Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
1670 (Netflix) - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Seriale (https://forumkmf.pl/Forum-Seriale--22)
+--- Wątek: 1670 (Netflix) (/Thread-1670-Netflix--6594)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

RE: 1670 (Netflix) - simek - 23-12-2023

Nie no, dla mnie Dzień świra to jak najbardziej komedia.
Więc w czołówce polskich ostatnich 30 lat mamy: 1670 i Dzień świra, potem długo długo nic.

RE: 1670 (Netflix) - Mefisto - 23-12-2023

Dzień świra to jest tragikomedia.

Czyli podgatunek komedii.

Albo tragedii ;)

1670 (Netflix) - srebrnik - 23-12-2023

Upieram się, że to paradokument

Tragidokumedia.

RE: 1670 (Netflix) - slepy51 - 23-12-2023

srebrnik napisał(a):Podejrzane te Wasze zachwyty. Może bym to w sumie zobaczył

Ja osobiście od zachwytów jestem daleki, bo pierwsze odcinki mimo wszystko nie są tak dobre jak te powiedzmy 4 ostatnie, które są rewelacyjne (choć oglądając na filmweb wywiad ze scenarzystą Jakubem Rużyłło można się dowiedzieć dlaczego tak jest) ale biorąc pod uwagę posuchę w temacie na przestrzeni ostatnich lat to "1670" wybija się dość mocno, a patrząc na samą realizację to nie ma absolutnie żadnej konkurencji i choćby z tego powodu warto go zobaczyć. Zdjęcia, kostiumy, scenografia, miks dźwięku (wszystko elegancko słychać i nie trzeba oglądać z napisami jak większość polskich produkcji) i aktorstwo to klasa sama w sobie i to trzeba naprawdę mocno docenić, bo to jest na pewno nowa jakość.

Co do humoru zawartego w serialu to pewnie nie trafi on do każdego bo mimo wszystko poczucie humoru to bardzo indywidualna sprawa, ale widać tutaj duży potencjał na stanie się czymś kultowym w przyszłości, bo już teraz mocno to ludziom "siadło" i na pewno jest o tym serialu głośno. I co najważniejsze, biorąc pod uwagę rosnący poziom w jakości odcinków jest nadzieja, żeby kolejne sezony były jeszcze lepsze i fajnie by było, jakby zostało to przedłużone przez Netflix.

(23-12-2023, 15:50)Mefisto napisał(a): Albo tragedii ;)
Uznajesz taki gatunek filmowy jak tragedia? :P Nie wiem co by miało do niego należeć oprócz jakichś dosłownych ekranizacji greckich tragedii :)

RE: 1670 (Netflix) - al_jarid - 23-12-2023

Komplikujecie sobie życie tym podziałem gatunkowym i potrzebą wrzucania filmów w jakieś szufladki. A wystarczy powiedzieć: "Od PRL-u nie było w polskim filmie nic tak śmiesznego". A wtedy Simek rzuca: "Dzień świra był śmieszny". I teraz nie można mu powiedzieć "No, ale to nie komedia, to tragikomedia/komediodramat/trochę komedia, trochę nie komedia", bo nie ma to już nic do rzeczy, do jakiej kategorii się to wrzuci.

RE: 1670 (Netflix) - Derelict Machine - 27-12-2023

(18-12-2023, 10:39)al_jarid napisał(a):

Powiedzcie mi tylko, proszę, czy to jest rzeczywisty kawałek z serialu, czy jakiś dodatkowy materiał promocyjny? Bo poziom niewiele lepszy niż polskich kabaretów.
"Hehe, Jan Paweł za mało rzułty, nie wyczymię!"
W gimbazie pisałem lepsze żarty do naszych szkolnych przedstawień, bez kitu. Nie wiem oczywiście, na ile poziom tego klipu jest reprezentatywny dla całego serialu. Ale jeżeli całość tak wygląda, to te zachwyty widzów to albo srogi trolling, albo lata posuchy sprawiły, że jako społeczeństwo mamy naprawdę nisko zawieszoną poprzeczkę

I cały serial jest utrzymany w takim stylu i z takim poziomem żartów?

RE: 1670 (Netflix) - Scheckley - 27-12-2023

Właśnie nie, bo te materiały promocyjne wyraźnie odstają od tego co mamy w serialu. Produkcja bardzo dobra, przy czym dla mnie najlepsza była druga połowa. Przyznam jednak, że wątek matrony był prowadzony tylko dla dwóch żartów w ostatnim odcinku. Jednego całkiem zabawnego a drugiego rodem z monologów waginy.

Ogólnie w tym wypadku zgadzam się z Tuskiem:

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/donald-tusk-odnosi-sie-do-hitu-netflixa-ja-sie-bardzo-ubawilem/7m47y6k,79cfc278

Gdzie można to dostać poza kekflixem

RE: 1670 (Netflix) - nawrocki - 27-12-2023

Na piratebayu.

Już ściągam.

RE: 1670 (Netflix) - Derelict Machine - 28-12-2023

-Tato, ale teraz się tak gra, późny barok!
-Nie w mojej stodole!
-Ale to przecież jest kozak.
-Nie mów tak, nie pamiętasz już co kozacy zrobili dziadkowi!?

Ciekawe, czy przetrwam do drugiego odcinka...

RE: 1670 (Netflix) - Scheckley - 28-12-2023

Co kto lubi - niemniej ciekaw jestem Twojej opinii. Mi się serial podobał, chociaż miałem kilka zastrzeżeń.

RE: 1670 (Netflix) - Krismeister - 28-12-2023

Obejrzałem z rodzicami na raz, śmiałem się i ja i rodzice. Topa top, ja panu nie przerywałem!

RE: 1670 (Netflix) - slepy51 - 28-12-2023

RE: 1670 (Netflix) - Derelict Machine - 28-12-2023

Cóż, były momenty bdb ale i wiele żenujących. Te wszystkie nawiązania do "cebulandii" (praca w młodym i dynamicznie rozwijającym się zespole, erasmus, itd.) są czerstwe i wtórne, co to za problem naszpikować serial przeruchanymi dowcipami i memami polskimi, z których od x lat śmieje się każdy w tym kraju? No wielkie mi mecyje. Wwyjebać to w pizdu, pokazać więcej syfu i brudnych, zapijaczonych wieśniaków z krzywymi ryjami, ale przede wszystkim więcej inteligentniejszego dowcipu. Wtedy serial imo byłby lepszy.

Zablokowane drzwi; Andrzej jest też niepełnosprawny, bo ma same córki; debata na sejmiku - tutaj się zaśmiałem. Skoro mówicie, że od drugiej połowy jest lepiej, to oglądam dalej.

RE: 1670 (Netflix) - Bucho - 28-12-2023

Dobre jako wstep/uzupelnienie do serialu: