Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Rojst [Showmax] - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Seriale (https://forumkmf.pl/Forum-Seriale--22)
+--- Wątek: Rojst [Showmax] (/Thread-Rojst-Showmax--4977)

Strony: 1 2 3 4 5

RE: Rojst [Showmax] - Capt. Nascimento - 29-02-2024

Dobra to jadę od 1 sezonu w takim razie.

RE: Rojst [Showmax] - michax - 01-03-2024

Opinie o drugiej i trzeciej serii ciekawie się układają, bo ci którzy uważają drugi sezon za najlepszy (np ekipa jakbyniepaczec), to trzeci uważają za dobry, ale słabszy od drugiego, a widzowie, którzy zawiedli się drugą serią bardzo zachwalają trzeci sezon.

RE: Rojst [Showmax] - Capt. Nascimento - 03-03-2024

Skończyłem pierwszy sezon, dobrze się oglądało.
Takie powiedzmy 6+/10. Zdjęcia na wysokim poziomie, wciągająca intryga, na początku czuć klimat tamtych lat, z kolejnymi odcinkami klimat coraz bardziej zanika.

Aktorsko Seweryn poprawny, Ogrodnik kiepski, jego postać jest w dodatku irytująca a wątek nudny. Fabuła w finale przekombinowana.

RE: Rojst [Showmax] - slepy51 - 04-03-2024

Powtórzyłem sobie "Rojsta '97" i śmiało mogę podtrzymać swoją wcześniejszą ocenę. Fajnie było sobie przypomnieć ten sezon bo dopiero teraz dotarło do mnie, ile wątków ma swój ciąg dalszy w kontynuacji a zarazem podsumowaniu całości czyli "Millenium". Mimo wszystko jest to odrobinę słabsze, ta cała historia rozgrywająca się w latach 40-tych nie jest tak dobra jak lata 60-te z młodym kierownikiem, śledztwo prowadzone przez Jass i Mikę też koniec końców wydaje się być ciut przekombinowane no i akcyjka z Ogrodnikiem jest jeszcze bardziej debilna niż to, co dostaliśmy niedawno. Tak czy srak świetnie było sobie wrócić do tych postaci, realizacja top, pyszne smaczki dla gików i fenomenalny Simlat - 7/10

RE: Rojst [Showmax] - Capt. Nascimento - 04-03-2024

Skończyłem drugi sezon, jest trochę lepiej niż w pierwszym, mimo mankamentów.

Intryga podobnie przekombinowana, twórcy już naprawdę mogli skończyć na Ogrodniku, bez tej plejady plot twistów. Sieć powiązań jeszcze mógłbym zrozumieć, ale śledztwo przeskakuje pod koniec rekina. Najśmieszniejsze że ten wątek jest kubek w kubek identyczny jak w innym polskim serialu -
Motyw porwania Olewnika również rozczarowujący, a lesbijski romans po prostu zbędny.

ALE
Znowu świetne zdjęcia, klimat lepszy niż w jedynce, odwołania do czasów powodzi przez scenografię i użycie zdjęć archiwalnych, fabuła wciąga nawet bardziej. Fajnie widać jak się wszyscy postarzeli o te 14 lat. Wspomnienia z lat 40-tych też na plus, chociaż fabularnie za słabo łączą się z główną intrygą, to pokazują źródło zła w miasteczku.

A przede wszystkim Łukasz Simlat. Odwalił taki kawał aktorstwa, że świetnie się oglądało każdą scenę, miał świetne teksty, ostatni raz w polskim serialu chyba Frycz zrobił na mnie takie wrażenie jako Dario. Za samego Simlata minimum pół punkta w górę.
7/10

I zabieram się wreszcie za trzeci sezon.

RE: Rojst [Showmax] - Capt. Nascimento - 05-03-2024

Skończyłem trzeci sezon. Ogromny skok jakości, to jest sezon jakim próbowały być poprzednie.

Widać że ktoś siadł nad scenariuszem i przemyślał go wzdłuż i wszerz po wiele razy - wszystko tu gra.
Intryga ma sens i nie jest przegięta jak w sezonach 1 i 2.
Każdy z bohaterów ma swoją drogę i domyka swój wątek.
Historia z lat 40-tych, 60-tych, 80-tych i wreszcie końca stulecia ładnie splata się w jedną całość, wszystko co się dzieje, jest wzajemnie powiązane.

Scenografia i muzyka lat 60-tych, z fenomenalnym Schuchardtem i przede wszystkim Pławiakiem, skontrowane z ostatnimi dniami roku 1999, no i znów doskonały Simlat.

Coś pięknego, będę musiał obejrzeć ponownie, albo całość, albo przynajmniej 3 sezon.

9/10

RE: Rojst [Showmax] - Dr Strangelove - 05-03-2024

Czyli jak widać warto słuchać ekspertów z elitarnego forum KMF :D

RE: Rojst [Showmax] - Capt. Nascimento - 05-03-2024

(05-03-2024, 09:15)Dr Strangelove napisał(a): Czyli jak widać warto słuchać ekspertów z elitarnego forum KMF :D

Ano, szkoda byłoby obejrzeć bez poprzednich sezonów.

RE: Rojst [Showmax] - Krismeister - 08-06-2024

Coś mnie wzięło i obejrzałem drugi sezon…na raz. Pierwszy był tak średni, że już nawet nie chciało mi się oglądać dalej ale posłuchałem waszych pozytywnych komentarzy i się przełamałem. Nie żałuję, bo oglądało się mega dobrze i całość mnie wciągnęła. I Jezu jak dobrze, że odsunęli Ogrodnika (nadal nijaka postać) i Seweryna (mimo, że ten akurat nadal jest spoko) na drugi plan a stery przejęli Simlat z Różczką. Bardzo dobre duo i marzy mi się True Detective z nimi.

Pierwszy sezon - 6/10
Drugi - 8,5/10

Aha, Zosia Wichłacz jest śliczna i ogólnie jest dobrą aktorką ale tutaj to niestety miscast. Za młoda, za nijaka.

RE: Rojst [Showmax] - Krismeister - 09-06-2024

Skończyłem trzeci, to jak podomykali wszystkie wątki to po prostu wow. Jedna z najlepszych rzeczy zrobionych w Polsce. Wybaczam ten średni pierwszy sezon i twierdzę, że „Rojst” to serial wybitny.

Ode mnie 9/10 za trzeci sezon.

RE: Rojst [Showmax] - Capt. Nascimento - 09-06-2024

Też obejrzałem trzeci sezon jeszcze raz i jestem pod jeszcze większym wrażeniem. Po prostu do trzech razy sztuka, w sezonach 1 & 2 nie zagrało sporo rzeczy, ale tutaj udało się wszystko.

Klimat lat 60-tych, ta scenografia, muzyka, aktorstwo młodego Fronczewskiego...
Scenariusz to jest absolutny majstersztyk - każdy ma swój łuk postaci, wszystkie wątki w skali kilku pokoleń idealnie splatają się w jedną opowieść.
Łukasz Simlat zagrał jedną z moich ulubionych polskich ról wszech czasów. Zresztą w ogóle drugi plan jest fenomenalny: Fronczewski, Gajos, Schuchardt, Sapryk, Łabacz, Lamża.
Brutalność mafii lat 90-tych, klimat końca tysiąclecia, idealne zakończenie intrygi kryminalnej i ostatnia puenta.

Takie dużo lepsze polskie "Dark" bez potrzeby podróży w czasie.
Licząc sam trzeci sezon, "Rojst" jest chyba najlepszym polskim serialem.

RE: Rojst [Showmax] - simek - 11-06-2024

(05-03-2024, 09:15)Dr Strangelove napisał(a): Czyli jak widać warto słuchać ekspertów z elitarnego forum KMF :D
Poszedłem za głosem ekspertów i zacząłem przygodę z Rojstem. Póki co pierwsze dwa odcinki są takie, że... no, po prostu są. Seweryn z Ogrodnikiem jakby znudzeni życiem, a cała intryga na razie wygląda jak papka ze zmiksowanych motywów każdego kryminału napisanego w Polsce: są dziwki, mroczne lasy, skorumpowani aparatczycy partyjni, patologia PRL w co drugim kadrze, a główny podejrzany to oczywiście musi być rzeźnik, z ryjem takim, że za sam wygląd możnaby go zamknąć, do tego jego rzeźnia wyjęta jak z horroru, no sam nie wiem.
Źle nie jest, a skoro ma się rozkręcać później, to bez problemu dam szansę i obejrzę całość.

RE: Rojst [Showmax] - Dr Strangelove - 11-06-2024

No jak pisałem, to nie jest żadne arcydzieło, że człowiek od pierwszego do ostatniego odcinka siedzi na krawędzi fotela. Natomiast całościowo (choć sezony nie są równe) to jednak jest kawałek porządnej historii, a ostatni sezon bardzo zgrabnie spina wszystko w całość. Inni eksperci KMF dawali bardzo wysokie oceny 8-9/10 dla mnie to takie 7/10, co jest też wysoką oceną, bo ja oceniam uczciwie :)
W porównaniu z "Watahą", "Belferm" o abominacjach typu "Forst" nie wspominając to bardzo satysfakcjonujące patrzydło. Bez uczucia, żenady, nudy i poczucia straconego czasu.

