![]() |
Mad Max (1979-2024) - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5) +--- Dział: Serie filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Serie-filmowe--21) +--- Wątek: Mad Max (1979-2024) (/Thread-Mad-Max-1979-2024--197) |
RE: Mad Max - Lawrence - 12-06-2015 (11-06-2015, 19:17)'Mierzwiak' napisał(a): Co stało na przeszkodzie, by - tak jak w trailerze - było to ujęcie otwierające film, pierwsze po logosach na początku?Znaczy się jak? Najpierw mamy to ujęcie, a potem zaraz przechodzimy do schwytanego Maxa? Mnie tam się takie wprowadzenie podoba, gdyż i schwytanie Maxa jest świetne, szczególnie widząc ten samochód w tumanach kurzu. Tak samo jak mówienie o zniszczonym świecie itd. w prologu jest według mnie dobre. Nie jest to tak rozbudowany prolog jak w dwójce, ale daje minimalną ilość informacji, dla kogoś, dla kogo jest to pierwszy Mad Max. RE: Mad Max - Mierzwiak - 12-06-2015 Czytaj co czytasz :) Pomijamy prolog o wojnie atomowej i inne brednie i od razu przechodzimy do pierwszej, faktycznej sceny filmu, ergo zaczynamy od ujęcia, które wkleiłeś. RE: Mad Max - Gieferg - 12-06-2015 (11-06-2015, 18:33)'szopman' napisał(a): Nie potrafie pojąć tego powszechnegozachwytu nad tym filmem ;o W zastawieniu ze starą trylogią to naprawde ten film jest turbo chłamem. Jedyne co w tym filmie naprawde robi wrażenie, to efekty. Nic więcej. A gdzie klimat starych Mad Maxów np. dwójki ?Klimat jest o wiele lepszy w FR. Stara trylogia jest w 2/3 totalnym chłamem i w 1/3, powiedzmy, że oglądalna, ale nie za bardzo :P Phil napisał(a):A co było świetnego w dwójce? Świetnego? Nic. RE: Mad Max - szopman - 12-06-2015 Stare Mad Maxy to całkiem fajne filmy, klasyki ;) Nowy MM nie ma za grosz klimatu żadnej z tamtych części. Poza akcją, w tym filmie nie ma praktycznie nic. Nie dziwie się, że Miller stwierdził, że ten film pasowałby w konwencji filmu niemego, z samą muzyką. Za bardzo by to niczego nie zmieniło. Jeszcze nigdy się tak nie rozczarowałem w kinie (a zdarzało mi się chodzić na naprawde kiepskie filmy np Wiek Adeline czy Sex Tape ;o ). Gdyby nie to, że byłem ze znajomymi to wyszedłbym max po 40 minutach. Może ja czegoś nie dostrzegam co Was tak jara w FR ? Może mnie ktoś oświeci ?? RE: Mad Max - szopman - 12-06-2015 Nie, że wypada lubić. Bo nie wszystko co klasyk, dobre musi być ;) Ale no te filmy naprawde były bardzo fajne ;) Miały po prostu ten świetny klimat tamtych lat, nie były tylko typowymy filmami akcji. Zwłaszcza swietna 2jka ;) Naprawde jestem w szoku, że twórca tamtych filmów poszedł w taką a nie inną stronę z nowa odsłoną. Spodziewałem się godnej kontynuacji tamtych filmów, zwłaszcza, że był na to potencjał ;) Może po prostu miałem za wysokie oczekiwania, ale nawet gdyby ten film nie był Mad Maxem, to nadal nie potrafię zrozumieć tego fenomenu wystawianych mu 8mek czy 9tek. RE: Mad Max - Gieferg - 12-06-2015 Cytat:Ale no te filmy naprawde były bardzo fajne Tyle, że nie były. Cytat:Miały po prostu ten świetny klimat tamtych lat Co w nim świetnego? Cytat:nie były tylko typowymy filmami akcji. Jedynka była nudnym nie wiadomo czym, z fabułą upchaną w ostatnich 10 minutach. Dwójka była filmem akcji, tyle że nawet nie w połowie tak dobrym, jak FR. Oglądanie trójki zwyczajnie boli. To ja już wolę typowe kino akcji (z tym, że nowy Max nie jest w żadnym wypadku typowym współczesnym kinem akcji). Cytat:Naprawde jestem w szoku, że twórca tamtych filmów poszedł w taką a nie inną stronę z nowa odsłoną. Przecież tu masz to, co było najlepsze w dwójce (czyli zapieprzanie po pustkowiach - jedyny powód dla którego ten film czasem obejrzę), tylko