![]() |
|
The Avengers (2012) - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5) +--- Dział: Film a komiks (https://forumkmf.pl/Forum-Film-a-komiks--24) +---- Dział: MARVEL CINEMATIC UNIVERSE (MCU) (https://forumkmf.pl/Forum-MARVEL-CINEMATIC-UNIVERSE-MCU--54) +---- Wątek: The Avengers (2012) (/Thread-The-Avengers-2012--1855) |
RE: Avengers- Wrażenia, opinie, spoilery - Martinipl - 24-08-2012 no dobra - pomysł jest w pytę, ale logika pozostaje w lodówce, coby się nie zużyła. Skoro mają statek napowietrzny o tak potężnej masie, i który swobodnie przemieszcza się ponad oceanami, to po jaką cholerę jest lotniskowcem, skoro jest w pełni samobieżny? Nie, żebym miał coś przeciwko zawiłej technologii, ale w tym przypadku chodzi o tę logikę doświadczalną, z życia - lotniskowce z założenia były platformami startowymi dla samolotów, ponieważ te miały ograniczony zasięg działania bojowego - a tu mamy unoszący się w powietrzu, ogromny obiekt który sam w sobie wystarczy za wszelkie samoloty - taka bzdura w bzdurze. Jeśli do tego dodać, że ten cały lotniskowiec to taki prawie transformers, wychodzi, że znajduje się w filmie dla faktu wstawienia niesamowitego gadżetu (o czym dobitnie świadczy tekst: "Its not a submarine!" mówiony do Hulka). Inną rzeczą jest to, że obiekt tej wielkości, unoszący się w powietrzu to po prostu łatwy cel dla każdej broni OPL i jeszcze łatwiejszy do wytropienia - po prostu nie widzę zasadności jego istnienia. RE: Avengers- Wrażenia, opinie, spoilery - Danus - 24-08-2012 Do tego nie rozumiem, sceny, w której ten statek w ogóle pływał. Przez większość filmu latał, ale tylko wtedy musiał pływać, by pokazać mega uber widowiskową scenę jego startu. bez sens do kwadratu. RE: Avengers- Wrażenia, opinie, spoilery - Corn - 24-08-2012 Pływał, żeby łatwiej było na nim wylądować. Poza tym był nienamierzalny dla radarów RE: Avengers- Wrażenia, opinie, spoilery - Danus - 24-08-2012 Cytat:Pływał, żeby łatwiej było na nim wylądowaćTo nie wynika ani trochę z filmu. Cytat:Poza tym był nienamierzalny dla radarówŻe co? Jak pływał, czy jak latał z Predator mode on? RE: Avengers- Wrażenia, opinie, spoilery - Danus - 24-08-2012 Jaka miałoby wpłynąć na szanse? Żartujesz? Przecież ludzie posiadają technologię, która pozwala latać lotniskowcom!! Czaisz?? To co innego mają w zanadrzu? Bo nie wierzę, ze tylko latające lotniskowce. RE: Avengers- Wrażenia, opinie, spoilery - Martinipl - 24-08-2012 I właśnie tutaj jest mega bzdura, z tą nienamierzalnością. Każdy "stealth" ma powłokę "niszczącą" fale radiowe lub inaczej, deformujące ich prawdziwe odbicie - obiekt tej wielkości (poza TEMPERATURĄ emitowaną - doskonałe do namierzenia metodą termiczną nawet z lądu, że o kosmosie nie wspomnę) tworzyłby radarową dziurę w przestrzeni powietrznej - coś, co po prostu się widzi jak burzę. Jest i tyle. RE: Avengers- Wrażenia, opinie, spoilery - Martinipl - 24-08-2012 Właśnie to mnie gryzie - jak jest nieznane, to niech jest - działa w świecie filmu i jest ok. Ale tu, dosłownie na siłę, wciskają latający lotniskowiec. Ani to praktyczne, ani logiczne a jak pokazuje fabuła, też się nie sprawdza, w przeciwieństwie to super zbroi, sił boga, staruszka z lodu i faceta z super okiem. Taki dysonans w opowieści, ot co. RE: Avengers- Wrażenia, opinie, spoilery - wujo444 - 24-08-2012 (24-08-2012, 11:26)Danus napisał(a): Do tego nie rozumiem, sceny, w której ten statek w ogóle pływał. Przez większość filmu latał, ale tylko wtedy musiał pływać, by pokazać mega uber widowiskową scenę jego startu. bez sens do kwadratu. a co, mieli go w powietrzu zbudować? Załadować wszystkie sprzęty, broń, ludzi też? W doku było najłatwiej, zresztą zawsze istnieje prawdopodobieństwo konieczności napraw silników czy innych systemów lotu, więc to że pływa jest potrzebne. Cytat:Oczywiście, że nie. Jeszcze formułę superżołnierza, tarcze z nieznanych nam stopów metalu, świeżo odkryty pierwiastek, super-hipernowoczesną zbroję bojową. Różne takie :). Formuły superżołnierza nie mają, ale mają przepis na Hulki/Abomination. Nawet lepsze ;) RE: Avengers- Wrażenia, opinie, spoilery - Bogdan - 24-08-2012 Poza tym - czym w