![]() |
|
The Matrix (1999-2022) - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5) +--- Dział: Serie filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Serie-filmowe--21) +--- Wątek: The Matrix (1999-2022) (/Thread-The-Matrix-1999-2022--97) |
RE: The Matrix (1999-2022) - shamar - 22-12-2021 Nie spoileruj. Czyli film, który powinien trafić prosto na rynek wideo ;) RE: The Matrix (1999-2022) - raven.second - 22-12-2021 Edytowałem. Ale tak, to taki film właśnie :) wygląda jak jakaś metaparodia, "z ważnym komentarzem" i tak dalej. Brzydkie to, nieciekawe, balansujące na granicy kiczu, z paroma naprawdę fajnymi pomysłami, które aż się prosiły o lepsze wykorzystanie, a inne trzeba koniecznie usunąć, bo są aż strasznie chamskie i łopatologiczne. RE: The Matrix (1999-2022) - shamar - 22-12-2021 Obejrzę jak wyjdą napisy. Tam pewnie jest dużo technicznej gadaniny więc nie ogarnę ze słuchu. RE: The Matrix (1999-2022) - nawrocki - 22-12-2021 Przecież masz angielskie. RE: The Matrix (1999-2022) - Doppelganger - 22-12-2021 Czego sie spodziewaliscie po kims kto plec zmienia, przeciez tam pod kopułą już dawno wszystko się ugotowało. Kino odpada więc na 200%, zobaczę na kasetach video. RE: The Matrix (1999-2022) - marsgrey21 - 22-12-2021 Ja sobie jutro rano obejrzę z nudów. RE: The Matrix (1999-2022) - Dude2021 - 22-12-2021 Lepszy od kontynuacji. 7/10. Teraz czekam na kontynuacje ;) RE: The Matrix (1999-2022) - shamar - 22-12-2021 Ktoś trafił może na wersję 16/9? Moje pytanie brzmi: czy cały jest taki czy tylko wybrane sceny? RE: The Matrix (1999-2022) - Negatywny - 23-12-2021 na końcu leci sophia urista :D Powiem tak, to nie było zupełnie potrzebne, i to niczemu nie służy, ale można zabić trochę czasu. Niemniej pora umierać, nic już nas nie czeka. RE: The Matrix (1999-2022) - shamar - 23-12-2021 Czeka nas ostatni Park Jurajski, nowy Thing. Może: Beverly hills Cop Zabójcza Broń. Może Arnold zrobi jednak jeszcze Conana. Statystycznie 1 z tych filmów może się udać. RE: The Matrix (1999-2022) - marsgrey21 - 23-12-2021 Dobra... Obejrzane. To tak... Pierwsza połowa to bełkot, zbyt nachalny meta komentarz, sceny z nowym Morfeuszem są po prostu ciężkie do przebrnięcia. Podoba mi się nowy sposób na shakowanie matrixa i kilkna innych nowości. Nowy Morefusz jest wkurwiający, a aktor go grający to najbardziej przehajpowany aktor ever, tak samo sztuczny jak w Watchmen od HBO, ta scena w kiblu gdy szarżuje... Miałem takie samo uczucie oglądając finał Lokiego i "Kanga". Sceny akcji są okropne, po prostu okropne, coś co w Matrixie było jednym z najważniejszych elementów teraz jest jego piętą achillesową, okropny montaż, okropna choreografia, słabo wyreżyserowane, do zapomnienia. Dopiero w 3 akcie wszystko ożywa i finałowy pościg jest "matrixowy", naprawdę można odczuć ten klimat i jak się mówi, że nie ważne jak się zaczyna, jak się kończy i nie oglądało mi się w tym momencie tego aż tak źle, ale to wszystko do kulminacyjnego momentu który mnie rozpierdolił na łopatki, z jednej strony to było oczywiste i wszyscy narzekają na to we wspólczesnym kinie, z drugiej i tak się wkurwiłem. Ode mnie 6/10, tempo nie było złe, ponad 2h, ale zleciało szybko, ale nie widzę siebie oglądającego tego po raz kolejny. PS. Naprawdę lubiłem nowego Smitha, tzn. moim zdaniem to w ogóle nowa postać, ale kupuję jego swag. RE: The Matrix (1999-2022) - Negatywny - 23-12-2021 Spoilery? ;) RE: The Matrix (1999-2022) - marsgrey21 - 23-12-2021 Jest 7 rano, mogę nie rejestrować, ale