Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Iron Man 3 (2013) - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Film a komiks (https://forumkmf.pl/Forum-Film-a-komiks--24)
+---- Dział: MARVEL CINEMATIC UNIVERSE (MCU) (https://forumkmf.pl/Forum-MARVEL-CINEMATIC-UNIVERSE-MCU--54)
+---- Wątek: Iron Man 3 (2013) (/Thread-Iron-Man-3-2013--2883)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46

RE: Iron Man 3 - Huntersky - 26-08-2013

Akurat w Spider-Manach nie przeszkadza kolorowość, tylko kiczowatość (lub bezpłciowość w przypadku TASM). Do szaro-burego Man of Steel też nic nie mam, bo widać w nim jakiś konkretny przemyślany styl, w przeciwieństwie do np. TDK lub TDKR.

RE: Iron Man 3 - Proteus - 26-08-2013

TDK nie cierpiał na brak przemyślanego stylu. Rises pod tym względem nie bronię jakoś szczególnie, ale TDK miasto przedstawiał idealnie i był pełen różnych, klimatycznych filtrów i zabawą kontrastem, zależnych od sceny do sceny.

Animowane storyboardy alternatywnych zakończeń IM 3:

RE: Iron Man 3 - Szaman - 26-08-2013

No dobra, niech wam będzie :)

RE: Iron Man 3 - Lawrence - 26-08-2013

(26-08-2013, 19:01)Huntersky napisał(a): Do szaro-burego Man of Steel też nic nie mam, bo widać w nim jakiś konkretny przemyślany styl, w przeciwieństwie do np. TDK lub TDKR.

Rzadko, ale tym razem kategorycznie nie mogę się z Tobą zgodzić :)

A co do "Iron Mana 3", to jest to jeden z tych filmów, w tym roku, gdzie autentycznie żałuję, że poszedłem na niego do kina. Tym bardziej, że byłem w bardzo dobrym towarzystwie i poważnie się zastanawiałem, czy jednak nie pójść na "Great Gatsby". Najgorsze przy IM3 jest to, że ten film nie wywołuje u mnie żadnych emocji: ani pozytywnych, ani negatywnych. Strasznie nijaki i mało emocjonujący jest ten film. A w sumie czegoś innego oczekuję o filmie z superbohaterem.

Przyznam, że momentami fabuła IM3 jest nieco pretekstowa, a czasami wydarzenia wydają się być naciągane po to tylko, by Shane mógł podbudować set up dla swoich dżołków i pobawić się tym fetyszem na punkcie gatunkowości.

Ale cholera przeglądam te ostatnie trzy strony dyskusji i widzę prawie samo czepialstwo. Większość z tego to są przecież totalne pierdoły, albo rzeczy wytłumaczalne zasdą "rule of cool", na które cierpi przecież większość adaptacji komiksowych, szczególnie Marvelowskich. Od kiedy to związek przyczynowo-skutkowy w filmach superhero jest poddawany tak silnej lustracji?

Lawrence napisał(a):Rzadko, ale tym razem kategorycznie nie mogę się z Tobą zgodzić :)
No cóż, oglądając jeden, albo drugi film nigdy nie przeszła mi przez głowę myśl ,,hm, ładny kadr!".

Nooo, w sumie to silhouette Batmana na tle rozwalonego magazynu i arabskie krajobrazy po wyjściu z dziury były ładne. :)

TDK standoutowych kadrów miał pełno, zresztą na tym forum wielokrotnie je przywoływano w takim czy siakim wątku. Rises był pod tym względem bardziej bezpłciowy, w dodatku podał ofiarą tej niezrozumiałej dla mnie mody "Teal/Orange color grading", ale kilka dobrych ujęć miał, no i ogólny rozmach.

RE: Iron Man 3 - Lawrence - 26-08-2013

@Proteus, z Tobą znowu się zgadzam :) I z chęcią przywołałbym parę świetnych zdjęć, kadrów itd. Ale to jestem temat o "Iron Manie 3", więc nie chcę tutaj offtopować dobrymi kadrami ;)

Chyba zrobię sobie powtórkę po tej dyskusji. Chcę zobaczyć jak ten Shane'owski eksperyment wytrzyma drugie podejście gdy zna się już twisty i punchline'y dżołków. Zarzuty przywoływane ostatnio to w większości czepialstwo, które zupełnie do mnie nie trafia, ale IM3 rzeczywiście ma fabułę dość uległą tej Blackowej żonglerce stylami i ciśnienia na pajacowanie, co podczas seansu wydawało mi się idealne dla postaci Starka, ale już po wyjściu z kina, film kojarzym mi się z lekkim bałaganem. Scenariusz może być nie do końca "second-view proof".

