Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Alien: Covenant (2017) reż. Ridley Scott - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Serie filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Serie-filmowe--21)
+---- Dział: ALIEN & PREDATOR (https://forumkmf.pl/Forum-ALIEN-PREDATOR--20)
+---- Wątek: Alien: Covenant (2017) reż. Ridley Scott (/Thread-Alien-Covenant-2017-re%C5%BC-Ridley-Scott--3138)

RE: Alien: Covenant (2017) reż. Ridley Scott - Mierzwiak - 07-05-2017

(07-05-2017, 21:10)Proteus napisał(a): kolejne po ALIENS Camerona, "zrobaczenie" Obcego i odarcie go z majestatu
No wiesz, ostatnim razem gdy Obcy gościli w kinie szaleli w małym amerykańskim miasteczku, min. w sklepie sportowym, więc zastanawiam się czy po czymś takim powrót do tego co było w pierwszym Alienie i udawanie, że to tajemnicza, czająca się w cieniu istota a poprzednie filmy nie miały miejsca w ogóle ma sens, również ze względu na zwykłą wtórność. Nie wiem czy powtórzenie tamtego klimatu jest możliwe.

RE: Alien: Covenant (2017) reż. Ridley Scott - Gieferg - 07-05-2017

Ukrywanie obcego nie ma już najmniejszego sensu, tak samo jak nie miało sensu ukrywanie Predatora w Predators o czym chyba nikt twórcom tamtego filmu nie powiedział :P

RE: Alien: Covenant (2017) reż. Ridley Scott - Proteus - 07-05-2017

Nie chodzi tyle o samo ukrywanie (choć ja nadal uważam, że reżyser z głową na karku i wizualnym talentem, mógłby odpowiednio skadrować tę postać, niekoniecznie po to by ją ukryć, ale też nie tak by była kompletnie obnażona jak robak latający sobie po korytazyku. Tego potwora naprawdę można pokazywać na wspaniałe sposoby), co po prostu jego funkcja w filmie, jako zwykłego crittera, pozbawionego odpowiedniego gravitas, którego trzeba przyszpilić i usunąć jak komara.

No ale to tylko gdybanie na chwile obecną.

RE: Alien: Covenant (2017) reż. Ridley Scott - Albertino - 07-05-2017

Gdybanie? Chyba wszyscy widzieli zwiastuny, w których Alien w biały dzień wisi na statku i wydziera się prosto do kamery :P Nie, nie będą go chować.

RE: Alien: Covenant (2017) reż. Ridley Scott - Dr Strangelove - 07-05-2017

(07-05-2017, 23:03)Proteus napisał(a): choć ja nadal uważam, że reżyser z głową na karku i wizualnym talentem

Srogo się po Ridleju przejechałeś :D

A co do 'zrobalowania" Obcego to już niestety nic się nie da poradzić. Od czasu "Aliens" jest coraz gorzej. Jakbym wiedział jak się to potoczy i mógł cofnąć czas to poza jedynką resztę bym wymazał z pamięci.

RE: Alien: Covenant (2017) reż. Ridley Scott - Proteus - 08-05-2017

@Albertino

Gdybanie w sensie nie wiem jaki będzie "ton" ukazania Aliena w filmie, bo to że pokażą go w całości w białym dniu, nie przekreśla jeszcze kompletnie tego, że Ridley nie ograniczy się jedynie do przedstawienia go jako zwykłego robaka i postara sie nadać tej istocie jakieś "wyższe" cechy i miejsce w przedstawionym wszechświecie . Bo co jak co, ale ten film nadal posiada DNA Prometeusza, który ułomnie probował odnieść się do tych właśnie mistycznych, larger-than-life elementów mitologii Obcego, które zawsze kojarzyły się z twórczością Gigera i przedstawieniem Xenomorpha w pierwszym filmie, które sugerowało coś większego niż po prostu "szybka, niebezpieczna forma życia".

Oczywiście większych nadziei sobie nie robię, a nawet jeżeli coś takiego uświadczymy, to zgaduje, że będzie to miało formę jakichś gromkopierdnych, łopatologicznych dialogów o kosmicznych bóstwach i naturze stworzenia, ala Promek własnie.

RE: Alien: Covenant (2017) reż. Ridley Scott - zombie001 - 08-05-2017

(08-05-2017, 00:26)Proteus napisał(a): Bo co jak co, ale ten film nadal posiada DNA Prometeusza,

DNA?  LOL xD
Przeczytałem recenzje, z której wynika że "Przymierze" to w dużej mierze "PROMETEUSZ 2" z Obcymi, gdzie Scott mixuje - bardzo sprawnie - dwa scenariusze, żeby wszystkim dogodzić. 

