Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Superman (2025) / Man of Tomorrow (2027) reż. James Gunn - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Film a komiks (https://forumkmf.pl/Forum-Film-a-komiks--24)
+---- Dział: DC EXTENDED UNIVERSE (https://forumkmf.pl/Forum-DC-EXTENDED-UNIVERSE--55)
+---- Wątek: Superman (2025) / Man of Tomorrow (2027) reż. James Gunn (/Thread-Superman-2025-Man-of-Tomorrow-2027-re%C5%BC-James-Gunn--6540)

RE: Superman (2025) reż. James Gunn - simek - 13-07-2025

Od paru miesięcy gdy widzę nowe posty w tym temacie to przez myśl przebiega mi kilka pytań: ale jak to nowy Superman? Co się stało z Cavillem? To tylko plany, prawda, ten film dopiero się pisze? Przecież nikt nie jest na tyle głupi, żeby tak po prostu wydać >200 mln na kolejny restart tego uniwersum? Bo to jest restart uniwersum?
Jednak po trzech sekundach przychodzi refleksja że i tak mam to wszystko w dupie, więc nie chce mi się tego sprawdzać, a sytuacja ponawia się, gdy znowu widzę nowe posty w tym wątku :p

RE: Superman (2025) reż. James Gunn - marsgrey21 - 13-07-2025

(13-07-2025, 05:23)samuuel napisał(a): No to niespodzianka - Byrne osłabił Supermana przy restarcie bo ten przedkryzysowy to bez problemu przenosił planety. Widocznie Gunn osłabił go jeszcze bardziej z jakiegoś powodu : P

Gunn ostatnio w wywiadzie powiedział coś o tym, że superman nie może być zbyt silny bo wtedy jest nudny, coś takiego, więc tak, osłabił go, supermem w filmie nie wydaje się w żaden sposób wyjątkowy na tle reszty.

Jak to jest, że w serialowym Smallville, Clark (pomimo, że nie był tak mocny jak reszta supermanów) odstawał znacząco mocą od każdego metaczłowieka, którego spotkał, a i tak przez większość czasu spędzał czas z ludźmi i to nimi musiał się mierzyć, albo z ich intrygami, albo moralnymi dylematami i ci "serialowi" scenarzyści przez wiele sezonów potrafili stawiać wyzwania Clarkowi, a Gunn, wybitny scenarzysta nie potrafi.

Swoją droga, jak słyszę, że gunn wreszcie przywrócił komiksowego Supermana, to mi się wymiotować chce, będziemy udawać, że nie istniał taki serial jak Smallville który podtrzymywał zainteresowanie postacią, gdy nie powstawały filmy, że nie były to bardzo przyziemny, lekki i ciepły serial, bez nadmiernego mroku i z najlepszym Lexem? Że nie trzeba wprowadzać 100% campu, kiczu i komedii by móc to oddać? 

[Obrazek: tumblr_owfezqiuJH1uc9prfo1_500.gif]

Superman (2025) reż. James Gunn - Pitero - 13-07-2025

Spoilery.

Podoba mi się w nowym Supermanie jak umiejętnie Gunn pominął cały wątek jak bohater znalazł się na Ziemi. Zamiast pokazywać coś co już widzieliśmy wiele razy ograniczył się do wyjaśnienia na początku. A za chwilę dostajemy scenę, która była w zwiastunie. Scenę, którą mogło się wydawać, że będzie gdzieś dopiero w połowie filmu.

Gunn pomija wszystko co Snyder rozciągał do granic niemożliwości. Origin, który dobrze znamy u Snydera trwa i trwa. U Gunna Clark Kent jest już reporterem, zna Lois Lane, co więcej Lois zna już tajemnicę Supermana i jest już z nim w związku.

U Snydera cały film trwa poznawanie Lois, a reporterem jest na na końcu filmu dopiero.

