Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Alien: Covenant (2017) reż. Ridley Scott - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Serie filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Serie-filmowe--21)
+---- Dział: ALIEN & PREDATOR (https://forumkmf.pl/Forum-ALIEN-PREDATOR--20)
+---- Wątek: Alien: Covenant (2017) reż. Ridley Scott (/Thread-Alien-Covenant-2017-re%C5%BC-Ridley-Scott--3138)

RE: Alien: Covenant (2017) reż. Ridley Scott - Hitch - 01-05-2017

A po co nowy motyw? Stary perfekcyjnie pasuje do Aliena (jak elfmanowy do Batmana). Szkoda, że nie pokusili się o muzyczki z trójki jeszcze.

RE: Alien: Covenant (2017) reż. Ridley Scott - Gieferg - 01-05-2017

(01-05-2017, 12:37)Lawrence napisał(a): Brzmi znajomo? Chyba soundtrack oryginalnością nie będzie grzeszył:

Akurat w ramach serii nie mam problemu z wykorzystywaniem starych motywów. Gorzej, gdy niektórzy (jak Zimmer czy Horner) używają tych samym motywów w zupełnie niepowiązanych ze sobą filmach.

RE: Alien: Covenant (2017) reż. Ridley Scott - Lawrence - 01-05-2017

Tylko zachowanie ciągłości serii, a barak oryginalności to dwie zupełnie inne rzeczy.
Trzy pierwsze soundtracki Goldsmitha, Hornera i Goldenthala nie pożyczały od siebie i każdy oferował coś nowego i wszystkie są genialne. Czy jakaś ciągłość serii została zatracona, nie. Nawet Frizzell, czy Streitenfeld starali się tworzyć jakieś nowe tematy. A tutaj mamy po prostu kopiowanie Goldsmitha. Może to i działa dobrze w filmie, buduje klimat kojarząc znajomą melodię, ale jednak dość to odtwórcze podejście.

RE: Alien: Covenant (2017) reż. Ridley Scott - Mierzwiak - 01-05-2017

Słyszałeś JEDEN UTWÓR i już porównujesz go z CAŁYMI SOUNDTRACKAMI poprzednich filmów?

RE: Alien: Covenant (2017) reż. Ridley Scott - Lawrence - 01-05-2017

Na Spotify i w domenie publicznej jest soundtrack dostępny. Dzisiaj go przesłuchałem. Dużo nawiązań do Goldsmitha i nieciekawy sound design. Własciwie gdyby nie ten Goldsmith to za wiele ciekawego by tu nie było. Średniak jak nie gorzej, ale może w filmie robi swoje.

P.S. Dlaczego niektóre wyrazy napisałeś wielkimi literami?

RE: Alien: Covenant (2017) reż. Ridley Scott - Mierzwiak - 01-05-2017

Po to żebyś się pytał.

Ja muzyki do tego typu filmów nie słucham poza nimi, nigdy nawet nie miałem okazji, ani tym bardziej ochoty zrobić tego ze ścieżkami Trylogii i w nosie mam jak ten OST jest rzekomo nieciekawy, grunt żeby sprawdził się w kinie.

RE: Alien: Covenant (2017) reż. Ridley Scott - shamar - 01-05-2017

(01-05-2017, 17:18)Lawrence napisał(a): Na Spotify i w domenie publicznej jest soundtrack dostępny.

Jak piszesz, że coś jest dostępne to należałoby podać linki, linki podać :)

RE: Alien: Covenant (2017) reż. Ridley Scott - Gieferg - 01-05-2017

Cytat:Ja muzyki do tego typu filmów nie słucham poza nimi, nigdy nawet nie miałem okazji, ani tym bardziej ochoty zrobić tego ze ścieżkami Trylogii

Twoja strata.

Alien się bardzo dobrze sprawdza w oderwaniu od filmu, Alien 3 częściowo (szczególnie Lento/Adagio), Aliens jakoś najmniej mi się chciało słuchać poza filmem ale wiadomo "Futile Escape" zawsze daje radę. Ostatnimi czasy słuchałem sporo re-recordingu od Varese, problem tylko taki, że dwa pierwsze kawałki z Aliena są tam strasznie cicho, więc czasem sięgam po bootlegowe complete score bo oficjalne wydanie zawiera "oryginalną wizję kompozytora" a ja chcę słuchac tego co jest w filmie, a nie tego, co miało być.

