Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Oscary 2019 - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3)
+--- Dział: Plakaty, trailery, prasa branżowa, nagrody filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Plakaty-trailery-prasa-bran%C5%BCowa-nagrody-filmowe--17)
+--- Wątek: Oscary 2019 (/Thread-Oscary-2019--4877)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

RE: Oscary 2019 - Dr Strangelove - 25-02-2019

No słabo było jak widzę. Zwykle wasza relacja był najlepszym z tej śmiesznej gali, ale w tym roku jakoś nie bardzo wam poszło :D

RE: Oscary 2019 - simek - 25-02-2019

Ja jeszcze jako ostatnie zdanie chciałem dodać, że wielki chuj w dupę realizatorom telewizyjnym, którzy postanowili dla większości kategorii po prostu nie pokazać wszystkich nominowanych na widowni. Na pewno jakieś 3/4 nominowanych osób w ogóle nie pojawiło się w transmisji, ani na jedną klatkę, przecież to był żelazny punkt programu, że przy wyczytywaniu nominowanych każdemu z nich dajemy 2 sekundy na ekranie, albo przy wyczytywaniu zwycięzcy wszyscy byli w malutkim kwadraciku, a dzisiaj nie było nic, dlatego taki nasz rodak nominowany Łukasz Żal - nawet nie wiadomo czy on na gali był, w co był ubrany. Dopiero przy późniejszych kategoriach łaskawie dodali okienka podczas werdyktu.

RE: Oscary 2019 - Arahan - 25-02-2019

Że też jeszcze komuś chce się oglądać ten syf :) podziwiam Was.

RE: Oscary 2019 - Badus - 25-02-2019

Lol, odpalam Internet, a tam oscarowe newsy - tak bardzo mieć w pompie tę imprezę.
Jestem dopiero na etapie nadrabiania oscar-made movies, więc od siebie dodam jedynie, że bardzo cieszy statuetka dla animowanego Pająka i duży smutek za Zimną wojnę.

RE: Oscary 2019 - Huntersky - 25-02-2019

Tylko raz popełniłem błąd oglądania Oscarów na żywo, od paru lat czytam rano tylko tę nitkę i mam wrażenie, że jest dużo ciekawsza i zabawniejsza od głównej imprezy. :)

RE: Oscary 2019 - Kuba - 25-02-2019

Wygrana Green Book spoko, dobry, sympatyczny wybór. Nagroda dla KkKlansmana tragedia, tylko przemowa Lee była gorsza. Szkoda Close, bardzo szkoda Viggo. Kategorie techniczne nie licząc zdjęć to festiwal wyboru drugiej opcji :/

Oby za rok było lepiej. Patrząc na liste, powinno, ale...no kierunek jaki obiera Akademia prowadzi do upadku. Teaser Irishmana, Shallow, wygrana Cuarona i McAvoy na scenie to największe (jedyne?) plusy imprezy

RE: Oscary 2019 - michax - 25-02-2019

(25-02-2019, 04:28)Kuba napisał(a): Jakby Grant wygrał to byłoby po prostu fajnie. Gość jest niesamowicie pozytywny i podjarany wszystkim co sie dzieje ostatnio wokół niego i filmu. Mimo to, nie jest wielkim aktorem, więc sukcesem jest już ta nominacja.

Dobrze rozumiem, że Richarda E. Granta nie uważasz za wielkiego aktora?

Moim zdaniem jest to jeden z niedocenianych brytyjskich aktorów, zwłaszcza przez Hollywood, i zupełnie niesłusznie.
Polecam zapoznać się choćby z "Withnail and I".

No Grant jest dobrym aktorem, ale nie stawiałbym go na półce z brytyjską czołówką. Bo jednak najlepsi (imo) aktorzy są z wysp i na ich tle oceniam Richarda, lubie go i chciałbym częściej oglądać (czekam na wystep w Star Wars), ale daleki jestem od nazwania go wielkim.

RE: Oscary 2019 - Norton - 25-02-2019

Dzięki za relację (nawet forumowy kretyn z pianą na ryju był na swój sposób pocieszny) - ten temat plus 5 minut czytania Internetu i już mniej więcej wiem, jaki poziom zjebania zaprezentowano (nie, żeby mnie to dziwiło).

