Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
The Matrix (1999-2022) - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Serie filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Serie-filmowe--21)
+--- Wątek: The Matrix (1999-2022) (/Thread-The-Matrix-1999-2022--97)

RE: The Matrix (1999-2022) - Negatywny - 23-12-2021

wtedy raczej była na to i kasa, i pomysł i ewidentnie niezwykłe szczęście, oraz najwyraźniej chad stahelski.
Teraz te sceny akcji wyglądają na fajnie zaprojektowane, ale realizacja jakby mieli kasę na jedno podejście nakręcone smartfonem, a potem trzeba coś zmontować z tego, plus brak jakiegoś fabularnego ciężaru tych scen, ot kopią się bo wypada się chwilę pokopać.

RE: The Matrix (1999-2022) - nawrocki - 23-12-2021

Jedyne dobre sceny akcji w tym filmie to wmontowane fragmenty z jedynki.

RE: The Matrix (1999-2022) - Snappik - 23-12-2021

Reaktywacja i Rewolucje to blockbustery na jakie się czekało cały rok, były tak rozbuchane pod względem efektów i realizacji (o której pisano już przed premierą - np. o budowie autostrady na potrzeby pościgu) że robiło to - poza kilkoma wyjątkami - wielkie wrażenie. Pamiętam jak poszedłem na seans z kumplami ze szkoły i po wyjściu padały w naszych rozmach takie hasła jak "film na miarę XXII wieku". Wiadomo, że z perspektywy czasu to był heheszek, nie mniej na poczet obu części poszły gigantyczne pieniądze, ale była też przy tym gigantycznie utalentowana ekipa.

Na Zmartwychwstania nikt nie czekał i nikt niczego nie oczekiwał, generacja "fanów Matrixa" zestarzała się, a sam film i jego proces produkcyjny był trzymany w ścisłej tajemnicy. Może dlatego, że studio podeszło do tego jak do typowego blockbustera za 150 baniek, bez innowacji w zakresie VFXów.

(23-12-2021, 15:05)Snappik napisał(a): za 150 baniek, bez innowacji w zakresie VFXów.

Za 150 baniek? Ten film wygląda jak pół budżetu pierwszego johna wicka który kosztował 30 baniek...

RE: The Matrix (1999-2022) - Jan_Władeczek - 23-12-2021

Nie zamierzam tego oglądać, ale byłbym wdzięczny, gdyby ktoś dobry napisał, co zrobili z Merowingiem.

RE: The Matrix (1999-2022) - marsgrey21 - 23-12-2021

Dziwne. Bo "mieli" i nie mieli Chada Stahelskiego w tym filmie, wiec te sceny alcji to rzeczywiście zagadka, ale akrust finalowa scena pościgu to była bardzo fajna moim zdaniem.

RE: The Matrix (1999-2022) - Jan_Władeczek - 23-12-2021

Dzięki. No to kompletnie popsuli zajebistą postać.

RE: The Matrix (1999-2022) - Doppelganger - 23-12-2021

Jak kto sie ladnie usmiechnie na priv to dostanie prezent na swieta.

RE: The Matrix (1999-2022) - nawrocki - 23-12-2021

RE: The Matrix (1999-2022) - Pelivaron - 23-12-2021

Zważywszy na to, że moje oczekiwania szorowały po podłodze, to muszę powiedzieć, że wyszedłem z kina względnie zadowolony i zaskoczony tym, że nie było to aż tak nędzne, jak myślałem, że będzie.

Pierwsza godzina do kosza, miałem wrażenie, że obcuję z jakąś matrixową wersją "WandaVision". Ino śmiechów z offu brakowało. Ale jak Matrix zaczął być Matrixem to w sumie oglądało się okej. Sceny akcji dupy nie urywają, postacie mniej lub bardziej wkurzające, Smith zaskakująco w porządku - parę razy miałem stan przedciarkowy :)

Generalnie ok, dałbym 5, ale z sympatii do Neo i Trinity (super wejście na końcu) daje 6 ;P

lepsze niż propozycja od Marvela, które aktualnie lata po kinach :) jakbym miał wybierać to wolałbym iść drugi raz na Matrixa niż Pająka :)

RE: The Matrix (1999-2022) - raven.second - 23-12-2021

Cytat:lepsze niż propozycja od Marvela
Niemożliwe, tak się nie da.

(23-12-2021, 17:23)raven.second napisał(a):
Cytat:lepsze niż propozycja od Marvela
Niemożliwe, tak się nie da.

Możliwe :) wolę żula niż debila Strange'a ;) 

RE: The Matrix (1999-2022) - shamar - 23-12-2021

Widzę, że muszą się powtarzać.

(22-12-2021, 23:05)shamar napisał(a): Ktoś trafił może na wersję 16/9?
Moje pytanie brzmi: czy cały jest taki czy tylko wybrane sceny?

Ja też zaczynam się oswajać z nowym Matrixem...

No to na pewno nie jest tak żenujące i wkurwiające jak The Last Jedi do którego jest porównywalne, mitologia świata jest potraktowana względnie z szacunkiem, bardziej chodzi o nowe pomysły i ich wykonanie.

PS. naprawdę polubiłem nowego Smitha, nie wiem dlaczego, a to jak na końcu "zszedł ze sceny", tego nie widzieliśmy w jego przypadku jeszcze, a bardzo do niego pasuje ;)

(23-12-2021, 19:04)marsgrey21 napisał(a): mitologia świata jest potraktowana względnie z szacunkiem

Zgadzam się - film absolutnie nie wali kupą, jak inne odświeżane klasyki :) 

Natomiast nowy Smith jest bardzo spoko :) W trakcie machiny promocyjnej był to dla mnie największy łotdefak tego filmu, a finalnie wyszedł chyba największy plusik ;)

Morfeusz totalnie obojętny, bardziej Niobe i Sati do zhejtowania :)

RE: The Matrix (1999-2022) - Krismeister - 23-12-2021

Mi się pierwsza połowa podobała. Podobał mi się ten nowy świat i Neo w tym świecie. Podoba mi się idea niebieskich pigułek jako antydepresantów. No i późniejsze schizy bardzo fajne. Ulubiona scena to montaż z "White Rabbit", za nią byłem gotowy dać i dychę. Po wybudzeniu się jednak film tak spada na swój głupi ryj, że gdyby nie świetna końcówka to by go całkowicie se rozwalił. Prawdziwy świat jest po prostu nudny, a stara Niobe wkurwia niemiłosiernie. Z plusów na pewno Neo, Trinity i jej przebudzenie na końcu, Smith mi na początku nie siadł ale potem w sumie spodobała mi się ta zmiana. Architekt jako główny wróg to pomysł taki se bo w sumie to nadal nie wiem o chu tu chodziło tak na prawdę xd. Na tekście o metaforze transpłciowości zaśmiałem.

Powtórzyłem sobie jedynkę i dwójkę, trójki nie zdążyłem ale pamiętam. Sorry ale czwórka jest zrobiona gorzej niż poprzednie trzy filmy. Nawet walka ze Smithami z Reaktywacji jest lepiej zrobiona. To klatkowanie podczas zażycia piguły i zatrzymania czasu wyglądało jak gówno. Walki wcześniej były czytelne, nie było wiele cięć, były długie i widziałem wszystkie ciosy, a tutaj nie wiem nawet kto z kim.

Jedynka ma u mnie 10/10, arcydzieło i kino wieczne, dwójka i trójka po siódemce, czwórka 6,5/10 za pierwszą połowę i finał. Nie chcę kolejnych części.

Ten gość co grał architekta to był tragiczny... Wypadł jak klaun, ten film sporo by zyskał gdyby główny antagonista robił odpowiednio złowieszcze wrażenie, a tak oglądamy gościa który wygląda jak klaun i tak też się zachowuje, skacze, wygłasza te swoje groźby, ale nie robi żadnego wrażenia, tylko irytuje,

RE: The Matrix (1999-2022) - Spoilerowo - 23-12-2021

a czego się spodziewałeś gdy reżyser który zmienił płeć zaangażował do tej roli geja?

Niobe nie była wkurwiająca tylko dbała o pokój i o miasto po tym jak Syjon padł, nie chciała nowej wojny z maszynami bo jak widać swoje przeszła

RE: The Matrix (1999-2022) - Krismeister - 23-12-2021

Neil Patrick Harris był praktycznie wyjęty z HIMYM, nawet śmiech miał ten sam i nawijał o garniturach.