Wysłane z mojego CPH2481 przy użyciu Tapatalka

RE: Superman (2025) reż. James Gunn - Pelivaron - 13-07-2025

(13-07-2025, 11:54)Pitero napisał(a): Spoilery.

Podoba mi się w nowym Supermanie jak umiejętnie Gunn pominął cały wątek jak bohater znalazł się na Ziemi. Zamiast pokazywać coś co już widzieliśmy wiele razy ograniczył się do wyjaśnienia na początku. A za chwilę dostajemy scenę, która była w zwiastunie. Scenę, którą mogło się wydawać, że będzie gdzieś dopiero w połowie filmu.

Gunn pomija wszystko co Snyder rozciągał do granic niemożliwości. Origin, który dobrze znamy u Snydera trwa i trwa. U Gunna Clark Kent jest już reporterem, zna Lois Lane, co więcej Lois zna już tajemnicę Supermana i jest już z nim w związku.

U Snydera cały film trwa poznawanie Lois, a reporterem jest na na końcu filmu dopiero.

No jakby Gunn jeszcze powtórzył schemat originu to wówczas byłoby 2/10 a nie 4-/10 :)

Superman (2025) reż. James Gunn - zombie001 - 13-07-2025

Pitero po 12 latach od premiery nadal zaskoczony, że Snyder nakręcił origin story Supermana

LoL..

Wysłane przy użyciu Tapatalka

RE: Superman (2025) reż. James Gunn - Krismeister - 13-07-2025

Mnie wkurwia niemiłosiernie, że Nolan w Batman Begins pokazał jak Bruce był jeszcze dzieckiem, jak zabili mu rodziców, jak radził sobie z traumą przez lata jako student a potem Włóczykij. Co więcej, pokazał jak się szkolił, jak zbierał materiały na strój i ogólnie jak stał się tym Batmanem.

No to trwa i trwa!!!!

Za to Snyder nawet nie wspomniał o originie Batmana, jest już sobie tym Batmanem od 20 lat, Jezu jak ja to szanuję, jak ja to uwielbiam, Snyder geniusz!!!!

Trochę chybione, bo przecież mamy fragment originu Batmana, który zresztą jest powiązany z finałem BvS

Ale kumam cel szydery :D

RE: Superman (2025) reż. James Gunn - samuuel - 13-07-2025

Origin Batmana został przemaglowany w co drugim filmie z nim a pamiętam jak ludzie się oburzali, że w Niesamowitym Spider-Manie pokażą drugi raz jego genezę :D

Generalnie tyle tych filmów było, że w nowych wersjach nie pokazuje się już jak powstali Batman, Superman czy Spider-Man. Nawet ta nowa F4 nie jest originem, choć pewnie coś tam wspomną albo będzie o nich materiał w TV.

RE: Superman (2025) reż. James Gunn - shamar - 13-07-2025

(13-07-2025, 11:54)Pitero napisał(a): Spoilery.

Podoba mi się w nowym Supermanie jak umiejętnie Gunn pominął cały wątek jak bohater znalazł się na Ziemi. Zamiast pokazywać coś co już widzieliśmy wiele razy...

Rzeczywiscie. Jakiez genialne byliby pominiecie 20minutowego ZAJEBISTEGO intra na Kryptonie. Bo zamiast tego mamy przyjebanego psa i przyjebane "roboty Supermana"... Bosz...Roboty Supermana

RE: Superman (2025) reż. James Gunn - OGPUEE - 13-07-2025

Pisz więcej. Release your anger :). 

Superman (2025) reż. James Gunn - Pitero - 13-07-2025

Powtarzanie genezy w kolejnej odsłonie wersji któregoś bohatera to błąd scenariuszowy. Można to zrobić raz, ale później nie żeby znowu nie opowiadać o tym samym.

Batman Begins się pod to nie podpina. Chociaż nie był to pierwszy filmowy Batman to jednak pierwszy, który pokazał tą genezę.

