Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Westworld (HBO, 2016-) - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Seriale (https://forumkmf.pl/Forum-Seriale--22)
+--- Wątek: Westworld (HBO, 2016-) (/Thread-Westworld-HBO-2016--4072)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42

RE: Westworld (HBO, 2016-) - Albertino - 07-04-2020

Ale to nie jest tak, że Rehoboam powstał po parku Forda i Arnolda? Być może został stworzony na bazie wykradzionych z parku danych. W tej sytuacji odpowiedzialność za zniewolenie ludzi ciążyłoby na nim bezpośrednio. Być może go już nie zobaczymy, nie wykluczam tego, ale jednocześnie nie wydaje mi się, że jego jedynym celem było uwolnienie hostów, zwłaszcza, że w sytuacji panującej na zewnątrz nie wydaje się to za bardzo możliwe. Musi być coś więcej, choć przyjmuję, że jest to przegięte (czy to byłoby pierwszy raz w tym serialu?). Dziwne jest też zachowanie Dolores, bo ona tak w sumie jakoś nie wygląda na tą złą w tym sezonie - sprawia na was wrażenie, że chce zniszczyć ludzkość? Bo na mnie jakoś tak niespecjalnie. Na razie to ona stawia się korporacji, która jest głównym problemem ludzkości.

RE: Westworld (HBO, 2016-) - Gal Anonim - 07-04-2020

Jak dla mnie powrót Hopkinsa to z miejsca plus. Bardzo boli mnie tak mało wspólnych momentów Harrisa i Hopkinsa (bo ile - dwa?). Jak dla mnie mogą nawet powiedzieć, że się zhostował i śmiga na luzaku - grunt, żeby wrócił. :D Bo są w tym serialu fajni aktorzy, ale jednak główna eka jest dla mnie mocno średnia poza Harrisem wlasnie i moze Wrightem. Czasem Thompson i Newton jeszcze mnie kupują.

(07-04-2020, 22:08)Albertino napisał(a): Musi być coś więcej, choć przyjmuję, że jest to przegięte (czy to byłoby pierwszy raz w tym serialu?).
No właśnie. To nie jest serial, w którym unikają przekombinowania. :)

RE: Westworld (HBO, 2016-) - Albertino - 07-04-2020

Robiłem niedawno powtórkę poprzednich sezonów i Hopkins jest naprawdę perfekcyjny, każdą scenę z nim ogląda się z rozdziawioną gębą. Jasne, że to chyba najbardziej efektowna postać w tym serialu, ale facet jednak gra w innej lidze niż cała reszta tej ferajny (a zajebistych aktorów to tej serii jednak nie brakuje!).

RE: Westworld (HBO, 2016-) - Kuba - 07-04-2020

Ford chyba wspominał coś, że żyje w tej wirtualnej wersji parku i mógłby z niej wyjść do realnego świata, ale przeżyłby tylko kilka dni. W trakcie rozmowy z Bernardem jeszcze zanim stał się zwidem. Tutaj ciężko będzie powiedzieć, że jego ponowne pojawienie będzie "z dupy" skoro od samego początku historii jawi się on jako ten który nie tylko budował ten świat, ale i nadal go kontroluje. Już sam powracający motyw gry Williama w ostatnim odcinku może sugerować, że opowieść Forda trwa.

Wróci jakoś na pewno i mnie też sposób interesuje mniej, byle ujrzeć znowu Hopkinsa. Dać dłuższą scene z nim, Harrisem, Wrightem oraz Casselem i można kończyć serial bo większego poziomu epy nie dobiją.
Jeszcze co do poziomu gry, coś cicho tu o Paulu który przecież też na razie wypada bardzo fajnie a historia jego postaci ma potencjał by dać mu jeszcze ciekawszy materiał. Najbliższy odcinek wygląda na taki co skupi się na nim i Seracu.

RE: Westworld (HBO, 2016-) - shamar - 08-04-2020

(07-04-2020, 21:05)Crov napisał(a): Ciekawi mnie czy rzeczywiście osobowość Hale sprawi, że ta postać stanie po stronie ludzi.
What? Czyja osobowość? Gdzie? Skąd?

RE: Westworld (HBO, 2016-) - Craven - 08-04-2020

(08-04-2020, 03:08)shamar napisał(a): What? Czyja osobowość? Gdzie? Skąd?

Te ~10 000 linii kodu które stanowią człowieka. Zakładam, że powinny one pozwalać Dolores udawać Hale. Oczywiście powinny sprawiać, że robot jakim jest Halores powinien ją udawać idealnie, nie dziwić się wszystkiemu dookoła. Ale zakładam, że według logiki serialu kod Hale "infekuje" umysł tej kopii Dolores. Co zabawne, zgaduję, że mimo iż Hale była kompletną suką, to teraz serial zrobi z niej dobrą matkę i pozytywną postać, kiedy kod Hale zdominuje Dolores.
Oh well...