RE: Rojst [Showmax] - slepy51 - 11-06-2024

Dr Strangelove napisał(a):Inni eksperci KMF dawali bardzo wysokie oceny 8-9/10 dla mnie to takie 7/10, co jest też wysoką oceną, bo ja oceniam uczciwie :)

No ja dałem poszczególnym sezonom oceny rzędu 6/7/8 co całościowo też daje 7/10 ;) Inna sprawa, że pierwszy "Rojst" mógłby dla mnie nie istnieć i przy powtórkach nawet go nie oglądałem bo jest totalnie przeciętny i mocno odstaje od dwóch pozostałych, a w szczególności trzeciego. Dla mnie ten prawdziwy "Rojst" zaczyna się, gdy do obsady dołączają Simlat i Różczka.

Rojst [Showmax] - Pitero - 11-06-2024

Przecież pierwszy "Rojst" dał podwaliny pod serię i zapoczątkował znajomość postaci Seweryna i Ogrodnika. Jak najbardziej był potrzebny, ponadto wprowadził też ważną dla drugiej serii postać żony Ogrodnika.

Wysłane z mojego CPH2481 przy użyciu Tapatalka

RE: Rojst [Showmax] - Capt. Nascimento - 11-06-2024

Pierwszy sezon miał prostą intrygę, irytującego Ogrodnika z żoną, mało jeszcze rozbudowany świat. Na plus klimat, solidny Seweryn i świetny Beler jako milicjant-psychopata. Solidny, przeciętny i niezbyt porywający sezon.
Takie 6+, może 7-/10

Drugi miał ciekawszą fabułę, świetne tło 1997 po powodzi i przede wszystkim absolutnie doskonałego Simlata. Na minus nadal irytujący Ogrodnik z jeszcze bardziej irytującą żoną i postać Różczki. A przede wszystkim zakończenie tak przeskoczyło rekina że byłem lekko zażenowany. 6+/10 głównie za Simlata

Trzeci sezon to jest dwie, trzy poprzeczki wyżej, nawet nie ma porównania IMO.

RE: Rojst [Showmax] - slepy51 - 11-06-2024

Pitero napisał(a):Przecież pierwszy "Rojst" dał podwaliny pod serię i zapoczątkował znajomość postaci Seweryna i Ogrodnika. Jak najbardziej był potrzebny, ponadto wprowadził też ważną dla drugiej serii postać żony Ogrodnika.

Nigdzie nie napisałem, że nie był potrzebny, wręcz przeciwnie:

slepy51 napisał(a):te wszystkie sezony się ze sobą mocno łączą a trzeci zamyka wątki rozpoczęte w pierwszym itp.

A że mógłby dla mnie nie istnieć? No przecież pisałem to z perspektywy osoby, która już go widziała - jest on niezbędny do zrozumienia całości, ale dla mnie przy powtórkach liczą się tylko dwa następne sezony, a Ogrodnik i Seweryn to dwóch nudziarzy i swojego zdania nie zmienię :)

RE: Rojst [Showmax] - Capt. Nascimento - 11-06-2024

Ano właśnie. Pierwsze dwa sezony nawet jeśli słabsze dają podbudowę świata, postaci i relacji do trzeciego sezonu.

Rojst [Showmax] - srebrnik - 13-06-2024

Dopiero zaczynam trzeci sezon, ale muszę zapytać o jedną kwestię. Co się dzieje z kwestiami aktora, który gra młodego Fronczewskiego? Ewidentnie nie mówi swoim głosem, ale jak na dubbing, to jednak zbyt dobrze dźwięk jest dopasowany do ruchu ust.

Przerabiali nagrane kwestie, żeby nadać im barwy głosu Fronczewskiego? Dziwne to jest jakieś.

Ogólnie serial póki co przyzwoity, ale gdyby nie Wasze głosy, że trzecia część jest bardzo dobra i fajnie spina całość, to chyba bym gdzieś to po drodze olał, a już na pewno szedłbym z tym wolniej. No ale napiszę więcej, kiedy już dokończę.

RE: Rojst [Showmax] - Capt. Nascimento - 13-06-2024

(13-06-2024, 22:08)srebrnik napisał(a): Dopiero zaczynam trzeci sezon, ale muszę zapytać o jedną kwestię. Co się dzieje z kwestiami aktora, który gra młodego Fronczewskiego? Ewidentnie nie mówi swoim głosem, ale jak na dubbing, to jednak zbyt dobrze dźwięk jest dopasowany do ruchu ust.

Przerabiali nagrane kwestie, żeby nadać im barwy głosu Fronczewskiego? Dziwne to jest jakieś.

Ogólnie serial póki co przyzwoity, ale gdyby nie Wasze głosy, że trzecia część jest bardzo dobra i fajnie spina całość, to chyba bym gdzieś to po drodze olał, a już na pewno szedłbym z tym wolniej. No ale napiszę więcej, kiedy już dokończę.

Użyli jakąś apkę AI która zmieszała głos Pławiaka z głosem młodego Fronczewskiego.