Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Hannibal - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Seriale (https://forumkmf.pl/Forum-Seriale--22)
+--- Wątek: Hannibal (/Thread-Hannibal--3181)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

RE: Hannibal - Snuffer - 01-03-2014

Nowy odcinek.
W otwarciu widzimy:
I potem ukazuje nam się napis "12 tygodni wcześniej".
Jest nowy killer, dość ciekawy (choć jego okrucieństwo i dziwność jest grubo over-the-top, ale to zawsze w tym seralu było), Hannibal gra z innymi osobami teraz, a ja ziewam. Jest jakaś poprawa jednak, myślę że popatrzę jak ta ich rozgrywka się rozwinie dalej.

RE: Hannibal - jarod - 02-03-2014

Dla mnie okejka raczej. Zobaczymy jak się rozkręci. Widać że Fuller konsekwentnie pozbywa się tych myków i pomysłów, które w pierwszej serii nie zadziałały albo zadziałały nie tak jak trzeba. Analitycy przestali pajacować, chyba już olali formułę procedurala, fabuła też wydaje się że będzie bardziej zwarta. No i duży plus że serial nie zamyka się w jednej formule jak Dexter, widać że w każdym sezonie będzie kolejne rozdanie kart. Mads i jego teksty (I never feel guilty eating anything :))oraz interakcje z Willem, Chiltonem i GA, zdjęcia żarcia, muza - samo dobro. Na minus znowu efekciarskie wizje (ta CGI pokraka - dżizzzz...) i killer. No i przeginają z jeleniem, jak już go widzę to mi się śmiać chce.

Wie ktoś, kogo poza Nixon ściągnęli na występy gościnne? Jest ten Bowie w końcu czy nie?

RE: Hannibal - Crash - 02-03-2014

Nixon ma się pojawić w pierwszych 3 odcinkach, a potem w końcówce sezonu. Bowie nadal jest wielką niewiadomą - Fuller mówił, że jeśli nie uda się go teraz namówić, to jego wątek przejdzie do sezonu trzeciego. Poza tym Eddie Izzard wraca. Kto jeszcze, zobaczymy.

RE: Hannibal - Snuffer - 03-03-2014

Do tego trzy całkiem znane i lubiane przeze mnie twarze:

[Obrazek: amanda-plummer.jpg]

[Obrazek: Michael-Pitt-Michelangelo-di-Battista-Prada.jpg]

[Obrazek: JeremyDavies.jpg]

Aaaa, Pitt gra Vergera.

RE: Hannibal - Snuffer - 15-03-2014

4:22 i All by myself mnie rozwaliły :)

Tekst Madsa przy obiedzie :)))))

Odcinki drugi i trzeci trzymają poziom, nie, nawet lepsze od premiery.
- Hello. I love your work!

RE: Hannibal - jarod - 15-03-2014

No właśnie też miałem pisać że dobre. Jest trchę przegięć i żeny, ale w granicach normy, a sporo dobra jednak się trafia. Trochę zszerlokował się ten serial, tak w podejściu do postaci głównych jako praktycznie superbohaterów, jak również w sposobie pogrywania z materiałem źródłowym. Pozbycie się Scully mocno z tyłka, no ale to nie wina scenarzystów, a Gillian niby ma wrócić.

Chilton rozierdala system. bardzo fajna i wierna interpretacja postaci - "jestę psychiatrę" buc z którego praktycznie każdy polewa a koleś ma wyjebane i dalej utrzymuje siebie w przekonaniu o własnej zajebistości. Kiedy facet pojawia się na ekranie i zaczyna wygłaszać te swoje opinie tonem "chodźcie, dziatki, ja was uczyć każę", po prostu nie mogę przestać się śmiać.

Także tak - wywalić Grubeusza i psycholożkę, ograniczyć efekciarstwo, jelenia i willowe krzywe jazdy i będzie naprawdę bardzo dobrze. Ale już na tą chwilę zadowolony jestem, potencjał jest spory i może przy obecnej tendencji wzrostowej będzie jednak z tego serialu lepsza wersja Dextera.

A, Donovana wkręcili do obsady. Liczę, że namiesza, po Bossie faceta uwielbiam.