RE: Westworld (HBO, 2016-) - Gal Anonim - 08-04-2020

No w trzecim odcinku Dolores mówi Halores, że to przez wpływ osobowości Hale tak dziwnie się czuje - że ta osobowość chyba walczy. I miałem wrażenie, że to właśnie udawanie prawdziwej Hale sprawia, że Halores zdaje się jednak czuć coś do jej dziecka i to jest znak, że będzie się w niej może budziła jakaś empatia do ludzi większa. Nie bez powodu morduje pedofila, a nie jakiegoś zwyklego cywila.

(08-04-2020, 07:18)Craven napisał(a): Ale zakładam, że według logiki serialu kod Hale "infekuje" umysł tej kopii Dolores.
Ma to swój sens i nie jest to jakiś nowy motyw - tylko nie wiem, gdzie widziałem coś podobnego. Ale na pewno widziałem (a może myślałem o tym?). Ale wydaje się być tak, jak mówisz: wgrano jej oprogramowanie udające osobowość Hale tak dobrze odtwarzające ją, że robot faktycznie zaczyna zachowywać się jak Hale.

Cytat:Co zabawne, zgaduję, że mimo iż Hale była kompletną suką, to teraz serial zrobi z niej dobrą matkę i pozytywną postać, kiedy kod Hale zdominuje Dolores.
Tak po ludzku ma to sens - bo przecież to, że ktoś jest zimną suką w pracy (zwłaszcza takiej) nie znaczy, że nikogo nie kocha (a może wręcz właśnie znaczy, że ma kogoś, kogo kocha), ale serial chyba nigdy wcześniej (przed 3 sezonem) tego jakoś szczególnie nie sugerował.

RE: Westworld (HBO, 2016-) - zdzichon - 08-04-2020

(08-04-2020, 12:45)Crov napisał(a):
(08-04-2020, 07:18)Craven napisał(a): Ale zakładam, że według logiki serialu kod Hale "infekuje" umysł tej kopii Dolores.
Ma to swój sens i nie jest to jakiś nowy motyw - tylko nie wiem, gdzie widziałem coś podobnego. Ale na pewno widziałem (a może myślałem o tym?). Ale wydaje się być tak, jak mówisz: wgrano jej oprogramowanie udające osobowość Hale tak dobrze odtwarzające ją, że robot faktycznie zaczyna zachowywać się jak Hale.

Ja to na początku odczytywałem tak, że w hosta Hale jest wgrana po prostu osobowość oryginalnej Hale (w końcu w parku zgrywali wszystkich gości), a na to nadrzędna osobowość Dolores. Tylko czemu wtedy Hale byłaby zdziwiona obecnością swojego ex i wiadomością o dziecku? Więc osobowość zasiedlająca to ciało miałaby tylko zbiór informacji o oryginale (takie dossier), które pomija dość ważny fakt posiadania potomka? A jeśli tak, to co niby miałoby "infekować" tą nową osobowość? Coś tu się nie kalkuluje. Wydaje mi się po prostu że androidy są zaprojektowane tak by odczuwać, albo małpować część ludzkich emocji i dzieciak je po prostu ztriggerował.

RE: Westworld (HBO, 2016-) - shamar - 09-04-2020

(08-04-2020, 07:18)Craven napisał(a): Te ~10 000 linii kodu które stanowią człowieka. Zakładam, że powinny one pozwalać Dolores udawać Hale. Oczywiście powinny sprawiać, że robot jakim jest Halores powinien ją udawać idealnie,

Pewnie nie uważałem ale... Przecież tam chodzi o to, że wsadzają 1 "mózg" do obcego ciała i wgrywają mu jakies charaterystyczne cechy powłoki. Więc to durne, że poboczne dane miałyby dominować "mózg"

RE: Westworld (HBO, 2016-) - Albertino - 09-04-2020

(08-04-2020, 12:45)Crov napisał(a): Ma to swój sens i nie jest to jakiś nowy motyw - tylko nie wiem, gdzie widziałem coś podobnego. Ale na pewno widziałem (a może myślałem o tym?).

Może w Westworld? ;) Delos w 2 sezonie już przez coś podobnego przechodził.

RE: Westworld (HBO, 2016-) - Kuba - 09-04-2020

(09-04-2020, 03:02)shamar napisał(a):
(08-04-2020, 07:18)Craven napisał(a): Te ~10 000 linii kodu które stanowią człowieka. Zakładam, że powinny one pozwalać Dolores udawać Hale. Oczywiście powinny sprawiać, że robot jakim jest Halores powinien ją udawać idealnie,

Pewnie nie uważałem ale... Przecież tam chodzi o to, że wsadzają 1 "mózg" do obcego ciała i wgrywają mu jakies charaterystyczne cechy powłoki. Więc to durne, że poboczne dane miałyby dominować "mózg"

Halores sugerowała, że osobowośc Hale w niej tkwi, prawopodobnie w ciele jej i Musashiego są obie świadomości a Dolores jest tą dominującą.
W przypadku Connellsa może to wyglądać inaczej, on obstawiam jest faktycznie tylko "powłoką". Chyba, że był w parku i Dolores ma jego dane.