Znowu wygrywa film najbliżej środka, miałki, który oczywiście w doskonałym świecie nie miałby nawet nominacji. Powody takiego stanu rzeczy się nie zmieniają - poprawność polityczna (czyli "ważny" temat skręcający w "dobrą" stronę) i preferential ballot. Karuzela rozrzucająca wokół gówno się nie zatrzymuje - 12 Years A Slave, Spotlight, Moonlight, Green Book.

Mahershala Ali ma 2 Oscary. Może i jestem uprzedzony po Moonlight, ale dla mnie to najbardziej przeceniany aktor świata, a na dodatek niesamowity szczęściarz. Gdyby walczył o nagrody za te same filmy 10 lat temu, to nie miałby nic.
Jedyny plus? Olivia Colman. Dziękuję, dobranoc.

A tak w ogóle to Akademia powinna zostać zniszczona, a Spike Lee pokazywany w objazdowym cyrku jako przykład upośledzonego murzyna, który swojego czasu niszczył Hollywood... Jezu, chyba jestem rasistą... ;)

Spike Lee to komedia a od gali już całkiem stracil mój szacunek. Reakcja na wygraną Green Book to zachowanie rodem z podstawówki..nie, przepraszam, nawet tam dzieci mają więcej wspólnego z kulturą osobistą.
Jeszcze bym rozumiał jakby stworzył film który ma obiektywnie wielkie, wyróżniające sie elementy, ale nie ma. Taka Roma, można nie lubić, ale trzeba naprawde sie postarać aby sensownie skrytykować poziom zdjęć, inscenizacji, reżyserii. Favourite może mnie nie zachwyciło, ale to jednak ciekawa, ambitna i nieszablonowa historia, wzorowa technicznie. Nawet cholerna Pantera ma momenty które sugerowały, że to faktycznie mogło być KINO. KkKlansman nie ma nic, totalnie. Prosty film, odwalony na szybko i żeby dostac nagrody. A ten jeszcze przeżywa bo wygrał sympatyczny, uroczy, bezpretensjonalny film który temat rasizmu porusza w bardzo fajny sposób. Widać Lee tego nie lubi (hejt na Django). Żałosne zachowanie.

RE: Oscary 2019 - Pelivaron - 25-02-2019

Chodzi o to?

Też, ale przede wszystkim o machanie rękami, miny i próbe wyjścia z sali po wygranej.

RE: Oscary 2019 - Mental - 25-02-2019

Norton napisał(a):Mahershala Ali ma 2 Oscary

A Ciarán Hinds żadnego. Ali jeszcze zagra trochę ról w hujowych filmach i będzie miał więcej oscarów niż Daniel Day-Lewis i Jack Nicholson. Razem wzięci.

Ogólnie najlepsze było oczywiście przemówienie Spike'a Lee. Na tego psycho-SJW zawsze można liczyć :)

RE: Oscary 2019 - PropJoe - 25-02-2019

LOL, Tom Morello zapowiadał Vice?

RE: Oscary 2019 - shamar - 25-02-2019

(25-02-2019, 15:34)Norton napisał(a): Dzięki za relację (nawet forumowy kretyn z pianą na ryju był na swój sposób pocieszny)

Szczególnie, że nie było też największego chama i debila.

RE: Oscary 2019 - Snuffer - 25-02-2019

Cytat:No Grant jest dobrym aktorem, ale nie stawiałbym go na półce z brytyjską czołówką. Bo jednak najlepsi (imo) aktorzy są z wysp i na ich tle oceniam Richarda, lubie go i chciałbym częściej oglądać (czekam na wystep w Star Wars), ale daleki jestem od nazwania go wielkim.

