Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
90 NAJGORSZYCH SEQUELI - wyniki plebiscytu - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3)
+--- Dział: Ankiety, sondy, plebiscyty, głosowania (https://forumkmf.pl/Forum-Ankiety-sondy-plebiscyty-g%C5%82osowania--26)
+--- Wątek: 90 NAJGORSZYCH SEQUELI - wyniki plebiscytu (/Thread-90-NAJGORSZYCH-SEQUELI-wyniki-plebiscytu--2371)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

RE: 90 NAJGORSZYCH SEQUELI - wyniki plebiscytu - shamar - 14-10-2011

(14-10-2011, 14:06)military napisał(a): Shamar, i według ciebie to wystarczy, żeby T3 znalazł się na "wysokim miejscu" w plebiscycie NAJGORSZYCH sequeli WSZECH CZASÓW?

Biorąc pod uwagę, że lista ma 90 pozycji wysokie miejsce to byłoby już 44. A jak popatrzymy na listę do tej pory, to czy wysoka pozycja dla takiego T3 będzie kolejną rankingowa wpadką? Nie.

Przy okazji- o Highlanderach już pisałem. Popatrz w paradoksy rankingu: przekupa jaką jest H-Source jest na pozycji "najlepszego" z sequeli kiedy naprawdę jest najgorszym.

(14-10-2011, 13:37)Gieferg napisał(a): Bzdura.

Nie podejmuję, z Tobą, już tematu T3 bo o ile mnie pamięć nie myli to na FW poszły dziesiątki postów na ten temat i nikt zdania nie zmienił.

