Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
G.I. Joe: Retaliation (2013) - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Film a komiks (https://forumkmf.pl/Forum-Film-a-komiks--24)
+--- Wątek: G.I. Joe: Retaliation (2013) (/Thread-G-I-Joe-Retaliation-2013--2230)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7

RE: G.I. Joe: Retaliation (2013) - Danus - 31-03-2013

Jeśli okaże się, że sequel jest lepszy od Czasu Kobry, co akurat trudne nie będzie, to życzę serii jak najlepiej i niech w tym BO zarabia na kolejne części.
W kwietniu seans z The Rockiem:P

RE: G.I. Joe: Retaliation (2013) - Tyler Durden - 02-04-2013

Nie będę się naśmiewał, bo to jak szydzenie z lekko upośledzonego dziecka nieradzącego sobie z grą w szachy. Pewnie, nie radzi sobie, ale należy docenić, że w ogóle próbuje. Podobnie jest z tą serią, głupie to okropne, ale czego można było się spodziewać po „G.I.Joe”? Że niby przyzwoitej bezpretensjonalnej zabawy w rozbuchane kino akcji? Oj tam, oj tam.

Film jest godnym następcą pierwszej części. Wprawdzie połowa obsady się nie pojawia i nikt nie zaprząta sobie głowy wyjaśnieniem dlaczego, główny bohater poprzedniej odsłony zostaje w pierwszych piętnastu minutach usunięty z zabawy, co by ustąpić miejsca na ekranie dla niejakiego The Rock, a stylistycznie odcięto się od hi-techowych kostiumów z pierwszej części, ale w ogólnym rozrachunku większej różnicy nie ma. Fabuła dalej jest pretekstowa, ale nie wadzi, humor ma swoje czerstwe momenty, ale nie żenuje specjalnie, sceny akcji zrealizowane bez większego polotu (aczkolwiek scena w górach daje radę) ale nie zanudzają, dialogi silą się na humor, brak w nich lekkości, ale czasem nawet lekko rozbawiają, ot, taki wzorcowy przeciętniak.

Kto polubił jedynkę, ten powinien być zadowolony, osoby uczulone na nią powinny sobie jednak odpuścić, bo sam Dwayne Johnson to w tym wypadku za mało, żeby można było mówić o jakiejś zasadniczej zmianie jakości.

RE: G.I. Joe: Retaliation (2013) - Gal Anonim - 02-04-2013

No dla mnie już na wstepie największym minusem jest uśmiercenie Tatuma, który ponoć ma dobrą chemię z Rockiem.

RE: G.I. Joe: Retaliation (2013) - Tyler Durden - 02-04-2013

To prawda, film zyskałby gdyby napędzała go właśnie relacja pomiędzy tymi postaciami. Przez chwilę przypomina to wręcz "21 Jump Street". Panowie siedzą sobie przed konsolą, paplają głupoty, żartują i ma to swój urok. No nic, może w trzeciej części, bo oczywiście ciała Duke'a nie widać, więc na 100% prędzej czy później wróci.

RE: G.I. Joe: Retaliation (2013) - Gal Anonim - 03-04-2013

Ja się zdziwiłem, że nie ma jakiejś scenki po napisach z nim czy czegoś. Zwłaszcza, że w bodaj GI Joe: The Movie jest sławna, dodana dopiero w post-produkcji, linijka po śmierci Duke'a (ważnego w końcu bohatera), gdy ktoś przez radio krzyczy niemal nonszalancko "Duke is alive!". Liczyłem na hołd dla tej sceny, bo nawet mimo że nie jestem ani trochę fanem GI Joe to ten motyw kojarze. :)

Ale myślę, że jak sypną kasą to Tatum wróci, bo trójka juz zapowiedziana.

RE: G.I. Joe: Retaliation (2013) - Gieferg - 07-04-2013

Production Budget: $130 million

Domestic: $86,663,000
+ Foreign: $145,200,000
= Worldwide: $231,863,000

Nieźle idzie :) Dla porównania: jedynka w Foreign zrobiła 150 przez cały czas wyświetlania .

RE: G.I. Joe: Retaliation (2013) - Szaman - 07-04-2013

Willis nadal potrafi przyciągnąć widzów poza USA, widać to też przy wpływach Szklanej Pułapki 5. Zaledwie 67 mln$ w USA i 233 mln$ z rynków zewnętrznych.

