Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
True Detective [HBO] - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Seriale (https://forumkmf.pl/Forum-Seriale--22)
+--- Wątek: True Detective [HBO] (/Thread-True-Detective-HBO--3402)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46

RE: True Detective [HBO] - Craven - 20-02-2024

Bleee.... początek wydawał się super. ale od połowy zjazd był coraz mocniejszy aż do bardzo niskiego finału.

Szkoda.

RE: True Detective [HBO] - Capt. Nascimento - 20-02-2024

(20-02-2024, 09:14)Craven napisał(a): Bleee.... początek wydawał się super. ale od połowy zjazd był coraz mocniejszy aż do bardzo niskiego finału.

Szkoda.

Po 3 odcinku miałem spore nadzieje, ale po 4 nawet nie chciało mi się już dalej oglądać.

To co przeczytałem w spojlerze to wielkie wtf. Daruję sobie.

RE: True Detective [HBO] - Diaz - 21-02-2024

Uwaga będą spoilery

Co ja właśnie obejrzałem (facepalm). Masa wątków niewyjaśnionych i do tego te głupie wyjaśnienie intrygi. Wygląda to jakby Issa Lopez przedstawiała szefostwu zarys fabuły na kolejny sezon, spodobało im się ,ale zapomniała wspomnieć o braku pomysłu na zakończenie. Moim zdaniem lepiej było w ogóle tego nie wyjaśniać, zostawiając 5 odc, a widz lepiej sam by sobie to ułożył po swojemu.
-Wątek języka Annie - nie wiadomo skąd znalazł sie ostatecznie na tsalal. Najbardziej prawdopodobne że Hank go tam umieścił albo ufo
- przerażone twarze martwych naukowców - czyżby te panie komando ich tak przeraziły ? A może głupota scenariusza ? Myśle że druga opcja bardziej prawdopodobna
-karibu biegnących w przepaść - dlaczego to zrobiły ? ładnie wyglądało i pani reżyser sie podobało ale po co to już nie pytajcie. Może gang sprzątaczek też je tak wystraszył
-rodzina Danvers - na co ten wątek komu był to wie tylko pani reżyser. Pewnie miało pogłębić postać Liz. Coś jednak nie wyszło.
- kopalnia silver sky i kochanek Liz - wątek całkowicie pominięty oprócz tego że Clark potwierdził ich współpracę ze stacją badawczą.
- mikroorganizm - przełomowe znalezisko olane przez wszystkich
-Oliver Tagaq - czyli ten technik również zaginął i nikt tego nie wyjaśnił. Została tylko jego broń na krześle. Czy ktoś go zlikwidował, uciekł, albo poszedł na grzyby.
Jedna ze sprzątaczek odkrywa przypadkowo sekretne wejście do podziemi a tam znajduje tajemnicze dłuto i na tej podstawie wiedza kto zabił Annie ;0
Ciekawe też że tyle bab nie zostawiło prawie żadnych śladów na miejscu zbrodni. Powinny wpaść już na samym początku jednak policja przez tyle tygodni nie potrafi tego rozgryźć. Nie bada tsalal pod kątem śladów butów, odcisków palców i innych bajerów. Najśmieszniejsze że jak już panie detektyw odkrywają kto stoi za zaginięciem naukowców to nic z tym nie robią bo silne/niezależne kobity zrobiły to z zemsty wiec w sumie szafa gra. Mogły jeszcze wybić przy okazji wszystkich górników z kopalni bo zatruwają wodę przez co są choroby wśród miejscowej ludności.
Jak wchodziły do stacji badawczej z bronią to brakowało tylko muzyczki z Benny Hilla.

RE: True Detective [HBO] - slepy51 - 21-02-2024

Diaz napisał(a):Jedna ze sprzątaczek odkrywa przypadkowo sekretne wejście do podziemi a tam znajduje tajemnicze dłuto i na tej podstawie wiedza kto zabił Annie ;0

To jest w ogóle hit, bo one na podstawie tego jednego dłuta wiedzą, że Annie K została zabita przez WSZYSTKICH pracowników stacji i dlatego trzeba odjebać każdego z nich a panie detektywki po wysłuchaniu ich historii stwierdzają - no tak, ma to sens, solidarność jajników, sprawa zamknięta :)

RE: True Detective [HBO] - Diaz - 21-02-2024

(21-02-2024, 21:57)slepy51 napisał(a):
Diaz napisał(a):Jedna ze sprzątaczek odkrywa przypadkowo sekretne wejście do podziemi a tam znajduje tajemnicze dłuto i na tej podstawie wiedza kto zabił Annie ;0

To jest w ogóle hit, bo one na podstawie tego jednego dłuta wiedzą, że Annie K została zabita przez WSZYSTKICH pracowników stacji i dlatego trzeba odjebać każdego z nich a panie detektywki po wysłuchaniu ich historii stwierdzają - no tak, ma to sens, solidarność jajników, sprawa zamknięta :)

No dokładnie :) Mogły jeszcze odwalić wszystkich pracowników kopalni za jednym zamachem z zarządem włącznie. Danvers pewnie byłoby na rękę, skoro miała spinę z szefową silver sky i wszyscy żyliby długo i szczęśliwie. 
Dziwne, że taka nowoczesna placówka, która dokonała wielkiego odkrycia, a tu jakaś kobita mogła tam bez problemu wejść i zniszczyć wieloletnią prace. Czyżby zabrakło budżetu na zabezpieczenia ? Dodatkowo każdy z naukowców nie miał problemu, aby kobitę zabić, bo zniszczyła próbki. Jeszcze rozumiem jednego, może dwóch, ale wszyscy postanowili się przyłączyć do rzezi ;0 Pani reżyser to ma fantazje. 
Sprzątaczki wiedziały o romansie tej Annie z Clarkiem ,wiec raczej to tylko na niego powinny polować zostawiając resztę w spokoju. Jednak one jakimś sobie znanym sposobem (albo raczej lenistwem pani scenarzystki) dowiedziały sie jak zabójstwo wyglądało naprawde. Wiedzę na ten temat posiadał tylko Clark oraz ten ocalały z lodu.  Może sprzątaczki miały dostęp do scenariusza. 
 Do tego ten technik z tsalal zniknął i nikt się  nawet nie przejął jego losem. Po co drążyć temat. 

