![]() |
|
Ulubione filmy - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3) +--- Dział: Ankiety, sondy, plebiscyty, głosowania (https://forumkmf.pl/Forum-Ankiety-sondy-plebiscyty-g%C5%82osowania--26) +--- Wątek: Ulubione filmy (/Thread-Ulubione-filmy--106) |
- Louve - 14-08-2006 Artemis napisał(a):E tam, co nas "młodsi widzowie" obchodzą :):D powiedziala 'stara' Artemis :P - Artemis - 14-08-2006 ...cztery razy starsza od Roya Batty'ego. jakby nie patrzeć :) - Akaki - 17-08-2006 Artemis napisał(a):No i całe szczęście. Chociaż imo s-fi to wciąż gatunek, którego potencjał nie jest zanadto wykorzystywany.Ma powstać ekranizacja "Fundacji"... :) Może coś ruszy...? - Artemis - 17-08-2006 "Fundacji"...? Gdzie, kto, co, kiedy??? Czy teraz to już wszystko muszą ekranizować? Od klasyki won! - Akaki - 17-08-2006 Jeden z newsów na jakie trafiłem mówi iż ekranizacją zajmie się bodaj Jeff Vintar, i ma to być wierna adaptacja 2 pierwszych tomów... Tyle ze teraz nie mogę znów trafić na ten artykulik. Na razie nie szukałem niczego na ten temat na portalach anglojęzycznych... - jajcasz - 22-08-2006 1. wojny gwiezdne 2. łowca jeleni 3. ojciec chrzestny 4. terminator 5. odyseja kosmiczna 2001 6. w samo południe 7. rio bravo 8. polowanie na "czerwony pazdziernik" 9. rambo 10. predator - military - 22-08-2006 jajcasz napisał(a):1. wojny gwiezdne Uwielbiam taką pisownię.:) Peerelowską wręcz! Równie poprawną, co pisanie nazwiska przed imieniem, czyli w Polsce CAŁKOWICIE niepoprawną. Ale jakże uroczą.;) P.S. Czemu nie "Chrzestny ojciec"? Albo "Jeleni łowca"? :D - Artemis - 22-08-2006 "Kosmiczna Odyseja"...? Military - coś złośliwy się zrobiłeś :twisted: - Mefisto - 23-08-2006 coś widzę, że szykuje się kolejny offtop :D Maszynach latających swych w mężczyźni wspaniali ci :D - MOLQ - 23-08-2006 Płciową drogą przenoszona choroba śmiertelna jako życie .... Who`s next ? - Louve - 23-08-2006 Shawshank na skazani :) - Artemis - 23-08-2006 Otnemem... (był ktoś na stronie oficjalnej filmu Nolana? ;) - military - 23-08-2006 Powinni być raczej Na Shawshank skazani. ;) A ja lubię Starcie decydujące: Obcy. Także Pasażer Nostromo ósmy jest całkiem do rzeczy. A ostatnio oglądałem Świat zaginiony: Jurajski park. Artemis: a co do Kosmicznej odysei, to... hmm... Akurat tak właśnie byłoby poprawnie, tutaj tłumacz sam się trochę skompromitował.;) - Artemis - 23-08-2006 Chyba może być i tak i tak ;). Z tym, że ucho tak już przywykło do "OK", że "KO" brzmi nieco dziwacznie... - Mateusz88 - 29-08-2006 1.Donnie Darko 2.Harold & Kumar go to white castle 3.Efekt motyla - Akaki - 29-08-2006 Donnie Darko, zacny film. - Rozalia - 12-06-2007 Ja mam tylko dwa filmy, które oceniłam 10/10 Właściwie nie są to arcydzieła, drugi z nich nawet nie spotkał sie z pozytywnymi opiniami krytyków, ale są to filmy, które na mnie wywarły wielkie wrazenie i miały no jakby to okreslić - wpływ na moje życie. Dla mnie jednak najwazniejsze jest pierwsze wrazenie i nawet jesli wracam do tych filmów i zaczynam wtedy dostrzegac w nich wady, ba - zdaje sobie sprawe, ze nie sa idealne, to i tak uwielbiam je oglądać, bo wracam wspomnieniami do pierwszego