Reasumując na szybko, dwa przykłady niepotrzebnego opowiadania originu to filmy Snydera o Supermanie i filmy Marca Webba o Spider-manie. Tych filmów tego drugiego szczególnie nie trawię, tak btw.

Wysłane z mojego CPH2481 przy użyciu Tapatalka

@Pitero

To jest wyłącznie Twoje widzimisię, a nie błąd scenariuszowy XD

Snyder i spółka wprowadzali Supermana w realia XXIw, do tego w nieco innej niż Donnerowska, konwencji. Jak najbardziej mieli prawo do opowiedzenia jego historii od podstaw.

RE: Superman (2025) reż. James Gunn - Corn - 13-07-2025

Cytat:Origin Batmana został przemaglowany w co drugim filmie z nim
Nie no, trzeba oddać cesarzowi co cesarskie. Origin Batmana pokazali tylko w Batman Begins

Ludzie mylą origin story z kontekstem, nie trzeba origin story, by pokazać nowy kontekst dla nowej rzeczywistości bohaterów, których znamy, bo dlaczego ma mnie obchodzić scena z rodzicami, skoro nie widziałem ich wcześniej, nie wiem, jacy są, jaką mają relację z Clarkiem.

Czy to byłoby aż tak trudne poświęcić dosłownie 10 minut na coś takiego:

Superman ratuje ludzi, zatrzymuje pociąg, cokolwiek, jest wiwat, jest telewizja, scena z ratunku zmienia się w transmisję telewizyjną, przed ekranem siedzi Lex, oparty o krzesło, ze zgryzioną miną, po tej scenie Clark spotyka się z Lois, a następnie leci na farmę do Kentów. Tylko to, zamiast mielących w kółko jęzorem postaci, a to o jebanym haremie, a to o psie, który po wszystkich skacze. Po prostu sceny dające poznać relacje postaci.

Lepsze foto superbitch.

RE: Superman (2025) reż. James Gunn - Spoilerowo - 13-07-2025

zmarnowane dwa lata na film restartujący DC, WB zarządzają jacyś kretyni, ktoś kto wpadł na pomysł aby w czasach pocovidowych na nowo robić Supermana upadł na głowę, na głowę upadł też ten który powierzył to Gunnowi

pomysł aby wrzucić widza w wir wydarzeń po tym jak Superman działa już na świecie tu się nie sprawdza, to wygląda jakby widz dostał 2 część zapominając, że oglądał pierwszą, postacie się pojawiają i nikt nie kojarzy kto to jest Mister Terrific, a już na pewno najbardziej zbędną postacią w tym filmie jest Hawkgirl

co ciekawe film ma wrażenie, że jest jakieś 15-20 minut za krótki, nic nie szkodziło aby w scenie jak wieczorem kładzie się do wyra przyśnił mu się upadek Kryptonu, start kapsuły, jakaś scenka na farmie, najbardziej to widać na początku i widz ma wrażenie, że coś tutaj było ale tego nie ma, coś mieliśmy zobaczyć ale komuś się przyśniła liczba 3 (bo tak) - to przez pokazy testowe, że kazali wyjebać zbędne sceny?

chaos fabularny, w pierwszej scenie Superman spada, krwawi i się regeneruje po czym leci znowu dostać wpierdol, później przejmuje się stworem który w noc urósł o 20 pięter, że mogli go zabrać do galaktycznego zoo ale jego kumple go ubili

w tym filmie żaden bohater się nie rozwija, nikt nie przechodzi przemiany - Lex przerysowany, taki z niego geniusz, stworzył klona do którego obsługi potrzebował dronów - oczywiście otworzyło to ścieżkę aby Supermanowi wszędzie pomagał Krypto (jak się okazuje to piesek jego kuzynki która na końcu wyzywa go od suki bo się najebała na innej planecie)

kolejny przykład? stworzył portale pozwalające się przemieszczać ale kamer klonowi nie umiał zainstalować

na plus scena z wywiadem, ten Superman jest trochę więcej wygadany nić Cavillowy i mi to nawet pasuje chociaż jakie on niekiedy miny robi to pusty śmiech człowieka zbiera (scena kopnięcia w krocze)

druga sprawa po co Corenswet pakował do roli? nie dostał nawet 5 sekund chociażby w domu z rana jak bierze prysznic i prezentuje muskulaturę