RE: G.I. Joe: Retaliation (2013) - Gieferg - 12-04-2013

Jako ktoś kto się w dzieciństwie bawił figurkami Joesów i czytał wydawane przez TM-Semic komiksy (kreskówka mnie ominęła) mogę powiedzieć tylko - THIS IS SO MUCH FUN :)

Nie spodziewałem się lepszego filmu niż RoC, a mimo to taki dostałem. Mamy dośc mocną zmianę stylistyki, zamiast SF, więcej tradycyjnej akcji, brak rzygowego CGI (albo inaczej, jesli nawet jest to jest go mniej, dopiero po obejrzeniu w 2D to ocenię), no i nowy zestaw bohaterów. Widać, że twórcy usilnie próbują uporządkować zaległości, które im zostawił RoC, ale gdzie się da odcinają się od niego pomijając wszystko co niewygodne - film wygląda jak semi-reboot. Chwilami wypada to może niezgrabnie (co z The Pit? co z resztą G.I.Joe - w jedynce była cała armia tutaj wygląda to tak jakby był ich jeden pluton), brakuje wyjaśnienia co niektórych rzeczy (Storm Shadow), ale oglądało się bardzo przyjemnie, o wiele lepiej niż zeszłoroczne "G.I.Sly". nawet pomimo przewagi w kategorii wiekowej na rzecz tego ostatniego. No i na pewno bardziej przy tym filmie odczuwałem, że oglądam G.I.Joe niż przy poprzednim.

Na plus:
+ Cobra Commander (choć go za mało), Firefly i "prezydencik"
+ NINJA ACTION!
+ realizacja absurdalnego planu "prezydenta" jest przedstawiana w taki sposób że aż się morda cieszy :)

Na minus:
- chwilami trochę brakuje odpowiedniej skali (finałowa bitwa, czy raczej bitewka, choć fajna, to jednak trochę zbyt biedna)
- montaż niektórych sekwencji - np Roadblock biegnie do łodzi, naprzeciwko kilku żołnierzy Cobry, jednego zestrzelił, reszta zniknęła (no chyba że akurat mrugnąłem i mi umknęło)
- Flint to chodząca definicja nijakości. Równie dobrze mogło go wcale nie być.

Ciekawe czy Korea Płn ostatnio się tak nie wkurwiła z powodu własnie tego filmu ;)

8/10 i dawać mi tu zaraz kolejną część :]

RE: G.I. Joe: Retaliation (2013) - Gieferg - 21-04-2013

Domestic: $111,211,000
+ Foreign: $211,700,000
= Worldwide: $322,911,000

20 baniek więcej niż ostateczny wynik RoC, a jeszcze trochę dojdzie. Sequel ponoć już zatwierdzony.

RE: G.I. Joe: Retaliation (2013) - Paszczak - 22-04-2013

Dobra, koniec świata może spóźni się o rok, ale jednak zbliża się nieubłaganie. Dowód: mógłbym w zasadzie podpisać się pod opinią Gieferga.
Do kina jednak nie radzę iść z prostego powodu: ten film jest zwyczajnie niekompatybilny z 3dup. Nie ma tu co prawda wizualnej sieczki w stylu Quantum of Solace i film w 2d pewnie będzie wyglądał sensownie, ale montaż jest jednak za szybki na trójwymiar i wiele scen wypada mało przejrzyście. Poza akcją w górach, która z kolei wygląda jak zaprojektowana specjalnie pod 3d. I jest skądinąd jedną z najlepszych scen akcji, jakie widziałem w ostatnich latach (choć jest realistyczna jak kreskówka Looney Toons).
Pryce musiał mieć niezly ubaw jako w zasadzie główny (w sensie: najbardziej wyeksponowany) zły. Tytus Pullo też super. Koleś grający Storm Shadowa wypadł tym razem zdecydowanie lepiej, a to zawsze była moja ulubiona postać w komiksie. Lady Jaye do schrupania, ZASKAKUJĄCO sympatyczny Tatum.
Willis i Flint do odstrzału.
Poza tym kapitalna scena nuklearnego szczytu - genialnie kretyńska.
8/10. W wersji płaskiej dałbym 9 z minusem.

RE: G.I. Joe: Retaliation (2013) - Szaman - 05-05-2013

Potwornie męczący seans. Kolorowy teledysk wypełniony bardzo szczątkową fabułą, z setką różnych papierowych bohaterów w 50 różnych lokalizacjach. Po jakimś czasie film kompletnie przestał mnie obchodzić, karuzela trochę zwalnia gdy pojawia się Willis ze swoimi standardowymi w ostatnich latach, skrzywionymi minami ale nawet nie chce mu się ratować tego filmu. Ciężko się w tym połapać bez znajomości świata zabawek/komiksów, obejrzenie pierwszej części niewiele pomaga, jeszcze większy chaos wprowadzają retrospekcje i murzyn-mentor-ninja z białymi brwiami. Modliłem się o koniec.

3/10

RE: G.I. Joe: Retaliation (2013) - MOLQ - 05-05-2013

Niemiłosierna kupa inaczej tego sie nie da opisac, moze scena w gorach jedynie daje cos na plus, ale reszta tylko sprawiala, ze czulem zazenowanie. Rowniez modlilem sie o koniec. Mam nadzieje, ze nie powstanie czesc 3.

