![]() |
|
Westworld (HBO, 2016-) - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5) +--- Dział: Seriale (https://forumkmf.pl/Forum-Seriale--22) +--- Wątek: Westworld (HBO, 2016-) (/Thread-Westworld-HBO-2016--4072) |
RE: Westworld (HBO, 2016-) - Battonsson - 09-04-2020 (09-04-2020, 10:42)zdzichon napisał(a): (A w ogóle w s01/02 nie przewijał się w tle jakiś plan zastępowania prawdziwych ludzi hostami? Czy to już sobie dopowidam? Jednak dwa lata robia cuda z pamięcią. Ten motyw to się pojawił na pewno w filmie Futureworld z 1976 roku, czyli sequelu oryginalnego filmu Westworld z 1976 roku, z tym, że już bez udział pierwotnego scenarzysty i reżysera Michaela Crichtona. Delos próbuje tutaj zastąpić ważnych polityków i wojskowych ich hostami, które opuszczają park zamiast swych oryginałów, które zostały w czasie pobytu w parku uśpione, zeskanowane i (nie pamiętam) ukryte lub uśmiercone. Kojarzę coś, że pytali w jakimś wywiadzie Joy i Nolana czy odwołują się tylko do konceptu Crichtona czy także Futureworld, ale nie pamiętam ich odpowiedzi, chyba coś zaciemnili :) Wydaje mi się, że w serialu nigdy jasno nie stwierdzają do czego im są ten dane, które zbierają od chyba 20 lat skanując gościom mózgi za pomocą aparatu w kapeluszach. Co swoją drogą też jest dziwnym konceptem, bo widać w sezonie 1, że część gości nie nosi kapeluszy, albo je szybko zdejmuje/traci. Ale spoko rozumiem, że to takie uproszczenie fabularne i może też symbolicznie lepiej koresponduje z opozycją black hat/ white hat, niż jakby im te mózgi skanowali z satelity albo po nocy w jakimś hipersuper-EEG jak w Futureworld :D RE: Westworld (HBO, 2016-) - Albertino - 09-04-2020 Głupi koncept, ale może on tak jednak nie wygląda. Twórcy w takich kwestiach chyba aż tak nie odpływali. A co jeśli jest tak: W s2 mieliśmy wprost przedstawione, że przenieść świadomości z człowieka do hosta się nie da, bo taki "klon" staje się niestabilny. Owszem, może to już nieaktualne. Ale może sensowna byłaby wersja, o której pisałem - w parku za pomocą AI śledzone są zachowania i później kopiowane (nie żadne czary mary ze zgrywaniem mózgów). Natomiast wiemy o tym, że życie każdego człowieka na zewnątrz jest śledzone i katalogowane przez inną sztuczną inteligencję. Gdyby obie połączyć, to nie otrzymamy przeniesionej świadomości (bo to może jest niemożliwe, nie wiemy tego na tym etapie, ale to sugerowano w wątku z Delosem), ale dokładną kopię, która będzie nie do rozpoznania (zachowanie + wiedza na temat życia danej osoby). Czyli mamy wszystko co potrzebne do podmieniania ludzi hostami. Może te dwa byty (Rehoboam i park) są ze sobą bardziej połączone niż nam się wydaje? RE: Westworld (HBO, 2016-) - Kuba - 09-04-2020 Właściwie Albertino to przecież Serac szuka właśnie tych danych z parków co praktycznie może potwierdzać to o czym piszesz. Nie, że Rehoboam i park są połączone, ale że Serac dopiero chce je połączyć i stworzyć ten jeden idealny system. Co pozwala też bardzo płynnie połączyć Seraca z Fordem i nakreślić jakąś relacje między nimi i wtedy ewentualnie umotywować czemu Dolores/Maeve mają Seraca powstrzymać. Co do Delosa i dokładnego działania tego kopiowania to chyba wszyscy trochę błądzimy bo jak rozumiem nikt zbytnio szczegółowo nie pamięta poprzednich sezonów :P Jako, że godzine temu podjąłem decyzje o pierdoleniu matury to może jednak zrewatchuje bo aż ciekaw jestem jak bardzo źle zapamiętałem wszystkie szczegóły. RE: Westworld (HBO, 2016-) - Albertino - 09-04-2020 (09-04-2020, 16:46)Kuba napisał(a): Właściwie Albertino to przecież Serac szuka właśnie tych danych z parków co praktycznie może potwierdzać to o czym piszesz. Nie, że Rehoboam i park są połączone, ale że Serac dopiero chce je połączyć i stworzyć ten jeden idealny system. Co pozwala też bardzo płynnie połączyć Seraca z Fordem i nakreślić jakąś relacje między nimi i wtedy ewentualnie umotywować czemu Dolores/Maeve mają Seraca powstrzymać. Tak, tak, dokładnie tym tropem kierowałem moje myśli. Oglądałem drugi sezon niedawno, choć przyznam, że momentami mnie tak nudził, że trochę w międzyczasie gotowałem/robiłem pranie/prasowałem/dłubałem w nosie. RE: Westworld (HBO, 2016-) - michax - 10-04-2020 (09-04-2020, 16:46)Kuba napisał(a): Jako, że godzine temu podjąłem decyzje o pierdoleniu matury Możesz rozwinąć temat? :) RE: Westworld (HBO, 2016-) - Battonsson - 10-04-2020 (09-04-2020, 16:29)Alberti napisał(a): (....) w parku za pomocą AI śledzone są zachowania i później kopiowane (nie żadne czary mary ze zgrywaniem mózgów). Natomiast wiemy o tym, że życie każdego człowieka na zewnątrz jest śledzone i katalogowane przez inną sztuczną inteligencję. Gdyby obie połączyć, to nie otrzymamy przeniesionej świadomości (bo to może jest niemożliwe, nie wiemy tego na tym etapie, ale to sugerowano w wątku z Delosem), ale dokładną kopię, która będzie nie do rozpoznania (zachowanie + wiedza na temat życia danej osoby). Czyli mamy wszystko co potrzebne do podmieniania ludzi hostami. To oczywiście ma sens, ale zauważ, że wykupienie rozrywki w Parku było dostępne tylko dla najbogatszych, więc nawet jeżeli połączą te dane, to będą posiadali "pełny profil" tylko jakiegoś małego odsetka ludności. Wprawdzie skoro jest to elita finansowa (bo pewnie niekoniecznie naukowa, intelektualna czy kulturowa) to i tak pewnie są to bardzo ekonomicznie istotne informacje, ale na pewno nie pomogą w przewidywaniu zachowań całej ludzkości. Tutaj pojawia się też pytanie jaki jest prawdziwy cel Seraca. Cały czas wygłasza jakieś pompatyczne frazesy o ratowaniu ludzkości, a potem po torturach własnoręcznie zabija człowieka z pistoletu. Jakoś mi to nie składa się obraz szlachetnego człowieka dbającego tylko o dobro ludzkości. Z grubsza zapewne chodzi o to, że potrzebuje dodatkowych danych do przewidywania zachowań "ludzkości", bo skoro pojawiają się dywergencje (odstępstwa od prognoz) to znaczy, że Roboam nie działa w 100% skutecznie. Tylko po co on chce wszystko przewidywać w 100%? Bo ma dobre serduszko i dzięki temu przewidzi wojny, przestępstwa, choroby (koronawirusa na przykład :P) i iim zapobiegnie zanim się pojawią? Czy może jednak po to aby zyskać/utrzymać pieniądze, władze czy to jeszcze szaleni dyktatorzy lubią? RE: Westworld (HBO, 2016-) - zdzichon - 10-04-2020 A zwróciliście uwagę, że prawie we wszystkich scenach miasto jest strasznie opustoszałe? Nawet w południe na ulicach są 2/3 samochody. Nie wiem na ile to wynika z budżetu/stylistylki i czy ma to jakieś fabularne uzasadnienie. RE: Westworld (HBO, 2016-) - Craven - 10-04-2020 Po 2020 praca z domu zdominowała świat. RE: Westworld (HBO, 2016-) - Albertino - 10-04-2020 Były jakieś hardkorowe teorie, że całe to miasto przyszłości jest symulacją :) W tym serialu wszystko jest możliwe. RE: Westworld (HBO, 2016-) - Kuba - 13-04-2020 Bardzo specyficzny odcinek. Twist zaskakujący i potencjalnie znakomity, ale jestem prawie pewien, że ekipa Nolana i Joy tego zwyczajnie nie udźwignie. Tutaj by wyciągnąć maksimum potencjału to nie wiem kogo by potrzeba. Dzisiejszy odcinek jest bardzo chaotyczny, próbują dużo tutaj upchnąć i nei zawsze wychodzi to dobrze. Paul z Casselem rewelacyjni, Wood zaczyna wracać do swojego poziomu z poprzednich sezonów,niestety. Muzyka i scenografie w tym epizodzie to totalne złoto, prawdziwa petarda, genialnie to wszystko się prezentowało. RE: Westworld (HBO, 2016-) - Craven - 13-04-2020 Podoba mi się, że ten sezon jest "high concept". Uwielbiam kiedy seriale/filmy zaburzają status quo. Coś jak Flashforward. Zamiast grupki wtajemniczonych i świata dookoła który nic nie zauważa, mamy coś co dotyka wszystkich. W wielu serialach to odkrycie kart, które tu ma miejsce w połowie odcinka byłoby finałem sezonu. Cieszy mnie jak dużo dzieje się w tym sezonie, że istotnie jest poczucie, że fabuła gdzieś zmierza. Serial zadaje odważne pytania, nawet jeśli w zgłębianiu ich jest dość naiwny, to podoba mi się, że one są, że może motywować do dyskusji. Motyw narkotyku - totalnie niepotrzebny, nudny i niczemu nie służący. Żeby jeszcze to było jakieś szalenie wysmakowane, ale realizacja zalatywała tandetą. Ciekawe czy to na tyle Pom Klementieff, mam nadzieję, że nie, że tak jak sądziłem, będzie jakimś awatarem Rheboahamr. No i znów świetnie muzycznie. RE: Westworld (HBO, 2016-) - Kuba - 13-04-2020 Podbiajm wzmiankę o narkotyku, nietrafiony kompletnie pomysl na formalne urozmaicenie. Ale umiem im to wybaczyć z uwagi na całą resztę aspektow realizacyjnych. mega polecam wszystkie nagrania zza kulis. Gigantyczna, świetna robota ekipy technicznej. Szkoda, że HBO nie robi tutaj podcastów jak do Watchmen gdzie rozmowy Lindelofa i Mazina świetnie się słuchało. RE: Westworld (HBO, 2016-) - Albertino - 13-04-2020 Ten odcinek to był bałagan na miarę najgorszych momentów drugiego sezonu, o ile nie większy: - dużo nielogiczności i pobożnych zbiegów okoliczności (te strzelaniny, gdzie obrywają tylko ci co mają oberwać to najlepszy tego przykład); - motyw z narkotykiem jakiś z dupy, chyba że czegoś nie załapałem (ale widzę, że nie tylko ja tak mam); - rozwiązanie z połowy odcinka niestety nie przekonuje. Ogólnie nie mam problemu z zawartością, która ma gigantyczny potencjał, ale z wykonaniem. btw. chcieli chyba pobić jakiś rekord w natrętnym wmontowywaniu najbardziej ogranych kawałków w dziejach muzyki klasycznej/popularnej. Jak już wszedł motyw Wendy Carlos ze "Lśnienia" to