Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Top Gun: Maverick (2020) reż. Joseph Kosinski - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Serie filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Serie-filmowe--21)
+--- Wątek: Top Gun: Maverick (2020) reż. Joseph Kosinski (/Thread-Top-Gun-Maverick-2020-re%C5%BC-Joseph-Kosinski--4913)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50

RE: Top Gun: Maverick (2020) reż. Joseph Kosinski - Gieferg - 25-12-2023

(25-12-2023, 18:32)Bucho napisał(a): Czyli w zasadzie tak jak w oryginale.

Z tym, że w oryginale końcowa akcja jest doklejona do reszty filmu na taśmę samoprzylepną, nudna i nieangażująca bo za cholerę nie wiadomo o co chodzi i co się dzieje.

Jedyne w czym oryginał był lepszy to soundtrack i ogólnie 80sowy klimat.

RE: Top Gun: Maverick (2020) reż. Joseph Kosinski - Bucho - 25-12-2023

To prawda, bitka w oryginale jest abaolutnie do bani tak pod wzgledem czytelnosci jak i dramaturgii.

RE: Top Gun: Maverick (2020) reż. Joseph Kosinski - Dr Strangelove - 01-01-2024

Cóż można powiedzieć...
Stężenie nostalgii na metr kwadratowy poza skalą. Film zrobiony dla takich boomerów jak ja. Jakby mnie ktoś przeniósł 30 lat w przeszłość. Sekwencja jak te 4 F-18 wlatują nad rzekę w tym kanionie w 3 akcie to czysta magia kina.
10/10

RE: Top Gun: Maverick (2020) reż. Joseph Kosinski - Krismeister - 12-01-2024

Będzie trójka. Dzisiaj Paramout potwierdził.

RE: Top Gun: Maverick (2020) reż. Joseph Kosinski - Derelict Machine - 12-01-2024

No i pewnie będzie cała seria, pytanie tylko kiedy się wiara zorientuje, że to takie fast n furious, tylko że z samolotami? :D

RE: Top Gun: Maverick (2020) reż. Joseph Kosinski - Snappik - 12-01-2024

(12-01-2024, 10:04)Krismeister napisał(a): Będzie trójka. Dzisiaj Paramout potwierdził.

Niczego nie potwierdzono oficjalnie. Są plotki, że po prostu zaczęli pisać scenariusz. Wszyscy powołują się na źródło w jakimś puck.news, a puck news na jakieś wewnętrzne źródło w Paramouncie i tyle. Tak czy siak, nawet jeśli powstanie ten kolejny sequel to pewnie najwcześniej ujrzymy go w 2026 roku

RE: Top Gun: Maverick (2020) reż. Joseph Kosinski - Wolfman - 12-01-2024

Trudno być zaskoczonym, skoro Maverick odniósł tak ogromny sukces finansowy.

No i spoko, niech będzie. Byle tylko nie poszli na łatwiznę z CGI i upraszczaniem tematu, który w sposób oczywisty i tak jest już mocno uproszczony - i to od pierwszego filmu. Muszą też zmienić postać centralną, bo koncentrowanie fabuły wokół postaci Cruisa w kolejnym filmie to byłoby już srogie przegięcie pały. Rooster jawi się jako naturalny wybór.

RE: Top Gun: Maverick (2020) reż. Joseph Kosinski - PropJoe - 12-01-2024

(12-01-2024, 10:15)Derelict Machine napisał(a): No i pewnie będzie cała seria, pytanie tylko kiedy się wiara zorientuje, że to takie fast n furious, tylko że z samolotami?  :D

A to nie jest Bergman, tylko, że z samolotami?

Jak dla mnie ciągnięcie tego jest bezsensu. Było fajnie się cofnąć w czasie, fajnie, że grał z nimi, ale wystarczy. 

RE: Top Gun: Maverick (2020) reż. Joseph Kosinski - Derelict Machine - 12-01-2024

A czemu nie ciągnąć telenoweli dla dzieci? Przecież ten film to właśnie taka popelina z głupim cgi, debilnym scenariuszem - kino w 100% zbieżne z "szybkim i wścieklim". Bajeczki dla dzieci albo dla dorosłych dzieci, co to daję 10/10 za "magię kina" :P Syf do masowej produkcji, maszynka do zarabiania kasy na niedzielnych fanach kina.

RE: Top Gun: Maverick (2020) reż. Joseph Kosinski - yacajackowski - 12-01-2024

(12-01-2024, 11:16)Derelict Machine napisał(a): Przecież ten film to właśnie taka popelina z głupim cgi,

Yyyyyy, co?

(12-01-2024, 11:16)Derelict Machine napisał(a): A czemu nie ciągnąć telenoweli dla dzieci? Przecież ten film to właśnie taka popelina z głupim cgi, debilnym scenariuszem - kino w 100% zbieżne z "szybkim i wścieklim". Bajeczki dla dzieci albo dla dorosłych dzieci, co to daję 10/10 za "magię kina" :P Syf do masowej produkcji, maszynka do zarabiania kasy na niedzielnych fanach kina.

Przecież ja nie napisałem, że nie rozumiem, dlaczego to ciągną, tylko, że ja specjalnie nie czuję potrzebę oglądania tego więcej. 

No i przecież nikt ci tego oglądać nie każe, możesz włączyć coś ambitniejszego z któraś z wybitnych ról Leo. ;) Myślałem, że trollowanie w światopoglądowym ci wystarcza. 

RE: Top Gun: Maverick (2020) reż. Joseph Kosinski - Wolfman - 12-01-2024

Nie wiecie, że Top Gun oraz Szybcy i Wściekli*, mają na celu promocje armii, a docelowo podnoszenie do potęgi n-tej liczby corocznych kandydatów do US Navy (rykoszetem także do USAF)?

mea culpa, w przypadku Fast and Furious chodzi o kandydatów na nowych członków RODZINY.

PropJoe

Ale czemu nie? ja chętnie obejrzę. bardzo bym chciał całą serię, i żeby każda następna część była głupsza i bardziej żenująca od poprzedniej. To byłby wyczyn.

Co ma do tego leo i światopoglądowy? Po co o tym piszesz?

RE: Top Gun: Maverick (2020) reż. Joseph Kosinski - Gieferg - 12-01-2024

Trzecia część jak najbardziej wskazana. Dwójka wbiła jedynkę w glebę, teraz nawet przy sporym spadku jakości nadal może być dobrze. Z miejsca wpiszę na listę do obejrzenia w kinie jak wystartują z produkcją.

I po cholerę dyskutować z trollem? :P

RE: Top Gun: Maverick (2020) reż. Joseph Kosinski - Kryst_007 - 12-01-2024

Trochę szkoda. Wolałbym by "Maverick" podobnie jak "Fury Road" działał jako ten wyjątkowy jednorazowy powrót do klasyki. Mam wrażenie, że robienie z tego serii tylko pozbawi magii tego sequela.

RE: Top Gun: Maverick (2020) reż. Joseph Kosinski - Bucho - 12-01-2024

Dla Tomka trojka to oczywistosc, jezeli on ciagle chce sie bawic w blockbustery i bohatera kina akcji. Po wynikach kasowych widac, ze M:I sie skonczyla, a TG to w zasadzie samograj.

Kryst, tez bym wolal, ale Hollywoody, sam rozumiesz. Zreszta, masz Furiose to za chwile bedziesz miec Roostera :)

RE: Top Gun: Maverick (2020) reż. Joseph Kosinski - Kryst_007 - 12-01-2024

No niestety. Business is Business. Zawsze wytrzasną jakąś historię byle tylko ciągnąć okręt z hajsem dalej.

RE: Top Gun: Maverick (2020) reż. Joseph Kosinski - Dr Strangelove - 12-01-2024

(12-01-2024, 12:10)Kryst_007 napisał(a): Trochę szkoda. Wolałbym by "Maverick" podobnie jak "Fury Road" działał jako ten wyjątkowy jednorazowy powrót do klasyki. Mam wrażenie, że robienie z tego serii tylko pozbawi magii tego sequela.
Trzecia część jeszcze może mieć sens. To raczej nie ten punkt, gdzie "franczyza" już się słania na nogach pod natłokiem debilizmów.
No ale je też bym wolał żeby tego nie ciągnęli. Niestety zarobili za dużo kasy jak wiemy, żeby to sobie odpuścić i jak "dobrze pójdzie" to dostaniemy "Adventures of young Maverick", "What if Iceman was good?", "Top Gun: Independence Day" i tak dalej.

Kilka dni temu obejrzałem sobie ponownie i film jest w zasadzie perfekcyjny, więc tutaj może być tylko zjazd w dół.

W sumie skoro już muszą, to trójkę nawet chętnie przyjmę z ciekawości. ;) Aż tak nie kocham ani dwójki, ani jedynki, żeby trójka miałby mi zakłócić ciepłe myślenie o poprzednikach.

Gorzej jak zrobią z tego MI. Ale nie oszukujmy się, obyśmy takie problemy mieli.

RE: Top Gun: Maverick (2020) reż. Joseph Kosinski - yacajackowski - 12-01-2024

Nie oszukujmy się, Maverick wykręcił takie liczby nie tylko dla tego, że to zacny film ale również dlatego, że jechał w opór na nostalgii. Ciekaw jestem czy III część, bez takiego zaplecza wyciągnie ten 1 mld + w BO.