![]() |
|
Stranger Things (Netflix, 2016-) - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5) +--- Dział: Seriale (https://forumkmf.pl/Forum-Seriale--22) +--- Wątek: Stranger Things (Netflix, 2016-) (/Thread-Stranger-Things-Netflix-2016--4343) |
RE: Stranger Things (Netflix, 2016-) - Grievous - 27-07-2022 Ale burdel w tym czwartym sezonie. Rozbuchany, z fatalnym tempem i multum wątków prowadzących donikąd. Z drugiej strony, pomiędzy zamulaczami o 11, parodią w Kalifornii i zapychaczem w Rosji, przeplata się (w większości) bardzo dobry sezon w Hawkins, chyba lepszy od dwóch poprzednich... ale , pozostawia żółć w gardle, co psuje nawet i to dobre wrażenie. Podobało mi się i nie podobało mi się/10 PS "Running Up That Hill" i "Master of Puppets" <3 RE: Stranger Things (Netflix, 2016-) - Rozgdz - 31-07-2022 Po tym jak odpadłem z sezonu czwartego postanowiłem sobie powtórzyć pierwszy. Ależ to kiedyś przyjemne było :) No chociaź w sumie nic nadzwyczajnego. Ktoś tam sobie wymyślił... A jakby znowu zrobić ET, tylko zamiast kosmity dzieciaki by znalazły innego dzieciaka z "Akiry"? Plus elemanty horroru, "Alien" i generalnie "wracamy do ejtisów". Fajnie to jest zrobione choć początek jednak się wlecze. Bardzo dobry casting. Finn Wolfhard ma po prostu ciekawą twarz i to tutaj jak najbardziej wystarczy, Millie Bobby Brown jest urocza i pomimo siły swojej postaci - bardzo krucha, Gaten Matarazzo to po prostu absolutne złoto w całości, Charlie Heaton i Natalia Drayer - zaskakują aktorsko. Ale najjaśniej świeci jednak Harbour. Fajnie że jest go coraz więcej, to wciąż niewykorzystany aktor z naprawdę dużym potencjałem. Z kolei Matthew Modine głównie wygląda siwo i poważnie i jest zdecydowanie niewykorzystany... a Winona Ryder bardzo, bardzo się stara aby zagrać dramatyczną "zwykłą matkę".. No, ale starania to - niestety - nie wszystko. Z kolejnymi odcinkami wychodzi jej to jednak lepiej (a może po prostu ma mniej scen gdzie kiepsko histeryzuje). Składniki są nieźle odmierzone, dobrze wykorzystane jest że postacie są dziećmi, głupotki można "kupić" ze względu na konwencję i odpowiednie skupienie się na postaciach. Serial myślę mocno przehajpowany ale całkiem zręczny i wciągający. Pierwszy sezon - ode mnie 7,5/10. Stranger Things (Netflix, 2016-) - srebrnik - 03-09-2022 Oglądam ten czwarty sezon. Ogólnie spływa to po mnie, ale jest lepiej niż w poprzednim. Znacznie lepiej. No ale patrzę sobie na to na luzie. I przychodzi finał odcinka czwartego. Jestem zniszczony. To, że jest to emocjonująca i fajnie trzymająca w napięciu scena akcji, to super. Jednak bomba emocjonalna, jaką tutaj odpalono, to coś, co wzięło mnie kompletnie bez gardy. Jest to oczywiste podsumowanie całego motywu z listami tego odcinka i podejrzewam, że spoiwo całej postaci tego złego. Sama w sobie ta scena jest przepiękna. No totalnie nie spodziewałem się tego typu emocji tutaj. Proste motywy, ale bardzo ładnie przedstawione. Muszę aż ochłonąć. RE: Stranger Things (Netflix, 2016-) - slepy51 - 18-06-2023 Linda Hamilton w 5 sezonie: RE: Stranger Things (Netflix, 2016-) - Craven - 19-06-2023 Skoro ogłaszają obsadę to mam rozumieć, że nie są na finiszu postprodukcji, co? :P RE: Stranger Things (Netflix, 2016-) - srebrnik - 19-06-2023 Tam gdzieś chyba już ogłaszali, że prędko finałowego sezonu nie będzie. Coraz bardziej im się sypie kwestia młodych aktorów tym samym RE: Stranger Things (Netflix, 2016-) - marsgrey21 - 19-06-2023 Mieli kręcić właśnie w czerwcu, czyli teraz, tak mówił szeryf Harbour. RE: Stranger Things (Netflix, 2016-) - Scheckley - 06-01-2024 Skończyłem nadrabiać czwarty sezon. Komukolwiek przyszło do głowy by historia została opowiedziana w 9 ponad półtoragodzinnych odcinkach powinien się stuknąc w głowę. Serial stał się tematycznie i wątkowo zbyt rozbychany przez co po prostu można łatwo zapomnieć o poszczególnych wątkach. Kalifornia i Kamczatka (notabene kręcona na Litwie) to zdecydowanie najsłabsze elementy. Zaskakująco za to solidnie prezentuje się wątek Hawkins. Gdyby twórcy skoncentrowali się na tym byłoby zdecydowanie lepiej. Hawkins ma bowiem w sobie to "coś" - klimat przygody dzieciaków w trakcie wiosennych ferii, zmian i dorastania do nich (przynajmniej tak na 70%, ale to wystarcza). Wiadomo, że Kalifornia i Kamczatka to zasadniczo tylko wynik kiepskich decyzji scenarzystów sezonu trzeciego, który w kontekście całościowym jawi się jako ten najsłabszy (przynajmniej od momentu ujawnienia super tajnej bazy ruskich w mieście - ekhm co to kurczę było !?).
