![]() |
|
Masters of the Air (2024) Apple TV+ - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5) +--- Dział: Seriale (https://forumkmf.pl/Forum-Seriale--22) +--- Wątek: Masters of the Air (2024) Apple TV+ (/Thread-Masters-of-the-Air-2024-Apple-TV--6582) |
RE: Masters of the Air (2024) Apple TV+ - Scheckley - 17-03-2024 Ostatni odcinek to świetne podsumowanie i się nawet trochę wzruszyłem. Kurczę jakoś wszystko zagrało jak trzeba, aż sobie chyba zrobię rewatch niedługo. BTW sceny RE: Masters of the Air (2024) Apple TV+ - simek - 13-05-2024 Skończyłem wczoraj. Ogólnie jest bardzo dobrze, jak najbardziej polecam całość, która stoi na podobnym poziomie co Pacyfik, a wiadomo, że półkę niżej niż Kompania, w każdym razie wyszła fajna, serialowa trylogia drugowojenna, którą warto znać. Są odcinki lepsze, już nie pamiętam dokładnie które, ale chyba pod koniec: w szóstym, siódmym, ósmym się najwięcej dzieje, są gorsze, jak te początkowe i ostatni, który jest przesadnie rozciągnięty i zawiera zbyt wiele, najwidoczniej koniecznej dla amerykańskiego widza łopatologii. Miewałem również wrażenie lekkiego chaosu: montaż na poziomie całej opowieści mógłby być o wiele lepszy pod względem tego co twórcy pokazują, a gdzie postanawiają przeskoczyć - jest to trochę nieprzemyślane, niedorobione. Tym większe pozytywne zaskoczenie, że pomimo niskich oczekiwań i sporej ilości wad ogląda się to tak dobrze. Ode mnie okejka i ocena 7/10 Taka ciekawostka, że w scenie w obozie koncentracyjnym ruski żołnierz opowiada amerykańskiemu jeńcowi, że znaleźli wiele takich miejsce i ginęli w nich "Polacy, Rumunii, Rosjanie: głównie Żydzi", co uważam za spory postęp, bo spodziewałem się, że powie tylko o Żydach, nie mówiąc nic o ich narodowości. RE: Masters of the Air (2024) Apple TV+ - Paszczak - 13-05-2024 A ja jestem raczej rozczarowany i nadal nie zabrałem się za ostatni odcinek. Strasznie toto rozlazłe i mam wrażenie, jakby twórcy co chwila zmieniali zdanie o czym chcą opowiadać. Nie mówiąc już o tym, że obozowych historii widziałem już na ekranie wiele lepszych, a MoA nie wnosi do tematu nic nowego. Na dodatek coraz bardziej infantylne robią się te seriale: chwalisz tą kwestię powyżej, ale jednak jest to pewien regres zamiast postępu; w BoB mieliśmy po prostu "Żydzi, Polacy i Cyganie." Niemcy natomiast przedstawieni są albo jako karykaturalnie wyszczerzone bestie, albo przesłuchujący Bucky'ego Hans Landa jr. Na szczególne wyróżnienie zasługuje z niezrozumiałych względów chwalony tu odcinek czwarty, w którym nic się nie dzieje a nasi reprezentowani są przez tą pozbawioną talentu blond krowę grającą zblazowanego kurwiszona. Właściwie tylko do piątki nie mam żadnych zastrzeżeń, mucha nie siada. Co najzabawniejsze, to odcinek w którym od Fukunagi stery przejmują... reżyserzy Captain Marvel. Heh. Ogólnie od Kompanii jest to niżej nie półkę, tylko kilka. RE: Masters of the Air (2024) Apple TV+ - Scheckley - 14-05-2024 (13-05-2024, 13:43)simek napisał(a): Taka ciekawostka, że w scenie w obozie koncentracyjnym ruski żołnierz opowiada amerykańskiemu jeńcowi, że znaleźli wiele takich miejsce i ginęli w nich "Polacy, Rumunii, Rosjanie: głównie Żydzi", co uważam za spory postęp, bo spodziewałem się, że powie tylko o Żydach, nie mówiąc nic o ich narodowości. ba w scenach w obozie koło Poznania pojawia się nawet na ścianie napis "Polska walcząca": ![]() no i po wyzwoleniu obozu jenieckiego jest polska flaga w tle:
|