RE: 90 NAJGORSZYCH SEQUELI - wyniki plebiscytu - DUX - 14-10-2011

Żeby wszystko było jasne, nie było tak, że stworzyliśmy listę 100 czy 150 sequeli, umieszczając na niej wszystkie sequele (dobre, złe, średnie, dupne) jak leci - co zostało tu powyżej zasugerowane. Plebiscyt wyglądał tak, ze najpierw przez kilka tygodni klubowicze i stali współpracownicy zgłaszali swoje propozycje złych sequeli do umieszczenia na liście. Każdy mógł zgłosić sequel, który według niego był zły, słaby, kalający imię oryginału, zaniżający poziom serii itd. itp. Jeżeli osoba X zgłosiła na taką listę "Skrzynię umarlaka", "Wydział pościgowy", "Gremlins 2" itd. itp. czyli filmy lubiane przez niektórych z Was, miała do tego prawo. Choćby ktoś zgłosił nawet "Terminatora 2" czy "Ojca Chrzestnego 2" - nie miałem prawa mu odmówić, bo, jak już mówiłem, każdy mógł zgłosić ten sequel, który mu się nie podobał. Dopiero głosowanie miało zweryfikować, czy dany tytuł dostanie w ogóle jakieś punkty, bo nawet osoba zgłaszająca ów tytuł ostatecznie niekoniecznie musiała na niego zagłosować, bo mogła przeciez wyczerpac limit punktów, które miałą do rozdzielenia, na inne, gorsze tytuły. Ale skoro "Skrzynia umarlaka" dostała w głosowaniu punkty aż od 9 osób, "Critters" od 5, "Gremlins 2" od 6, "Wydział pościgowy" od 9 itd., oznacza to, że te filmy nie trafiły na naszą listę "Najgorszych sequeli" przez przypadek, przez jakieś uprzedzenie jednej osoby, przez jej np. brak gustu czy poczucia humoru, tylko dany tytuł spotkał się z dezaprobatą większej grupy osób. Mnie osobiście zaszokowało zgłoszenie przez kogoś do najgorszych sequeli "Spokojnie to tylko awaria", bo zawsze dobrze się na tym filmie bawię, ale ostatecznie potrafię zrozumieć, że dla innych osób mógł ten film być jedynie powtórką z rozrywki i osoby te miały prawo zgłosić ten film do Najgorszych sequeli i miały prawo przyznać mu punkty. Tak to już jest na tym świecie, sa gusta i guściki, jeden lubi pomarańcze, inny jak mu skarpetki śmierdzą. Do końca rankingu jeszcze 50 pozycji, podejdźmy do wyników w otwarty sposób, otwarty na gusta innych ludzi, na gusta danej grupy (czyli KMF) według której to właśnie TE, a nie inne sequele są tymi najgorszymi. Ja wiem, że każdy z Was ułożyłby tę listę inaczej, dodałby inne tytuły, wywalił niektóre z naszych.
Pojawiły się tu i ówdzie głosy, że ranking powinien być krótszy - ale idę o zakład, że gdyby nasza lista kończyła sie na 20-30 tytułach, zostalibyśmy zarzuceni wyrazami zdziwienia, że "dlaczego nie ma filmu X", "Dlaczego brakuje filmu Y?" itd., dlatego właśnie nasz ranking jest tak obszerny, tak rozbudowany i stara się ocenić jak najwięcej złych / najgorszych sequeli. Zrobiliśmy nasz ranking po to, żebyście mieli fajną lekturę na kilka wieczorów, żeby dać wam trochę emocji, ale - uwierzcie mi - nie chodziło nam o wywołanie u kogokolwiek złych emocji czy zdenerwowania, które przebij z niektórych postów. Nie musicie się zgadzać z wynikami, ba! ja też się z nimi nie zgadzam, bo kilku tytułów chętnie NIE widziałbym na tej liście i na nie nie głosowałem. Inne osoby z kolei chętnie wywaliłyby z tej listy sequele, które ja zgłosiłem i na które zagłosowało kilka lub kilkanaście innych osób. Tak więc bawmy się dobrze poznając i komentując wyniki, trochę więcej wyrozumiałości, humoru, luzu i spokoju, nie napinajmy się. Nie bawmy się w "Batinternautów", którym kiedyś skalałem ich świętość, za co miałem zostać zabity ;). Dziś kolejna odsłona wyników, komentujmy, nie zgadzajmy się, brońmy sequeli, które według nas niezasłużenie zostały przez KMF skopane, ale róbmy to tak, żeby więcej było w postach uśmieszków i sympatii, a mniej zgryzoty - za dużo jest chujowizny na świecie, żeby jeszcze o jakieś tam filmy psuć sobie nawzajem nerwy.

Przed północą kolejna odsłona Najgorszych sequeli wg KMF :)

RE: 90 NAJGORSZYCH SEQUELI - wyniki plebiscytu - Gieferg - 14-10-2011

Cytat:Popatrz w paradoksy rankingu: przekupa jaką jest H-Source jest na pozycji "najlepszego" z sequeli kiedy naprawdę jest najgorszym.

Bo po poprzednich sequelach już się nikomu tego nie chciało nawet oglądać. Ja też nie widziałem i nie mam zamiaru.

Z sequeli Highlandera najlepsza jest... dwójka. Tak, dokładnie, dwójka. Bo jako jedyna przynajmniej coś nowego próbowała wnieść, że wyszło jak wyszło, cóż, shit happens. Mnie osobiście w ogóle nie razi pomysł z planetą Zeist, problem leży gdzie indziej - w jego wykonaniu, scenariusz się nie trzyma kupy ani dupy, a niby próbująca coś tam naprawiać wersja reżyserska tak naprawdę jest jeszcze bardziej nielogiczna, ale i tak lepsze to niż jakieś poserialowe popłuczyny, czy rimejkosikłel w postaci częsci trzeciej.

No ale w rankingu oczywiście będzie najwyżej.

RE: 90 NAJGORSZYCH SEQUELI - wyniki plebiscytu - DUX - 14-10-2011

http://www.film.org.pl/plebiscyty/najgorsze_sequele/50-41.html

Trochę przyspieszyłem publikację tej odsłony, bo zmieniam cały harmonogram publikacji wyników, przyspieszam wszystko o jeden dzień. Kolejna odsłona jutro o 22:00, ostatnia 18 października

PS. Gieferg... piszesz o planecie Zeist i wersji reżyserskiej, która próbuje coś naprawiać... no własnie jak oglądałem "Niesmiertelnego 2" pod kątem plebiscytu ostatnio, to nie było mowy o żadnej planecie, tylko podróży w czasie... a pamiętałem, że kiedyś była jakaś inna planeta właśnie i nie wiedziałem, czy mi się cos pokręciło, czy coś zmieniono w tej wersji, która oglądałem ;)

RE: 90 NAJGORSZYCH SEQUELI - wyniki plebiscytu - military - 14-10-2011

Co tu w zasadzie robią sequele Resident Evil? Miały być słabe sequele dobrych filmów, a już pierwszy RE jest tak żałośnie nieporadny, że mógłby pojawić się na liście jako beznadziejna nieoficjalna kontynuacja NOLTD.

RE: 90 NAJGORSZYCH SEQUELI - wyniki plebiscytu - Mierzwiak - 14-10-2011

Pytanie brzmi co tu robi gówniany sequel gównianego Zmierzchu?

RE: 90 NAJGORSZYCH SEQUELI - wyniki plebiscytu - Gieferg - 14-10-2011

- Pan Kleks w kosmosie - byłem na tym w kinie :) niezły ubaw dla 8-latka w tamtych czasach, ale chyba lepiej sobie tego nie przypominać :) (rzuciłem okiem na ten fragment przy opisie - zniszczył mnie kompletnie :D) do dziś pamiętam końcową sekwencję z labiryntem i pierdzącego potwora.
- Szczęki 3D - oglądałem to raz, mając może ze 12 lat, na powtórkę do dziś nie mam ochoty.
- Robocop 3 - za niiiskooo!
- Resident Evil - Afterlife - kiedy po seansie nienajgorszego Extinction już myślałem, że seria się podnosi wyskoczyło to coś. Dno totalne.
- Matrix Reaktywacja - po latach zacząłem tolerować ten film i czerpać z niego jako taką przyjemność, nawet DVD w końcu kupiłem. Niektóre sceny akcji są naprawdę dobre, poza tym nie ma niestety nic do zaoferowania. Koncertowe marnowanie potencjału. Reaktywacja przynajmniej pozostawiała nadzieję na to, że będziemy mieli jakiś ciekawy finał trylogii, jak się okazało - nic bardziej mylnego.

Cytat:no własnie jak oglądałem "Niesmiertelnego 2" pod kątem plebiscytu ostatnio, to nie było mowy o żadnej planecie, tylko podróży w czasie...

Ano właśnie. Skutek "naprawiania" które pozbawiło fabułę resztek logiki. W scenie na planecie Zeist, która teraz a miejsce "w odległej przeszłości" widać, że kolesie są nadal na pokładzie jakiegoś rozbitego statku. Dalsze naprawianie ma miejsce w tzw Edycji Specjalnej (tej z poprawionymi efektami), z zewnątrz widzimy tam bowiem jakieś ruiny, podczas gdy wnętrze... to nadal ewidentnie jakiś wrak statku :D

RE: 90 NAJGORSZYCH SEQUELI - wyniki plebiscytu - Mefisto - 15-10-2011

z opisu Robocopa 3:

Cytat:Wraz z wyczesaną postacią tytułową...

chyba dość niefortunny zwrot ;)

RE: 90 NAJGORSZYCH SEQUELI - wyniki plebiscytu - Albertino - 15-10-2011

Trzeci Shrek naprawdę taki zły? Byłem na tym w kinie, nie za wiele pamiętam, ale nie przypominam sobie też jakiegoś szczególnego zażenowania. Gorszy od dwóch poprzednich części, ale te także nie były jakieś arcywybitne. Tym bardziej, że zaraz obok takie cuda jak "Matrix Reaktywacja" czy 'RoboCop 3" :P

"Zmierzch" to już w ogóle mija się chyba z celem. Ta lista jest naprawdę mocno kontrowersyjna.