RE: G.I. Joe: Retaliation (2013) - Gieferg - 05-05-2013

Powstanie :)

RE: G.I. Joe: Retaliation (2013) - MOLQ - 05-05-2013

No to juz chyba specjalnie dla sadomasochistow :)

RE: G.I. Joe: Retaliation (2013) - Ash - 07-05-2013

http://www.filmweb.pl/news/%22GI+Joe%3A+Odwet%22+jednak+mia%C5%82+scenariusz...+i+zosta%C5%82+on+ukradziony+przez+Paramount-95455

RE: G.I. Joe: Retaliation (2013) - Danus - 09-07-2013

Ależ gówno!
Jedyne co lepsze od pierwszej części, to efekty specjalne- wreszcie zatrudnili fachowców. Reszta to jakaś bezsensowna składanka nadająca się na teledysk jakichś klaunów. Głupie to, śmieszne, mało angażujące z masą postaci z cienkiego papieru.
Czekałem tylko, aż to się skończy i na szczęście napisy końcowe umiliły mi wieczór.
Trzymać się z dala od tego kupsztala!

RE: G.I. Joe: Retaliation (2013) - Gieferg - 10-07-2013

Z tym będzie problem, bo już wkrótce musiałbym się trzymać z dala od całej swojej półki z filmami.

Nadchodzi Extended Cut:
http://www.movie-censorship.com/news_en.php?ID=5570

RE: G.I. Joe: Retaliation (2013) - soldamn - 10-07-2013

Gdy zaczynałem oglądać, liczyłem trochę na casus "Battlefield" czy też po części nowych "fast&furious" - filmów tak niesamowicie głupich, absurdalnych i kiczowatych, że oglądało się znakomicie.

Niestety, G.I. Joe robi się bardzo szybko męczącym odgrzewanym kotletem, przeciętnie zrobionym tanim blockbusterem ze słabymi efektami i żenującym scenariuszem (za scenariusz odpowiadali ludzie od Zombieland? naprawdę?), który ma mnóstwo dziur. I to już nawet nie chodzi o absurdalne sceny akcji (bo takie rzeczy lubię), ale tak proste rzeczy jak motywy działania ludzi albo ich decyzje nie mają kompletnego sensu. Krótko mówiąc męczący seans.

RE: G.I. Joe: Retaliation (2013) - Bartosz Pocierak - 15-07-2013

Boże, ale ten film jest niemiłosiernie głupi, i to głupi w ten najgorszy sposób. Bo o ile coś może być niemądre ale dalej strawne i przyjemne jak choćby F&F6 to tutaj ręce opadają. Jest masa baboli, których nie wytłumaczy nawet efekciarstwo czy korzenie sięgające sklepu z zabawkami. The Rock który przepala siatkę rękawiczkami-palnikami na samym początku pokazał gdzie zmierza ten film. Włamują się "po cichu" za pomocą świecącego jak psu jajca, zupełnie niepotrzebnego gadżetu. Ktoś powie: "ale to jest hiper nowoczesna jednostka, muszą mieć gadżety!". Ok, niech mają, ale takie, które nie alarmują całej wrogiej bazy, że ktoś stoi przy płocie.

Scenariusz, który w swym zamyśle nie jest wcale najgorszy został jednak w detalach skrojony przeokropnie. Jakby ktoś zwymiotował na kartki papieru, a ktoś inny to sfilmował. Nie będę się czepiał dziur w fabule, braku logiki czy realizmu bo wiem jakiego typu to jest film, ale np jaki sens miało pakowanie do filmu Willisa skoro jest z nim 3 sceny i widz na słowo musi uwierzyć jakim to on jest bad assem. Taki wątek należałoby rozwinąć, bo mimo, że pewnie schematyczny to zawsze pomaga fabule. Śmieszne, że film trwa 2 godziny a nie ma w nim praktycznie treści. Spokojnie można by skrócić sceny z Prezydentem o 90% bo były strasznie irytujące, zostawiając tylko tę ze szczytu NATO(czy co to tam było) bo przynajmniej było zabawnie.

Ostatnia scena akcji, która ma być kulminacyjna, jest nudna, słabo nakręcona, niezajmująca i niewidowiskowa. W ogóle cały duch G.I. Joe nie jest w filmie wyczuwalny (no może jedynie w 2 scenach ze Snake eyesem).
Jedyne co na plus to scena w górach, która jest mega i warto było ją obejrzeć w kinie oraz dekolt Adrianne Palicki, której sama gra wypada strasznie słabo, co mnie bardzo smuci bo uwielbiałem ją we FNL.

4/10 i niech już tego więcej nie kręcą, bo po niezłym Czasie Kobry, teraz ktoś zrobił śmierdzącą kupę.

RE: G.I. Joe: Retaliation (2013) - Gieferg - 15-07-2013

Cytat:W ogóle cały duch G.I. Joe nie jest w filmie wyczuwalny

Jak dla mnie jest wyczuwalny bardziej niż w poprzednim (który bardzo lubię nawiasem mówiąc). Poza tym film jest znacznie bardziej lubiany przez fanów wnioskując po reakcjach na forach G.I. joe no i lepiej zarobił, więc kierunek w jakim ta seria będzie zmierzać (a zmierzać będzie, bo to jeszcze nie koniec) raczej cię nie usatysfakcjonuje.