Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Star Wars: Episode VII - The Force Awakens (2015) reż. J.J. Abrams - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Serie filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Serie-filmowe--21)
+---- Dział: GWIEZDNE WOJNY (https://forumkmf.pl/Forum-GWIEZDNE-WOJNY--56)
+---- Wątek: Star Wars: Episode VII - The Force Awakens (2015) reż. J.J. Abrams (/Thread-Star-Wars-Episode-VII-The-Force-Awakens-2015-re%C5%BC-J-J-Abrams--2932)

RE: Gwiezdne Wojny epizod 7 - Huntersky - 29-11-2014

@Danus
Akurat komentowanie elementu filmu, który przez niemal 40 lat wizualnie niemal się nie zmienił, ma więcej sensu niż narzekanie na pozostały shit bez znaczenia, który wymieniłeś. Język

RE: Gwiezdne Wojny epizod 7 - Badus - 29-11-2014

Spodobała mi się prześmiewcza nazwa nowego robocika - FIFA Droid Oczko

RE: Gwiezdne Wojny epizod 7 - Mefisto - 29-11-2014

(28-11-2014, 22:59)und3r napisał(a): Ta walka to koszmar prawdziwych szermierzy

Specjalnie teraz ponownie obejrzałem i nie widzę tam wielkich faili. Owszem, Maul popisuje się tu trochę na podobnej zasadzie, co Oberyn, czyli kilka akrobacji i wiwijanie podwójnym mieczem, ale czyni to głównie, gdy nie jest bezpośrednio atakowany. A, że skaczą, to tylko z poziomu na poziom i tyle. Jeden jedyny babol następuje na sam koniec, kiedy Obi zabija Maula, a ten nie reaguje w żaden sposób, tylko stoi się i patrzy (he deserved better). Poza tym dobra, dynamiczna potyczka - dodajmy, iż jedynie przez moment będąca dwóch na jednego - na zasadzie parowania i wyprowadzania od razu kolejnych ciosów. Miejscami może odrobinę przyciężka, jeśli idzie o ruchy aktorów względem trzymanego oręża, ale poza tym nie miałbym się do czego przyczepić z pozycji osoby, która nie raz obiła sobie łapy w walce zarówno prawdziwą bronią białą, jak i imitacją lightsabera (czyli plastikowym kijem, który potrafi zaboleć Oczko.

RE: Gwiezdne Wojny epizod 7 - Bucho - 29-11-2014

Piaskowaliscie kiedys kawal blachy pokryty farba? Wlasnie, robocik popylajacy po piachuzdarlby farbe w ciagu kilku minut - spoko, to farba z odleglej galaktyki Uśmiech Serio natomaist, przydaloby sie podniszczyc troche to pustynne zelaztwo. Miecz swietlny...maja rok, zeby se wycofac z tego pomyslu Uśmiech

RE: Gwiezdne Wojny epizod 7 - Danus - 29-11-2014

(29-11-2014, 00:43)Huntersky napisał(a): @Danus
Akurat komentowanie elementu filmu, który przez niemal 40 lat wizualnie niemal się nie zmienił, ma więcej sensu niż narzekanie na pozostały shit bez znaczenia, który wymieniłeś. Język
Tak, lecz nie lepiej komentować to co w zwiastunie jest świetne, a nie to co tak naprawdę ma znikome znaczenie. Ja mam gdzieś jak wygląda ten miecz i czy dla uber szermierza jest niepraktyczny- ja tam widzę mega ujęcie X-wingów nad wodą i genialną scenę z sokołem z motywem muzycznym SW.
Ciary na plecach.

RE: Gwiezdne Wojny epizod 7 - Proteus - 29-11-2014

Cytat:Tak, lecz nie lepiej komentować to co w zwiastunie jest świetne, a nie to co tak naprawdę ma znikome znaczenie.

Argument stojący gdzieś na tej samej półce co kwiatki z rodzaju: "nie podoba Ci się? Zrób lepszy".

