![]() |
|
Once Upon A Time In America (reż. Sergio Leone) - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3) +--- Dział: Filmy zagraniczne (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-zagraniczne--12) +---- Dział: Filmy Sergio Leone (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-Sergio-Leone--83) +---- Wątek: Once Upon A Time In America (reż. Sergio Leone) (/Thread-Once-Upon-A-Time-In-America-re%C5%BC-Sergio-Leone--2632) |
RE: Once Upon A Time In America (reż. Sergio Leone) - Mefisto - 28-11-2023 (28-11-2023, 04:23)shamar napisał(a): I co z tego? Fuck you, I don't know. RE: Once Upon A Time In America (reż. Sergio Leone) - shamar - 08-05-2025 (16-01-1970, 12:24)Albertino napisał(a): I muzyka Morricone, jak uwielbiam gościa, to po prostu jego robota gryzie mi się z tym filmem - jest jakaś zbyt nachalna. A mnie się gryzie w "Nietykalnych". RE: Once Upon A Time In America (reż. Sergio Leone) - Scheckley - 08-05-2025 i Czerwonej Sonji... RE: Once Upon A Time In America (reż. Sergio Leone) - Corn - 08-05-2025 Muzyka to sie może gryźć z obrazem w „Zaklętej w sokoła” a nie w Nietykalnych! Ludzie, co z wami?! RE: Once Upon A Time In America (reż. Sergio Leone) - shamar - 08-05-2025 N-ty raz to napiszę: muzyka w "Nietykalnych" brzmi jak z jakiegos radosnego filmu przygodowego a nie sensancji o gangsterach. RE: Once Upon A Time In America (reż. Sergio Leone) - Corn - 08-05-2025 To jest film przygodowy jełopie :D To nie jest gangsterka jak Chłopcy z ferajny. Ten film nie ma nic wspólnego z historią. Czysta przygodówka w stylu Jonesa EDIT: Już zapomniałem jak bardzo kocham ten film. Czas na powtórkę. RE: Once Upon A Time In America (reż. Sergio Leone) - Dr Strangelove - 08-05-2025 Muzyka w "Nietykalnych" to jeden z najlepszych w historii przykładów idealnego po prostu skomponowania muzyki z obrazem. O czym tu w ogóle dyskutować? RE: Once Upon A Time In America (reż. Sergio Leone) - shamar - 08-05-2025 (08-05-2025, 13:13)Corn napisał(a): To jest film przygodowy jełopie Wspaniala przygodowka, przyglupie. Szczegolnie kiedy zabijają dziecko a pozniej policjanta żółtodzioba. No film wprost rodzinny. RE: Once Upon A Time In America (reż. Sergio Leone) - Corn - 08-05-2025 I to wyklucza przygodowość filmu? W latach 80tych była inna wrażliwość. W filmach o Jonesie też ginie czy jest narażona na śmierć masa osób (w tym dzieci w dwójce), podobnie jak w Batmanach czy innych. Wszystkie śmierci w tym filmie są po to, żeby podnieść stawkę. Konwencja, sposób prezentacji wydarzeń oraz osób i pewna skrótowa komiksowość nakazuje jednak odbierać ten film inaczej. RE: Once Upon A Time In America (reż. Sergio Leone) - samuuel - 08-05-2025 Dzisiaj kij w dupie i muzyka musi mieć standardowo "bwah" lub być smętna. (08-05-2025, 11:54)Corn napisał(a): Muzyka to sie może gryźć z obrazem w „Zaklętej w sokoła” a nie w Nietykalnych! Ludzie, co z wami?!Lub w RoboCopie 2. Tak BTW to jest fanedit Ladyhawke Rescored, gdzie podłożono muzykę Goldsmitha z Lionheart (pod tym linkiem próbki) RE: Once Upon A Time In America (reż. Sergio Leone) - Corn - 08-05-2025 Widze posty Gieferga, który chwali, ale samego video chyba nie moge zobaczyc. Macie w ogóle link do całości? Chetnie bym obejrzał film w nowej aranzacji RE: Once Upon A Time In America (reż. Sergio Leone) - Bucho - 