Dokładnie tak to rozumiem - na Holores składa się Dolores oraz dane na temat Hale z parku (w końcu Dolores miała do nich dostęp) - są to, zdaje się, dane zbierane wyłącznie na bazie wizyt gości w parku, więc to dość sensowne, że mogło zabraknąć informacji o synu i byłym Hale.

RE: Westworld (HBO, 2016-) - zdzichon - 09-04-2020

A to nie było tak, że skanowali im całą zawartość mózgu włączając w to wspomnienia i dlatego te dane mają taką wartość? No chyba że na bazie zachowań w parku robili jakiś obraz osobowości. Tylko jakby ktoś zrobił obraz mojej osobowości w czasie gdy w dooma, to wyszedłby z tego jakiś krwiożerczy potwór :P

Ciężko powiedzieć, chyba nie było to zbytnio doprecyzowane. Ale z rozmowy Willa z Delosem (bodajże na początku 2 odcinka 2 sezonu) zrozumiałem, że ludzie w parku pokazują kim są naprawdę, i że to jest niby jego największa wartość. Wnioskuję, więc że bardziej chodzi o jakąś skomplikowaną analizę niż "kopiowanie mózgu".

Musiałbym sobie powtórzyć pierwsze sezony, ale mi się właśnie wydawało, że chodziło właśnie o całe umysły, a to

Cytat:ludzie w parku pokazują kim są naprawdę

był tylko bonus. Czy nie dzięki temu Dolores wiedziała, że ten ziutek, którego szantażowała zabił swoją żonę?

A w ogóle w s01/02 nie przewijał się w tle jakiś plan zastępowania prawdziwych ludzi hostami? Czy to już sobie dopowidam? Jednak dwa lata robia cuda z pamięcią.

RE: Westworld (HBO, 2016-) - Kuba - 09-04-2020

To chyba była tylko teoria a William/Delos te "umysły" trzymali bez konkretnie sprecyzowanego celu - szantaż, zastępowanie, umożliwianie ludziom dłuższego życia, wszystko po trochu w zależności od tego co byłoby akurat potrzebne.

(09-04-2020, 10:45)Kuba napisał(a): umożliwianie ludziom dłuższego życia,

O właśnie, to na pewno pojawiało się w serialu jako opcja. W takim razie to musiały być skany całego umysłu. Po co ktoś chciałby sobie przedłużac życie by wystartować w nie bez żadnych wspomnień, albo żeby być tylko jakąś aproksymacją samego siebie? Albo 1:1, albo wcale.

RE: Westworld (HBO, 2016-) - Gal Anonim - 09-04-2020

(09-04-2020, 08:59)Albertino napisał(a):
(08-04-2020, 12:45)Crov napisał(a): Ma to swój sens i nie jest to jakiś nowy motyw - tylko nie wiem, gdzie widziałem coś podobnego. Ale na pewno widziałem (a może myślałem o tym?).

Może w Westworld? ;) Delos w 2 sezonie już przez coś podobnego przechodził.
Rzeczywiscie troche jak Westworld, ale może bardziej Westworld niż Westworld! ;) Nieee, to musialo byc gdzies indziej chyba.

(09-04-2020, 10:52)zdzichon napisał(a):
(09-04-2020, 10:45)Kuba napisał(a): umożliwianie ludziom dłuższego życia,

O właśnie, to na pewno pojawiało się w serialu jako opcja. W takim razie to musiały być skany całego umysłu. Po co ktoś chciałby sobie przedłużac życie by wystartować w nie bez żadnych wspomnień, albo żeby być tylko jakąś aproksymacją samego siebie? Albo 1:1, albo wcale.

No to tak, dokładnie przecież o to chodziło w wątku Delosa, więc "przenosiny" umysłu do ciała hosta zostały w serialu potwierdzone (na chwilę obecną nie wiemy czy jest to skuteczne, w timelinie, który obserwowaliśmy był to tylko nieudany eksperyment), więc w sumie macie rację, że bardziej chodzi o kopiowanie pamięci. W takim razie z wątkiem Holores rzeczywiście jest coś nie teges.

RE: Westworld (HBO, 2016-) - Craven - 09-04-2020

(09-04-2020, 09:40)zdzichon napisał(a): A to nie było tak, że skanowali im całą zawartość mózgu włączając w to wspomnienia i dlatego te dane mają taką wartość? No chyba że na bazie zachowań w parku robili jakiś obraz osobowości. Tylko jakby ktoś zrobił obraz mojej osobowości w czasie gdy w dooma, to wyszedłby z tego jakiś krwiożerczy potwór :P

No właśnie to miało być wszystko co składa się na człowieka i fakt, że to raptem 10 000 linii miało być dodatkowym strzałem dla ludzi przekonanych o swojej złożoności. ;) Dlatego:
- Host z kodem człowieka powinien mieć jego wiedzę/wspomnienia
- Host z kodem człowieka powinien móc go doskonale naśladować.

No ale to tylko serial.