Co do ujawnienia villaina to krok z spersonalizowaniem głównego złego oceniam jako pozytywny. Mindflyer z poprzednich sezonów (o ile jego koncept sprawdzał się w pierwszych dwóch sezonów) nie działał już po zbytnim ukomiksowieniu akcji w sezonie trzecim. Dufferowie z jednej strony poszli tutaj na łatwiznę, z drugiej zdecydowali się w sumie na całkiem odważny ruch a sama postać Henry'ego/001/Vecny jest jednym z najlepszych elementów czwórki.
Ogólnie najlepsze postacie sezonu to Steve, Dustin, Eddie i Max. Spoko wypadli też drużyna sportowa i ofiary Vecny (kurczę tego okularnika rodem z Daily Planet to wciąż mi szkoda). Co do reszty to poszli we flanderyzację - co szczególnie odbiło się na postaci Robin, którą musieli nieco ogłupić by Nancy prezentowała się lepiej. Kurczę w idealnym świecie Steve by wyleczył Robin z lesbijstwa i olał chudą karynę. Sezon 7/10 - gdyby nie Hawkins - 4/10. BTW: ![]() to prawda. RE: Stranger Things (Netflix, 2016-) - newretro - 15-07-2024 Siema, wpadła mi gra o tym serialu. Może kogoś zainteresuje. Zostawiam linka, mam nadzieję że to nie narusza regulaminu. Do gry potrzebna znajomość angielskiego https://www.vinted.pl/items/4738416326-the-stranger-things-screen-test-gra-dla-fanow-serialu RE: Stranger Things (Netflix, 2016-) - Trailery Srailery - 15-07-2024 RE: Stranger Things (Netflix, 2016-) - OGPUEE - 06-11-2024 RE: Stranger Things (Netflix, 2016-) - Scheckley - 07-11-2024 Czyli teaser to tylko wariacja z openingiem serialu bez żadnych nowych scen tylko ze zdradzeniem czasu akcji - jesień 1987 r. RE: Stranger Things (Netflix, 2016-) - marsgrey21 - 09-02-2025 ![]() Mam nadzieję, że jak ST się zakończy, to skończy się też kariera tej debilki. RE: Stranger Things (Netflix, 2016-) - Krismeister - 09-02-2025 A co Ci ona zrobiła, że tak ją nazywasz RE: Stranger Things (Netflix, 2016-) - marsgrey21 - 09-02-2025 Razi mnie brak empatii i obycia. Dla przykładu serialowa Nancy pomimo kul, o których poruszała się na jakimś spotkaniu, robiła zdjęcia z fanami jak człowiek, a nie dama. ![]() Za 200 dolarów to mogłaby chyba okazać odrobinę życzliwości szczególnie komuś choremu. Swego czasu naczytałem się o Milli Vanilli Brown wystarczająco by wiedzieć, że to głupia krowa. RE: Stranger Things (Netflix, 2016-) - Spoilerowo - 09-02-2025 skończyłem na połowie pierwszego odcinka drugiego sezonu warto to męczyć dalej? Stranger Things (Netflix, 2016-) - Pitero - 09-02-2025 Zależy, jeśli już teraz Cię męczy to ciężko powiedzieć, trzeba to poczuć i lubić takie klimaty i konwencję. Wysłane z mojego CPH2481 przy użyciu Tapatalka RE: Stranger Things (Netflix, 2016-) - Mefisto - 09-02-2025 (09-02-2025, 10:07)marsgrey21 napisał(a): Mam nadzieję, że jak ST się zakończy, to skończy się też kariera tej debilki. To ST jeszcze trwa? o_O RE: Stranger Things (Netflix, 2016-) - OGPUEE - 09-02-2025 Kilka postów wyżej wrzucałem zapowiedź 5. sezonu (chyba ostatniego), więc tak. Trwa dalej. Ja skończyłem swoją przygodę z ST na drugim sezonie, gdzie ostatnia scena była wg mnie idealnym zamknięciem. RE: Stranger Things (Netflix, 2016-) - shamar - 09-02-2025 (09-02-2025, 15:17)Spoilerowo napisał(a): skończyłem na połowie pierwszego odcinka drugiego sezonu Nie. Tam wchodzą już takie idiotyzmy, że jeden z tych dzieciakow hoduje sobie w domu potworka z "drugiej strony" |