Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Twin Peaks - serial (ABC / Showtime, 1990-2017) i film Fire Walk With Me (1992) - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Seriale (https://forumkmf.pl/Forum-Seriale--22)
+--- Wątek: Twin Peaks - serial (ABC / Showtime, 1990-2017) i film Fire Walk With Me (1992) (/Thread-Twin-Peaks-serial-ABC-Showtime-1990-2017-i-film-Fire-Walk-With-Me-1992--1272)

RE: Twin Peaks - michax - 29-08-2017

Kuba, też wolałbym Cooper by był, ale to Lynch i Frost, oni biją wszystkich mistrzów trollingu na czele z Moffatem od DR WHO i Sherlocka, więc równie dobrze może być Cooper pokazany jak leci z braćmi Mitchum do TP przez parę sekund. Ja mam teorię, że zabiją

RE: Twin Peaks - Doppelganger - 30-08-2017

Też jestem prawie pewien, że stary szeryf Truman odegra jeszcze jakąś rolę. Ciągle jest jakoś obecny, mimo że go nie ma.
Więc albo go uśmiercą albo powie coś o Cooperze (oczywiście dzwoniąc do swojego brata) co będzie miało spory wpływ na finale.

RE: Twin Peaks - Kuba - 30-08-2017

Albo aktor zgodził się wrócić na finał.......nie, nie ma szans.

@michax sądzę, że moja trójka i twój typ to całkiem poważni kandydaci.

RE: Twin Peaks - Doppelganger - 30-08-2017

Taką teorię wyczytałem przed chwilą:

Cytat:TVLINE | Is there an aspect of the original series you are most proud of?

[David Lynch]: The pilot is the only thing I am particularly, extremely proud of. There were great moments along the way. The second season sucked.

http://tvline.com/2017/05/19/twin-peaks-revival-lara-flynn-boyle-donna-showtime-david-lynch/

Czyli pod koniec EP18 Cooper wraca do TP aby zająć się morderstwem
Historia zatacza koło.

P.S. Ciekawi mnie też dlaczego przez tyle lat nikt w TP nie zdał sobie sprawy że Bobby kiedyś zabił policjanta? :D

RE: Twin Peaks - Crash - 30-08-2017

Mi wciąż kołacze się w głowie scena z ep.13, rozmowa Nadine z dr Jacobym. Mówi jej, że ostatni raz widział ją w supermarkecie siedem lat wcześniej, podczas wielkiej burzy. Jej reakcja jest nie do końca jasna, niby zwykłe "Oh", ale trudno powiedzieć, czy pamięta to, czy nie. Sama ta informacja jednak jest zaskakująca, bo w sumie do niczego nie prowadzi. Wiem, to "Twin Peaks", więc takie scenki są na porządku dziennym. Zastanawiam się jednak, czy Frost nie napisał nic o żadnej burzy w miasteczku w swojej książce. I czy miała ona jakiś wpływ na mieszkańców.

@Doppelganger, teoria ciekawa, też w głowie miałem myśl o tym, że wrócimy nie jako do punktu wyjścia, ale nie miałem pomysłu jak.

Kupiłem sobie książke Frosta, do finału spokojnie doczytam. Podobno "Final Dossier" jednak też się u nas ukaże.

RE: Twin Peaks - Huntersky - 30-08-2017

@Crash, Dr Amp, wielka burza, wszystko ma powiązanie z elektrycznością, więc na pewno ma znaczenie.

RE: Twin Peaks - Arahan - 30-08-2017

Finał Dossier póki co nie. Oficjalne informacje od wydawnictwa.

Ja czytałem na jakieś grupie (też niby od wydawnictwa), że będzie.

RE: Twin Peaks - Arahan - 30-08-2017

Na wykopie kolęd wrzucił korespondencję z wydawnictwem w którym twierdzili że nie.

Oby jednak zmienili zdanie.

A ja polecam tradycyjnie świetną analizę, przydało się uporządkować fakty, pewnie jeszcze powrócę przed finałem :P 

No i właśnie, wygląda na to, że ten dźwięk był powiązany z Cooperem (jego umysł, czy coś). Więc raczej odpada teoria, że za nim kryje się Bob, więc nadal nie wiemy gdzie on jest. 

RE: Twin Peaks - Doppelganger - 31-08-2017

Kompletnie nie trafiają do mnie te "analizy". Mam wrażenie, że laska czyta reddita, to forum, ogląda YT i odgrzewa kotleta którego wszyscy już próbowali.

RE: Twin Peaks - Arahan - 31-08-2017

Niby tak, ale wrzucał ich analizy tutaj już kilka razy. Dla kogoś kto nie ma super obszernej wiedzy bardzo dobre.

RE: Twin Peaks - Kuba - 31-08-2017

Bo tam nie ma nic odkrywczego, szczególnie, ale zbieraja w jednym miejscu all teorie, wszystko ładnie porządkuja a sami także umieją wyciągnać parę ciekawych wniosków, czy wskazać jakiś szczegół.

