Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Repo Men 2010 - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3)
+--- Dział: Filmy zagraniczne (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-zagraniczne--12)
+--- Wątek: Repo Men 2010 (/Thread-Repo-Men-2010--1478)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

RE: - Negatywny - 08-05-2014

(10-08-2010, 20:36)Mental napisał(a):
Cytat: Unia nie finansuje organów dla swoich pracowników? Ależ chciwe są te korporacje! :roll:

no niestety Repo Men to film z lewacką tezą, a nie żadne sci-fi.

a teza ta brzmi tak - i nie bójmy się jej wyartykułować: "każdy jest za prywatną opieką medyczną, dopóki sam nie zachoruje, wtedy mu się odmienia i zostaje bełkoczącym komuchem-rewolucjonistą"

dlatego nienawidzę tego filmu.

A nie jest tak? Myślisz, że jak ci dupa odpadnie i nie będzie cię stać na nową, to będziesz wołał imię korwina króla? Tak jak najbardziej liberalni przedsiębiorcy pod odniesieniu sukcesu stają się socjalistami, żeby zabezpieczyć pozycję swojej firmy przed młodymi wilkami, tak jak nie ma ateistów w okopach, tak zapewne i liberalizm się kończy kiedy to twoje dziecko potrzebuje worka kasiory na operację.
Niemniej sam film kwestie ekonomiczne traktuje raczej instrumentalnie w celu opowiedzenia groteskowej fabuły, jednoznacznego opowiedzenia się za takim czy innym systemem nie zauważyłem. Równie dobrze możesz powiedzieć, że film sławi liberalizm bo sprzeciwia się państwowemu monopolowi na służbę zdrowia, który winduje ceny i nakręca kredytową spiralę.

Poza tym w filmie występuje zwykłe przeniesienie praw rynkowych dotyczących np. samochodów czy mieszkań na te dotyczące organów. Nie stać cię na spłatę mieszkania to ci bank zabiera, nie stać cię na spłatę samochodu to ci bank zabiera, nie stać cię na spłatę nerki, to ci bank zabiera. A że to pokazuje, że pewne dobra różnią się między sobą, i że np. handel organami różni się od handlu butami to już raczej jest fakt i nie widzę, żeby film w tym względzie siał jakąś propagandę.

RE: Repo Men 2010 - Ash - 08-05-2014

Cytat: liberalizm się kończy kiedy to twoje dziecko potrzebuje worka kasiory na operację.
Ech, jak przychodzi co do czego, to raczej nie można liczyć na pomoc ze strony państwa (nie mówiąc już o terminach)...

Prywatna służba zdrowia > Państwowa

RE: Repo Men 2010 - Negatywny - 08-05-2014

prawdziwie merytoryczny wpis :)

RE: Repo Men 2010 - Mental - 08-05-2014

Cytat:A nie jest tak?

Pytasz, czy to jest norma? Nie, to nie jest norma. Ja po prostu chce zwrotu moich składek ściągniętych ode mnie pod przymusem (pod groźba użycia siły albo sankcji karnych). I zwrotu wszystkich składek płaconych przez moich rodziców przez te dekady pracy. I za zwróconą kasę będę się leczył albo balował w Santa Monica do końca życia.

Cytat: kiedy to twoje dziecko potrzebuje worka kasiory

To idzie do państwowego szpitala i otrzymuje doskonale leczenie i najlepsze leki. To chyba fabuła "Repo mana 2" - już po nastaniu komunizmu i anulowaniu wszystkich długów.

RE: Repo Men 2010 - RandoMan - 08-05-2014

Negatywny:

Cytat:Nie stać cię na spłatę mieszkania to ci bank zabiera, nie stać cię na spłatę samochodu to ci bank zabiera, nie stać cię na spłatę nerki, to ci bank zabiera.

OK, super, zgadzam się, ale mieszkanie, czy samochód można potem sprzedać, nerki nie, jeśli była "hodowana" konkretnie pod twój organizm. Te narządy nie wyglądają na syntetyczne, wniosek: muszą być zgodne z organizmem "nosiciela", inaczej ten je odrzuci. A zatem analogia pada.