takim razie zastąpić lotniskowiec żeby ta część fabuły, która ma na nim miejsce - a więc ta, w której przetrzymują Lokiego, następuje spina u Avengersów, Banner zmienia się w Hulka, Coulson ginie, Hawkeye powraca na stronę dobra, Thor spiżdża się na ziemię itd.; generalnie dobre kilkadziesiąt minut filmu - mogła w ogóle mieć miejsce? RE: Avengers- Wrażenia, opinie, spoilery - Martinipl - 24-08-2012 yyy w bazie pod ziemią? No dobra, niech ten lotniskowiec będzie- ale wg mnie to i tak najsłabsze ogniwo tego uniwersum. RE: Avengers- Wrażenia, opinie, spoilery - patyczak - 24-08-2012 Byłem czepliwy w stosunku do Avengers, ale zarzutów w stosunku do latającego jebadła to nawet ja nie rozumiem, choć próbowałem teraz znaleźć jakieś argumenty przeciw:D RE: Avengers- Wrażenia, opinie, spoilery - Craven - 24-08-2012 (24-08-2012, 11:23)Martinipl napisał(a): no dobra - pomysł jest w pytę, ale logika pozostaje w lodówce, coby się nie zużyła.Jaka jest logika Asgardu? Jaka jest logika zbroi Iron Mana. Wiesz, że 90% przeciążeń które widzimy w filmie by go zabiło? Dlaczego czarnej wdowie nie urwało rąk kiedy wskoczyła na latające jebadło kosmitów? ... I tak dalej... A ty dopierdalasz się latającego lotniskowca. Gratuluję, wygrałeś internety :) (24-08-2012, 11:23)Martinipl napisał(a): Jeśli do tego dodać, że ten cały lotniskowiec to taki prawie transformers,Prawie, bo transformersy są w pytę zajebiste i logiczne a helicarrier chujowy. (24-08-2012, 11:23)Martinipl napisał(a): po prostu nie widzę zasadności jego istnienia.A widzisz zasadność frajera, który walczy z armią kosmitów za pomocą łuku? (24-08-2012, 11:55)Martinipl napisał(a): Ale tu, dosłownie na siłę, wciskają latający lotniskowiec.To ekranizacja komiksu. Można powiedzieć, że wszystko jest tu na siłę i bez sensu. Kapitan Ameryka wymyślony w latach 40tych, SHIELD i ich helicarriers z lat 60tych, Thor z 60tych itd. RE: Avengers- Wrażenia, opinie, spoilery - Martinipl - 24-08-2012 Ciężko będzie to uzasadnić, ale postaram się. Idzie to tak: świat Avengers i ogólnie Marvelowski kupuję - moce, dziwadła itd. Ale kiedy do filmu (jakiegokolwiek) ktoś stara się wrzucic coś "naszego" i robi z tego "niewiadomoco" to zawsze mi to zgrzyta. Iron Man+bogowie? Super. Iron Man latający w śmigle? Okej. Hulk zmieniający się w w kilka sekund. Spoko. Ale jak wklejają lotniskowiec, który lata mnie to nie pasuje. Co innego, gdyby helicarierr od razu latał, bez etapu "startowania" to nawet bym się nie spinał - byłby i tyle, jak wiele arcyciekawych pomysłów. Realism factor, którym helicarierr jest w Avengers, po prostu zaburza miast ustanawiać. RE: Avengers- Wrażenia, opinie, spoilery - Gieferg - 24-08-2012 Cytat:Co innego, gdyby helicarierr od razu latał, bez etapu "startowania" to nawet bym się nie spinał - byłby i tyle Czyli latający lotniskowiec jest ok, ale startujący lotniskowiec już nie? Nie ogarniam twojego toku rozumowania :) RE: Avengers- Wrażenia, opinie, spoilery - Craven - 24-08-2012 No wiesz... powinni go zbudować w powietrzu i nigdy nie lądować. NIGDY KURVVA! RE: Avengers- Wrażenia, opinie, spoilery - Martinipl - 24-08-2012 dobra, wiedziałem że polegnę próbując wyjasnić, dlaczego "reality factor" w pewnych filmach nie powinien istnieć. <sad face> RE: Avengers- Wrażenia, opinie, spoilery - patyczak - 24-08-2012 Cytat:Ale jak wklejają lotniskowiec, który lata mnie to nie pasuje. To pomyśl, że to nie jest latający lotniskowiec, a po prostu... coś innego. RE: Avengers- Wrażenia, opinie, spoilery - Martinipl - 24-08-2012 eee to tak, jakby pomyśleć o Miriam, że nie ma wacka :S RE: Avengers- Wrażenia, opinie, spoilery - patyczak - 24-08-2012 Nie rozumiem porównania do Miriam. Mam wrażenie, że chodzi ci o to, że całkiem nowe przedmioty, wynalazki i stwory, które nie mają odpowiednika w naszej rzeczywistości są w Avengersach spoko. Ale jeżeli bierze się coś, co znamy z doświadczenia i modyfikujemy to w niby nierealny sposób to już jest źle. Dobrze cię zrozumiałem? RE: Avengers- Wrażenia, opinie, spoilery - Martinipl - 24-08-2012 Tak. A porównanie z Miriam jest takie, że to ładna babka ale chuj z tego i już ładna nie jest tak jakby... |