![]() |
|
Spider-Man: No Way Home (2021/2022) - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5) +--- Dział: Film a komiks (https://forumkmf.pl/Forum-Film-a-komiks--24) +---- Dział: MARVEL CINEMATIC UNIVERSE (MCU) (https://forumkmf.pl/Forum-MARVEL-CINEMATIC-UNIVERSE-MCU--54) +---- Wątek: Spider-Man: No Way Home (2021/2022) (/Thread-Spider-Man-No-Way-Home-2021-2022--5597) |
RE: Spider-Man: No Way Home (2021/2022) - Gieferg - 13-07-2022 No dość rzygowo niestety, dla mnie warstwa wizualna Aquamana była sporym rozczarowaniem i pod tym względem nie liczę na nic ciekawego w sequelu. RE: Spider-Man: No Way Home (2021/2022) - Capt. Nascimento - 31-07-2022 Po całej tej krytyce miałem bardzo niskie oczekiwania... no i jestem mile zaskoczony. I to pomimo tego, że pierwsze 30% filmu jest okropne. Twórcy próbowali na siłę przebić tempo scenariuszowe infinity war, ale w formule sitcomu i wyszedł z tego niezły cringe. Postacie ledwo nadążają z wykrzykiwaniem onelinerów, kamera komicznie przeskakuje z jednej na drugą, gnając od kadru do kadru. Co gorsza cała fabuła bierze się wprost z głupoty dwóch głównych bohaterów - i o ile jeszcze głupotę Petera Parkera jestem w stanie zrozumieć, bo to tylko dzieciak (co nawet pasuje, bo dopiero tutaj dostał swój odcinek dorastania), tak co do jasnej ciasnej odwala Dr Strange? Po zwiastunach byłem pewny że on jest tutaj wariantem, jakimś złym lekkoduchem Strangem, ale nie... to naprawdę on! Samo to, że pozwala Peterowi na więcej, bo czuje się winny że poniekąd doprowadził do śmierci Starka, czy też po wspólnym uratowaniu świata w Infinity War & End Game, chce mu pomóc... Ale motyw z dokładaniem zaklęć "bo Ned, bo MJ, bo ciocia" był zwyczajnie idiotyczny. Jedyne co ratowało całą tą część filmu to J Jonah Jameson, który zawsze jest bezbłędny. JK Simmons każdą scenę potrafi uczynić dobrą. No ale dobra, akcja wystartowała, wahaniami mocy Strange zostaje uwięziony przez licealistę Spidermana mocą... matematyki (jezu). I w momencie pojawienia się antagonistów, film staje się znacznie lepszy. Czuć było klimat bajkowego Spidermana albo komiksów, było to dość głupkowate, ale motyw uratowania antagonistów przed pewną śmiercią i ich interakcje, z powrotem starych twarzy i aktorstwem (co by nie było świetnych aktorów) był fajny. Najbardziej podobało mi się to, że w pierwszej chwili wcale nie jest pewne, czy i którzy z antagonistów staną przeciwko Parkerowi. Jaszczur nawet dawał mu dobre rady, Sandman wprost pomógł pokonać Electro, Octopus jest "opętany" przez swój wynalazek, jedynie Electro zachłysnął się swoją mocą i ma wszystko gdzieś. Taki Suicide Squad vibe, ale w dobrym sensie. No i wreszcie Norman Osborne - wszyscy grali w tym filmie dobrze, ale Willem Dafoe kradł ekran w każdej scenie. Co za naturalność i charyzma, mimo szarżowania. Scena w której zadziałał "pajęczy zmysł" i Peter wyczuł Green Goblina była świetna, podbudowała napięcie przed tą "poważną" częścią filmu, potem śmierć ciotki May - emocjonalnie zadziałała, mimo pierwszej, slapstickowej części filmu. No i powrót Spider Menów, tu brawo dla Andrew Garfielda, nigdy nie przepadałem za tym aktorem, ale wyciska z tych niewielu scen w których jest co się da, widać że daje z siebie wszystko. Strasznie szkoda, że przez tyle zbędnych scen i nadmiarowych wątków, tak mało czasu jest na zbudowanie relacji między trzema Parkerami. Przecież to było dobrze podbudowane - Tony Stark, pełniący rolę wujka/opiekuna w poprzednich filmach, zginął. Ciotka May zginęła. I tak oto Peter musi liczyć sam na siebie. Ja dokładnie na to miałem nadzieję, na zrobienie dokładnie tego wątku, co w Spiderverse, gdzie starszy Parker został opiekunem młodszego. I na to trzeba było poświęcić dodatkowe pół godziny filmu, zamiast na dziesiątą scenę z Happy Hoganem (na cholerę wpychali Favreau w tylu scenach?). Tobey Maguire jako starszy mentor, Andrew Garfield nadal wychodzący z własnej traumy - byłby strzał w dziesiątkę. No i... ich relacja nadal była fajna, tylko zdecydowanie za krótka. Parę dialogów, z których niektóre już są naprawdę na siłę - ile razy musieli pierdzielić o tych fluidach wychodzących z ciała ("a wychodzą też skądś indziej? ha ha", perkusja). Potem wielki finał, w którym akcja była taka sobie, ot, standardowe skakanie w te i wewte i trochę CGI, ale bantery między Parkerami i ich antagonistami były fajne. Trochę szkoda, że Sandman nagle porzucił wątek pomocy córce nawet gdy Electro mówi mu że nigdzie nie pójdzie (bo Jaszczur to jeszcze zrozumiem, że załączyły mu się mordercze instynkty, czy coś takiego) i tylko Octavius stanął po ich stronie, no ale nic. Dzięki Bogu, że Parker Maguire'a nie zginął, bo to byłby niesamowity cringe. Sam wybór, jaki koniec końców musi podjąć Peter jr był fajny - to jeden z najbardziej oklepanych motywów w kinie komiksowym, ale tu akurat działał, bo faktycznie Osborne jest "opętany", jest chorym człowiekiem i nie odpowiada wprost za to co zrobił (przynajmniej z jego perspektywy, bo Osborne jakby nie patrzeć sam sprowadził to na siebie). Z jego perspektywy to był gość z rozdwojeniem jaźni, zatrzymanie jakiegoś mrocznego character arca przez Petera seniora było naprawdę spoko - choć zadziałałoby lepiej, gdyby poświęcono więcej czasu na ich relację. No to ocena. Za pierwsze 30% filmu daję 3/10 i to wyłącznie ze względu na J Jonah Jamesona. Reszta filmu 7+/10, a byłoby wyżej, gdyby wycięli zbędne wątki (w tym całego Happy Hogana, uh) i rozbudowali relację Parkerów. Wyciągając średnią, powiedzmy 6/10 RE: Spider-Man: No Way Home (2021/2022) - marsgrey21 - 22-08-2022 Szykują się do rozszerzonej wersji, plakat niesamowity, te włosy Murdocka, te okaleczone uszy Maguire'a. Cudo.
RE: Spider-Man: No Way Home (2021/2022) - Krismeister - 22-08-2022 ale zakolak xdd RE: Spider-Man: No Way Home (2021/2022) - simek - 22-08-2022 Co tutaj się odwala? Plakat wygląda jak ćwiczenie dla grafików: stwórz plakat z wieloma bohaterami, ale nie możesz użyć żadnego pełnego zdjęcia głowy, musisz wykorzystać osobno twarz, osobno włosy, osobno czoło, osobno uszy i posklejać to do kupy :) RE: Spider-Man: No Way Home (2021/2022) - Hitch - 22-08-2022 Cox ma w tym filmie pół jednej sceny, co on robi na plakacie? RE: Spider-Man: No Way Home (2021/2022) - marsgrey21 - 22-08-2022 Sony rekompensuje sobie marketing gdzie ukrywali Coxa i resztę, więc teraz wrzucają wszyskich, pojawił się nowy spot, a w nim nowy dialog szofera Starka, tego nie można przegapić. RE: Spider-Man: No Way Home (2021/2022) - marsgrey21 - 23-08-2022 [twitter]https://twitter.com/SonyPictures/status/1562062102801444864?t=BMxwLOrDVRt1MQ623w-DCg&s=19[/twitter] RE: Spider-Man: No Way Home (2021/2022) - shamar - 23-08-2022 (22-08-2022, 15:56)marsgrey21 napisał(a): Szykują się do rozszerzonej wersji, plakat niesamowity, te włosy Murdocka, te okaleczone uszy