Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
OSCARY 2026 - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3)
+--- Dział: Plakaty, trailery, prasa branżowa, nagrody filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Plakaty-trailery-prasa-bran%C5%BCowa-nagrody-filmowe--17)
+--- Wątek: OSCARY 2026 (/Thread-OSCARY-2026--6665)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

RE: OSCARY 2026 - Snappik - 21-01-2026

O wiele lepiej zostać aktorem dochodowym niż nagrodzonym, bo wtedy rynek cię chce w każdej produkcji i możesz windować sobie pensje. Zazwyczaj po statuetce (98% przypadków) kariera albo hamuje, albo zaczynasz po kilku latach grać w byle popelinie aby opłacić rachunki. Taka Mellisa Leo - oskar w 2011 i potem zjazd do bazy i gra albo w wybitnie rozrywkowych blockbusterach w rolach 3-planowych, albo jakieś syfy w streamingu. Tylko pojedyncze nazwiska trzymają poziom przez lata i dopiero na starość mają w d....ie jakość scenariusza i grają we wszystkim jak leci.

RE: OSCARY 2026 - simek - 21-01-2026

Na dobrą sprawę trudno mi zlokalizować przypadek aktora/aktorki, dla którego Oscar był przepustką do sławy i pieniędzy. Może Waltz się nadaje, bo on był trzecioligowym europejskim aktorem przez większość kariery, a po występie i nagrodach u Tarantino jest rozpoznawalny w Hollywood i na biedę na pewno nie narzeka.

RE: OSCARY 2026 - Galadh - 22-01-2026

https://www.hollywoodreporter.com/movies/movie-news/2026-oscars-nominees-list-1236481075/

"Sinners" z 16 nominacjami (czyli dotychczasowy rekord wynoszący 14 i należący do "All About Eve", "Titanica" oraz "La La Land" został pobity).
"OBAA" z 13.
"Marty Supreme", "Sentimental Value" i "Frankenstein" mają po 9, natomiast "Hamnet" 8.
I ten ostatni byłby poniekąd największym przegranym, gdyż przepadł w paru istotnych kategoriach (aktor drugoplanowy, montaż wydawały się pewne), gdyby nie to, że "Wicked: Na dobre" otrzymało ich dokładnie zero.

RE: OSCARY 2026 - Pelivaron - 22-01-2026

Bugonia lol. Jordan lol. Brak Joela Egertona za najlepszą rolę roku lol x100.

RE: OSCARY 2026 - slepy51 - 22-01-2026

Te wszystkie nominacje aktorskie dla "Sinners" to jest jakiś mało śmieszny, współczesny żart.

RE: OSCARY 2026 - Dr Strangelove - 22-01-2026

No i zmuszają człowieka do kibicowaniu PTA...
Co za zjebany świat.

Olanie niemalże całkowite Weapons, czyli najlepszego filmu roku zabawne. Dobrze że chociaż Sny o pociągach załapały się na to i owo.

Black Bag w idealnym świecie miałby tu 10 nomek.

Teraz widzę że ta nudna buła del Toro też dostała do BP.

RE: OSCARY 2026 - shamar - 22-01-2026

Czy milion nominacji dla tego przecietniaka "Sinners" ma jakiekolwiek usprswiedliwienie? Czy po prostu chodzi o to, że to JEDYNI czarni?

Oczywiście, że nie ma, to o czym piszesz to jedyne wytłumaczenie.

RE: OSCARY 2026 - Bucho - 22-01-2026

(22-01-2026, 16:16)Galadh napisał(a): "Sinners" z 16 nominacjami (czyli dotychczasowy rekord wynoszący 14 i należący do "All About Eve", "Titanica" oraz "La La Land" został pobity).

Buahaha, co za gowniane nominacje. Hollywood, niech to juz kuzwa zdechnie - pozycze nawet Lugera komu trzeba i niech tam sobie wszyscy popelniaja symboliczne samobojstwa :)

(22-01-2026, 16:29)Pelivaron napisał(a): Olanie niemalże całkowite Weapons, czyli najlepszego filmu roku zabawne.

