![]() |
|
Transformers (2007) - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5) +--- Dział: Film a komiks (https://forumkmf.pl/Forum-Film-a-komiks--24) +---- Dział: TRANSFORMERS UNIVERSE (https://forumkmf.pl/Forum-TRANSFORMERS-UNIVERSE--68) +---- Wątek: Transformers (2007) (/Thread-Transformers-2007--330) |
- Anonymous - 23-08-2007 Nie mam zamiaru cię do niczego przekonywać, ani dyskutować z nikim ktomu się nie podobało i tylko pluje na ten film oceniając go na 1/10. Napisałem co o nim myślę, żeby ci co jeszcze nie widzieli nie opierali się wyłacznie na opiniach Mentali, Mierzwiaków i innych szyderców. Koniec i kropka. - Mental - 23-08-2007 Gieferg, przyznaj się, zakochałeś się w Megan Fox:) to akurat zrozumiem:) - Yossa - 23-08-2007 Zakochania się w odtwórcy roli Sama Witwicky, którego imienia odmieniać nawet nie próbuję, już nie zrozumiałbyś? ;) Z TFami jest problem, że z jednej strony oglądało się je całkiem ciekawie, a z drugiej zawierały bardzo dużo rzeczy, które mnie niezmiernie irytowały. Rozumiem, że niektóre rzeczy wynikały z pierwowzoru (nie znam się, nie orientuję się), ale wywaliłbym: -pana boomboxa, a przynajmniej uciszyłbym go na dobre -komunikację robot - robot po angielsku (skoro na początku szwargotali po swojemu, to czemu nie przez cały film) -(duża) część dialogów nie wnoszących nic istotnego do fabuły -roboty zachowujące się jak ludzie -automat strzelający puszkami -parę innych, które były już wymieniane w tym wątku Problem w tym, że ja nie byłem targetem* twórców tego filmu, więc logicznym jest to, że niektóre jego elementy nie będą mi pasowały. *Niech mi ktoś wytłumaczy czemu przeznaczeni dla starszego widza Simpsonowie mają dubbing, a Transformery nie. - Deckard - 23-08-2007 Moje trzy grosze: Bylem na TFach w dniu brytyjskiej premiery, nie ogladalem wczesniej kamerowki. Wizualnie - majstersztyk. Doskonale efekty specjalne, calkiem dobra interakcja z prawdziwymi postaciami Fabula - tu nie spodziewalem sie wiele, w koncu film o inwazji gigantycznych robotow z komosu ktore potrafia sie zmieniac w pojazdy. Mimo to, scenarzysta powinien zostac zamkniety w malej ciemnej celi i zmuszony do ogladania filmow von Triera nonstop przez 30 lat. Humor - jesli nie debilizm fabularny, to wlasnie to pograzylo TFa w moich oczach... Chyba ktorys ze scenarzystow Epic Movie maczal przy tym palce Montaz - zbyt chaotyczny i teledyskowy, mozna wielu rzeczy nie zauwazyc. Akcja - znakomite, bezkrwawe sekwencje, oglada sie je z duza przyjemnoscia. Nie jestem hipokryta, zeby na sile wystawiac 1/10, ale 5/10 to maks co moge dac (odrobine gorzej od Terminatora 3, lepiej od Aligatora 2 :mrgreen:). Generalnie, nie bylo tak zle jak sie obawialem, ale gdyby wzial sie za to inny rezyser i przyzwoity scenarzysta, daloby sie z tego wyciagnac o wiele wiecej. Czy kupie na dvd? Watpie, acz znajac zlosliwosc losu, ktos mi to sprezentuje. - military - 23-08-2007 Gieferg napisał(a):Większość zarzutów jakie się pod jego adresem wysuwa jest albo przesadzona, albo brzydko mówiąc z dupy, a ludzie którzy je zapodają od początku byli nastawieni "na nie" Np. ja, kiedy broniłem tego filmu przed absurdalnymi - jak mi się wydawało - zarzutami Mentala. Gieferg, dopuszczasz do czachy możliwość że komuś naprawdę i szczerze mógł się ten film nie podobać? Śmiem twierdzić, że to przez takich widzów jak ty, Gieferg, zadowalających się byle ochłapem, który zachwyci ich jeśli tylko będzie odpowiednio oczojebny i głośny, powstają coraz gorsze, puste, nielogiczne filmy. W końcu po co wysilać się na coś więcej. Way to go, Scoob. EDIT: Użyję twojego koronnego argumentu: wydałeś kasę na bilet i teraz głupio ci przyznać, że TF to cienizna. - Hitch - 23-08-2007 Ale to mój tekst :) - Anonymous - 23-08-2007 Cytat:Gieferg, dopuszczasz do czachy możliwość że komuś naprawdę i szczerze mógł się ten film nie podobać? Mogę. Ale jeśli ktoś wystawia 1/10 to po