Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
The Batman (2022) reż. Matt Reeves - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Film a komiks (https://forumkmf.pl/Forum-Film-a-komiks--24)
+---- Dział: DC EXTENDED UNIVERSE (https://forumkmf.pl/Forum-DC-EXTENDED-UNIVERSE--55)
+---- Wątek: The Batman (2022) reż. Matt Reeves (/Thread-The-Batman-2022-re%C5%BC-Matt-Reeves--5467)

RE: The Batman (2022) reż. Matt Reeves - Paszczak - 05-03-2022

Pewnie w hołdzie dla Powrotu Króla.

RE: The Batman (2022) reż. Matt Reeves - Corn - 05-03-2022

Tak. W każdej scenie z Batmanem masz pokazane jak przechodzi wolnym tempem z pokoju do pokoju w rytm muzyki chóralnej. Jak gdzieś jedzie to też masz pokazane jak mija ulicę za ulicą

RE: The Batman (2022) reż. Matt Reeves - srebrnik - 05-03-2022

Są też takie perełki, jak scena przedstawiająca Gordona jadącego windą. Nawet udało się w niej zmieścić zbliżenie na twarz.

RE: The Batman (2022) reż. Matt Reeves - Corn - 05-03-2022

Ja nawet początkowo próbowałem czerpać radość z tego nieśpiesznego tempa i że mogę się zatopić w Gotham, ale po jakimś czasie muzyka i dialogi zaczely sie robic tak meczace ze nie dalem rady

RE: The Batman (2022) reż. Matt Reeves - al_jarid - 05-03-2022

"Blade Runner 2049" też obfitował w sceny, jak Gosling powoli chodzi po pomieszczeniach i plenerach i nic się w tym czasie nie dzieje, no i jakoś wszystkim tutaj się podobało. Jesteście niekonsekwentni.

RE: The Batman (2022) reż. Matt Reeves - Dr Strangelove - 05-03-2022

(05-03-2022, 18:53)al_jarid napisał(a): "Blade Runner 2049" też obfitował w sceny, jak Gosling powoli chodzi po pomieszczeniach i plenerach i nic się w tym czasie nie dzieje, no i jakoś wszystkim tutaj się podobało. Jesteście niekonsekwentni.
Jakim wszystkim???

Miałem podobnie. I to nawet długo, bo chyba z godzinę nawet to kupowałem.

Kolejny temat poruszyłeś, czyli dialogi. Bywają tak kwadratowe, że aż niewiarygodne. Chociaż w sumie główny nurt amerykańskiego kina często potrafi szorować po dnie w tej kwestii. Mój faworyt to chyba scena przy drzwiach podczas pogrzebu i rozmowa Falcone z Wejnem. Co za cyrk.

(05-03-2022, 18:55)Dr Strangelove napisał(a):
(05-03-2022, 18:53)al_jarid napisał(a): "Blade Runner 2049" też obfitował w sceny, jak Gosling powoli chodzi po pomieszczeniach i plenerach i nic się w tym czasie nie dzieje, no i jakoś wszystkim tutaj się podobało. Jesteście niekonsekwentni.
Jakim wszystkim???

No nie wiem, takie miałem ogólne wrażenie. Nie pamiętam narzekania w tamtym temacie. Oprócz mnie mało kto zrzędził :)

Czytając wasze wypowiedzi wychodzi na to, że nowy "Batman" to film, który się wlecze. A wklejany tu Stuckmann mówił niby, że to 3-godzinny film, który zlatuje jak 2-godzinny. Cóż, nie od dziś wiadomo, że ten sam film może być skrajnie różnie odbierany przez różnych ludzi, ale... jakoś ufam wam bardziej niż internetowym recenzentom.

RE: The Batman (2022) reż. Matt Reeves - Pelivaron - 05-03-2022

Co za irytujący koleś - MASAKRA :D

Jego gromkopierdna maniera mówienia idealnie wpasowuje się do tego filmu. Generalnie wytrzymałem 3 minuty, ale może kogoś zainteresuje, ponieważ koleś spuszcza się nad filmem, więc może być przeciwwagą dla nas, krytykantów z forumka :)

Moim zdaniem to "wleczenie się" to akurat najmniejszy problem. Tak jak pisałem wyżej - przez pierwszą godzinę to nawet mi to tempo siedziało. Teraz sobie już trochę jaja robimy i jazdę po filmie. Nie pisałem poważnie o scenie jazdy windą jako zarzucie. Aczkolwiek to wolne chodzenie po korytarzach jest komiczne. To nie jest nawet kazus Goslinga w BR2049, bo tam on chodził normalnie :D Reżyser jedynie nie ciął tego i pokazywał to w całości.