(08-05-2014, 21:07)RandoMan napisał(a): OK, super, zgadzam się, ale mieszkanie, czy samochód można potem sprzedać, nerki nie, jeśli była "hodowana" konkretnie pod twój organizm. Te narządy nie wyglądają na syntetyczne, wniosek: muszą być zgodne z organizmem "nosiciela", inaczej ten je odrzuci. A zatem analogia pada.

Chyba jasno jest w filmie powiedziane, że te narządy po zrepowaniu idą do powtórnego użycia.

(08-05-2014, 20:57)Mental napisał(a): Pytasz, czy to jest norma?

Nie, pytam, czy nie zdarzają się takie przypadki.

Oczywiście, że się zdarzają. Sam znam trzy takie osoby.

(08-05-2014, 20:57)Mental napisał(a): To idzie do państwowego szpitala i otrzymuje doskonale leczenie i najlepsze leki. To chyba fabuła "Repo mana 2" - już po nastaniu komunizmu i anulowaniu wszystkich długów.

Widzę, że małe streszczenie filmu się przyda:

Głównemu bohaterowi nie udaje się pokonać systemu - bo jest to niemożliwe. Wie o tym jego przyjaciel i wszystko co może dla niego zrobić to zafundowanie mu wirtualnego raju.

Dla nikogo nie jest dziwne, że bohater postawiony pod murem zaczyna walczyć o swoje życie. Ludzie niezależnie od poglądów gdy są głodni to zaczynają kraść, albo zabijać, żeby zdobyć jedzenie. Nikt się wtedy do tego nie musi zamieniać w komunistę. Cały Repo Man opowiada po prostu o facecie przypartym do muru, który robi wszystko co może żeby przeżyć. Porównałeś Repo Mana do elizjum i to niestety jest porównanie tragicznie chybione. W elizjum ten przyparty do muru facet przy okazji ratowania siebie ratuje też innych ludzi, tylko w elizjum mu się udaje, bo ludzie mają nieskończone zasoby do rozdania biednym w każdej chwili. W Repo Manie jest dokładnie odwrotnie. Bohater od początku ulega złudzeniu, że jest jakieś rozwiązanie, że system można zniszczyć i wszystkim zrobić dobrze. Niestety jest to możliwe wyłącznie w jego prywatnej wirtualnej rzeczywistości.

Jestem bardzo ciekaw jak dwa filmy posiadające dokładnie przeciwstawne zakończenia mogą być jednocześnie lewackie?

RE: Repo Men 2010 - Gal Anonim - 08-05-2014

(08-05-2014, 20:57)Mental napisał(a):
Cytat: kiedy to twoje dziecko potrzebuje worka kasiory

To idzie do państwowego szpitala i otrzymuje doskonale leczenie i najlepsze leki. To chyba fabuła "Repo mana 2" - już po nastaniu komunizmu i anulowaniu wszystkich długów.
A propos:

https://www.facebook.com/szpitalnyposilek

Negatywny:

Cytat:Jestem bardzo ciekaw jak dwa filmy posiadające dokładnie przeciwstawne zakończenia mogą być jednocześnie lewackie?

Oczywiście, że mogą być. Bo tu nie chodzi o to, czy bohater wygrywa z systemem, tylko o sam system. "Repo Men" żeruje na ludzkim strachu przed prywatyzacją służby zdrowia, a "Elysium" na strachu przed pogłębieniem się nierówności społecznych. Lewicowcy są przeciwni obu tym zjawiskom: chcą zarówno pełnej państwowej służby zdrowia (Repo Men) jak i tzw. sprawiedliwości społecznej (Elysium).

Cytat:Głównemu bohaterowi nie udaje się pokonać systemu - bo jest to niemożliwe.

A zatem staje się meczennikiem komunizmu. Jeszcze gorzej :)

Cytat: Bohater od początku ulega złudzeniu, że jest jakieś rozwiązanie, że system można zniszczyć i wszystkim zrobić dobrze. Niestety jest to możliwe wyłącznie w jego prywatnej wirtualnej rzeczywistości.

Ale bohater nie chce zniszczyć żadnego systemu. Bohater chce zaprowadzić państwową służbę zdrowia. Poczytaj okołofilmowe wywiady z Judem Lawem. Fabuła i przesłanie tego debilnego esefa są lewackie jak ta lala.

(08-05-2014, 21:43)RandoMan napisał(a): Negatywny:

Cytat:Jestem bardzo ciekaw jak dwa filmy posiadające dokładnie przeciwstawne zakończenia mogą być jednocześnie lewackie?

Oczywiście, że mogą być. Bo tu nie chodzi o to, czy bohater wygrywa z systemem, tylko o sam system. "Repo Men" żeruje na ludzkim strachu przed prywatyzacją służby zdrowia, a "Elysium" na strachu przed pogłębieniem się nierówności społecznych. Lewicowcy są przeciwni obu tym zjawiskom: chcą zarówno pełnej państwowej służby zdrowia (Repo Men) jak i tzw. sprawiedliwości społecznej (Elysium).

A matrix żeruje na ludzkim strachu przed uwięzieniem w wirtualnej rzeczywistości, Terminator 2 na strachu przed wojną atomową i przejęciem władzy przez maszyny. Leicowcy są przeciwni wszystkim tym zjawiskom.

Repo Man nie jest filmem opowiadającym się za państwową służbą zdrowia, tak samo jak terminator nie jest filmem o tym jak wspaniale będzie kiedy maszyny będą rządzić światem.

(08-05-2014, 21:49)Mental napisał(a):
Cytat:Głównemu bohaterowi nie udaje się pokonać systemu - bo jest to niemożliwe.

A zatem staje się meczennikiem komunizmu. Jeszcze gorzej :)

Rozumiem, że każdy kto próbował walczyć o swoje życie wbrew systemowi jest męczennikiem komunizmu?

(08-05-2014, 21:49)Mental napisał(a): Ale bohater nie chce zniszczyć żadnego systemu. Bohater chce zaprowadzić państwową służbę zdrowia. Poczytaj okołofilmowe wywiady z Judem Lawem. Fabuła i przesłanie tego debilnego esefa są lewackie jak ta lala.

Ale ja mam gdzieś co o tym sądzi jude law, obchodzi mnie co jest pokazane w filmie a w filmie bohater chce zniszczyć system co umożliwi skasowanie kredytowego rejestru osób ze sztucznymi organami. Tak jakby powiedzmy ktoś chciał dziś skasować dane banków o ich dłużnikach.
Główny bohater ma prawo nie mieć racji i w filmie jest wyraźnie powiedziane, że nie ma. Więc jeśli dostajemy bohatera który staje się wg ciebie komunistą w obliczu nieuchronnej śmierci a następnie nieuchronnie i fatalistycznie umiera, to jest to prawie że dokładnie odwrotna sytuacja niż ta którą opisujesz.

Negatywny:

Cytat:A matrix żeruje na ludzkim strachu przed uwięzieniem w wirtualnej rzeczywistości, Terminator 2 na strachu przed wojną atomową i przejęciem władzy przez maszyny. Leicowcy są przeciwni wszystkim tym zjawiskom.

Reductio ad absurdum. Tym zjawiskom przeciwni są wszystkie stronnictwa polityczne, tak z lewa, z centrum, jak i z prawa.

Cytat:Repo Man nie jest filmem opowiadającym się za państwową służbą zdrowia, tak samo jak terminator nie jest filmem o tym jak wspaniale będzie kiedy maszyny będą rządzić światem.

To porównanie nie ma sensu. Czy służba zdrowia w "Repo Men" jest prywatna? Tak. Czy jest przedstawiona w negatywnym świetle? Tak. I z drugiej mańki: czy maszyny w "Terminatorach" są przedstawione w pozytywnym świetle? Nie (w znakomitej większości). "Terminator" o tyle jest lepszy od "Repo Mena" (wiem, kiepawe porównanie, ale sam zacząłeś :)) że sama idea stworzenia AI nie jest w tym filmie zła (pamiętasz jak podniecał się Dyson w dir cut T2?). Odpowiednio zaprogramowane Terminatory nie tylko mogą chronić ludzi, ale i zrozumieć wartość ludzkiego życia. Natomiast "Repo Men" nie pozostaje złudzeń: Unia jest prywatna, ma pod sobą służbę zdrowia, i jest zła -> służba zdrowia w wyłącznie prywatnych rękach jest czymś złym.