Najlepiej to w ogóle o filmach nie gadać.

A o mocnych stronach teasera już wspominano.

RE: Gwiezdne Wojny epizod 7 - Bucho - 29-11-2014

Mocne strony to Sokol i X-wingi nad jeziorem, bylo cos jeszcze? Uśmiech

[Obrazek: Star-Wars-7-The-Force-Awakens-Official-M...o-IMAX.jpg]

RE: Gwiezdne Wojny epizod 7 - Proteus - 29-11-2014

(28-11-2014, 19:39)Proteus napisał(a):
(28-11-2014, 19:15)military napisał(a): Poza tym jeśli mieczami świetlnymi walczy się tak jak zwykłymi, to ta boczna część, jak się tam nazywa, służy do tego samego co w zwykłych mieczach - do zatrzymywania ostrza i chronienia nadgarstka, right? Nie dziwota, że ostrze laserowe powstrzymuje laserowy dynks.

No nie do końca, jako że część rękojeści nadal jest metalowa, tak samo jak wyloty tych mini promieni, więc ostrze przeciwnika, które ześlizgnie się w dół i tak w teorii może je przeciąć i poharatać Ci rękę.

Znalazłem komentarz, w którym ktoś tłumaczył, że te trzy promienie miecza mogą wychodzić z jednego zródła, na takiej zasadzie, gdzie te metalowe podstawy jelca, byłby jedynie osłoną dla promieni.

Ma to sens. W sumie aż mi głupio, że o tym nie pomyślałem, bo to przecież proste jak konstrukcja cepa. W takim układzie jelec rzeczywiście może ochronić dłoń.

Co i tak nie zmienia tego, że więcej z tego szkody, bo samemu można się poharatać, a miecz nadal wygląda wątpliwie Oczko

RE: Gwiezdne Wojny epizod 7 - Snappik - 29-11-2014

Teaser fajny bo nie pokazuje lens flar Uśmiech Moment z Sokołem jest oczywiście najlepszy.

RE: Gwiezdne Wojny epizod 7 - Albertino - 29-11-2014

Nawet podobał mi się zwiastun - zdjęcia całkiem dobre i ostre jak na Abramsa [Edit: obejrzałem drugi raz i wyfocujęJęzyk], z ograniczoną ilością kiczowatych rozbłysków, których u niego nie cierpię najbardziej.

Ten miecz faktycznie nie wiadomo po co pokombinowany, ale zobaczymy w gotowym filmie.
(29-11-2014, 08:37)Snappik napisał(a): Teaser fajny bo nie pokazuje lens flar Uśmiech Moment z Sokołem jest oczywiście najlepszy.

To by było zbyt piękne Uśmiech Mamy coś takiego, co prawda tylko odbicie Słońca (ale jednak JJ nie mógł sobie darować), w scenie z Sokołem Millennium.

RE: Gwiezdne Wojny epizod 7 - simek - 29-11-2014

Eh, obejrzałem, bo w teaserze mamy kilkanaście ujęć, a z większości zdążyłem się już natknąć na ruchome gify, więc bez sensu było się dalej bronić przed tym.

-słabo, że znowu pojawia się Tatooine, który jest w każdym filmie i chyba każdej możliwej gierce, daliby sobie spokój z tą planetą na jakiś czas. Jest przedstawiana jako zadupie galaktyki, a dziwnym trafem od kilkudziesięciu lat najważniejsze wydarzenia dla niej zaczynają się właśnie tam.
-fajnie, że jakieś nowe planety jednak się pokażą, zastanawia mnie tylko, czy wybrali do pokazania którąś z setek zaznaczonych na mapie galaktyki (która jest chyba dosyć uspójniona, a nie tak, że w każdej książce z EU wymyślają nowy układ i ilość planet), czy może wymyślili, że akcja będzie na planecie X, która jest niedaleko Dagobah. Pamięta ktoś jak było z prequel trilogy? Naboo, Mustafar, Kamino - te nazwy się pojawiały wcześniej, czy Lucas wymyślał na bieżąco przed filmami?
-ujęcie z Sokołem mi się właśnie nie podoba. Kamera robi akrobatyczne, niepotrzebnie efekciarskie figury w powietrzu. Nie na tak nakręcone Star Warsy czekam, no ale wiem, że ten film, z takim reżyserem, musi tak wyglądać.