obejrzenia. No po prostu są to filmy bliskie mojemu sercu :) Arizona Dream Jak oglądałam ten film pierwszy raz to byłam jeszcze dzieckiem właściwie. Pamietam - noc, sama na działce, burza za oknem, czarno-biały telewizor... Po filmie płakałam cała noc - nie dlatego, ze był smutny, bo nie był - tylko dlatego, ze byl piekny i czegos tak poruszającego, pięknego i porywającego do tamtej pory nie widzialam. Ten film odzwierciedla dla mnie pojecie MAGIA kina. Jest magiczny, po prostu... Kazdy pewnie rozumie go na swoj sposob, niektorzy go w ogole nie rozumieją i nazywają glupim. ja nikogo nigdy do niego nie przekonuje, bo to trzeba przeżyć, moze gdybym obejrzala go w innych okolicznosciach, kiedy indziej, nie zapadłby mi tak w pamięc. No ale stalo sie, jak sie stalo. I jest no numerem 1 CZłowiek którego nie było Zakochalam sie w tym filmie w podobnym okolicznosciach, co w Arizonie, tyle ze duzo później. Uwilebiam klimat tego filmu, jego powolność, jego przewrotność. To ze nic w nim sie nie toczy tak jak powinno. Uwielbiam Billy Boba Thorntona z tym samym cały czas wyrazem twarzy i papierosem... Dla mnie ten film jest wizualnie idealny. Jest ucztą dla oczu. Jest filmem, którego do dawna oczekiwalam. Trafił do mnie w odpowiednim momencie i w odpowiednim czasie i dlatego go uwielbiam. A dalej, choć lata świetlne za tymi filmami: -Prestiż -Lśnienie -Predator - nowak - 13-06-2007 "Czlowiek, którego nie było" - chronologicznie pierwszy z trzech filmów braci Coen, które mnie rozczarowały. Dla mnie straszna nuda, a jeśli ci się Rozalio podobala powolność tego filmu, to polecam Fargo - wcześniejszy film braci Coen (można oglądać w nieskończoność, tak samo jak np. ich "Ścieżkę Strachu"). Człowiek... to właściwie nieudana próba nawiazania do debiutu braci pt. "Blood simple"(smakowity kąsek), pastiszu noir (ci bracia to w końcu mistrzowie pastiszu). - Donia Agata - 14-06-2007 Rozalio, uważasz, że Arizona Dream nie jest smutnym filmem? Jest i właśnie dlatego jest piękny. :) - Bzyku - 14-06-2007 1. BLADE RUNNER Łowca Androidów (1982) R:Ridley Scott O:Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young M:Vangelis 2. GIRL, INTERRUPTED Przerwana Lekcja Muzyki (1999) R:James Mangold O:Winona Ryder, Angelina Jolie M:Mychael Danna, Andrew Dorfman 3. THELMA & LOUISE (1991) R:Ridley Scott O:Geena Davis, Susan Sarandon, Harvey Keitel M:Hans Zimmer 4. THE SHAWSHANK REDEMPTION Skazani na Shawshank (1994) R:Frank Darabont O:Tim Robbins, Morgan Freeman, Bob Gunton M:Doris Fisher, Thomas Newman 5. BITTER MOON Gorzkie Gody (1992) R:Roman Polański O:Peter Coyote, Emmanuelle Seigner, Hugh Grant M:Vangelis 6. VANILLA SKY (2001) R:Cameron Crowe O:Tom Cruise, Penelope Cruz, Cameron Diaz M:Sinead O'Connor, Nancy Wilson 7. LOLITA (1997) R:Adrian Lyne O:Jeremy Irons, Dominique Swain, Melanie Griffith M:Ennio Morricone 8. GOODFELLAS Chłopcy z Ferajny (1990) R:Martin Scorsese O:Robert De Niro, Ray Liotta, Joe Pesci M:Pete Townshend 9. FRIDA (2002) R:Julie Taymor O:Salma Hayek, Alfred Molina M:Elliot Goldenthal 10. GLADIATOR (2000) R:Ridley Scott O:Russel Crowe, Joaquin Phoenix, Connie Nielsen M:Hans Zimmer, Lisa Gerrard |