![]() |
|
True Detective [HBO] - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5) +--- Dział: Seriale (https://forumkmf.pl/Forum-Seriale--22) +--- Wątek: True Detective [HBO] (/Thread-True-Detective-HBO--3402) |
RE: True Detective [HBO] - Diaz - 06-02-2024 Jakie zakończenie obstawiacie w 4 sezonie 1. wątek paranormalny, przebudzony duch, potwór sprzed tys lat albo tajny eksperyment 2. wątek tego mikroorganizmu który był badany w Tsalal w jakiś sposób wpływającego na umysły ludzi 3. wątek mordercy/morderców bez żadnych nadprzyrodzonych bzdur. W tej wersji podejrzani - Raymond Clark, Hank Prior, Oliver Tagaq, dyrektorka kopalni Kate McKitterick lub ktoś mniej oczywisty np. Ted Connelly 4. połączenie mordercy z mikroorganizmem albo duchami. 5. coś jeszcze innego. RE: True Detective [HBO] - slepy51 - 06-02-2024 Rozwiązanie pewnie będzie najbardziej banalne z możliwych, pozbawione jakichkolwiek nadprzyrodzonych bzdur, które są tylko dość nieudolną "zmyłką" mającą przykryć miałkość i słabość tego scenariusza. A te wszystkie nawiązania do pierwszego sezonu, duchy i inne głupoty to tylko taka sztuka dla sztuki, zaimplementowana po to żeby pożerować trochę na nostalgii do jedynki i żeby giki się jarali. RE: True Detective [HBO] - Capt. Nascimento - 06-02-2024 Najlepsze byłoby rozwiązanie spójne z 1 sezonem. Tajemnicza jaskinia pełna okultystycznych znaków i morderca - kultysta "The Yellow King" czy czegoś analogicznego z Lovecrafta. Sci-fi i "The Thing" to 99% szans na kompletny kicz w finale, zresztą w ogóle to nie przystaje do reszty sezonu. Źli robole z fabryki a'la Wind River tu nie pasują, wątek został za słabo poruszony. Motyw a'la Dark, z jakimś zjawiskiem paranormalnym wywołanym przez elektrownię/wyciek, albo jakieś odkrycie w laboratorium i próby uciszania przez korpo-własciciela byłoby bez sensu, bo wszystko co się póki co działo jedynie nagłaśnia sprawę. RE: True Detective [HBO] - Capt. Nascimento - 06-02-2024 (06-02-2024, 13:41)slepy51 napisał(a): Rozwiązanie pewnie będzie najbardziej banalne z możliwych, pozbawione jakichkolwiek nadprzyrodzonych bzdur, które są tylko dość nieudolną "zmyłką" mającą przykryć miałkość i słabość tego scenariusza. A te wszystkie nawiązania do pierwszego sezonu, duchy i inne głupoty to tylko taka sztuka dla sztuki, zaimplementowana po to żeby pożerować trochę na nostalgii do jedynki i żeby giki się jarali. 3 odcinek dawał mi nadzieję że cała intryga jest przemyślana i ma sens. Po 4 odcinku bym się z Tobą zgodził. Moje oczekiwania spadły bardzo nisko co do ostatnich 2 odcinków. RE: True Detective [HBO] - Diaz - 06-02-2024 (06-02-2024, 14:39)Capt. Nascimento napisał(a): Najlepsze byłoby rozwiązanie spójne z 1 sezonem. Okultyści są faktycznie najbardziej prawdopodobni, ponieważ tatuaż - spirala był też obecny w 1 sezonie. Do tego pojawia sie ojciec Rusta, co wydaje sie nie przypadkowe. Połączenie z 1 sezonem w finale jest możliwe. Ciekawą postacią jest ten brodaty kochanek Navarry. Czy też należy do grupy zabójców/okultystów ? RE: True Detective [HBO] - Scheckley - 06-02-2024 https://naekranie.pl/aktualnosci/detektyw-polska-kraina-nocy-easter-egg-chwdp-1707175348?fbclid=IwAR31wtMqv_XWT1DEbDPQVdqikEaBeb5VPW3D1tgclQ8oDVt3_gUKAGN-N4g Mamy to! W 4 odcinku jest polski akcent: Cała scena trwa zaledwie minutę - śledztwo Navarro i Priora przerywają inni mieszkańcy osady, który pojawiają się z bronią w ręku przed domem Tagaqa. Jak zauważył jeden z naszych Czytelników, w 32. minucie i 43. sekundzie portretowana przez Reis bohaterka otwiera drzwi, na których widzimy doskonale znany w Polsce napis: CHWDP.
Wydaje się mało prawdopodobne, że "CHWDP" w Detektywie w jakikolwiek sposób odnosi się do fabularnych wydarzeń. Być może rozwiązanie zagadki jego obecności na ekranie jest znacznie prostsze: na Islandii, gdzie kręcono Krainę nocy, mieszka oficjalnie blisko 25 tys. Polaków (to aż 6% całej populacji) i wciąż napływają kolejni. Nie jest wykluczone, że jeden z naszych rodaków znalazł zatrudnienie na planie produkcji HBO, mniej lub bardziej kreatywnie podchodząc do pracy przy zamianie lokum Tagaqa w krajobraz nędzy i rozpaczy - dom bohatera wyglądał bowiem na przeszukany przed przybyciem Navarro i Priora, swoimi zniszczeniami przywodząc na myśl stację Tsalal. Sam Tagaq opuścił go już dzień po wcześniejszym spotkaniu z Danvers i Navarro.
True Detective [HBO] - Nemo - 06-02-2024 @Diaz Gdzie pojawia się ojciec Rusta? Coś chyba średnio uważnie oglądałem. Obstawiam na punkt: 4. Napisane dla was na moim RMX3363 przy użyciu Tapatalk RE: True Detective [HBO] - Diaz - 06-02-2024 Travis Cohle który pojawia sie jako duch i wskazuje gdzie są ciała zaginionych w lodzie badaczy ma być ojcem Rusta. RE: True Detective [HBO] - Nemo - 06-02-2024 (06-02-2024, 18:23)Diaz napisał(a): Travis Cohle który pojawia sie jako duch i wskazuje gdzie są ciała zaginionych w lodzie badaczy ma być ojcem Rusta.Ahaaaa. Oczywiście scenę kojarzę. A może właśnie to ten gostek co się Navarro z nim bzyka albo ta Rose? Napisane dla was na moim RMX3363 przy użyciu Tapatalk RE: True Detective [HBO] - Diaz - 06-02-2024 Rose sie z nim bzykała wiele lat wcześniej zanim Travis zmarł na białaczkę. Jest jeszcze jedna rzecz łącząca sezon 1 z 4 czyli nazwa organizacji sponsorującej tsalal czyli Tuttle United. Rodzina Tuttle z Luizjany bezpośrednio stała za kultem Króla w żółci i pedofilską szajką z 1. sezonu RE: True Detective [HBO] - Nemo - 06-02-2024 (06-02-2024, 13:22)Diaz napisał(a): Jakie zakończenie obstawiacie w 4 sezonie 1.Może Connelly jest w wmieszany w jakiś sposób? Zwróciłem uwagę na odpowiedź jaką Denver dostała od niego w sprawie tego video które mu wysłała: "You keep that on a need-to-know basis.” 2. Tagaq zdaje się wcześniej był chyba jakimś specem od generatorów i miał dostęp do bazy tych naukowców. 3. Idziemy w klimaty Stranger Things to wtedy można pójść po lini Sedna. Napisane dla was na moim RMX3363 przy użyciu Tapatalk RE: True Detective [HBO] - Diaz - 09-02-2024 Nemo Może 5 odc. coś wyjaśni bo od 3 odc. śledztwo jakoś stanęło w miejscu. Jedynie młody Prior coś robi i z czasem dopomaga Navarro a pozostali jakby mieli gdzieś co się dzieje ;0 Danvers woli chlać i ruchać z każdym napotkanym facetem ( młody też w kregu zainteresowań) śledztwo jest smutnym obowiązkiem. Connelly i starszy Prior z podwładnymi to już w ogóle brak zainteresowania tematem tsalal. No chyba że są w jakiś sposób powiązani ze zbrodnią. Jeden randkuje a drugi wybiela zęby w przerwie na sex z Liz. Dodatkowo standardowe traumy sprzed lat u każdej z postaci i tanie Cliffhangery na koniec odcinka. 