Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Asterix (temat ogólny) - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Film a komiks (https://forumkmf.pl/Forum-Film-a-komiks--24)
+--- Wątek: Asterix (temat ogólny) (/Thread-Asterix-temat-og%C3%B3lny--642)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7

RE: Asterix (temat ogólny) - shamar - 25-09-2022

No cóż, no.
Wyglądają dobrze.

RE: Asterix (temat ogólny) - Dirk - 25-10-2022

Nowy trailer. Aż dziwne, że dopiero teraz sięgają po Daleki Wschód - dotychczas w żadnym z albumów Asteriks i Obeliks się tam nie zapuścili.

RE: Asterix (temat ogólny) - OGPUEE - 25-10-2022

Strasznie to tanio wygląda. Aktorzy bardziej wyglądają jak przebierańcy na konwent lub bal karnawałowy (zwłaszcza Jonathan Cohen).

(25-10-2022, 11:04)Dirk napisał(a): Aż dziwne, że dopiero teraz sięgają po Daleki Wschód - dotychczas w żadnym z albumów Asteriks i Obeliks się tam nie zapuścili.
Pamiętam stary wywiad z Uderzo w Świecie Komiksu, gdzie wspominał że on i Goscinny starali się trzymać faktów historycznych i z tego powodu unikali odwiedzenia Słowian (bo Rzymianie tam się nie zapuścili).

(25-10-2022, 11:27)OGPUEE napisał(a): Pamiętam stary wywiad z Uderzo w Świecie Komiksu, gdzie wspominał że on i Goscinny starali się trzymać faktów historycznych i z tego powodu unikali odwiedzenia Słowian (bo Rzymianie tam się nie zapuścili).
Dałoby się to jakoś zgrabnie pożenić - jakaś jedna zapomniana rzymska ekspedycja do Chin. Albo wręcz pominąć Rzymian na jeden album - Asteriks zawędrował przecież do Ameryki, a tam nie było wysłanników Cezara. A w jednym z nowszych tomów (stworzonym przez nowych twórców) gallowie zapuścili się na słowiańskie tereny.

RE: Asterix (temat ogólny) - Mefisto - 25-10-2022

(25-10-2022, 11:41)Dirk napisał(a): Asteriks zawędrował przecież do Ameryki, a tam nie było wysłanników Cezara.

Całkowity wymysł filmowców.

Niezupełnie - najpierw ( w 1975 roku) był album "Wielka przeprawa"("La Grande Traversée"), jeszcze autorstwa Gościnnego i Uderzo, w którym Asteriks i Obeliks trafiają do Ameryki Północnej. Dużo później nakręcili film animowany.

RE: Asterix (temat ogólny) - Mefisto - 25-10-2022

OK, masz rację - u nas tom wyszedł dopiero po filmie, więc myślałem, że inspiracja była odwrotna.

RE: Asterix (temat ogólny) - Corn - 25-10-2022

Ostatnio mnie łapie nostalgia za latami 2000-2006, więc nie pogardziłbym nowym Asterixem z dubbingiem w klimatach Misji Kleopatra. Czy za dialogi będzie u nas odpowiadał Wierzbięta, czy on już się w to nie bawi? ;)

RE: Asterix (temat ogólny) - Gieferg - 25-10-2022

Obeliks idalnie zrecastowany, w pierwszej chwili nawet się nie kapnąłem, że go wymienili, ale te kolejne recasty Asterixa jednak drażnią za każdym razem.

RE: Asterix (temat ogólny) - OGPUEE - 25-10-2022

(25-10-2022, 16:59)Corn napisał(a): Czy za dialogi będzie u nas odpowiadał Wierzbięta, czy on już się w to nie bawi? ;)
Ostatnich Asteriksów nie robił, ale w dialogowanie (i reżyserię dubbingu) dalej się bawi. W tym roku robił Pana Wilka i spółkę.

RE: Asterix (temat ogólny) - al_jarid - 26-10-2022

(25-10-2022, 11:27)OGPUEE napisał(a): Strasznie to tanio wygląda. Aktorzy bardziej wyglądają jak przebierańcy na konwent lub bal karnawałowy (zwłaszcza Jonathan Cohen).

Nie żebym chciał bronić, bo po marnym "Asteriksie na olimpiadzie" odpuściłem sobie aktorskie Asteriksy, ale już nie udawajmy, że poprzednie części nie wyglądały tanio. Nawet w najlepszej "Misji Kleopatra" aktorzy wyglądali jak "przebierańcy na konwent".

[Obrazek: 03908680.jpg?resize=640%2C320&ssl=1]

RE: Asterix (temat ogólny) - Corn - 26-10-2022

No ale to nie trochę o to chodziło w tych adaptacjach? :) Ja nigdy nie oczekiwałem od nich oddania 100% realiów tych czasów

RE: Asterix (temat ogólny) - OGPUEE - 26-10-2022

Jedynka trochę taka była, gdzie wioska Galów przypominała bardziej coś ze skansenu, a ubiory postaci nie były stuprocentowo wierne komiksom.

RE: Asterix (temat ogólny) - Dirk - 26-10-2022

Pierwszy film kinowy to było gigantyczne rozczarowanie. Nie wiem po co scenarzyści pomieszali wątki kilku albumów i dodali sporo od siebie, ale wyszła niestrawna papka. Dobrze, że chociaż Kleopatra zadziałała i tylko szkoda Michela Galabru, czyli dowódcy żandarmów, który grał Asparanoiksa (wodza) w pierwszej części. No i Cezar przypominał wizualnie swoje alter ego z komiksów. Ale scenariuszowo to straszny crap.

RE: Asterix (temat ogólny) - OGPUEE - 03-11-2022

Jest i polski dubbing:

Ja po Ali Expressie:
[Obrazek: e8c283fb6bfe54e7002d230a27106951.gif]

RE: Asterix (temat ogólny) - Trailery Srailery - 07-01-2023

Pełen zwiastun "Imperium smoka"...

RE: Asterix (temat ogólny) - shamar - 07-01-2023

ten Asterix za grzyb mi nie pasuje.

RE: Asterix (temat ogólny) - Dirk - 10-01-2023

W obsadzie dubbingu ma się pojawić Robert Makłowicz :D

RE: Asterix (temat ogólny) - OGPUEE - 10-01-2023

I to nie jego debiut dubbingowy. Był jednym z krasnoludków z 7 krasnoludków: Historii prawdziwej i narratorem w Mami Fatale.

I widzę, że znowu Zborowski jako Obeliks.

RE: Asterix (temat ogólny) - shamar - 03-05-2023

Nikt nie oglądał jeszcze? Czytam ze średni sporo i to jeszcze ponoć jakieś lewackie wrzuty ma upchane.