True Detective [HBO] - slepy51 - 22-02-2024

LOL

[Obrazek: 0e354f734c3890f172ca032e5f485d83.jpg]

Wysłane z mojego H8216 przy użyciu Tapatalka

RE: True Detective [HBO] - Salto - 23-02-2024

Dobra oglądalnosc i pozytywne oceny pierwszych odcinków zrobiły swoje. Ale myśle że drugi raz ludzie sie nie nabiorą. Najwyżej sie zrzuci na toksycznych widzów.

RE: True Detective [HBO] - Dr Strangelove - 25-02-2024

(23-02-2024, 00:09)Salto napisał(a): Najwyżej sie zrzuci na toksycznych widzów.
Już zrzucili :)
https://naekranie.pl/aktualnosci/detektyw-kraina-nocy-nic-pizzolatto-krytyka-polemika-z-fanami-1708603792?fbclid=IwAR2FTdLBXzB_Exugw1GEIhmysSA8yC3JqK1NTZEn1jFQ_Wm4AHgzJZLhZr0

RE: True Detective [HBO] - marsgrey21 - 25-02-2024

Zabili (...) i wyłączyli komentarze...

RE: True Detective [HBO] - Spawne - 27-02-2024

Ja do tej pory nie wiem, co obejrzałem, bo czegoś tak głupiego to dawno w telewizji nie było, a najlepsze jest to, że serial traktuje siebie śmiertelnie poważnie. Nie będę się powtarzał, bo wszystko już w sumie zostało napisane, dodam tylko, że już po pierwszym odcinku spodziewałem się, że całość zostanie zakończona w totalnie głupi sposób, ale jednak nie sądziłem, że aż tak głupi. Ale czego oczekiwać, gdy dla twórców ważniejsza jest ideologia, aniżeli dobry scenariusz. Serial sprawia wrażenie, jakiegoś manifestu skrzywdzonej przez faceta feministki i nie ratuje go nawet Jodie Foster, która albo gra tu na pół gwizdka, albo jej zajebiste aktorstwo zaczyna wyglądać komicznie w zestawieniu z kiepawym scenariuszem i dretwotą Kali Reis, sam nie wiem, która z tych dwóch opcji jest prawdziwa.

RE: True Detective [HBO] - slepy51 - 29-02-2024

Najlepsza analiza tego badziewia jaką do tej pory widziałem:

RE: True Detective [HBO] - Scheckley - 03-03-2024

it's like pottery:

[Obrazek: 7a36313af0ae51a9dd37a56d14a872c1bd94be2b...5f0d0e83c7]

RE: True Detective [HBO] - slepy51 - 03-03-2024

Dokładnie, a był w tym samym odcinku jeszcze dziad-naukowiec krzyczący do kamery, że "Time is a Flat Circle" i było to powiązane zupełnie z niczym (oprócz bycia oczywistym nawiązaniem do pierwszego sezonu). Z taką subtelnością i scenopisarską poezją mamy tutaj do czynienia. HBO a.d. 2024.

True Detective [HBO] - slepy51 - 19-05-2024

[Obrazek: 1336b5d16d00b826a63d81e6cb6dfdf5.jpg]

RE: True Detective [HBO] - Krismeister - 20-05-2024

Rust Cohle to najlepiej napisana postać w historii serialu i filmu

Change my mind

True Detective [HBO] - srebrnik - 20-05-2024

Też czasem miewam przypływy, w których tak sądzę. Pewnie to przesada, ale co z tego. Natomiast tutaj dużo robi aktorstwo, bo ono jest równie wybitne, jak sama ta postać.

Natomiast jeżeli rusza Cię cała filozofia tego bohatera, to zerknij do prac filozofa Petera Wessela Zapffego. Momentami to Cohle w zasadzie bezpośrednio to cytuje.

Na pewno to sprawdzę, dzięki!

Może złapie nową fazę jak kiedyś na Schopenhauera.

No i prawda, McConaughey odwalił po prostu mistrzostwo i będę kochał tego człowieka za to do końca życia.

Chuj, obejrzę to siódmy raz.

True Detective [HBO] - srebrnik - 20-05-2024

Skoro wchodził Ci Schopenhauer, to Zapffe jest w zasadzie naturalnym ciągiem dalszym.

RE: True Detective [HBO] - Corn - 20-05-2024

(20-05-2024, 13:23)Krismeister napisał(a): Rust Cohle to najlepiej napisana postać w historii serialu i filmu

Change my mind
Chad Don Draper > Virgin Rust nihilista dla gimbazy

Kurde, nawet w samym TD dużo lepszą postacią jest Woody Harrelson

Nihilista, który jednak na końcu zmienia podejście do życia i dostrzega to światło w tunelu