80% przegadanie dramy, reszta to śledztwo czyli układanie dowodów w kółko albo spiralę ( a jak), zadawanie sobie pytań i czasami wyjazd w teren aby kogoś przepytać. Tempo tego sezonu pasuje bardziej na 8 odc niż 6. Z ciekawostek - siostra Evangeline przed samobójstwem również układa ubrania w kostkę tak jak naukowcy z tsalal. Jednak ona spokojnie odeszła bez ubrań w przeciwieństwie do mężczyzn znalezionych w śniegu. Może ci "ekolodzy" ukrywają Clarka ze względu na jego romans z tą Annie. RE: True Detective [HBO] - Mental - 09-02-2024 Diaz napisał(a):Travis Cohle który pojawia sie jako duch i wskazuje gdzie są ciała zaginionych w lodzie badaczy ma być ojcem Rusta. Że co kurva? DO GAZU z twórcami tego serialu. RE: True Detective [HBO] - slepy51 - 10-02-2024 Diaz napisał(a):Może 5 odc. coś wyjaśni No wyjaśnił w sumie prawie wszystko, wychodzi na to, że miałem rację i skończy się to raczej banalnie. Na plus, że odcinek był najlepszy w tym sezonie i w końcu coś zaczęło się dziać no ale czas najwyższy. Nemo napisał(a):Gdzie pojawia się ojciec Rusta? Coś chyba średnio uważnie oglądałem. Ojciec Rusta to ten stary dziad w kalesonach tańczący na lodzie: RE: True Detective [HBO] - slepy51 - 19-02-2024 LOL Tylko tak można ten cały sezon i rozwiązanie zawartej w nim zagadki kryminalnej podsumować. Jako fantazja kobiety, której jakiś bardzo zły chłop zrobił w życiu niesamowitą krzywdę jest to z pewnością 10/10, ale jako poważny serial kryminalny pod szyldem "True Detective" to jest dramat. Naprawdę, dawno się tak nie uśmiałem na zakończeniu jakiegoś serialu. RE: True Detective [HBO] - Corn - 19-02-2024 Można prosić o streszczenie, nie zamierzam tracić na to czasu :) RE: True Detective [HBO] - slepy51 - 19-02-2024 Nie chcę mi się zbytnio o tym szajsie już cokolwiek więcej pisać, w każdym razie rozwiązanie zagadki kryminalnej jest takie, że RE: True Detective [HBO] - Bucho - 19-02-2024 LOL. RE: True Detective [HBO] - Salto - 19-02-2024 Na początku wydawało mi sie, że sezon ma potencjał bo podobał mi sie klimat i Foster, ale wyszedł średniak z kupsztalowym zakończeniem. True Detective to jeden wybitny sezon i na nic więcej nie ma co sie nabierać. Ani Pizza, ani nikt inny do tego sie nie zbliży. RE: True Detective [HBO] - Snappik - 19-02-2024 (19-02-2024, 19:52)slepy51 napisał(a): Nie chcę mi się zbytnio o tym szajsie już cokolwiek więcej pisać, w każdym razie rozwiązanie zagadki kryminalnej jest takie, że Tylko jedna rzecz może podsumować ten spoiler. ![]() Dzięki za ten opis bo chciałem wrzucić sobie ten serial w najbliższy weekend, ale Twój post sprawił, że jednak anulowałem subskrypcję HBO. Ta marka stała się memem i w niczym nie przypomina starego, odważnego i zajebistego HBO z początków XXI wieku. |