gdzie napisałem coś co zdradza fabułę? Bo wydaje mi się, że pisałem wystarczająco ogólnikowo. RE: The Matrix (1999-2022) - Ted - 23-12-2021 Też nie rozumiem, nie ma grama spoilera w odkrytej części wiadomości Marsgreya. RE: The Matrix (1999-2022) - Negatywny - 23-12-2021 Aha, jest 6 rano i nie zauważyłem że czytam ukrytą część ;p RE: The Matrix (1999-2022) - Ted - 23-12-2021 Póki nie walnie się kawy wciąż jesteśmy w Matriksie, pamiętaj. RE: The Matrix (1999-2022) - marsgrey21 - 23-12-2021 Swoją drogą, jeśli mowa o kawie... Jest scena w 1 akcie gdy Neo pije sobie kawę patrząc przez okno i od razu pojawiła mi się ta myśl w głowie, że 1 akt tego filmu wygląda jak reklama "dolce gusto", było to zdecydowanie intencjonalne, bo 2 akt to już bardziej "matrix rewolucje" wizualnie, a 3 to klasyczny oryginalny matrix, co nie zmienia faktu, że mi osobiście nie przypadło do gustu. edit. Myślę o tym nowym Matrixie... I zaznaczę, że sporą rolę w mojej opinii odgrywa mimo wszystko fakt "oczekiwań", mojej wizji tego jak to powinno wyglądać. Bo nie mogę odmówić temu filmowi paru fajnych pomysłów, no i całość moim zdaniem nie wypróżnia się na postacie/mitologię tak jak The Last Jedi do którego jest porównywany. RE: The Matrix (1999-2022) - Spoilerowo - 23-12-2021 Morfeusz ma wyjebane na tym fotelu tak jak twórcy czwartej części na widzów którzy znają trylogię i oczekiwali chociażby czegoś w podobie ba nawet jednej dobrej sceny walki, tymczasem dostaliśmy produkt matriksopodobny
RE: The Matrix (1999-2022) - Negatywny - 23-12-2021 (23-12-2021, 07:58)marsgrey21 napisał(a): bo 2 akt to już bardziej "matrix rewolucje" wizualnie, a 3 to klasyczny oryginalny matrix, co nie zmienia faktu, że mi osobiście nie przypadło do gustu. Druga połowa filmu, gdzie matrix zaczyna trochę przypominać matrix, w odróżnieniu od tej "meta" parodii w pierwszej połowie - nawet jest oglądalna - jeśli przymknie się oko na straszne skoki jakości "obrazu". Czy ten film był kręcony tymi słynnymi cyfrowymi kamerami? Mnóstwo momentów nie wygląda jak film "kinowy" tylko jak... ja wiem... zdjęcia z planu, jakieś making off. Jak Public Enemies z Balem. Tak samo sceny akcji, wyglądają jakby miały potencjał, ale wszystko dzieje się za szybko. Tam gdzie w pierwszych matrixach wszystko było widoczne jak na dłoni i miało okazję wybrzmieć, tak tutaj jest już dużo zamieszania, rzeczy dzieją się za szybko i stanowią tylko taki akcyjny przerywnik dla "fabuły" gdzie nie ma nawet cienia napięcia bo przez sekundę nawet nikt nie próbuje sugerować, że jest tu jakieś zagrożenie. Z pozytywów, jessica henwick wypada całkiem nieźle, bo od początku do końca jej postać jest zaangażowana w historię, i w ogóle jakoś tam ta postać jako nowy morfeusz (poza nowym morfeuszem który nie wiadomo po co tu jest) pasuje do matrixowego świata, w odróżnieniu od pozostałych postaci, które są... dla jaj. W ogóle jakby próbować zrobić ten film jako po prostu film, nową przygodę w świecie matrixa, np. załogę Mnemosyne i takie postaci jak Bugs wysłać na jakąś misję typu "in search of NEO", to mógłby być przyjemny średniaczek/spinoff. Eh. The Matrix (1999-2022) - zombie001 - 23-12-2021 Czytałem o tym znaczącym spadku jakości scen akcji. Zresztą zwiastuny na tym polu też szału nie robiły. Ale nie jest trochę tak, że to druga część duetu Wachowskich była lepsza w te klocki i dlatego to wygląda jak wygląda, bo sequel realizowała w pojedynkę tylko jedna siostra? Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka |