Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Dune (2021) reż. Denis Villeneuve - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3)
+--- Dział: Filmy zagraniczne (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-zagraniczne--12)
+---- Dział: Filmy Denisa Villeneuve'a (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-Denisa-Villeneuve-a--78)
+---- Wątek: Dune (2021) reż. Denis Villeneuve (/Thread-Dune-2021-re%C5%BC-Denis-Villeneuve--4675)

RE: Dune (2020) reż. Denis Villeneuve - zdzichon - 08-09-2020

(08-09-2020, 18:38)Kuba napisał(a):

Hype is mind killer...

(tak, to jest oficjalne tylko Warner z jakiegoś powodu faworyzuje Twittera)

Nie wiem co wyniknie z pracy Zimmera, ale po tym urywku zdecydowanie chce usłyszec więcej tej muzyki. Może i brzmi zimmerowsko, ale jednocześnie jak najbardziej, na razie, pasuje do Diuny.

Też mi się podoba. Szkoda że dźwięk tak zmasakrowany kompresją.

RE: Dune (2020) reż. Denis Villeneuve - Kryst_007 - 08-09-2020

Fragment muzyki faktycznie brzmi całkiem obiecująco. Oby reszta była na równie przyzwoitym poziomie.

RE: Dune (2020) reż. Denis Villeneuve - Kuba - 08-09-2020

Myśle, że wszyscy oczekujemy czegoś znacznie ponad przyzwoite Duży uśmiech

RE: Dune (2020) reż. Denis Villeneuve - Paszczak - 08-09-2020

Przy obecnym poziomie Haaaaansa Zimmeeeera (brum!) przyzwoite byłoby miłą niespodzianką.

https://twitter.com/i/status/1303400977245130760

To jeszcze rzut oka na Idaho 

W tym tygodniu według informacji nieoficjalnych ma też pojawić się plakat oraz dłuższy wywiad Colberta z większością obsady Diuny (na pewno Ferguson, Momoa, Brolin, Bardem, Chalamet, Isaac i Sharon) gdzie będą także odpowiadać na pytania od twitterowiczów zadawane z dwa miesiące temu.

RE: Dune (2020) reż. Denis Villeneuve - Capt. Nascimento - 08-09-2020

Paszczak napisał(a):Przy obecnym poziomie Haaaaansa Zimmeeeera (brum!) przyzwoite byłoby miłą niespodzianką.

Obecny poziom to do ilu lat wstecz?

https://twitter.com/i/status/1303408362537836551

Jakoś mi to pasuje do rajdu na Giedi Prime, wspominanego, ale nigdy nie opisanego w ksiażce.

RE: Dune (2020) reż. Denis Villeneuve - Paszczak - 08-09-2020

Capt. Nascimento napisał(a): Obecny poziom to do ilu lat wstecz?
Jeśli czuję się akurat wyjątkowo hojnie, to dziesięć. Jak jestem wybredny, dwa razy tyle.

RE: Dune (2020) reż. Denis Villeneuve - Gieferg - 08-09-2020

10, wcześniej były trochę dobrych rzeczy (jak trzecie PoTC <3).

RE: Dune (2020) reż. Denis Villeneuve - Albertino - 08-09-2020

Sukces tego filmu i tak był mało prawdopodobny, a jak się uprą, aby to wpuścić do kin w tym roku, to już chyba sequel można między bajki włożyć. Jak nowy film Nolana będzie miał problem z dobrnięciem do 300 baniek, to jak niby to ma na siebie zarobić? :/ Do grudnia sytuacja raczej niespecjalnie się zmieni.

RE: Dune (2020) reż. Denis Villeneuve - Kuba - 09-09-2020

Przez 3 miesiące się sporo może wydarzyć, głównie kina w USA czy Chinach mogą się wszystkie w końcu otworzyć a wydaje mi się, że na razie przynajmniej w Chinach sporo jest nadal zamkniętych.

WB jest podobno zadowolone z wyników Teneta wszędzie poza USA gdzie liczą na rezultaty długofalowe.

Raczej do premiery WW nie zdecydują o ruszeniu Diuny, chyba, że Tenet dosłownie z marszu zarabiać przestanie. Zresztą czytałem jakiś czas temu, że w WB są skłonni zlekceważyć flopa Diuny jeśli opinie będą świetne i film zawojuje sezon nagród z zamysłem odrobienia strat finansowych przy Part 2. Sami twórcy w wywiadach rzucali pół gębkiem informacje o trwających pracach nad Part 2, również w dziale techniczno-artystycznym.

RE: Dune (2020) reż. Denis Villeneuve - Capt. Nascimento - 09-09-2020

Paszczak napisał(a):Jeśli czuję się akurat wyjątkowo hojnie, to dziesięć. Jak jestem wybredny, dwa razy tyle.

Ta, dwadzieścia lat wstecz, jak tu się zawiera Gladiator, Ostatni Samuraj i Helikopter w Ogniu, czyli absolutna czołówka jego soundtracków. A jeszcze są Piraci z Karaibów, Sherlock Holmes, Kod da Vinci, Anioły i Demony...

A w ostatniej dekadzie:
Dunkierka
Interstellar
Wyścig
Dark Knight Rises
Incepcja

Faktycznie brak *przyzwoitych* soundtracków.