Maguire'a. Cudo. Gdybym był fanem tych produkcji to bym zbojkotował. Zapowiadali jakiś BD z dodatkami w tym usuniętymi scenami. Po czym... Wydali to bez tych usuniętych scen, żeby wpuścić do kin rozszerzoną wersją z TYMI scenami. Skurwysyństwo. RE: Spider-Man: No Way Home (2021/2022) - simek - 23-08-2022 Czy ja wiem? Mogliby w ogóle nie upublicznić wyciętych scen w żadnej formie, wtedy by były powody do narzekań. RE: Spider-Man: No Way Home (2021/2022) - shamar - 23-08-2022 Ale zapowiedzieli, że je wydadzą jako dodatki. Nawet chyba była reklama takiego wydania. A później pokazali palec: Idź do kina, zapłać nam znowu. A jeszcze później: kup nasz film jeszcze raz. Jedyny plus jest taki, że tam pewnie część byłaby nieukończona a do filmu muszą już dopracować. A tak w ogóle widziałem, że niektóre sceny w tym filmie puszczano w 3ch wersjach. Trzech. To już cyrk. RE: Spider-Man: No Way Home (2021/2022) - Gieferg - 24-08-2022 Cytat:Ale zapowiedzieli, że je wydadzą jako dodatki. Nawet chyba była reklama takiego wydania. A później pokazali palec: Zapłaciłeś już za ten film, że tak cię dupa boli? Bo jakoś wątpię. RE: Spider-Man: No Way Home (2021/2022) - shamar - 24-08-2022 Wyjdź jak dorośli rozmawiają. RE: Spider-Man: No Way Home (2021/2022) - Gieferg - 24-08-2022 Ponawiam pytanie - zapłaciłeś już za ten film? Wnioskując po twoich postach, standardowo podpierdalasz z netu wszystko jak leci, więc takie bóldupienie w twoim wykonaniu brzmi jak kiepski żart (inna sprawa, że 90% wszystkiego co masz do powiedzenia tak brzmi., łącznie z powyższą ripostą). RE: Spider-Man: No Way Home (2021/2022) - al_jarid - 24-08-2022 Ale to teraz nie można już skrytykować czyjejś strategii biznesowej, jeśli się nie zapłaci? Bo przytyk do Shamara "Nie płacisz, a narzekasz" w sumie w niczym nie podważa jego krytyki działań łasego na kasę Disneya. RE: Spider-Man: No Way Home (2021/2022) - Gieferg - 24-08-2022 Strategia biznesowa jest akurat dobra, sam bym tak robił na ich miejscu :> (i co ma do tego Disney?) RE: Spider-Man: No Way Home (2021/2022) - al_jarid - 24-08-2022 No to Sony. Nie siedzę w temacie na tyle, żeby się orientować, kto tam zarządza. Myślałem, że skoro to MCU, no to do Disneya pewnie należy decydujący głos. Mój błąd w takim razie. RE: Spider-Man: No Way Home (2021/2022) - simek - 24-08-2022 Disney jest ostatecznie właścicielem, ale nie mamy żadnych podstaw, aby ocenić, czy zarządcy Marvela zadecydowali o takiej pierdole jak kwestia dołączenia, bądź nie usuniętych scen w jednym filmie, czy może przyszli ważniacy z Disneya i stwierdzili, żeby tak zrobić. Różnie bywa. RE: Spider-Man: No Way Home (2021/2022) - Spoilerowo - 24-08-2022 brakuje im około 114 mln do światowych 2 mld, wątpię aby tyle uzbierali na dodaniu kilku scen te rekordy już tak nie grzeją jak kiedyś, wprowadzanie filmów jak EndGame aby tylko pobić coś tam, mają hopla na tle tych cyferek i wtedy wchodzi Przeminęło z Wiatrem i kasuje wszystkich RE: Spider-Man: No Way Home (2021/2022) - shamar - 24-08-2022 (24-08-2022, 10:41)Gieferg napisał(a): Ponawiam pytanie - zapłaciłeś już za ten film? Typ, który wszędzie pisze, że czegoś nie obejrzy bo to dziadostwo będzie wyjeżdża z tekstami o podpierdalaniu. I wielkie gówno cię to obchodzi. Mogę się wręcz założyć, że mam kilka razy więcej kupionych, oryginalnych filmów w domu niż ty kiełbasy w życiu zjadłeś. Więc wyjazd do piaskownicy z takimi tekstami. |