Niemniej niektórzy mogą być rozczarowani skoro recenzent wskazuje również, że to nie jest film o Obcym, a o..

RE: Alien: Covenant (2017) reż. Ridley Scott - Grievous - 08-05-2017

Ci którzy brodzą w spoilerach, mogą mi napisać czy
Bo jak to pierwsze, to lipa gorsza niż albinosy z Promka.

RE: Alien: Covenant (2017) reż. Ridley Scott - zombie001 - 08-05-2017

Mogłem nie doczytać, ale:

Zresztą wydaje mi się, że Scott już powiedział, iż to pierwsze, to błędny wniosek wysunięty przez fanów, po obejrzeniu zwiastunów. 

RE: Alien: Covenant (2017) reż. Ridley Scott - Proteus - 08-05-2017

(08-05-2017, 01:03)zombie001 napisał(a): DNA?  LOL xD
Przeczytałem recenzje, z której wynika że "Przymierze" to w dużej mierze "PROMETEUSZ 2" z Obcymi, gdzie Scott mixuje - bardzo sprawnie - dwa scenariusze, żeby wszystkim dogodzić. 

Czyli....posiada DNA Prometeusza :)

RE: Alien: Covenant (2017) reż. Ridley Scott - Dr Strangelove - 08-05-2017

(08-05-2017, 01:03)zombie001 napisał(a):
To byłaby najlepsza rzecz która mogłaby się przytrafić temu filmowi.
Poczekamy zobaczymy.

RE: Alien: Covenant (2017) reż. Ridley Scott - Mierzwiak - 08-05-2017

Uwaga, totalny spoiler dotyczący Elizabeth Shaw:

Co do tego klipu z Shaw, którego nie ma w filmie- z tego co ogarniam, to jest on częścią virala "Prologue", podobnie jak klip "Last Supper". To prawdopodobnie nigdy nie była część filmu. Więc jak ktoś sobie ostrzy ząbki na wersję rozszerzoną na BD, to niech raczej ostudzi zapał.

RE: Alien: Covenant (2017) reż. Ridley Scott - Gieferg - 08-05-2017

Jak nie dadzą wersji rozszerzonej, to zrobię sobie sam tak jak to miało miejsce w przypadku Prometeusza :P
Grunt, żeby potrzebne materiały znalazły się w dodatkach. Te, które są już w necie na wszelki wypadek zabezpieczam w najlepszej jakości w jakiej znajdę.

(08-05-2017, 21:06)Phil napisał(a): No ale wersja rozszerzona niekoniecznie musi składać się z tych scen, nie? :)

Nie musi, ale odnosiłem się raczej do reakcji na brak tej sceny w filmie:
Cytat:Dafuq. Wybiorę się do kina tak czy siak, ale znów nie dostaniemy pełnoprawnego produktu, bo studio chce 120 minut.

RE: Alien: Covenant (2017) reż. Ridley Scott - Mierzwiak - 09-05-2017

W tym wywiadzie Scott mówi coś takiego:

Z filmu to podobno wcale nie wynika w tak oczywisty sposób, bo i jaja, i facehuggery i sam Alien wygląda inaczej.

RE: Alien: Covenant (2017) reż. Ridley Scott - Predator895 - 09-05-2017

Ale przyznaje... :P A jeśli chodzi o brak podobieństw to proszę Cię temu Panu już na etapie przedstawiania Inżynierów to nie przeszkadzało :P

RE: Alien: Covenant (2017) reż. Ridley Scott - Grievous - 09-05-2017

Wow, ale głupie.

RE: Alien: Covenant (2017) reż. Ridley Scott - Mierzwiak - 09-05-2017

Na forum avpgalaxy już spekulują że w kolejnym filmie okaże się, że skamieniałym pilotem jest właśnie David :)

A że będzie cztery razy mniejszy niż w Alienie? Scott ma w dupie ciągłość, skoro nie potrafi się nawet trzymać historii którą zapoczątkował w Prometeuszu, filmie sprzed pięciu lat, to co dopiero mówić o zgodności z filmem sprzed lat czterdziestu.

RE: Alien: Covenant (2017) reż. Ridley Scott - shamar - 09-05-2017

Nie będzie następnego filmu :)
Przewiduję ciut lepszy wynik od "Prometeusza". W sumie nie wiem po co miałby powstac kolejny film i po co powstał ten. Ach tak... Alien-uniwersum