Horrory jak S-F, raczej mocno nielubiany przez Akademie gatunek. Jasne, czasem sie trafia jakies nominacje, albo nawet nagrody, ale to raczej wyjatki potwierdzajace regule.

Cieszy natomiast to że skromne sny o pociągach totalnie wywaliły z walki oscarowej Jaya Kellyego :)

Bucho napisał(a):Horrory jak S-F, raczej mocno nielubiany przez Akademie gatunek. Jasne, czasem sie trafia jakies nominacje, albo nawet nagrody, ale to raczej wyjatki potwierdzajace regule.

No przecież "Sinners" to podobno też horror :)

RE: OSCARY 2026 - Bucho - 22-01-2026

To wszystko wyjasnia, najebali tych nominacji, zeby wynagrodzic dekady olewania tego gatunku :)

(22-01-2026, 17:12)Pelivaron napisał(a): Cieszy natomiast to że skromne sny o pociągach totalnie wywaliły z walki oscarowej Jaya Kellyego :)

Czyli te nominacje mogly byc jeszcze gorsze i dziadowskie?! Szieeeet!

RE: OSCARY 2026 - Norton - 22-01-2026

Coraz mroczniejsze te nasze czasy... Szanse powabnej Taylor rosną — jeśli nagrodzą statuetką kogoś z OBAA, to (typowo) za najgorszą rolę. W Madigan wierzę coraz mniej, bo: a.) zagrała w horrorze, b.) Weapons bez nominacji za scenariusz i mejkap. Jedyną nadzieją kobitka z SV. No i ten Szalameee... Liczę na złą wolę członków akademii; może zlośliwie oleją szczeniaka (ma jeszcze czas, a poza tym jest nie do zniesienia) i uratują wszechświat przed kolejnym żenującym spiczem. O Sinners nie napiszę nic konkretnego, bo za kilka lat ktoś mógłby mnie za to rozstrzelać.

Dla poprawienia nastrojów przypomnę piękną rywalizację sprzed prawie dwudziestu lat: No Country For Old Men kontra There Will Be Blood. Kiedyś to było, panie.

RE: OSCARY 2026 - Krismeister - 22-01-2026

Oj zarwę nockę w tym roku, bardzo ciekawe nominacje. Będę trzymał kciuki, żeby chujowa „Bugonia” nic nie wygrała.

Norton napisał(a):O Sinners nie napiszę nic konkretnego, bo za kilka lat ktoś mógłby mnie za to rozstrzelać.

shamar wyczerpał temat swoją recką w adekwatnym temacie :)

RE: OSCARY 2026 - Spoilerowo - 22-01-2026

(22-01-2026, 16:22)Pelivaron napisał(a): Bugonia lol.

mi się bardziej ten film podobał od Poor Things więc może Emma znowu ze statuetką

RE: OSCARY 2026 - simek - 22-01-2026

Tyle nominacji dla Sinners to oczywiście jebany skandal, no ale cóż, takie czasy.
Bardziej mnie zdziwiła nagła moc Sentimental Value: dwie nominacje za damski drugi plan? Do tego wygryzienie Chase Infiniti z pierwszego planu???

Pierwszy raz mam tak, że chyba najważniejsza dla mnie kategoria, czyli zdjęcia, to mam obejrzane wszystkie filmy już w momencie ogłoszenia nominacji. Niestety co gorsze: one we wszystkich tych filmach są w porządku, w porywach do bardzo dobre, ale żadne nie zerwały papy z dachu, a przecież bywały lata, gdzie najchętniej nagrodziłbym kilka produkcji.

RE: OSCARY 2026 - Krismeister - 22-01-2026

Czy tylko mnie zszokowała nominacja za BP dla F1? I mean, film był świetny, topka roku, ale nie spodziewałem się, że Akademia aż tak go doceni.