Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Złote Globy - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3)
+--- Dział: Plakaty, trailery, prasa branżowa, nagrody filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Plakaty-trailery-prasa-bran%C5%BCowa-nagrody-filmowe--17)
+--- Wątek: Złote Globy (/Thread-Z%C5%82ote-Globy--1655)

RE: Złote Globy - Pelivaron - 06-12-2018

Jeśli dobrze widzę, że Pantera zdobył nominacje za Film, muzykę i piosenke :D

A Roma, która ma za reżyserie i scenariusz nie. Także tego :D kazdy wie o co biega, ale i tak mnie to wkurza.

RE: Złote Globy - nawrocki - 06-12-2018

Nie, ale serio. Bohemian Rhapsody? Black Panther? Star is Born? Black Kkklansman? Serio to są najlepsze dramaty w tym roku? Ja pierdole :D

RE: Złote Globy - Kryst_007 - 06-12-2018

O ile wiem, to z góry było wiadomo że "Roma" przy Globach skończy bez nominacji za dramat, bo oni akurat nigdy nie nominują w dwóch najważniejszych kategoriach filmów nieanglojęzycznych. Akademia przynajmniej raz na jakiś czas, a to już różnica.

RE: Złote Globy - Pelivaron - 06-12-2018

Brak First Man w głównej kategorii to dla mnie lekkie nieporozumienie, ale jak patrzę ogólnie na te nominacje kinowe (bo tv nawet ok) to nie wiem czego oczekiwałem ;D

Po tych nominacjach powinno zmienić nazwę na Złote Głąby

RE: Złote Globy - Kuba - 06-12-2018

(06-12-2018, 16:12)nawrocki napisał(a): Star is Born?

Bardzo mocno nad tym myślałem i nie kojarze nawet 4 lepszych. "Roma" nie mogła być nominowana, Globy nie nominują w tej samej kategorii za najlepszy film i najlepszy nieanglojęzyczny.
Brak nominacji dla "First Mana" mnie cieszy, chyba, że daliby go zamiast Pantery. Bardziej niz ASiB chciałbym tu zobaczyć "Bad Times" lub "Suspirie", ale są to wybory z cyklu nierealnych więc nie narzekam :)

Cytat:Bardzo mocno nad tym myślałem i nie kojarze nawet 4 lepszych.
I to tylko pokazuje, jak gówniany jest ten rok w amerykańskim kinie, przynajmniej tym mainstreamowym.

RE: Złote Globy - Mierzwiak - 06-12-2018

Tylko mnie zawsze bawi / dziwi sytuacja w której kandydat do najlepszego filmu nie ma nominacji za reżyserię i scenariusz?

Skoro film jest tak świetny że walczy w głównej kategorii, to chyba zasługa tego że ma równie świetny skrypt i reżyserię? Nie mówię że zawsze to musi być reguła (w drugą stronę to przecież tak nie działa), ale to imo często pokazuje które tytuły daje się na doczepkę tak jak teraz Black Panther :)

Poprzednia wersja ASIB dostała Globy za musical, dla Kristoffersona, Streisand i piosenkę. Będzie powtó4ka? :)

Złote Globy - srebrnik - 06-12-2018

To jest dziwne, oczywiście. Jak może być film najlepszy, skoro żaden z jego głównych elementów składowych nie jest nawet brany pod uwagę w wyścigu po nagrody? Z tego powodu dziwnie wyglądał triumf "Spotlight" na oscarach.

Tegoroczna kategoria "dramat" to właśnie dramat. Nie widziałem z niej jedynie filmu Jenkinsa. Z pozostałych bez wątpliwości wskazuję ASiB jako nr 1. Jednak moim zdaniem temu filmowi daleko do bycia jakimś świetnym. No taki o dramacik z kilkoma bardzo poważnymi problemami. Reszta stawki to jest tragedia. Film o niczym, film z piosenkami Queen i BP - wiadomo. Tragedia

Podejrzewam, że "Black Panther" pójdzie podobną drogą, co "Selma" kilka lat temu - nominacja za film, plus za efekty albo piosenkę i tyle. ;)

RE: Złote Globy - Kuba - 06-12-2018

Jeśli tak to się skończy i za nic nie wygra to raczej nie powinniśmy narzekać, bo to znak, że Akademia jeszcze przed tą ogarniająca Hollywood głupotą jakoś się broni :)

W tym roku zwyczajnie większość najlepiej ocenianych filmów trafiło do dwóch pozostałych kategorii/nie ma szans na takich nagrodach.

Chuja się tam broni. Sam fakt, że ten film jest w ogóle brany pod uwagę w sezonie nagród, jest wystarczającym na to dowodem. 10 lat temu nawet powszechnie obwołany najlepszym filmem komiksowym ever Dark Knight nie załapał się na żadne ważne nominacje, w tym samym czasie taki "Black Panther" mógłby co najwyżej liczyć na Saturny, Złote Popcorny czy inny syf.

Podobnie zresztą jak Spike Lee - Hollwyood igonorowało go przez 30 lat i nagle nominują jego film, bo idealnie się wpisuje w panującą tam narrację, chociaż na tle reszty jego filmografii chociażby z lat 90. wygląda jak ubogi krewny.