Cytat:Rozumiem, że każdy kto próbował walczyć o swoje życie wbrew systemowi jest męczennikiem komunizmu?

No bez jaj. Wiadomo, że Rambo nie jest.

Cytat:Główny bohater ma prawo nie mieć racji i w filmie jest wyraźnie powiedziane, że nie ma.

Ale nie ma racji nie dlatego, że jest lewakiem-komuchem-szkodnikiem, tylko dlatego że system jest silniejszy od lewackich ideałów. Ten film nie jest potępieniem bohatera debila, ale gloryfikacją obranej przez niego drogi życiowej, nawet jeśli zakończonej spektakularnym fiaskiem.

(08-05-2014, 22:06)Mental napisał(a): Ale nie ma racji nie dlatego, że jest lewakiem-komuchem-szkodnikiem, tylko dlatego że system jest silniejszy od lewackich ideałów. Ten film nie jest potępieniem bohatera debila, ale gloryfikacją obranej przez niego drogi życiowej, nawet jeśli zakończonej spektakularnym fiaskiem.

Ciężko się rozmawia z kimś kto cały czas posługuje się niczym nieuprawnionymi stwierdzeniami.

Bohaterowi grozi śmierć, zaczyna więc uciekać - wg ciebie czyni to z niego komunistę. Moim zdaniem jest to człowiek który próbuje przeżyć, co jest zachowaniem wspólnym dla wszystkich ludzi o wszystkich poglądach. Rozumiem, że każdy kapitalista sam by poszedł oddać serce?

Człowiek z młotkiem widzi gwoździe. Ty widzisz komunizm w prostej próbie ratowania życia.

Dalej znowu:
"ten film jest gloryfikacją obranej przez niego drogi" A może by tak jakiekolwiek potwierdzenie dla tej tezy? Bo wiesz, tak przerzucać się nie starając się o żadną argumentację to ja mogę cały wieczór. W czym zatem przejawia się ta gloryfikacja postawy bohatera?

(08-05-2014, 22:05)RandoMan napisał(a): To porównanie nie ma sensu. Czy służba zdrowia w "Repo Men" jest prywatna? Tak. Czy jest przedstawiona w negatywnym świetle?

No i? Jak obejrzysz film w którym demokracja jest przedstawiona w złym świetle, to będzie to oznaczało, że automatycznie autor opowiada się za totalitarnym państwem?
A może, że za monarchią? A może za oświeconym despotyzmem?
Nie chcę was chłopcy martwić, ale świat to nie tylko prawacyzm na jednym biegunie i komunizm na drugim.

(08-05-2014, 22:05)RandoMan napisał(a): Natomiast "Repo Men" nie pozostaje złudzeń: Unia jest prywatna, ma pod sobą służbę zdrowia, i jest zła -> służba zdrowia w wyłącznie prywatnych rękach jest czymś złym.

Czyli np. jak powiem, że duże korporacje nie są zainteresowane wyleczeniem pacjenta, są zainteresowane wyłącznie jego leczeniem, i że nie jest to zdrowa sytuacja, to jestem komunistą? Bo krytykowanie patologii w korporacyjnym świecie = komunizm?
A jak powiem, że banki rąbią ludzi lichwiarskim oprocentowaniem i napędzają kredytową spiralę = komunizm?
A jak powiem, że wielkie korporacje wstrzymują wprowadzanie innowacyjnych rozwiązań, żeby jak najdłużej czerpać zyski z już przestarzałych technologii = komunizm?

Negatywny:

Cytat:No i? Jak obejrzysz film w którym demokracja jest przedstawiona w złym świetle, to będzie to oznaczało, że automatycznie autor opowiada się za totalitarnym państwem?

Jeśli zostanie przedstawiona w skrajnie złym, bez jakichkolwiek pozytywnych elementów, to istnieje duża szansa, że tak: za jednym z tych ustrojów, albo jeszcze innym, niewymienionym przez ciebie. I wracając jeszcze do wcześniej podanych przez ciebie przykładów: nawet "Matrix" nie przedstawia wojny ludźmi z maszynami jednostronnie (pamiętasz "Drugi renesans" z "Animatriksa"?)