Kuba, ale tak szczerze - ile filmow z Grantem widziales? Przeciez to jest dokladnie brytyjska czolowka, bardzo zasluzony aktor, ktory po prostu zrobil mniejsza kariere w USA niz jego "wielcy rodacy". To jest wielki aktor i prosze obejrzec wspomniane Withnail i Ja :)

RE: Oscary 2019 - simek - 25-02-2019

(25-02-2019, 17:44)Mental napisał(a):
Norton napisał(a):Mahershala Ali ma 2 Oscary
A Ciarán Hinds żadnego. Ali jeszcze zagra trochę ról w hujowych filmach i będzie miał więcej oscarów niż Daniel Day-Lewis i Jack Nicholson. Razem wzięci.
Ali to podręcznikowy przykład sytuacji gdy na jakiegoś aktora jest po prostu moda. Moonlight jeszcze ok, niech ma tego Oscara, ale za Green Booka to już konkretna przesada. Jasne, że to niezły aktor, niezły tak jak dziesiątki innych filmowych i serialowych aktorów, w porównaniu do niego, to Jennifer Lawrence bardziej zasłużyła na swoje nagrody. No i w sumie lepiej on niż jakiś Chalamet :P

RE: Oscary 2019 - Mental - 25-02-2019

simek napisał(a):Ali to podręcznikowy przykład sytuacji gdy na jakiegoś aktora jest po prostu moda

E tam, moda. Gościu jest przeciętny i ma po prostu szczęście, że trafił na epokę, gdzie nagradza się za kolor skóry i słuszny przekaz. Normalnie pies z kulawą nogę nie zwróciłby uwagi na jego aktorstwo.

Long story szort: jeżeli Ali zagrał oscarowo w którymkolwiek ze swoich filmów, to Wesley Snipes powinien dostać trzy oscary za rolę w "Brooklyn Finest".

RE: Oscary 2019 - PropJoe - 25-02-2019

Nie wiem w sumie czy jest sens narzekać na Oscary, bo nawet jeśli wśród nominowanych było kilka mniej złych wyborów to problemem jest po prostu stan kinematografii niż kolor skóry czy moda na konkretnych przeciętnych aktorów. To znaczy to też, ale ja przynajmniej nie mam poczucia, że jakieś dużo lepsze filmy musiały ustąpić miejsca tym politycznie słusznym. 

RE: Oscary 2019 - Norton - 25-02-2019

Mental said it best.

Simek, ale serio? "Niech ma" za Moonlight? Chodzi o to, że jeden Oscar to tam pal licho, ale dwa to już przesada? Czy opcja druga - naprawdę uważasz, że rola u Jenkinsa to było coś "ponad"? Dla mnie odwalił solidną robotę (podniecanie się sceną w wodzie mnie śmieszy), ale zapomniałem o nim tak szybko, jak zniknął z ekranu (gdzie miał może z 10-15 minut czasu).

Swoją drogą - wiecie, jak "krytycy" argumentowali wyższość Aliego nad innymi nominowanymi 2 lata temu? Mówiąc, że to idealny przykład "supporting" role. W sensie - jest krótko na ekranie, ale WSPIERA (wiecie, jako fundament) swoją postacią film (budynek). Ja na ich miejscu powiedziałbym prawdę - jest czarny i wspiera murzyńskie lobby w Holy. :)
Swoją drogą mam trochę problem z Alim - złym aktorem nie jest, a i zdaje się być spoko gościem (chociaż na wczorajszej gali wyglądał jak pajac), niestety ma już o dwa rycerzyki więcej niż Peter O'Toole i dlatego płaczę po nocach w moim białym kapturze ze zbyt małymi otworami na oczy :)).

---

Jeszcze apropos tępego czarnucha (nazywanego w dalszej części tekstu Spajkiem Li) - blisko 30 lat wstecz nakręcił film, w którym (niepodobna) całkiem bezstronnie przedstawił problem tarć na linii murzyni - biali. Co ciekawe, w Do The Right Thing głównie czarni przedstawiani są jako ci kretyni, którzy przez głupotę powodują problemy, animozje i w końcu zamieszki. Nie wiem, czy Spajk Li jeszcze wtedy nie był przesiąknięty umysłowym spierdoleniem i niewolnicze geny miały dać o sobie znać dopiero później, czy po prostu myślał, że kręci pean pochwalny na cześć uciśnionych Afroamerykanów, a przez przypadek wyszło mu coś zbalansowanego poglądowo.

Swoją drogą - wiecie, co oddziela ludzi od zwierząt?