obejrzeniu marnej *** to nie będe nawet pisał co o tym myślę, żeby znowu nie dostać bana :P. Za same efekty + muzykę spokojnie nalezy się conajmniej 3/10 nawet gdyby fabuła była naprawdę beznadziejna, a jak dla mnie nie była, bo była dokładnie taka jakiej się spodziewać można było. Gdyby ktoś potrafił ocenić ten film obiektywnie i wystawić sensowną choć niską ocenę i docenić niewątpliwe i czywiste plusy jakie ten film posiada, słowa bym nie powiedział. Czytałem całą komiksową serię G1 i G2, oglądałem w całości co do jednego odcinka wszystkie sezony serialu TF G1 + dwie japońskie serie i to wszystko w zeszłym roku. Spokojnie mogę stqwierdzić, że jest to bardzo udana adaptacja komiksu/kreskówki. Jesli kto.ś natomkiast idzie na ekranizację kreskówki o transformujących się robotach licząc na krawe, brutalne, poważne i realistyczne kino to tylko pogratulować naiwności. Cytat:Użyję twojego koronnego argumentu: wydałeś kasę na bilet i teraz głupio ci przyznać, że TF to cienizna. 1. Wydam kase znowu jesli film będzie w IMAXach 2. I po raz kolejny kiedy wyjdzie na DVD 3. I po raz kolejny jeśli wyjdzie jakaś wersja reżyserska. - Hitch - 23-08-2007 Dobry film jest dobry niezależnie czy na kinówce, DVD ripie czy na VHSie. Co z tego, ze efekty w filmie oceniam na 6/6 kiedy cała reszta filmu jest do bani? Jakos Disney czy inny Dreamworks potrafia robic filmy dla dzieci, ktore oczarowuja tez doroslych przy okazji nie drwiąc z inteligencji obojga. TFy to denna papka mogaca zaoferowac tylko i wylacznie efekty specjalne. Poza tym mowisz, ze dostales to na co czekales, a jakos pojawiaja sie glosy, ze pierwowzor jest znacznie lepszy - Anonymous - 23-08-2007 Cytat:TFy to denna papkanapisz o tym jeszcze 1 000 postów to może ci uwierzę :P - Mental - 23-08-2007 Gieferg napisał(a):Za same efekty + muzykę spokojnie nalezy się conajmniej 3/10 Gieferg, ja rzygałem oglądając efekty w TFach. Zarzygałem cały pokój. czasami żałuje, że nie widzę świata na czarno-biało. wyobrażasz sobie, co by się stało, gdyby ekran kinowy zwielokrotnił kolorki? zarzygałbym całą salę w kinie. Mi natomiast chce się rzygać widząc poziom tej "dyskusji". Panowie, mniej epitetów a więcej konkretów, ai? Mod - Azgaroth - 23-08-2007 Nie rozumiem tego argumentu, że za efekty należy się przynajmniej jakaś tam ocena. Przy dzisiejszej technologii większość wysokobudżetowych produkcji ma świetne efekty, to już jest standard. - Hitch - 23-08-2007 Standart za ktorym nie kryje sie NIC. Taka wydmuszka. - Deckard - 23-08-2007 1/10 to skrajna przegiecie - rozumiem, ze film sie nie podoba, ale trzeba umiec docenic pozytywne aspekty, a nie rzucac na lewo i prawo jedynkami i dziesiatkami. TF ma swietne efekty, bo na nich film mial sie opierac. Dziecinne? Fakt, ale takie mialo byc. Glupie? W koncu film adresowany do Amerykanow. Mental pewnie oczekiwal poziomu i klimatu Terminatora 2 ale na cos takiego nie bylo szans, bo powiedzmy sobie szczerze, to filmidlo powstalo w oparciu o linie zabawek jak barbie, bratz i power rangers :P Azgaroth: a jednak, efekty nie sa takie sztuczne jak w Spidermanie 3, ktory mimo ogromnego budzetu wygladal tragicznie. Za efekty, dzwiek i akcje naleza sie ze 3 punkty. Jak chcecie obejrzec cos co zasluguje na 1, to zmierzcie sie z "Epic Movie", "Date Movie", "Alone in the dark" itp. a potem popatrzcie na film Baya i ocencie czy stoi na poziomie z ta tandeta. - Anonymous - 23-08-2007 Zrzędy na forum niech mówią co chcą, tymczasem na stronie kolejna recenzja trafiająca w "10" z którą nie mogę się nei zgodzić. Co ciekawe napisała jąkobieta :) W sumie to sam chyba napiszę jeszcze jedną, tyle że bardziej z perspektywy kogoś kto się w temacie orientuje, bo warto by spojrzeć na film również od strony tego jaką jest adaptacją (mówiłem już że niemal idealną? nie? no to mówię :P). Na tą chwilę podejrzewam, że po drugim obejrzeniu ocena może wzrosnąc do 9/10. - Hitch - 