Cytat:Nie chcę was chłopcy martwić, ale świat to nie tylko prawacyzm na jednym biegunie i komunizm na drugim.

Nie chcę odpowiadać za Mentala, ale ja nigdy nic takiego nie twierdziłem.

Cytat:Czyli np. jak powiem, że duże korporacje nie są zainteresowane wyleczeniem pacjenta, są zainteresowane wyłącznie jego leczeniem, i że nie jest to zdrowa sytuacja, to jestem komunistą?

Jest ogromna różnica między stwierdzeniem "to nie jest zdrowa sytuacja", a portretowaniem pracowników de facto prywatnej służby zdrowia jako socjopatycznych morderców. Ta odpowiedź dotyczy też pozostałych pytań retorycznych z twojego posta.

Cytat:Bo krytykowanie patologii w korporacyjnym świecie = komunizm?

Patologie w korporacyjnym świecie krytykuje każde dzieło cyberpunkowe. Widziałeś, żeby na tym forum ktoś (nie ja, ale w ogóle ktokolwiek) przypinał komuszą łatkę do np. "Łowcy androidów"? Albo "Dziwnych dni"?

RE: Repo Men 2010 - vast - 09-05-2014

a czy to nie było czasem tak że ta unia w repo menie istniała bo ułożyli się jakoś z rządem?? jak np obecnie monsanto?? pytam bo nie pamiętam już filmu.

RE: Repo Men 2010 - Mental - 09-05-2014

Cytat:Ty widzisz komunizm w prostej próbie ratowania życia.

Nie, ja widzę komunizm w fabule filmu i przesłaniu. Jude Law też widzi. Obydwaj nie możemy się mylić.

RE: Repo Men 2010 - Negatywny - 09-05-2014

(08-05-2014, 23:29)RandoMan napisał(a): Negatywny:

Cytat:No i? Jak obejrzysz film w którym demokracja jest przedstawiona w złym świetle, to będzie to oznaczało, że automatycznie autor opowiada się za totalitarnym państwem?

Jeśli zostanie przedstawiona w skrajnie złym, bez jakichkolwiek pozytywnych elementów, to istnieje duża szansa, że tak: za jednym z tych ustrojów, albo jeszcze innym, niewymienionym przez ciebie. I wracając jeszcze do wcześniej podanych przez ciebie przykładów: nawet "Matrix" nie przedstawia wojny ludźmi z maszynami jednostronnie (pamiętasz "Drugi renesans" z "Animatriksa"?)

Lol, może jakby powstały 4 części Repo Mena to znalazłby się fragment sławiący korporacyjny wyzysk, ale film dorobił się jednej części, w której musiało się zmieścić trochę napierdalanki, trochę gore i parę innych rzeczy.
Ten film to nie polityczny traktat.
Kolejna sprawa, że przyjmując taki bezsensowny pryzmat, że krytyka korporacjonizmu = komunizm to dostajemy np. cyberpunk jako główne narzędzie propagandowe komuny, no bo w każdym filmie jakaś wredna korporacja kogoś ciemięży i jest to pokazane w złym świetle, ergo= reżyser jest komunistą. Równie dobrze można jechać np. po Robocopie, że to lewacki film, bo verchowenowi nie podoba się wolny rynek, korporacje, nachalny marketing etc.
Kolejna kwestia, że krytyka repo man opiera się wyłącznie na bezsensownym założeniu, że repo man = darmowa służba zdrowia. Wszystko co nie jest prywatną służbą zdrowia to zuuuuuoooooo. Jakby nie zachwalać prywatnej służby zdrowia, to jest ona godzeniem się, że jakiś odsetek pacjentów nie będzie miał pieniędzy na leczenie i będzie musiał pójść do piachu. Obecnie na całym świecie generalnie pomaga się ludziom bez ubezpieczenia a potem wystawia ciężkie rachunki, które nie wszyscy są w stanie spłacać. Film pokazuje sytuację w której tą kwestię traktuje się trochę inaczej niż obecnie (bo to uwaga, nie dokument, tylko sci-fi, mroczna groteska) gdzie kwestię służby zdrowia traktuje się równie mechanicznie jak wszelkich innych usług. Nie stać cię to oddawaj. Sorry, płatna służba zdrowia nie jest idealna, na przekrętach korporacyjnych zaczynając, na odsetku którego byłoby na nią zwyczajnie nie stać kończąc. Nie ma to nic wspólnego z komunizmem.

