Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Batman (temat ogólny) - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Film a komiks (https://forumkmf.pl/Forum-Film-a-komiks--24)
+--- Wątek: Batman (temat ogólny) (/Thread-Batman-temat-og%C3%B3lny--375)

RE: Batman (temat ogólny) - Gieferg - 28-04-2017

Cytat:Ciężko porównywać te filmy ze sobą.

Bardzo łatwo -> Batman & Robin mi się od tych trzech wymienionych lepiej ogląda (w dodatku był to drugi seans w ciągu tygodnia) - i wszystko w temacie :)

Cytat:i niemal wszystko gra w nim jak należy.

Prócz tych "11 minut".

RE: Batman (temat ogólny) - Krismeister - 28-04-2017

Bo B&R od samego początku nie był robiony na poważnie, a pozostałe filmy tak. Jeśli twórca robi coś z przymrużeniem oka to tak się to powinno traktować. Jeśli twórca robi poważne gówno, to takie gówno dostaje poważną krytykę. Dlatego "Batman & Robin" to porządne guilty pleasure, tylko trzeba się wyłączyć na czas seansu.

RE: Batman (temat ogólny) - Juby - 20-06-2017

25 lat minęło.
[Obrazek: batman_keaton-21_-_embed_2017.jpg]

THR wypuściło artykuł z tej okazji:
http://www.hollywoodreporter.com/heat-vision/batman-returns-at-25-stars-reveal-script-cuts-freezing-sets-aggressive-penguins-1013942

A dzisiaj 20-rocznica B&R!

RE: Batman (temat ogólny) - shamar - 06-08-2017

Nie wiem dlaczego to zrobiłem. Mogłem nie robić. Obejrzałem "Batmana" po jakichś 15 latach.
Cóż... Oprócz tego, że zostało kilka kultowych scen i tekstów to sporo momentów wali kiczem i tandetą.
Obym nie przeżył tego samego przy "Returns"

Zasługuje gdzieś na 5 ale z sentymentu daję 6

RE: Batman (temat ogólny) - OGPUEE - 06-01-2018

Co na to DC :)?

RE: Batman (temat ogólny) - Huntersky - 04-02-2018

Bardzo fajna analiza roku, w którym rozgrywa się pierwszy Batman Burtona:
http://gothamalleys.blogspot.com/2011/11/when-does-batman-take-place.html

Wygląd miasta, ludzi, broni i akcesoriów, a także wydarzenia pokazywane w gazetach wskazują na rok 1947, jednak cała masa elementów takich jak wygląd Vicky Vale (która jest spoza miasta), rok na liście gończym Jacka Napiera świadczą na korzyść 1989. Ponadto gaz bojowy, który stał się smilexem, został porzucony przez CIA w 1977.

Wniosek z tego taki, że Gotham to współczesne miasto, w którym czas zatrzymał się w latach 40. :)

RE: Batman (temat ogólny) - Mierzwiak - 04-02-2018

A czy ktoś przeanalizuje rok w którym toczy się The Dark Knight Rises? A nie, nie ma co analizować, to tylko Nowy Jork AD 2012 :)

RE: Batman (temat ogólny) - Badus - 04-02-2018

W przypadku filmów Burtona nie odczuwałem potrzeby konkretnego umiejscowienia akcji w czasie - tutaj dużo bardziej działała sama scenografia, stylistyka i atmosfera filmów. Niemniej jednak fajnie, że ktoś wyłapał te detale - od razu narzuciło mi się skojarzenie z surrealistycznym miastem z Dark City.

Mierzwiak, let it go ;)

RE: Batman (temat ogólny) - Huntersky - 04-02-2018

Mnie się podoba ten smaczek, bo dodaje tylko klimatu do odrealnionej, trochę upiornej konwencji - Gotham niczym nawiedzone miasteczko z horrorów, nic dziwnego więc że mogą tam żyć Batman, Joker i reszta.

RE: Batman (temat ogólny) - komediowiec - 22-12-2018

Czy tylko ja zauważyłem jak w pierwszym Batmanie Burtona po raz pierwszy pojawia się Joker to ma wielką fioletową plamę na szyi?

RE: Batman (temat ogólny) - Gieferg - 22-12-2018

Nie, nie tylko ty.

Ja bym się na miejscu twórców wkurzył bo to akurat była dość ważna scena.

Jest o tym w dodatkach na DVD/BD. Spośród wszystkich wersji tego ujęcia jakie nagrali ta z plamą była najlepsza.

No właśnie piszę o tym bo przed chwilą oglądałem te dodatki. No cóż lepsze dobre ujęcie z wpadką niż słabe bez.

No to "zauważyłeś" czy powiedzieli ci jak oglądałeś dodatki?

Zauważyłem wcześniej ale myślałem że to było jakieś celowe zagranie.

RE: Batman (temat ogólny) - Juby - 07-06-2019

Z okazji zbliżającej się 30-rocznicy Batmana Burtona, Jerry Ordway na swoim twitterze opublikował kilka stron ze swojej komiksowej adaptacji filmu przed koloryzacją.
[Obrazek: DwcY2M0U0AAT5ze.jpg:large]
[Obrazek: DwcYavYWkAIzl_4.jpg:large]
[Obrazek: DwcYH-IXQAIJUKh.jpg:large]

Dla porównania wersja końcowa
[Obrazek: DtGVHYXXQAAeDPx.jpg]

A tutaj jeszcze szkice Jacka Napiera
[Obrazek: DwckYLmXgAAbz-c.jpg:large]

Jokera
[Obrazek: 5453b67b1350158acd5f075eaacf773c.jpg]

I innych głównych postaci z opisami samego autora
[Obrazek: 13795750844330.jpg]
[Obrazek: 13795750335188.jpg]

Aż z sentymentu strzeliłem sobie wczoraj powtórkę wersji z wydawnictwa książkowego "Linia", a w weekend może porównam sobie tłumaczenie od TM-Semic. ;)

RE: Batman (temat ogólny) - Corn - 07-06-2019

Ta wersja książkowa jest na bazie oryginalnego scenariusza?

RE: Batman (temat ogólny) - Gieferg - 07-06-2019

Komiksowa adaptacja zgadza się raczej z filmem, prócz paru szczegółów i brakuje np części sekwencji ucieczki batmobilem (tzn wsiadają i jadą prosto do jaskini nigdzie się po drodze nie zatrzymując). Co innego nowelizacja Craiga Shawa, tam jest dużo różnic.

RE: Batman (temat ogólny) - Juby - 21-06-2019

30 lat w ten weekend. :)