RE: Gwiezdne Wojny epizod 7 - Negatywny - 29-11-2014

(29-11-2014, 09:52)simek napisał(a): -ujęcie z Sokołem mi się właśnie nie podoba. Kamera robi akrobatyczne, niepotrzebnie efekciarskie figury w powietrzu. Nie na tak nakręcone Star Warsy czekam,

why?

Stara trylogia miała stosunkowo statyczne zdjęcia, ze staroszkolnymi, powolnymi ruchami kamery i tego pewnie simek (podobnie jak ja) by sobie życzył. Myślę, że Abrams i tak ogarnia się (w drugich 'Star Trekach' widziałem pewien postęp) jak na swoje "możliwości" i liczę, że nie będzie przeginał z lens flarami, latającą kamerą i cięciem co pół sekundy.

Zresztą mi nawet te akrobacje nie przeszkadzają, ale dlaczego miejscami zalatuje to cyfrówką, skoro niby kręcą na 35mm?

Tatooine też mi nie przeszkadza, bo to jednak znak firmowy serii, ale mam nadzieję, że nie wcisną go tutaj na siłę, i że dadzą sobie spokój ze wciskaniem wszystkich znaków rozpoznawczych serii i dodadzą coś od siebie.

Btw. Kto robi voice over? Bo brzmi jak Cumberbatch.

RE: Gwiezdne Wojny epizod 7 - nawrocki - 29-11-2014

Cytat:Btw. Kto robi voice over? Bo brzmi jak Cumberbatch.
Dokładnie, brzmi niemal tak samo jak Smaug. Duży uśmiech

A teaser widziałem już kilka razy i z każdym kolejnym podoba mi się coraz bardziej. Najlepsza jest scenka z Sithem (?) w 46 sekundzie, chyba najbardziej klimatyczna.

W ogóle przeglądam sobie internet i ten Nigga z początku zwiastuna wzbudza wielkie kontrowersje, ponieważ NIBY fani twierdzą, że Nigga nie może być Trooperem Duży uśmiech

Tylko, że... jest to jeden z głównych bohaterów W STROJU Troopera Duży uśmiech Chyba nikt nie pamięta już jak Ford w nim biegał? Ogólnie ból dupy jest wielki. Mi generalnie zwisa co tam będzie - i tak na lajcie Abrams zrobi film lepszy od czegokolwiek z Nowej Trylogii, więc co by się tam nie działo i tak będzie progresem.

W 46 sekundzie to - mam nadzieję - Mark Hamill. Plotki mówią, że przejdzie na ciemną stronę mocy (i moim zdaniem ten pomysł niesie ze sobą spory potencjał), a chyba wszyscy zgodzimy się, że granie bad guya wychodzi temu panu najlepiej.

Ale nigga i tak może być Trooperem, bo przecież klony w końcu się skończyły i rozpoczął się normalny pobór.

RE: Gwiezdne Wojny epizod 7 - Arahan - 29-11-2014

A wiecie, że miecz którego wszyscy się czepiają istnieje w uniwersum SW?
http://starwars.wikia.com/wiki/Crossguard_lightsaber

Legends -> nie istnieje Uśmiech

Wiemy, ale EU nie jest chyba częścią oficjalnego SW, więc jego istnienie w czymśtam nie ma w sobie nic zobowiązującego dla serii.

RE: Gwiezdne Wojny epizod 7 - Arahan - 29-11-2014

Co nie znaczy, że JJ nie może z niego czerpac.