Oglądam analizy po każdym bardziej rozbudowanym epku, Twin Peaks to tak zawiły i głęboki, pełen treści serial, że nie mam nic przeciwko posłuchaniu przez pół godziny rzeczowej analizy epka :P zwłaszcza, że często okazuje się, że coś przegapiłem.

Zacząłem czytać książkę Frosta. Na duży plus sam pomysł oraz to jak książka wygląda, raczej nie będzie to łatwa lektura (męczyłem się z korespondencją prezydenta i Louisa), ale bez wątpienia trochę nowych szczegółów poznam :P

RE: Twin Peaks - michax - 31-08-2017

Książka była zapowiadana jakiś czas temu, że wyjdzie, ale w ostatnich tygodniach coś musiało się zmienić. Pewnie nie sprzedały im się wszystkie egzemplarze Sekretów. A jeśli będzie podobnie wyglądać Final Dossier jak Sekrety to pewnie nie opłaca im się i więcej by straciło wydawnictwo niż zarobiło na wydaniu Final Dossier.

Analizy są ok na jakbyniepaczec. Chociaż ja słucham i oglądam też zaraz po premierze opinie/recenzje/podcasty na The Vlog Lady, Idle Thumbs, Pete Peppers, Wow Lynch Wow, AfterBuzz TV (choć tutaj zaczynają mnie wkurzać tym, że praktycznie w każdym omawianiu wracają do wątków UFO jakby to był najważniejszy wątek serialu, a nie wydaje mi się, że tak jest pomimo tego jak istotny to wątek w książce Frosta), What the Flick? i Game Spot Universe. Zwłaszcza polecam podcast Idle Thumbs, What the Flick? (tutaj ostatnio gościem jest facet, który bije wiedzą o TP prowadzących audycję; ich reakcje na jego wiedzę i rozkminianie różnych teorii rozwalają mnie:-D)i Game Spot Universe (podchodzą do serii 3, wad i zalet serii ze sporą dawką humoru).

RE: Twin Peaks - Huntersky - 31-08-2017

Cytat:Więc raczej odpada teoria, że za nim kryje się Bob, więc nadal nie wiemy gdzie on jest.
Tylko, że Bob chyba Evil Coopa nie opuścił... jak pierwszy raz widziałem scenę jego reanimacji wydawało mi się, że woodsmeni wyciągają go z brzucha, ale ten "worek" samoistnie się z niego wychylił, tak jakby tylko chciał pokazać Rayowi z kim ma do czynienia. Więc to by było najlogiczniejsze, stąd też może supersiła Coopera i ciągła chęć znalezienia Matki / robala.

RE: Twin Peaks - Kuba - 31-08-2017

Muszę przypomnieć sobie tą scenę, ale wydawało mi się, że on wylatuje z EC. Supersiła uznałem, że jest po prostu atrybutem doppelgangerów, acz pewnie tłumaczenie tego Bobem jest sensowniejsze.

(29-08-2017, 23:40)Kuba napisał(a): Mnie ciekawi to czym naprawdę jest Roadhouse. Zaczynam dochodzić do wniosku, że to może być miejsce (przynajmniej to z 3 sezonu) leżące w zupełnie innej rzeczywistości.

Zgadzam się. Albo istnieje w innej czasoprzestrzeni albo to tylko sen. Zwróćmy uwagę jakie rzeczy tam się dzieją:
- "Just you" Jamesa wykonane w dokładnie ten sam, żenujący sposób jak 26 lat temu.
- "The" Nine Inch Nails. Nie ma "The", jest samo "Nine Inch Nails"
- Eddie Vedder przedstawiony inaczej niż zwykle występuje
- taniec Audrey, wiadomo
- zespoły występujące w Roadhouse jakoś kompletnie nie pasują do tego miasta.

Nie mówię, że wszystko to iluzja ale część tego co się tam dzieje na pewno.
I dalej twierdzę, że cześć tego serialu to sen (o ile nie cały), ale tego przecież Lynch nie może powiedzieć nam wprost.

W niedzielę już ostatni występ w Roadhouse:

[Obrazek: 5SYOusNN-F2g3s9kAxjNUYAUk1wYD487LcyQM_fn...5b2e294720]

P.S. A teraz wyobraźmy sobie, że w ostatnim odcinku pojawia się Red. Ale grany przez Billa Pullmana.

RE: Twin Peaks - Huntersky - 31-08-2017

Julee Cruise jest potwierdzona? Aczkolwiek wydaje mi się, że nie może być nikogo innego. :)

To jest raczej jakiś fan-art, ale tez mi się wydaje że będzie na 100%.

Easter Egg z ostatniego odcinka:

[Obrazek: CjVuffNTEa1RgO7Y0jE_KRlogK-Xqwj2s1o7Xpn9...7a74ecee87]