RE: Iron Man 3 - Gal Anonim - 26-08-2013

(26-08-2013, 18:25)Szaman napisał(a): Jak to jest, że kolorowość Iron Mana 3 nie przeszkadza, a kolorowość starych Spider-Manów już tak? Analogicznie jak to jest, że szaro-bury Man of Steel powoduje pianę, ale nie powoduje jej szaro-bury The Amazing Spider-Man?
Bo jedno drugiemu nie równe. Proste? Proste. Kolorowość Iron Mana jest inna niż kolorowość Spider-Mana, tak samo z tym drugim przykładem. Poza tym nie chodzi o kolory w filmie, a o ton. A ten na przykład w MoS jest totalnie odmienny od tego w TASM.
(26-08-2013, 20:03)Proteus napisał(a): Od kiedy to związek przyczynowo-skutkowy w filmach superhero jest poddawany tak silnej lustracji?
Zmień "w filmach superhero" na "w filmach przygodowych" i robi się to jeszcze dziwniejsze. Jakby trylogia INDIANA JONESA wyszla teraz to pewnie mielibyśmy 30 stron o skakaniu na pontonie.
(26-08-2013, 20:39)Proteus napisał(a): Chyba zrobię sobie powtórkę po tej dyskusji. Chcę zobaczyć jak ten Shane'owski eksperyment wytrzyma drugie podejście gdy zna się już twisty i punchline'y dżołków.
Ja za drugim razem bawiłem się równie dobrze, choć momentami pod koniec (finałowa walka) się trochę nudziłem. Na trzeci seans na razie się nie zabieram, bo mam dużo rzeczy do nadrobienia, ale powtórka filmu wcześniej niż po roku to u mnie ogólnie rzadkość.

RE: Iron Man 3 - Mierzwiak - 26-08-2013

(26-08-2013, 13:51)Crov napisał(a): "Ja jestem Iron Manem." - w domyśle: nie zbroja. Stark uświadamia sobie, że nie musi się tak skupiać na zbrojach, a bardziej na sobie i ludziach dookoła niego. Bo to nie same zbroje są źródłem jego wyjątkowości i "superowości". Zbroje sa tylko jego narzędziem, więc może ich mieć multum - teraz czas na Pepper, którą olewał przez ostatni czas.
Crov, my dear Crov... już o tym rozmawialiśmy. To są wzięte z kosmosu banały, które nic nie dają ani widzowi, ani postaci. Co mnie obchodzi, że Stark uświadomił sobie, że Iron Man to coś więcej niż zbroja, skoro i tak będzie tym samym Iron Manem co wcześniej, ergo będzie MUSIAŁ używać zbroi? O ile w wyniku tego niesamowitego odkrycia jako człowiek nie poświęci życia w Avengers 2 albo 3 dla reszty ekipy/świata/wszechświata, to tego typu banialuki uważam za zbędne i zupełnie nieistotne.

O wiele bardziej podobało mi się jak w Avengers nauczył się gry zespołowej, co zresztą nie było wątkiem któremu Whedon poświęcił wiele uwagi, ale wyszło naturalnie, bezpretensjonalnie, bardziej w tle, bez górnolotnych haseł.

Czystka kartka o której pisze Phil to absurd. To nie jest Tony Spears, który sięgnął dna, pił, ćpał, ogolił głowę i świecił wackiem w miejscach publicznych, tylko facet któremu - na własne życzenie! - rozpiździli dom i większość rzeczy, które stworzył. To wszystko, a że coś sobie uświadomił? Litości, to nie powód to życiowego resetu.

Mierzwiak napisał(a):O ile w wyniku tego niesamowitego odkrycia jako człowiek nie poświęci życia w Avengers 2 albo 3 dla reszty ekipy/świata/wszechświata, to tego typu banialuki uważam za zbędne i zupełnie nieistotne.
Bez tego niesamowitego odkrycia zrobił tu już (prawie) właśnie w Avengers. Trzeba jednak przyznać, że ten film jest strasznie wymuszony.

RE: Iron Man 3 - Mierzwiak - 26-08-2013

(26-08-2013, 23:40)Huntersky napisał(a): Bez tego niesamowitego odkrycia zrobił tu już (prawie) właśnie w Avengers.
No właśnie! Ergo już wtedy Stark wiedział, co jest ważne i że zbroja zbroją, ale liczą się czyny i to, co gotów jest zrobić jako on sam, jako człowiek. Pisałem już, że Iron Man 3 niczego nie wnosi?

Phil napisał(a):Nie trzeba. Haha! Ale dałem argument :).

Mierzwiak o tym napisał. Fajnie, potrafię być też zajebisty bez pancerza! Co to zmienia? Nic, bo Iron Man dalej pozostanie Iron Manem, gościem w fajnej zbroi. Co zostaje zmienione pod koniec filmu? Hm, może to, że Pepper otrzymuje supermoce? Nope, bo zostaje wyleczona poza kadrem. Tony Stark usuwa reaktor z klaty? Tak! W wyniku 5-cio sekundowej sceny, jakby nigdy nic, bez zapowiedzi, co powoduje, że problemy z IM2 i IM wydają się teraz małą błahostką. Może użył do tego Extremis? Who knows. Ten film powinien się skończyć na dwa sposoby, żeby nie był tylko zwykłym wypełniaczem i (dalej fajnym) skokiem na kasę:
1. Jarvis powinien oszaleć, albo okazywać symptomy, że kiedyś oszaleje
2. Zdesperowany Tony Stark łączy się na stałe ze zbroją jak Bleeding Edge.

I mam dziwne przeczucie, że druga opcja pojawi się w Avengers 2 i dopiero wtedy IM3 nabierze sensu. Po co rozwalać swój dotychczasowy dorobek i budować kolejną zbroję, niemal identyczną? Naprawdę wierzę, że to zapowiedź czegoś bardziej unikalnego.

Tony Stark zaliczył lepszy character arc w obrazie o zbieraninie równorzędnych superbohaterów, niż we własnym filmie. :)

RE: Iron Man 3 - jarod - 27-08-2013

Ale to całe jego "radzenie sobie" sprowadziło się znowu do macgyverowania - masz problem, "build something". To i w pierwszej, i w drugiej części już było, a dodatkowe pomysły w postaci rozkminki super planu przez neta czy wbicia się na chatę pełną ochroniarzy są tak denne, że słów brak.

RE: Iron Man 3 - Huntersky - 27-08-2013

Phil napisał(a):Zabrać mi strój - wciąż sobie poradzę? Zabrać mi super-kolegów - wciąż sobie poradzę?
Tak, poradzisz sobie - w rozwaleniu jednej extremistki i infiltracji wyjątkowo słabo strzeżonej twierdzy. Bo dalej w mniejszym lub większym stopniu używasz swojej zbroi.

O, jarod mnie uprzedził.

RE: Iron Man 3 - zombie001 - 27-08-2013

(26-08-2013, 23:58)Huntersky napisał(a): I mam dziwne przeczucie, że druga opcja pojawi się w Avengers 2 i dopiero wtedy IM3 nabierze sensu. Po co rozwalać swój dotychczasowy dorobek i budować kolejną zbroję, niemal identyczną? Naprawdę wierzę, że to zapowiedź czegoś bardziej unikalnego.

Tony Stark zaliczył lepszy character arc w obrazie o zbieraninie równorzędnych superbohaterów, niż we własnym filmie. :)

Raczej masz nadzieję (tak jak ja), że Whedon naprawi to co spartolił Black :P

RE: Iron Man 3 - Huntersky - 27-08-2013

Próbuję się w tym doszukać jakiegoś większego sensu, bo w końcu Whedon ma kreatywną kontrolę nad całym uniwersum.

RE: Iron Man 3 - Kaczor - 03-09-2013

Honest Trailers - Iron Man 3 ;)
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=e3r4FklA4gI[/youtube]

RE: Iron Man 3 - Mr. ?? - 04-09-2013

Bardzo szczery trailer IM3, powinni byli go puścić w kinach przed premierą, ciekawe czy w tedy IM3 tyle by zarobił :).
Nerdy Memento, Osama Ben Kingsley / Gandhi i Vincent Vega :) :).