Cytat:Nie chcę was chłopcy martwić, ale świat to nie tylko prawacyzm na jednym biegunie i komunizm na drugim.

Nie chcę odpowiadać za Mentala, ale ja nigdy nic takiego nie twierdziłem.

(08-05-2014, 23:29)RandoMan napisał(a): Jest ogromna różnica między stwierdzeniem "to nie jest zdrowa sytuacja", a portretowaniem pracowników de facto prywatnej służby zdrowia jako socjopatycznych morderców. Ta odpowiedź dotyczy też pozostałych pytań retorycznych z twojego posta.

kolejny lol, nie wiem czy zauważyłeś, ale film nie portretuje pracowników służby zdrowia, tylko windykatorów organów z przyszłości i najwyraźniej wiele dobrego o nich nie da się powiedzieć. Na dodatek ze służba zdrowia to nie mają oni nic wspólnego, jeśli już to z komornikami itp. Nikt nie lubi komorników, część z nich to bezduszne chuje które tylko czekają żeby kogoś obrać do zera i zostawić na ulicy, ale wszyscy wiemy, że są społeczeństwu potrzebni.

(08-05-2014, 23:29)RandoMan napisał(a): Patologie w korporacyjnym świecie krytykuje każde dzieło cyberpunkowe. Widziałeś, żeby na tym forum ktoś (nie ja, ale w ogóle ktokolwiek) przypinał komuszą łatkę do np. "Łowcy androidów"? Albo "Dziwnych dni"?

No właśnie stosując ten schemat myślenia który prezentujesz przy repo manie to powinieneś uznawać każdy cyberpunkowy film za lewacki. Korporacje(wolny rynek?) to zło = komunizm.
(09-05-2014, 01:00)Mental napisał(a):
Cytat:Ty widzisz komunizm w prostej próbie ratowania życia.

Nie, ja widzę komunizm w fabule filmu i przesłaniu. Jude Law też widzi. Obydwaj nie możemy się mylić.

Rozumiem, że uzasadnić tego nie potrafisz, więc zostańmy przy tym, że widzisz i interpretujesz sobie rzeczy jak chcesz, ale może mi jakiś cytat z juda lawa podrzucisz, który obnażałby komunistyczność tego filmu?

RE: Repo Men 2010 - Mental - 09-05-2014

Nie wierzę, że muszę to ciągle powtarzać. Prywatny, korporacyjny (oczywiście) system służby zdrowia, w którym banda psychopatów morduje ludzi za niepłacenie w terminie za organy. Do tego biedacy (nielegalni imigranci?) koczujący gdzieś na peryferiach miasta pozbawieni podstawowych "praw", ścigani przez korporacyjnych psycholi. No i oczywiście predatory credit-card lenders. Jeżeli to nie jest antyutopijna wizja spłodzona przez lewacki umysł, to ja nie wiem, co nią jest. Brakuje tylko sceny, że dzieciak wchodzi do sklepu z bronią, kupuje karabin i idzie zabijać rówieśników, bo lobby rozbrojeniowe tak chce!!!11

Wpisz sob w googlu Jude Law repo man health care alb Live Schreiber Repo Man health care i masz - wszyscy gadają to samo:

I love the idea that, if you ask the question of what happens to health care if we continue to treat it like a privatized for-profit industry.

Najwyraźniej jesteś jedynym, który nie widzi tego, co się w tym filmie odpierdala, i jaki przekaz idzie w eter.
Cytat:Równie dobrze można jechać np. po Robocopie, że to lewacki film, bo verchowenowi nie podoba się wolny rynek, korporacje, nachalny marketing etc.

Oczywiście, że można. Ja byłem dwukrotnie banowany na lewackich blogach, a moje komentarze usuwane, gdy pod recenzją tego filmu pisałem o rzeczach, które Verhoeven przemilczał a propo Detroit.