RE: Hannibal - jarod - 22-03-2014

S02e04 - Wiedziałem że tak będzie :) ale nie sądziłem że tak szybko, solidnie ten sezon goni z fabułą, przez 4 odcinki więcej się działo niż przez 3/4 1go sezonu. Murders of the week odstaje mocno znowu (meh, chociaż i tak z ciekawszej strony to ugryźli niż w pierwszym sezonie), znowu trochę sera i lekkiej żenki ale ogólnie jestem BARDZO zadowolony. Hannibal - Człowiek Skurwiel na 100%, Dextery i inne szajse mogą przy nim toczyć wafle. I kolejna bezcenna scena z Chiltonem :)

RE: Hannibal - Mush Room - 23-03-2014

Drugi sezon na kozaku, już mi nawet ten procedural nie przeszkadza, może dlatego, że jest absolutnie minimalistyczny i całkiem nieźle póki co przedstawiony. Tak sobie pomyślałem, że ogólnie, gdyby nie było tych elementów proceduralowych, to pewnie zapychaliby czas wątkami dramatycznymi, więc może to i dobrze, że przynajmniej przez całe 45 minut taplamy się w psychozie, zamiast zaśmiecać sobie głowy jakimiś dramatami:)

RE: Hannibal - jarod - 23-03-2014

Cytat:całkiem nieźle póki co przedstawiony
Akurat w tym nowym odcinku wyjątkowo z (_!_) wątek, chyba tylko po to by wcisnąć występ gościnny. Dobrze chociaż że PRZYNAJMNIEJ RAZ FBI potrafiło rozwiązać jakąkolwiek sprawę bez uciekania się do pomocy zewnętrznych konsultantów.
Wkurzają też niestety znowu państwo CSI ("żółwik" z zeszłego odcinka bodaj - ja j...ę). A myślałem ze już z tego zrezygnowali.

RE: Hannibal - Mush Room - 23-03-2014

No to prawda, te osobniki są z zupełnie innej bajki, ale na szczęście ich czas ekranowy ograniczony jest do max 5 minut, więc nawet nie zwracam na nich uwagi:)

RE: Hannibal - shamar - 23-03-2014

Dobre te nowe odcinki? (bez spoilerów)
Bo wciąż zostały mi 3 ostatnie 1. serii i nie mogę się zdopingować.
Warto kończyć i zaczynać nowy sezon?

RE: Hannibal - patyczak - 23-03-2014

No raczej jarod i Mush Room już odpowiedzieli na twoje pytanie:D

RE: Hannibal - Snuffer - 23-03-2014

Zgadzam się z chłopakami.
Świetny odcinek, miło widzieć Amandę Plummer - nawet jeśli wygląda paskudnie.
No i bardzoooo ucieszył mnie koniec - bo chyba wszyscy możemy to interpretować jako koniec tej postaci. <Pops champagne>

RE: Hannibal - jarod - 23-03-2014

Fuller potwierdził w wywiadzie że kaput. A szampana szykuję na
A motyw z monetą piękny.

I Chilton <3
[Obrazek: tumblr_n2ukrqrzNp1qjvfkco4_250.gif]

RE: Hannibal - jarod - 29-03-2014

5 epik klasa, czołówka tego serialu. Izzard wymiata - lepiej gra tu Hopkinsa - Lectera niż Hopkins, wszystkie jego sceny to samo dobro. Do tego praktycznie brak żeny tym razem, no i coraz bardziej podoba mi się że "uczłowieczanie" Hannibala (choć patrząc na promo następnego epka chyba przedobrzą z tym w następnym odcinku).

RE: Hannibal - Gal Anonim - 29-03-2014

Jak to? Po obejrzeniu czterech odcinków myślałem, że

A ogolnie odcinki ok, ale bez szału. Cały czas ogladam tylko dla Lectera. Fajne zdjęcia, ale momentami jest to zbyt przestylizowane i wypada pretensjonalnie. Ogolnie problem jest taki, ze te odcinki byłyby bardzo dobre, gdyby obchodził mnie los Willa, a nie obchodzi bardzo. Szczerze? Najelpiej jakby go twórcy uśmiercili i wprowadzili zamiast niego Clarice (bo nie uwierze, ze jej nie wprowadza w koncu). W koncu nie ma co oczekiwac, ze serial bedzie szedl punkt po punkcie tak jak seria ksiazkowa czy filmowa, bo to byloby zwyczajnie glupie.

RE: Hannibal - jarod - 29-03-2014

Ja tam Willa lubiłem od początku - jasne że Dancy odstaje aktorsko od Madsa, no i trzeba kupić tą całą "pure empathy", ale nigdy z tym problemu nie miałem. A w drugim sezonie facet wyraźnie nabiera oddechu, nie gra na takiej spinie, zaczyna bawić się rolą. Dobrym pomysłem było to, by wydarzenia z 1go sezonu wpłynęły nań w ten sposób, że ze swoich "supermocy" korzysta bez problemu zamiast się nimi zadręczać, schizy zamiast męczyć dają mu siłę (niewykluczone że Hannibalowi o to chodziło od początku w sumie).

Postaciowo mam największy problem z laborantami (wiadomo), Alaną (bosz, jaka ona nijaka... Dobrze że w drugim sezonie prawie jej nie ma), i Morfeuszem. Z tym ostatnim mam taki problem, że pomysł na jego postać uważam za świetny i bardzo zgodny z powieściami (pryncypał hodujący sobie "specjalnych" podopiecznych na wyjątkowe okazje i cisnący ich do granic możliwości), ale niestety przegięli i zrobili z niego debila niepotrafiącego dodać 2 do 2. Śreniackie aktorzenie Fishburne'a nie pomaga. Naprawdę mam nadzieję na odstępstwo od Kanonu tym razem,niech go Hanni killim i będzie spokój.

Co do strony wizualnej - zasadniczo zgoda, pokazywanie żarcia i garderoby mnóstwo OK (najlepsze ciuchy Hanni i Freddie noszą),wizje zależy jak się trafi, czasami jest kiczowata żena, czasami trafia się jakieś błyskotliwy pomysł. Podobało mi się choćby wyjaśnienie wizji z wędkarstwem muchowym (BTW, ta młoda Hobbsówna robi się prześliczna kiedy się uśmiecha).

RE: Hannibal - raven.second - 03-04-2014

Obejrzałem pierwszy odcinek i... nie mam ochoty na kolejne. Szczytem było odkrycie, że morderca wyciął pannie wątrobę i włożył ją z powrotem bo "mięso było złe". I nagłe cięcie na Hannibala wpieprzającego obiad, argh. Nie, to nie dla mnie. Idę oglądać inne seriale.

RE: Hannibal - jarod - 05-04-2014

2x06 - dalej mi się podoba, aczkolwiek motyw ze szpitalem był TAK BARDZO GŁUPI, że nawet ja przy całym swoim przymykaniu oczu na naciągnięcia w tym serialu zaliczyłem solidnego facepalma. Fullera ktoś powinien kopnąć w tyłek i uświadomić, że o ile w Pushing Daisies i innych jego poprzednich bajach przegięte akcje robione pod wizualia przechodziły i pasowały do historii, tak tu już nie za bardzo. Poza tym jednak jest super :-) Strasznie mi się podoba że z Hanniego robią człowieka który ma prawo popełniać błędy i nie jest supermanem niezniszczalnym, uwielbiam te tiki i mordercze spojrzenia Madsa świadczące o wewnętrznym wkurwie kiedy widzi że pionki nie ruszają wedle jego wytycznych. Do tego zajebiście rozkręca się Chilton, fantastyczna postać, obok Madsa i Izzarda najmocniejszy aktorsko punkt tego sezonu.

No i wiele wskazuje na to że Alana może do końca sezonu wylądować na talerzu. Już pomału szykuję szampana.

RE: Hannibal - Gal Anonim - 05-04-2014

Pełna zgoda, co do aktorów. Ale ogolnie odcinek nuda. Moze dlatego, ze obejrzalem zajawkę, ktora byla na koncu poprzedniego odcinka, i zdradziła to, co było najciekawsze - tj. zabranie i badanie żarcia. Od dwóch odcinków czuje się, jakbym oglądal zapychacze. Ogolnie ten serial często sprawia takie wrazenie, przez to, że twórcy walą sobie konia nad ładnymi ujeciami, pierydliardowymi scenami gotowania i jedzenia, niepotrzebnymi wizjami, itp.

Oglądam tylko dla Madsa, Esparzy (który wygląda jakby był bratem Gerarda Butlera) i Izzarda. I dlatego, że licze, że twórcy nie będą więźniami kanonu i uśmiercą Morfeusza, Willa i wprowadzą Clarice (acz nie mam pomyslu, kto moglby ją zagrać). Zastanawiam się też czy Fuller ma w planach - jezeli serial tyle pociagnie - opowiedziec na nowo Manhuntera, Silence of the Lambs i Hannibala.