RE: 90 NAJGORSZYCH SEQUELI - wyniki plebiscytu - Azgaroth - 15-10-2011

Shrek Trzeci był bardzo słaby.

RE: 90 NAJGORSZYCH SEQUELI - wyniki plebiscytu - DUX - 15-10-2011

Rozpoczynamy zapowiadany sequelowy konkurs ;)
Osoba, która poprawnie wytypuje TOP5 naszego rankingu (kolejność nie ma znaczenia)
otrzyma w nagrodę film "Transformers: Zemsta Upadłych" wydanie 2DVD STEELBOOK.
Konkurs trwa do chwili ogłoszenia ostatniej dziesiątki plebiscytu na najgorsze sequele.
Każdy ma jeden strzał. Tytuły podajemy w tym temacie.

RE: 90 NAJGORSZYCH SEQUELI - wyniki plebiscytu - piXi - 15-10-2011

Przy 40 pozostałych tytułach to jest tylko trochę ponad 650 tys. możliwości ;-)

RE: 90 NAJGORSZYCH SEQUELI - wyniki plebiscytu - Gieferg - 15-10-2011

Cytat:otrzyma w nagrodę film "Transformers: Zemsta Upadłych" wydanie 2DVD STEELBOOK.

Nagroda adekwatna, nie powiem :)

RE: 90 NAJGORSZYCH SEQUELI - wyniki plebiscytu - DUX - 15-10-2011

Co do konkursu - oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że trafić TOP5 będzie niezwykle trudno (nawet bez podawania kolejności), zatem by zaistniała 100% gwarancja, że ktoś dostanie nagrodę w postaci "Transformers: Zemsta Upadłych" 2DVD STEELBOOK zrobimy tak, że nawet jeśli nikt nie trafi całej piątki tytułów, nagroda trafi w ręce osoby, która trafi 4 lub 3 tytuły (2 lub 1 odpadają, za mało na nagrodę ;). W przypadku gdy dwie lub więcej osób trafią taką samą ilość tytułów, decydować będzie data i godzina zgłoszenia.

RE: 90 NAJGORSZYCH SEQUELI - wyniki plebiscytu - Perfik - 15-10-2011

Transformers: Zemsta Upadłych
Terminator: Salvation
Szklana pułapka 4
Indiana Jones i Królestwo Kryształowej Czaszki

Z piątym mam problem, ale stawiam na Mission Impossible 2

Cytat:No i Predatora 2 na podium : ).
Idź się leczyć ;)

Batman & Robin
Transformers Zemsta Upadłych
Aliens Vs Predator Requiem
Mortal Kombat Annihilation
Highlander 2

RE: 90 NAJGORSZYCH SEQUELI - wyniki plebiscytu - szopman - 15-10-2011

Jak własnie Światynia to najlepszy film Cyklu ; PP

Świątynia jest cienka jak dupa węża, ale przy Królestwie to niemal arcydzieło kina przygodowego.

RE: 90 NAJGORSZYCH SEQUELI - wyniki plebiscytu - nexus - 15-10-2011

parę osób napisał(a):Transformers Zemsta Upadłych

Jedynka była debilnym gniotem dla nastolatków więc kontynuacje są równie dobre co pierwowzór. Nie widzę powodu aby którakolwiek część serii znalazła się w zestawieniu przyjmując że w zestawieniu znalazły się "Kontynuacje, które z różnych powodów okazały się zupełnym przeciwieństwem oryginału na którym bazowały i na fali popularności którego chciały popłynąć. "

I zdziwię się niemiłosiernie jeśli w zestawieniu znajdzie się któraś z części Lethal Weapon :)

Cytat:więc kontynuacje są równie dobre co pierwowzór.

Jedynka była pierwszorzędnym kinem rozrywkowym.
Dwójka z pewnością nie.