RE: Złote Globy - Lawrence - 06-12-2018

Nominajce w kategorii "Najlepszy Dramat" to dopiero dramat  :P "Czarna pantera" "BlackKklansman" "Bohemian Rhapsody", a np. już "Roma" się załapała. Ale cóż można się za każdym razem uburzać, ale po prostu trzeba się już z tym pogodzić, że "Czarna Pantera" będzie te wszystkie nominacje i to w takich kategoriach zdobywać. Cóż w 1973 roku za Najlepszy Dramat został nagrodzony "Ojciec Chrzestny" w 2019 może to być "Czarna Pantera" W pięknych czasach dla kinematografii przyszło nam żyć, nie prawda? 

RE: Złote Globy - Szaman - 06-12-2018

Roma nie mogła być nominowana, w regulaminie Globów jest zapis mówiący, że ten sam film nie może być nominowany w najlepszym dramacie i filmie zagranicznym.

OK, to w tej kategorii zwracam honor, ale tylko mały, gdyż reszta to nieśmieszny żart. Plus koncentrujemy się tutaj na "Black Panther", a nominacja "Bohemian Rhapsody" za najlepszy dramat to też nie jest słaby żart?
Ale i tak nigdy nikomu się nie dogodzi, gdyż już widzę, że portale mają ból, gdyż nie ma ani jednej reżyserski wśród nominowanych. 

RE: Złote Globy - srebrnik - 06-12-2018

No to było dać "Romę" do dramatów, a do zagranicznych choćby "Zimną wojnę". Myślę, że poziom by wzrósł, gdyby dokonać takich zmian kosztem "Black Panthera".

A Spike Lee powinien dostać nagrodę specjalną za najlepsze zakończenie w historii sztuki w ogóle. Akademia i inne gremia muszą kochać montaż na końcu "Klansmana"

RE: Złote Globy - Galadh - 06-12-2018

HFPA zmieniło się na lepsze po fiasku z „Turystą” w sezonie nagród 2010/2011, a parokrotnie proponowali nawet lepszy zespół nominowanych – nie mówiąc o zwycięzcach – niż Akademia, ale tutaj faktycznie sprawili największy zawód od tamtego czasu.

Dziwna rzecz jest taka, że w sumie poza, bagatela, główną kategorią wszystkie inne wyglądają dosyć sensownie, pod warunkiem, że przymkniemy oko tu i ówdzie na pojedyncze wtopy: gdzie Lanthimos, gdzie Pawlikowski (to wręcz skandal)? Obecność „Pantery” to oczywiście absurd, podobnie ma się sprawa z „Bohemian Rhapsody”, natomiast nie rozumiem pojazdu po filmie Lee (fanem finałowej łopatologii nie jestem, ale poza tym...)? Na pewno nagrodziłbym go przed Chazelle. Film Jenkinsa miałem okazję oglądać i napisałbym to samo, trzyma wysoki poziom, jest piękny i subtelny. „Romy” nie ma w głównej kategorii zgodnie z regulaminem, zasłużenie nominowali tam, gdzie się dało, trzymam kciuki za nagrodę reżyserską.

Jeśli chodzi o reżyserię i scenariusz, to proponuję pogodzić się z tym, że to nasi faworyci, tylko zapewne świetny Lanthimos wskoczy na czyjeś miejsce.

Nominacje aktorskie to akurat parę miłych niespodzianek: Dafoe jest znakomity jako Van Gogh. Dziwi brak Goslinga, ale w sumie... może i nie? Grunt, że całe trio pań z „Faworyty” się załapało.

PS. „First Man” coś się nam rozmywa, ale spoko, Akademia na pewno o nim nie zapomni, będzie garść nominacji. Cóż, recenzje były bardzo solidne, ale nie było czuć w nich pasji, a rozczarowanie finansowe tym bardziej przypomina, że sezon nagród to jednak w dużym stopniu celebracja ogólnego sukcesu... Chazelle nie gra już w kinie niezależnym, by go oszczędzono, smutna prawda.

(06-12-2018, 19:26)srebrnik napisał(a): No to było dać "Romę" do dramatów, a do zagranicznych choćby "Zimną wojnę". Myślę, że poziom by wzrósł, gdyby dokonać takich zmian kosztem "Black Panthera".

O tak to powinno być! 

Czy masz na myśli to "subtelne" zakończenie z przebitkami z Trumpem i nazistami z Charlotsville? To było tak subtelne jak wykładanie mozaiki rękawicą bokserską. 

Złote Globy - srebrnik - 06-12-2018

Tak. Właśnie to mam na myśli.

RE: Złote Globy - michax - 07-12-2018

Serialowe nominacje są ciekawsze jak filmowe. Mogę się nie zgadzać, albo bym coś dodał co całkowicie ominęli, ale bardziej mi się podobają jak nominacje filmowe przy których czasami chciałem strzelić facepalma.

RE: Złote Globy - Krismeister - 07-12-2018

Jedyne co mnie interesuje w tegorocznych Globach to Glover i Carrey w jednej kategorii. Donald w drugim sezonie odegrał rewelacyjnie i Earna i Teddiego, za to Jim po prostu nie wyszedł z formy i dał od siebie kolejny świetny pokaz.

Nominacje dla "Pantery" przekreślają powagę tych nagród.