RE: Alien: Covenant (2017) reż. Ridley Scott - Lawrence - 02-05-2017

(01-05-2017, 19:34)shamar napisał(a): Jak piszesz, że coś jest dostępne to należałoby podać linki, linki podać :)

Proszę nawet na youtubie jest:

A muzycznie to trzy pierwsze soundtracki to klasa sama w sobie. Dlatego też mam je i właśnie nawet teraz przed "Alien" Cocenant" robię sobie ich powtórkę. I jest tam naprawdę wiele świetnych utworów na których można zawiesić ucho. Dla przykładu koncert muzyki do serii Alien, podczas Festiwalu Muzyki Filmowej w Krakowie w 2012 dalej zaliczam do jednych z moich ulubionych. Ba, nawet udało mi się autograf od Goldenthala zdobyć na mojej płytce :)

[Obrazek: 179450_376898699034515_490763041_n.jpg?o...e=59864C0D]

RE: Alien: Covenant (2017) reż. Ridley Scott - Mierzwiak - 02-05-2017

Poproszę osobny film o zwiedzaniu tego miasta!!!

[Obrazek: 1vtUcPU.jpg]

RE: Alien: Covenant (2017) reż. Ridley Scott - Lawrence - 02-05-2017

Hm, ten okrągły budynek wygląda trochę jaka pałac w Naboo :)

[Obrazek: Naboo-palace.jpg]

Ale oczywiście uwielbiam takie miasta, więc tutaj nie hejtuję, a wręcz przeciwnie.

RE: Alien: Covenant (2017) reż. Ridley Scott - Super8 - 05-05-2017

Wczoraj, w Londynie około godziny 16:00 odbyła się światowa premiera Covenant i równoległy screening w Korei. Osoby, które widziały film ocenią go jako "dobry" i "trzymający w napięciu aż do samego końca". W filmie podobno jest sporo mitologii i odpowiedzi na pytania, które zawsze chcieliśmy poznać. Cokolwiek by to znaczyło. Są też mieszane recenzje:

"Short version: I liked Covenant, didn't love it. Fassbender still rules. New lead cast is great..."

"Feels stuck between Prometheus, Alien & Aliens in a way I'm not sure makes for the best overall tone or story"

"Covenant was great and "it" was that what I was waiting for. Great job R. Scott!"

"The answers we were all looking for are finally revealed. Covenant is good but not great. Fassbender stole the show!!"

"The Alien is back! It's not a xeno from the first installment but climax is there! Great horror movie, great mythology, excellent Fassbender and marvelous cinematography"

RE: Alien: Covenant (2017) reż. Ridley Scott - Mental - 05-05-2017

Cytat:Osoby, które widziały film ocenią go jako "dobry" i "trzymający w napięciu aż do samego końca".

Moim zdaniem, będzie znakomity. Że jest dobry, to ja wiedziałem po drugim trailerze.

RE: Alien: Covenant (2017) reż. Ridley Scott - vast - 05-05-2017

Mental, tracisz szacunek na dzielni...

RE: Alien: Covenant (2017) reż. Ridley Scott - Szaman - 05-05-2017

Dlatego, że McBride gra rednecka w kosmosie? Bo w sumie nie wiem skąd aż taki optymizm.

RE: Alien: Covenant (2017) reż. Ridley Scott - Snappik - 05-05-2017

Moim zdaniem ten film również może być dobry, a co zabawne - sprawi, że Prometheus będzie totalnie zbędnym obrazem.

RE: Alien: Covenant (2017) reż. Ridley Scott - Mierzwiak - 05-05-2017

Czy ja wiem? Prometeusz to origin postaci Davida i katalizator jego misji. Już teraz nie nazwałbym go zbędnym :)

RE: Alien: Covenant (2017) reż. Ridley Scott - Super8 - 05-05-2017

Mało konkretna recenzja, ale coś mniej więcej mówi o filmie:

Here is the overall review from screening:

Another beautifully crafted masterpiece from Ridley Scott.
The atmosphere was much darker than previous one - Prometheus.
Aliens were less than those from 'Aliens' in number but still a lot.
Connection between Prometheus and Covenant felt bit missing but maybe they left place for next movie.
DO NOT WATCH VIDEOS SUCH AS PROLOGUE: CROSSING AND TV SPOTS BECAUSE THEY CONTAIN A LOT OF SPOILERS.

RE: Alien: Covenant (2017) reż. Ridley Scott - Mental - 05-05-2017

Cytat:Another beautifully crafted masterpiece from Ridley Scott.

Potwierdzam przed obejrzeniem.

RE: Alien: Covenant (2017) reż. Ridley Scott - al_jarid - 05-05-2017

To pytanie, czemu na trailerach wygląda to tak biednie? Wybrali same najgorsze kawałki?
A tak na poważnie - ktoś jeszcze na serio przejmuje się opiniami po pierwszych pokazach? Przecież one zawsze są entuzjastyczne, choćby sam film był nie wiadomo jakim ścierwem.