![]() |
|
Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5) +--- Dział: Serie filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Serie-filmowe--21) +--- Wątek: Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve (/Thread-Blade-Runner-2049-2017-re%C5%BC-Denis-Villeneuve--3916) |
RE: Blade Runner 2 - Mefisto - 19-11-2015 (18-11-2015, 23:28)Albertino napisał(a): Taki pomysł nawet bym zaaprobował, choć wtedy mielibyśmy potwierdzenie, że Deckard był androidem No tak, bo jako człowiek jest nieśmiertelny :) RE: Blade Runner 2 - nawrocki - 31-03-2016 http://www.ew.com/article/2016/03/31/robin-wright-blade-runner-sequel Robin Wright dołącza do obsady. RE: Blade Runner 2 - nawrocki - 04-04-2016 A dzisiaj dołączył też Dave Bautista. RE: Blade Runner 2 - Albertino - 04-04-2016 Mnie tam bardziej interesuje kompozytor, scenograf, kostiumolog, concept artist... RE: Blade Runner 2 - nawrocki - 04-04-2016 No niestety, ale tego typu newsy castingowe raczej nie trafiają na pierwsze strony. RE: Blade Runner 2 - Lawrence - 04-04-2016 Vangelis moim zdaniem na 99% nie wróci. A w sumie jego muzyka robiła kawał roboty i atmosfery. Ale w sumie skoro jest Villeneuve, to logicznie powinien pojawić Jóhannsson. RE: Blade Runner 2 - Albertino - 04-04-2016 Najbardziej mnie ciekawi oczywiście kompozytor... pewnie będzie to znowu Johann Johansson, który zrobił bardzo dobrą robotę w "Sicario", ale szczerze wątpię w jego kwalifikacje do tego konkretnego projektu. Johansson to był dla mnie kompozytor (znam na wyrywki jego rzeczy zanim został kompozytorem filmowym i już jego późniejsze score'y) raczej dosyć przewidywalnych, fortepianowych, trochę orkiestrowych ambiencieków/modern classicali. Zaskoczył dopiero rok temu ścieżką jak z horroru do "Sicario", ale ta jednak wciąż mieściła się gdzieś w tej w miarę bezpiecznej sferze jego dotychczasowych zainteresowań. Nie wiem czy będzie w stanie aż tak zabłądzić - oryginalny score Vangelisa był z jednej strony pięknym fortepianowym ambientem, z drugiej miejskim jazzem i bluesem, by od czasu do czasu przeistoczyć się w nowoczesny elektroniczny prog ze szkoły Giorgio Morodera. I przede wszystkim porażał swoją emocjonalną głębią, przestrzennością. Rzecz ciężka do podjebania/przebicia. Czytałem, nie mam teraz pod ręką, w miarę świeży wywiad z Vangelisem - jeszcze chyba wtedy reżyserem był Ridley - i facet nie wykluczał swojego udziału, powiedział coś w stylu, że są po dziś dzień przyjaciółmi z Ridleyem i to już od niego zależy czy mu zaproponuje współpracę. Tylko, że dzisiejszy Vangelis to już jednak nie jest ten sam kompozytor, co 30 lat temu. Ostatni elektroniczny album nagrał w okolicach 1990-1995 roku, od dłuższego czasu raczej już nie komponuje, a i - z tego co czytałem - sprzętem, na którym nagrywał oryginalnie score do filmu już nie dysponuje (z okazji 30-lecia wyszedł trzypłytowy album z nowo nagranymi utworami i jest niestety spora różnica jakościowa). Najlepsze co może według mnie zrobić Villeneuve, to znaleźć kogoś świeżego, kto pójdzie zupełnie inną drogą, ale w jakiś sposób zachowa magię Vangelisa albo zaproponuje dla niej równie interesującą alternatywę - taki Burial mógłby się sprawdzić, ale on będąc bytem antykomercyjnym i dbającym o swoją prywatność prawie na pewno odpada. Przy okazji polecam taki tekst: http://www.nemostudios.co.uk/bladerunner/ RE: Blade Runner 2 - Lawrence - 04-04-2016 Pozostaje mi się zgodzić i choć cenię sobie Jóhannssona, to jednak w takim projekcie ciężki mi go sobie wyobrazić. W ogóle ciężko mi sobie wizualnie ten film wyobrazić, a co dopiero muzycznie?. Siłą score Vangelisa jest, że przy pomocy swojego brzmienia starał się stworzyć muzykę z kina noir. I tak też nie raz syntezatory brzmią właśnie bardzo jazzowo i tak mamy muzycznie neo-noir. W sumie też nie wiem jak by teraz brzmiał Vangelis, ale jednak takie brzmienie da się powtórzyć. Niestety udowodnił to Tyler Bates, którego można zaliczyć aktualnie do jednych z najgorszych współczesnych kompozytorów. I w sumie tak jak przy "300" splagiatował "Titusa" Elliota Goldenthala, tak przy "Watchmenach" padło na Vangelisa. I choć plagiat to bezczelny, to jednak właśnie dzięki temu słychać w tym "Blade Runner Blues". Co oczywiście nie oznacza, że na tym stanowisku widziałbym Batesa :/ P.S. Dzięki za tekst zabieram się za jego czytanie i studiowanie. RE: Blade Runner 2 - Albertino - 04-04-2016 Nie kojarzę tego kawałka, może dlatego że Strażników obejrzałem w 2009 i od tamtego czasu staram się o nich zapomnieć - faktycznie oczywisty, może nie plagiat, bo jest to tak rozmemłane, że ciężko byłoby wyłuskać jakąś melodię, ale faktura dźwięków nie do pomylenia. RE: Blade Runner 2 - Capt. Nascimento - 05-04-2016 Ogólnie widzę dużo biadolenia, a osobiście nie widzę opcji, by Bladerunner 2 mógł nie być wybitny. Wystarcza dla mnie jeden powód - kręci go najlepszy aktualnie reżyser w Hollywood. Gość, którego najgorszym filmem był "Prisoners" - to chyba wiele mówi. Jestem w stu procentach przekonany, że scenariusz będzie bardzo dopracowany i cholernie dobry, a Villeneuve wyciśnie z niego wszystkie soki. Może nawet przebije jedynkę. Do tego zdjęcia Deakinsa - lepszy od niego jest chyba tylko Lubezki. No i muzyka Johannssona - rewelka. Soundtracki do Prisoners i Sicario były genialne. Miały zarówno piękną muzykę: Jak i niesamowitą muzykę funkcjonalną - tak błyskotliwie budowanego napięcia nie przypominam sobie w żadnym innym soundtracku z ostatniego dziesięciolecia. Jak właśnie w Sicario. I w Prisoners też cholernie dobrze budowała. Dzięki Bogu, że nie wzięli Zimmera. A u Vangelisa nie wiem jak z formą - klimat klimatem, ale Johannsson chyba lepiej czuje Villeneuve. RE: Blade Runner 2 - Lawrence - 05-04-2016 No OK dwa świetne kawałki i wszystko prawda doskonale budowały klimat w tych właśnie filmach, ale co one mają wspólnego z "Blade Runnerem"? Przecież to kompletnie inny styl, inny klimat. I też już bym nie przesadzał, gdyż akurat Zimmer potrafi imitować i często "korzysta" z Vangelisa. Proszę się wsłuchać w podkład tego kawałka: Plus z tego co wiem, to chyba Jóhannsson jeszcze nie jest potwierdzonym kompozytorem. RE: Blade Runner 2 - nawrocki - 22-04-2016 Ok, mamy pierwszą słabą wiadomość w zwiazku z tym projektem. Oby ostatnią. RE: Blade Runner 2 - Predator895 - 22-04-2016 Aż taka kiepska z niej aktorzyna ?? ;) RE: Blade Runner 2 - zombie001 - 22-04-2016 No nie wiem.. jak dla mnie wygląda na mega utalentowaną. RE: Blade Runner 2 - Kluski - 22-04-2016 (22-04-2016, 22:17)zombie001 napisał(a): Widzicie ile talentu i charyzmy w jednym gifie? Dwa? Zrobiłem sobie dzisiaj rachunek sumienia i wyszło mi że BR2 to w zasadzie jedyny film, o którym można powiedzieć, że się nim jaram. Dobrego cyberpunku w kinie tylko co Scott napłakał... RE: Blade Runner 2 - simek - 22-04-2016 Sean Young miała jeszcze skromniejszą karierę w czasie angażu do Blade Runnera (potem zresztą niewiele lepszą), więc nie wiem czemu zatrudnienie ładnej pani, która coś tam potrafi zagrać, to ma być zła wiadomość. Spodziewaliście się Meryl Streep w roli żeńskiego androida? RE: Blade Runner 2 - Kluski - 22-04-2016 (22-04-2016, 22:25)Kluski napisał(a): Dobrego cyberpunku w kinie tylko co Scott napłakał... O kurde bele, dopiero teraz się zreflektowałem jaka mi fajna gra słów wyszła. RE: Blade Runner 2 - Gladius - 23-04-2016 Nie żebym nie doceniał walorów tej pani, ale Sean Young miała charyzmę i magnetyzm, który przykuwał od pierwszej sceny. Ana wygląda jak kolejna laska z instagrama, ale in Villeneuve and Deakins we trust. RE: Blade Runner 2 - nawrocki - 23-04-2016 (22-04-2016, 23:33)simek napisał(a): Sean Young miała jeszcze skromniejszą karierę w czasie angażu do Blade Runnera (potem zresztą niewiele lepszą), więc nie wiem czemu zatrudnienie ładnej pani, która coś tam potrafi zagrać, to ma być zła wiadomość. Spodziewaliście się Meryl Streep w roli żeńskiego androida?Nie Meryl Streep, ale jakaś Rooney Mara, Brie Larson czy jakakolwiek UTALENTOWANA młoda, ciekawa aktorka. RE: Blade Runner 2 - Kluski - 23-04-2016 Tak będzie?
|