23-08-2007 Deckardzie, wiesz co rozni TF od filmow ktore wymieniles? Tylko to ze ani tworcy Date Movie ani Boll nie dostali 300 milionow na swoje filmiki :) Poziomiem intelektualnym te filmy sa sobie praktycznie rowne TFy odroznia od nich tylko strona wizualna. - military - 23-08-2007 Gieferg napisał(a):Ale jeśli ktoś wystawia 1/10 to po obejrzeniu marnej *** to nie będe nawet pisał co o tym myślę, żeby znowu nie dostać bana :P A powinieneś, bo sam po obejrzeniu *** wystawiałeś kategoryczne oceny AVP. Hipokryto. Cytat:Za same efekty + muzykę spokojnie nalezy się conajmniej 3/10 A jeśli ktoś za pomocą efektów zrobi zajebiście realistycznie wyglądający film o sraniu, a komputerowy stolec będzie wyglądał hipersuperwypaśnie i pokażą go z superujęcia, to też dasz temu filmowi 3\10? Cytat:Gdyby ktoś potrafił ocenić ten film obiektywnie Ocenić =\= obiektywnie. Spałeś w pierwszej klasie podstawówki? Cytat:Czytałem całą komiksową serię G1 i G2, oglądałem w całości co do jednego odcinka wszystkie sezony serialu TF G1 + dwie japońskie serie i to wszystko w zeszłym roku I jesteś niby lepszy od innych widzów? A ja czytałem dużo Lema, Kubusia Fatalistę, Klub Pickwicka i dużo innych dobrych książek, dzięki czemu moja ocena poważnych filmów jest lepsza niż ocena ludzi, którzy ich nie czytali? Cytat:Jesli kto.ś natomkiast idzie na ekranizację kreskówki o transformujących się robotach licząc na krawe, brutalne, poważne i realistyczne kino to tylko pogratulować naiwności. Nie będę cytował stu moich postów o tym, że nie przeszkadza mi pg-13, tylko ewidentny debilizm fabuły, którego nie ratują nawet efekty specjalne, bo to mogłoby sugerować innym użtykownikom że twoja zdolność czytania ze zrozumieniem nieco się obniżyła ostatnimi czasy. Cytat:1. Wydam kase znowu jesli film będzie w IMAXach Kiedy ja wydałem kasę na avp, mówiłeś że jestem frajer, więc teraz ja tobie z czystym sumieniem napiszę: gdyby na świecie rodzili się tylko tacy frajerzy jak ty, prawodpodobnie wszechświat pękłby od nadmiaru głupoty. Adminie, to tylko zniżenie się do poziomu mojego dyskutanta z wątku o AVP. - Deckard - 23-08-2007 Hitch: Wiesz jaki byl najlepszy moment Epic Movie? Jak koles przede mna przepraszal swoja dziewczyne ze ja na to zabral :mrgreen: A tak serio, poza durnymi wstawkami film oglada sie w miare przyjemnie i bez bolu, nie modlilem sie o koniec seansu (EM sie klania). Nie gloryfikuje Baya, zrypal TFa podle, ale i tak nie zasluguje na 1/10. Ogladalem w tym roku kilkadziesiat gorszych filmow, ktorym tez jedynki bym nie wystawill, nawet Zemsta Toksycznego Mutanta 3: Ostatnie Kuszenie Toxiego dostala dwoje bo jakis pozytywny akcent byl :) - Hitch - 23-08-2007 Mnie zastanawia czy Bay kiedykolwiek sie opamieta i powroci do poziomu z Bad Boys lub ewentualnie Twierdzy.. - Anonymous - 23-08-2007 Cytat:A jeśli ktoś za pomocą efektów zrobi zajebiście realistycznie wyglądający film o sraniu Nie potrafię tego skomentować nie obrażając autora tych słow przynajmniej kilka razy więc nie skomentuję. Nie widzę też sensu rozmawiać o filmie z ludźmi którzy jedyne co o nim potrafią powiedzieć to: "to gówno". Także jak macie zamiar pisać coś do mnie w tym temacie to zróbcie zamiast tego coś pożytecznego, podlejcie kwiatki, napijcie się herbatki, obejrzyjcie jakiś teleturniej etc. wyjdzie wam to na zdrowie i oszczędzi niepotrzebnych nerwów, ja tymczasem zabieram się do pisania kolejnej recenzji czy też hymnu pochwalnego dla świetnego rozrywkowego filmu na którym wczoraj byłem w kinie. - Deckard - 23-08-2007 Fabula "2012: The War for Souls" juz mi sie nie podoba, do tego dojdzie PG-13, amerykanska flaga i durny humor, widze faworyta w wyscigu do imdb bottom 100 :) Szkoda troche Baya, nakrecil dwa dobre filmy i jeden fajny, a potem bylo juz tylko gorzej (nie podaruje mu zmarnowanego potencjalu "The Island"). Moze niech mu przytna budzet do 50 baniek to sie opamieta :mrgreen: |