Może w Bat-kostiumie Pattison nie umiał szybko?

RE: The Batman (2022) reż. Matt Reeves - RagnarMartens - 05-03-2022

Bez/Schematu ma zawsze tak, że jak się czymś mocno podjara, to leci na maksa z tym swoim pretensjonalnym tonem. Dlatego jak już coś u niego oglądam, to rozmowy z innymi uczestnikami, gdzie go czasem sprowadzają na ziemię.

(05-03-2022, 19:04)al_jarid napisał(a): Czytając wasze wypowiedzi wychodzi na to, że nowy "Batman" to film, który się wlecze. A wklejany tu Stuckmann mówił niby, że to 3-godzinny film, który zlatuje jak 2-godzinny. Cóż, nie od dziś wiadomo, że ten sam film może być skrajnie różnie odbierany przez różnych ludzi, ale... jakoś ufam wam bardziej niż internetowym recenzentom.

Pod tym względem film jest konsekwentny i ta ślamazarność jest wpisana w konwencję obraną przez Reevesa. Ja tam nie mam z tym problemów, jak pisałem, dla mnie to akurat atut samej pracy reżysera. Ten film jest po prostu za długi, ponieważ wciśnięto tam niepotrzebne wątki i sceny. 

Ten Falcone i Pingwin to mogliby spokojnie być w przygotowywanym serialu dla HBO Max. I nic by się nie stało, wręcz przeciwnie, film byłby 40 minut krótszy, a Reeves nadal mógł zatrzymać sobie Batmana kroczącego dłużej do wraku samochodu niż uchodźcy z Afganistanu pod naszą granicę. :)

RE: The Batman (2022) reż. Matt Reeves - Paszczak - 05-03-2022

Pelivaron napisał(a):Co za irytujący koleś - MASAKRA :D
Musiałem wyłączyć przy "... porównując do The Godfather i THE Heat..."
Do tego filmu z Melissą McCarthy?

RE: The Batman (2022) reż. Matt Reeves - Wolfman - 05-03-2022

A co gruby w kolorowych włosach powiedział o nowym Batmanie?

(05-03-2022, 19:20)Paszczak napisał(a):
Pelivaron napisał(a):Co za irytujący koleś - MASAKRA :D
Musiałem wyłączyć przy "... porównując do The Godfather i THE Heat..."
Do tego filmu z Melissą McCarthy?

Oto jest pytanie :D

[Obrazek: batman-hmmm.gif]

Dodam jeszcze, że dla mnie youtuber i recenzent jest skreślony, gdy mówi angielskie tytuły, słowa z takim śmiesznym cool akcentem. To samo ma Kaja z jakbyniepaczeć. Dlatego przestałem oglądać wiele polskich produkcji tego typu i wolę odpalić po prostu jakiś zagraniczny podcast/kanał :D

Ten scenariusz wywala się na totalnej podstawie, czyli ciągu przyczynowo-skutkowym. Tak naprawdę wszystkie zagadki Riddlera są po nic. Czemu jest tyle i tyle ofiar? Bo film ma być długi. Jakby miał być jeszcze dłuższy, to by by mogło być z 5 więcej. Jakby miał być krótszy, to by można od razu do brzegu, czyli po "sierotę". Tyle było puszenia się, że Batman to wreszcie detektyw. No i okazało się, że to niezbyt zgodne z prawdą. Trochę pośledził kobietę kot i tyle. Poza tym nic nie robi.

Być może w tym filmie chodzi o to, żeby pokazać przemianę Batmana pod kątem zrozumienia swojej roli. No ale sorry - to jest tak koślawo ciosane, że masakra, bo cała refleksja pojawia się pod kątem jednego zdania i jednej sytuacji. Nie wynika to z całości działań. Fatalnie napisana postać.

(05-03-2022, 19:25)srebrnik napisał(a): Tak naprawdę wszystkie zagadki Riddlera są po nic.

Zagadka z

Tak, to wraca non stop, a i tak nic z tego nie wynika

RE: The Batman (2022) reż. Matt Reeves - Rozgdz - 05-03-2022

Strzelam może na wyrost tym pytaniem, ale czy ten film to nie jest w zamierzeniu "pilot serialu" jak BvS? Czyli "pilot Batversum"? Ma zaprezentować postacie i wątki które dopiero dalej będą rozwijane w innych filmach i serialach?