Rachel też w zasadzie dobrze wypadła, gdyby Man of Steel dostał taką Lois to na pewno byłby inny odbiór

na minus cała reszta, w tym gunoza w postaci zwierzątek (akcentowane na każdym kroku, tutaj wiewiórka, tutaj się ewakuują, ten wsiada z psem, ta trzyma żółwia), scen gdzie obowiązkowo musi być muzyczka (od razu kopia sceny z płetwą z GoG), za dużo humoru, produkt guardiansanowo podobny to jest bardzo

nikomu nie przeszkadza rozjebane Metropolis? wieżowce kładące się jak domino? ale w MoS to już afera jak dwóch bogów się napierdala między sobą nie patrząc na wieżowce

o CGI nie ma co gadać - słabiutko

granice krajów i dobrana kolorystyka od razu mi się w oczy rzuciło, że przecież to północny zarys granic Polski, gadka jest o Wschodniej Europie, a tam czarni, Arabowie - chatGPT wysrałby już 10 innych lepiej brzmiących fikcyjnych krajów gdzieś na Bliskim Wschodzie

sceny po napisach zbędne, nie dotyczą innych filmów z DCU

redakcja Daily Planet oprócz Lois? zbędna, wątek laski Lexa idiotyczny aby tylko wszystko jakoś powiązać

może i MoS miało tornado (czyli śmiało jedna z TOP 5 absurdalnych scen w historii ekranizacji komiksów) ale miało super dojebaną, wypieszczoną pelerynę, wyjście ze statku w stroju i ten powiew peleryny, później wymierzone w niego wszystkie działa i znowu peleryna - tutaj jest to traktowane jak szmata którą daje się psu aby ciągnął

takie naciągane 3/10

Ten film to jak 3-4 odcinek serialu, z którego pierwszych paru nie widziałeś i tak Gunn usunął 25 minut żartów, w tym więcej Jimmy'ego.

RE: Superman (2025) reż. James Gunn - Krismeister - 13-07-2025

Bardzo jestem ciekawy odbioru niedzielnych widzów, którzy nie znają się kompletnie na komiksach, nie znają żadnych jakichś postaci poza Supermanem, Batmanem czy Spider-Manem i wybrali się na to wyłącznie bo nie było nic innego w kinie.

Europa i Chiny odrzucili tego supermema, liczby są gorsze od Thunderbolts.

A jakie są tłumaczenia fanboyów gunna na twiterze?
- Snyder zniszczył markę,
- Fani snydera to kult, tak jak fani Cavilla i stworzyli toksyczną atmosferę,
- Zła pogoda, za ciepło w UK, za zimno we Francji,
- Zła data na premierę,
- Ludzie nigdy nie lubili Supermana, bo jest nudny,
- Trump zniszczył obraz Ameryki i dlatego ludzie nie idą do kin,

To są teorie tych samych ludzi którzy tydzień temu zwiastowali miliard, do głowy im nie przychodzi, że ludzie chcieli po prostu dalej Cavilla jako supermana i po trailerach supermema zrezygnowali z kin.

RE: Superman (2025) reż. James Gunn - Spoilerowo - 13-07-2025

wspaniałe są to screeny

[Obrazek: 516988097_10235388446470516_616519105308...e=6879A2A9]

Ten film miał jedną z najdroższych kampanii promocyjnych, większą od Barbie i flopnie.

Dodajmy też fakt, że supermem bez cienia współczucia, zabija pozbawionego rozumu i wykorzystywanego człowieka.

Snyder został obsrany za Zoda potwora, a tutaj jest to puszczone bez komentarza, no chuj stało się.