aż lekko śmiechłem. Swoją drogą ciekawy zbieg okoliczności, że Devs i 3 sezon Westworld zajmują się bardzo podobnym konceptem. RE: Westworld (HBO, 2016-) - shamar - 13-04-2020 Jaki w tym odcinku był twist? RE: Westworld (HBO, 2016-) - Kuba - 13-04-2020 ledwo napomknięte, można przegapić. RE: Westworld (HBO, 2016-) - Gal Anonim - 13-04-2020 huh https://www.reddit.com/r/westworld/comments/g0g6h5/caleb_realizing_delores_faked_her_injuries_to_get/ RE: Westworld (HBO, 2016-) - Craven - 13-04-2020 Hmm w sumie ciekawe. No bo czy jej obrażenia przy ich pierwszym spotkaniu były znacznie poważniejsze? Natomiast musi wiedzieć o istnieniu Westworlda, dodajmy do tego, że na zwykłej budowie znajdują się humanoidalne roboty, więc natura Dolores nie powinna być dla niego jakimś kosmosem. RE: Westworld (HBO, 2016-) - shamar - 13-04-2020 (13-04-2020, 15:46)Kuba napisał(a): ledwo napomknięte, można przegapić. A Ić pan... Spłynęło to po mnie jak po kaczorze. Myślalem, że mi coś umknelo odnośnie Pinkmana RE: Westworld (HBO, 2016-) - michax - 13-04-2020 To ma być ten twist? I łatwo wcale nie przegapić, bo dość długo pokazują i wyjaśniają o co chodzi. A odcinek sam w sobie to bardzo dobra rozrywka, w sumie to wszystkie na razie trzymają poziom, o wiele lepiej się bawię na 3 sezonie, jak na 1 i 2 serii razem wziętych. Muszę pochwalić Djawadi'ego, którego ewolucja muzyczna mnie rozwala w ostatnich latach. Jeden z niewolników Hansa Zimmera, którego kilka lat temu muzyki w ogóle nie kojarzyłem (w 1 serii Gry o Tron była jakaś muzyka w ogóle?), ale od kilku lat w serialach HBO dowala do pieca w każdym odcinku, robi niesamowitą robotę, i nie mam na myśli tylko coverów. A co do sceny z narkotykiem to była spoko, ale cały czas nie opuszczała mnie myśl, że mogli bardziej zaszaleć z formą, czyli całą sekwencję akcji pokazać z punktu widzenia Caleba. No i oczywiście znowu nawiązanie do PoI, ale tym razem nie fabuła zerżnięta z jakiegoś odcinka PoI, tylko w scenie wizji Caleba pojawia się na chwilę Enrico Colantoni, który grał Eliasa, jedną z najważniejszych drugoplanowych postaci w PoI. Teraz chyba nikt nie ma wątpliwości, że to jest kontynuacja tamtej produkcji o A.I., czekam jak pojawią się Jezus Chrystus, Michael Emerson, Amy Acker i Sarah Shahi;-) RE: Westworld (HBO, 2016-) - Kuba - 20-04-2020 Nolan i Joy zaczynają trochę dreptać w miejscu i zbytnio kluczyć przez co niektóre z ich pomysłów nie mogą wybrzmieć. Swietny jest na pewno wątek Williama i szkoda, że nie poświęcono mu większej części odcinka, wiadoma grupowa konwersacja powinna być znacznie dłuższa i bardziej intensywna. Sam Harris daje za to kolejny, wielki popis a i przekaz całej historii bardzo trafny. W wątku Maeve już nawet mnie teraz lekko zirytowało, że dostaliśmy w sumie kolejny raz ten sam zestaw co prawie za każdym razem kiedy powraca na ekran. Szkoda, że znowu bawią się w . Więcej o tym odcinku chyba powiedzieć się nie da, jeden z mniej interesujących moim zdaniem. Nawet realizacja bez większych fajerwerków a i Djawidi sobie ten odcinek nieco odpuścił. PS. Trio to idealny pomysł, można spodziewać się kilku świetnych scen. |