08-05-2025 (08-05-2025, 13:13)Corn napisał(a): To jest film przygodowy jełopie No wlasnie, odpalilem na moment i mowie do zony, ze dzisiaj filmowy wieczor z Costnerem i Connerym ![]() Akurat mi tez wyskoczylo: RE: Once Upon A Time In America (reż. Sergio Leone) - samuuel - 09-05-2025 (08-05-2025, 21:00)Corn napisał(a): Widze posty Gieferga, który chwali, ale samego video chyba nie moge zobaczyc. Macie w ogóle link do całości? Chetnie bym obejrzał film w nowej aranzacjiPostaram się ogarnąć Once Upon A Time In America (reż. Sergio Leone) - Nemo - 09-05-2025 Lubię bardzo ten film. To taka epopeja Kosher Mafia. Enviado desde mi RMX3363 mediante Tapatalk RE: Once Upon A Time In America (reż. Sergio Leone) - shamar - 24-02-2026 Wreszcie obejrzałem tzw. wersję rozszerzoną. I niestety jest to lekki zawód. Dodatkowe sceny niewiele... dodają a nawet motają bardziej całą historię. Ciągle nie rozumiem finału i ostatniego aktu, ktory uwazam za najslabszą część filmu. Moze kolejne wyciete rzeczy by pomogly? Nie podoba mi sie tez, że własciwie nie postarzeli wcale McGovern. Nosz kurva: wszyscy w kolo dziadki a ona jakby byla max z 10 lat starsza. No i fakt, że ona miala twarz dziecka nie pomagał. Z ciekawostek: wypadla dobra scena z nią grającą Kleopatrę. Oprocz tego chyba nie mam sie do czego przyczepic. Jak ten film wlasciwie ocenic? On jest jak książka. Tak, ogląda sie go jakby czytalo sie ksiazkę. 8/10 RE: Once Upon A Time In America (reż. Sergio Leone) - Paszczak - 24-02-2026 To zabawne, bo jest to adaptacja książki którą czyta się jakby oglądało się film. RE: Once Upon A Time In America (reż. Sergio Leone) - Dr Strangelove - 24-02-2026 (24-02-2026, 22:52)shamar napisał(a): Nie podoba mi sie tez, że własciwie nie postarzeli wcale McGovern.Ja pierdolę szamar, przecież to celowy zabieg
RE: Once Upon A Time In America (reż. Sergio Leone) - shamar - 24-02-2026 Nie przyswajam wersji, ze final filmu to jazda. (24-02-2026, 23:11)Paszczak napisał(a): To zabawne, bo jest to adaptacja książki którą czyta się jakby oglądało się film. To nie może być przypadek Ale mialem tę myśl zanim sie dowiedzialem, że to ekranizacja. Wiec albo to modelowa adaptacja albo talent rezysera. Ktoś czytał książkę? Bo rozumiem, że wyjasnia wszystkie watpliwosci i interpretacje? Czy jednak nie? RE: Once Upon A Time In America (reż. Sergio Leone) - Paszczak - 25-02-2026 Wszystkie późniejsze ambiwalencje to wymysł Leone & co. Powieść kończy się w 1933, z bardzo otwartym zakończeniem "Noodles uciekł z NY, but that's another story". That's another story to dosłowny cytat z książki. Pisząc że powieść czyta się jak film mam na myśli że dziś można by wjebać w ChatGPT scenariusze Małego Cezara, dzieł zebranych Jamesa Cagneya i oryginalnego Scarface od Hawksa i uzyskać rękopis The Hoods, literackiego pierwowzoru OUaTiA. W tym kurestwie nie ma jednego oryginalnego zdania i zapewne to przyciągnęło do tekstu Leone, filmowca wielkiego lecz zarazem równie oryginalnego jak Tarantino. RE: Once Upon A Time In America (reż. Sergio Leone) - Dr Strangelove - 25-02-2026 (25-02-2026, 00:04)Paszczak napisał(a): Wszystkie późniejsze ambiwalencje to wymysł Leone & co.Dlatego też to jeden z najwybitniejszych filmów w historii kina skoro reżyser mógł sobie pozwolić później na taką ilość w dowolności interpretacji
|