zrobione tak z 10x lepiej. Spodziewałeś się, że pójdzie w jaką niby stronę? Cytat:Spodziewałem się godnej kontynuacji tamtych filmów Tzn jak miała wyglądać ta "godna kontynuacja" ? Mieli się snuć przez 3/4 filmu nic ciekawego nie robiąc? Cytat:zwłaszcza, że był na to potencjał Który wykorzystano w 100% Cytat:Może po prostu miałem za wysokie oczekiwania Jeśli chciałeś czegoś podobnego do poprzednich filmów, to raczej za niskie :P Cytat:nadal nie potrafię zrozumieć tego fenomenu wystawianych mu 8mek czy 9tek. Jestem przekonany, że po powtórce dam dychę :). Stara trylogia też ma u mnie dychę: 3/10 + 5/10 + 2/10 = 10/10 :) RE: Mad Max - szopman - 12-06-2015 Liczyłem na coś zbliżonego klimatem do 2 cz. ;) A nie do bezsensownego filmu akcji, z debilną wręcz fabułą, w którym naprawde mogłoby dialogu nie być w ogóle. Wciąż się waham miedzy 3 a 4 /10 aczkolwiek myśle, że film jest w mojej czołówce najsłabszych jakie kiedykolwiek widziałem ;) RE: Mad Max - Lawrence - 12-06-2015 Ale ten film jest akurat jak najbardziej zblżony do 2 części, której fabuła też przecież nie była jakaś skomplikowana: Grupka ludzi ma dostęp do ropy, zbiry chcą dostać ropę. @Mierzwiak Czyli cała sprawa się rozchodzi o ten króciuteńki fragment z bombą? To już według mnie doszukiwanie się na siłę. RE: Mad Max - szopman - 12-06-2015 Ale nie było takich debilizmów typu : wszyscy opuszczają cytadele, więc cytadela jest pozostawiona bez straży. Albo ten motyw dzieci tego Immortal Joe. Albo ten zjeb z old schoolową gitarą elektryczną. Itp itd. Gdyby nie efekty i dobrzy aktorzy (w kiepskich rolach niestety), to co by odróżniało nowego Mad Maxa od filmów ze stajni Asylum ?? Bo napewno nie scenariusz. Część pomyslów pewnie by mi się bardzo podobało gdybym np zobaczyl je w nowym filmie Tarantino. Lubie w niektórych filmach takie poparane konwencje. Ale w tym przypadku to jest rape na starych częściach cyklu. Gdyby takie przegięcia były w nowym Indym, Star Wars, Alienie czy Terminatorze to tez by wam się tam bardzo podobały ? RE: Mad Max - Gieferg - 12-06-2015 Cytat:Liczyłem na coś zbliżonego klimatem do 2 cz. ;) A nie do bezsensownego filmu akcji, z debilną wręcz fabułą, w którym naprawde mogłoby dialogu nie być w ogóle. Nie widzę różnicy :D Cytat:Ale nie było takich debilizmów typu : wszyscy opuszczają cytadele, więc cytadela jest pozostawiona bez straży. W dwójce WSZYSCY pojechali za cysterną w której nie było paliwa, w dodatku ich szef poszedł z nią na czołowe. . Scenariuszowo Fury Road jest o niebo lepsze od 1 i 3, a z dwójką na jednym poziomie, ale kasuje ją na każdym innym polu. Idź i nie bredź więcej. RE: Mad Max - szopman - 12-06-2015 Chyba oglądaliśmy inne Mad Maxy ;) RE: Mad Max - Mefisto - 13-06-2015 (12-06-2015, 11:37)szopman napisał(a): Gdyby nie to, że byłem ze znajomymi to wyszedłbym max po 40 minutach. Chyba mad max 40 :P Cytat:Może ja czegoś nie dostrzegam co Was tak jara w FR ? Może mnie ktoś oświeci ?? Po tych bredniach jakie tutaj czytam, to chyba się nie da. Jesteś niczym zaślepiony V8 wojownik. RE: Mad Max - Mierzwiak - 13-06-2015 (12-06-2015, 12:46)Lawrence napisał(a): @Mierzwiak Czyli cała sprawa się rozchodzi o ten króciuteńki fragment z bombą? To już według mnie doszukiwanie się na siłę.Ja się niczego nie doszukuję na siłę, po prostu uważam, że bez szkody dla filmu tego wstępu mogłoby w ogóle nie być. Tyle. RE: Mad Max - Mefisto - 13-06-2015 Pełna zgoda. Powtórny seansik cymes, za wyjątkiem właśnie tego bezsensownego wstępu i jeszcze może kiczowatej czołówki. RE: Mad Max - Proteus - 13-06-2015 Aaawwwww...... http://uproxx.com/movies/2015/06/the-stunt-doubles-that-played-mad-max-and-furiosa-got-married/ RE: Mad Max - Lawrence - 14-06-2015 ![]() RE: Mad Max - OGPUEE - 16-06-2015 Mój Boże! To najlepszy film jaki widziałem w kinie tego roku! Co z tego, że fabuły prawie nie ma? Co z tego, że całość przypomina przebiegiem zdarzeń prędzej grę komputerową? Co z tego, że Maxa z początku mało i po kilku modyfikacjach można byłoby go usunąć ze scenariusza, a de facto prawdziwym protagonistą jest Furiosa? Co z tego, że Hardy brzmi jakby był dubbingowany? Co z tego, że ucieczka od Trepów ma przyspieszone klatki, co źle wygląda? Fabuła jest wystarczająca, prosta i zrozumiała. Postacie o klarownych motywacjach, zapadające w pamięć (szczególnie Wieczny Joe czy ten dziad w nabojowej zbroi Dżyngis Chana). I tak by wyglądała post-apokalipsa, gdyby Ziemię opanowały zdziczałe ludziska. A jak ten film pięknie wygląda! Nie tylko praca kamery, zdjęcia i efekty specjalne. Te ćwieki, podtuningowane pojazdy, metalowe protezy, deformacje, uzbrojenie. Czy niektóre motywy - ten rock'n'rollowiec z płonącą gitarą albo Trepy na dźwigniach. A co najlepsze? Tutaj jest prawdziwa kaskaderka, z prawdziwymi pojazdami, w prawdziwych plenerach a komputer jest wykorzystywany tylko wtedy, gdy to naprawdę jest konieczne. I nikt nie wspomni o muzyce? To kolejny element będący wielkim atutem. Tak, przewija się ten klasyczny motyw, ale reszta daje radę i pasuje jak ulał do poszczególnych scen Chyba to najlepszy film z serii Mad Maxa i jeden z niewielu naprawdę udanych powrotów po latach. RE: Mad Max - military - 16-06-2015 Dziadzio Miller ośmieszył filmowców młodszych o -dziesiąt lat, kręcąc film, który po prostu rozpieprza energia. Okej, sceny gadane w środku są nudne, ale to jest ile? Dziesięć minut z dwóch godzin przepełnionych najlepszą akcją w historii kina? Tak, najlepszą akcją w historii kina. Przecież to wygląda, brzmi, gra NIEZIEMSKO. Efektownie, ale ciężko, naturalnie, realistycznie. Tutaj fabuła rozwija się w scenach akcji, w akcji ujawniają się charkatery postaci, następują zwroty w fabule. O klasie tego filmu świadczy zamknięcie jap przypierdalatorom, którzy już na etapie trailera narzekali, że uuu, jakiś gość rzuca się na samochód a to pewna śmierć, uuu, niemożliwe żeby ktokolwiek był takim fanatykiem. Ojej, okazuje się, że scena ma sens. Tu WSZYSTKO ma sens, nie obraża inteligencji, a przy tym jest zrobione dla dorosłego widza. Okej, ewidentnie przycięto scenę śmierci Joego, liczę na unrated cut. Jak czytam narzekania, że "nie ma flaków", mam ochotę te flaki komuś wyrwać przez gardło. W AVPR było gore. Film jest lepszy dzięki temu? Czy ktoś pisze "ale przynajmniej było gore"? Jeśli ktoś pisze, że nie rozumie fenomenu tego filmu, no to mogę tylko współczuć, bo traci coś wspaniałego. 10/10 I tylko jedno mnie uwiera. Jedną zmianę bym wprowadził na lepsze. RE: Mad Max - Mental - 16-06-2015 Cytat:plus to spojrzenie człowieka zniszczonego przez życie i alkohol :) I Żydów. Sory, MUSIALEM :) Ok, co do meritum masz racje, Mel powinien w tym grać. RE: Mad Max - Mierzwiak - 16-06-2015 (16-06-2015, 22:00)military napisał(a): Tutaj fabuła rozwija się w scenach akcji, w akcji ujawniają się charkatery postaci, następują zwroty w fabule.<bardzo głośne westchnienie> To naprawdę bardzo dobre kino akcji, ale na V8, pisanie w kontekście tego filmu o fabule i charakterach postaci to słaby żart :) (16-06-2015, 18:24)OGPUEE napisał(a): Co z tego, że Maxa z początku mało i po kilku modyfikacjach można byłoby go usunąć ze scenariuszaTo jest ewenement, seria filmów, której tytułowy bohater jest w nich najmniej ciekawym/istotnym elementem :) |