RE: Dune (2020) reż. Denis Villeneuve - Lawrence - 09-09-2020

Na pewno nie będzie to brzmieć tak "przyzwoicie" jak Tenet, no chyba, że Zimmer nagrywał to z ekipą remontową, a więc sądzę że większości się nie spodoba. A ten fragment a) nie wiadomo czy to oryginalny score b) i tak jest za krótki aby oceniać. 

RE: Dune (2020) reż. Denis Villeneuve - Paszczak - 09-09-2020

Pisałem mniej więcej. Właśnie Helikopter to dla mnie ostatni wybitny soundtrack Hansa, a Sherlock ostatni, który naprawdę lubię. Stąd takie ramy czasowe. A absolutna czołówka Zimmera to lata 90.
Wymienionych tytułów Nolana nawet nie skomentuję.

(09-09-2020, 03:07)Lawrence napisał(a): A ten fragment a) nie wiadomo czy to oryginalny score b) i tak jest za krótki aby oceniać. 

To oryginalne score

RE: Dune (2020) reż. Denis Villeneuve - Kryst_007 - 09-09-2020

Tutaj już spojrzenie na większą ilość bohaterów.

Powiem tak, nawet na trailer Irishmana tak nie czekałem Uśmiech a sam "pełen teaser" jak najbardziej robi robote. Nawet jeśli znowu pokazuje tych samych aktorów Język

RE: Dune (2020) reż. Denis Villeneuve - srebrnik - 09-09-2020

(09-09-2020, 03:41)Paszczak napisał(a): Pisałem mniej więcej. Właśnie Helikopter to dla mnie ostatni wybitny soundtrack Hansa, a Sherlock ostatni, który naprawdę lubię. Stąd takie ramy czasowe. A absolutna czołówka Zimmera to lata 90.
Wymienionych tytułów Nolana nawet nie skomentuję.
Nie mam zamiaru bronić Zimmera z ostatnich lat, a o jego pracy z Nolanem, to napisano wiele bardzo. Jednak "Dunkirk" to coś, co bardzo doceniam. Szanuję takie formalne zabiegi zawsze. Tamta ścieżka to coś zdecydowanie wartego uwagi, a do tego wręcz odważnego, gdy mówimy o tym właśnie kompozytorze.
Cały ten film zresztą taki dla mnie jest. Nie chwyta mnie, nie robi, emocjonalnie nie angażuje, ale nie potrafię przejść obojętnie, bo to bardzo dobra praca formalna. Natomiast jest najlepszymi elementami są muzyka i montaż. Zwłaszcza ten montaż, który ma znamiona arcydzieła w swojej kategorii.

RE: Dune (2020) reż. Denis Villeneuve - Albertino - 09-09-2020

(09-09-2020, 00:12)Kuba napisał(a): Przez 3 miesiące się sporo może wydarzyć, głównie kina w USA czy Chinach mogą się wszystkie w końcu otworzyć a wydaje mi się, że na razie przynajmniej w Chinach sporo jest nadal zamkniętych.

WB jest podobno zadowolone z wyników Teneta wszędzie poza USA gdzie liczą na rezultaty długofalowe.

Raczej do premiery WW nie zdecydują o ruszeniu Diuny, chyba, że Tenet dosłownie z marszu zarabiać przestanie. Zresztą czytałem jakiś czas temu, że w WB są skłonni zlekceważyć flopa Diuny jeśli opinie będą świetne i film zawojuje sezon nagród z zamysłem odrobienia strat finansowych przy Part 2. Sami twórcy w wywiadach rzucali pół gębkiem informacje o trwających pracach nad Part 2, również w dziale techniczno-artystycznym.

Ale jesteś taki pewien, że to w ogóle trafi do chińskich kin? Jako że znasz fabułę, to chyba musisz mieć świadomość, że to taki typowy przykład tytułu, który trafia u nich do szuflady - że wspomnę o złym imperatorze, wyzwoleniu fremenów itp. itd. Chyba dość łatwo to odnieść do sytuacji Chin.

A spadki Teneta są spore, w zasadzie jak w czasach sprzed pandemii, więc ciężko tu mówić o długich nogach. Na zwrot kasy szans nie widzę najmniejszych. Do grudnia zmieni się w tej sytuacji co najwyżej tyle, że będzie więcej "zachorowań", bo to typowy okres chorobowy w naszym kraju, więc dojdą jeszcze inne rzeczy, które będą notorycznie podpinane pod koronawirusa. Już teraz widzimy cyrk ze szczepionkami na zwykłą grypę.

Choć z drugiej strony może okazać się, że Villeneuve będzie miał tak naprawdę farta z pandemią. Bo tak jak piszesz - winę za klapę zwali się na sytuację na świecie i w sytuacji, gdzie normalnie kurek z kasą zostałby zakręcony, teraz może się okazać, że będą liczyć na zysk przy sequelu.

Swoją drogą o której miał być ten trailer?

Dune (2020) reż. Denis Villeneuve - zombie001 - 09-09-2020

Hmm, no jeżeli ktoś w Chinach tego nie przyblokuje, to raczej to tam wyjdzie. Przecież, o ile dobrze pamiętam, Legendary teraz należy do chińczyków.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka