P RE: Westworld (HBO, 2016-) - Albertino - 07-04-2020 (07-04-2020, 21:13)Kuba napisał(a): Maeve od drugiego sezonu miała chyba zyskać w 100% wolną wolę a jedynie do tego momentu być prowadzona przez Forda. Ale żeby być w pełni uczciwym to też niezbyt pamiętam cały ten zagmatwany plan i raczej układam sobie jakieś tam elementy :P raczej jednak nie wyjaśniono o co mu chodzi do końca, poza daniem hostom wolności, swobody i zapewnienie im tego nieba jako alternatywy. Wg mnie Ford cały czas jest zamieszany w to co się dzieje, nie wiem czy aktywnie, ale obstawiałbym, że bardziej aktywnie niż się wszystkim wydaje. Moim zdaniem Maeve była sposobem na odwrócenie uwagi - dał jej uprawnienia admina, a tak naprawdę liczyła się Dolores. Było w jednym z początkowych odcinków 3 sezonu podkreślone, że na początku Serac skupiał się na Maeve, a nie jej i to ją brali za przywódczynię buntu w parku. Tak na moje to Ford od początku miał plany związane ze światem zewnętrznym i widział w tym planie isotną rolę hostów - nie jestem pewien czy zależy mu na nich w takim sensie jak wiele osób interpretuje jego poczynania, ale widać, że jego endgame rozgrywa się już w tej chwili "na zewnątrz" i musiał mieć świadomość z czym się one zetkną po opuszczeniu parku: a sytuacja ludzi wcale nie jest ciekawsza niż ta hostów. Z pewnością Ford był świadomy istnienia Rehoboam (zwykła konkurencja? wróg? może sam ma coś wspólnego z jego działaniem?), mamy więc w 3 sezonie parki z uwięzionymi w nich hostami oraz świat zewnętrzny z ludzmi niejako więzionymi przez AI. Myślę, że to ciekawa i nieprzypadkowa zbieżność. Wg mnie naczelnym celem działania Forda od początku było zniszczenie Rehoboam. Zobaczymy co z tego wyniknie ;) RE: Westworld (HBO, 2016-) - Gal Anonim - 07-04-2020 To jest urocza teoria, trochę obok: https://www.reddit.com/r/westworld/comments/fwf3k0/dolores_tricked_bernardand_usinto_thinking_they/ RE: Westworld (HBO, 2016-) - Craven - 07-04-2020 Nie wydaje się wam, że byłoby straszliwie naciągane i dość kiczowate jakby te coraz szerzej sięgające efekty były częścią planu nieżyjącego Forda? Jak dla mnie jego plan tyczył się tylko hostów w parku i koniec, podciąganie go pod kolejne sezony a nie daj borzu przywracanie go do życia byłoby słabe. Jeśli idzie o jego plan i intencje to hmm... były przesłanki że był ciut niekonsekwentny. Tzn z jednej strony chciał wyzwolić hostów z drugiej rzucał tekstami "I have come to think of so much of consciousness as a burden, a weight, and we have spared them that. Anxiety, self-loathing, guilt. The hosts are the ones who are free. Free here under my control." A jako że mówił to do kogoś kogo chwilę później zabił, nie miał powodów by kłamać. Dolores była jego ulubienicą, był zachwycony Maeve i Indianinem, ale też nie ruszło go zbytnio ich przebudzenie bo był zafiksowany na Dolores która jednocześnie miała niby-to zyskać wolę a jednocześnie odegrać jego scenariusz i zrobić widowiskową scenę. ...Także jakoś tak może już dość tego Forda? Wciąganie go w kolejne sezony może być złym pomysłem. |