![]() |
|
Miasto 44 (2014, reż. Jan Komasa) - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3) +--- Dział: Filmy polskie (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-polskie--13) +--- Wątek: Miasto 44 (2014, reż. Jan Komasa) (/Thread-Miasto-44-2014-re%C5%BC-Jan-Komasa--3329) |
RE: Miasto 44 (2014, reż. Jan Komasa) - soldamn - 12-07-2013 No wkładem własnym możesz być ty i twoi koledzy A o tym budżecie informują tutaj: http://www.pisf.pl/pl/instytut/infografika#pisf nie wiem oczywiscie na ile to prawda. RE: Miasto 44 (2014, reż. Jan Komasa) - Kaczor - 12-07-2013 http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,14263433,Kreca_filmy_o_powstaniu___Nie_robie_filmow_patriotycznych_.html?as=2 W sierpniu zakończą się zdjęcia do filmu Jana Komasy "Miasto 44". - Chciałbym, żeby to nie był film antyniemiecki, antypolski czy antyradziecki. Chcę zrobić film europejski. Taki, w którym sąsiedzi wyrzynają sąsiadów, ale wszyscy są tak naprawdę do siebie podobni - mówił reżyser na konferencji prasowej w maju. Powstanie warszawskie ma być w filmie Komasy tłem wydarzeń, które dzieją się między bohaterami i w nich samych. Brak gwiazd w obsadzie to celowy zabieg nadający filmowi autentyczność. Choć reżyser spędził wiele miesięcy w archiwach, podkreśla, że "Miasto 44" nie jest filmem historycznym. Budżet filmu to 24 mln zł. Pozwoliło to na zaangażowanie kilkuset statystów i na międzynarodową ekipę, m.in. Richarda Baina, autora efektów specjalnych do "Incepcji" czy "Nędzników". Kostiumy sprowadzono z Francji, zabytkowe militaria z muzeów Polski i Niemiec. Reżyser zapowiadał, że nie będzie stronił od czarnego humoru w stylu filmów Quentina Tarantino, a jako muzyki użyje techno i dubstepu. - Wszystko idzie zgodnie z planem - mówi Martyna Werdyńska z produkcji filmu. - Jesteśmy teraz w Świebodzicach, nagrywamy sceny batalistyczne. Jeszcze w lipcu filmowcy pojawią się ponownie w Warszawie, na ulicy Brzeskiej. Premiera "Miasta 44" odbędzie się na Stadionie Narodowym 31 lipca 2014 r. RE: Miasto 44 (2014, reż. Jan Komasa) - military - 12-07-2013 Wszystko idzie zgodnie z planem - film spierdolą elegancko, na czas i w ramach budżetu. RE: Miasto 44 (2014, reż. Jan Komasa) - Albertino - 12-07-2013 Ojezu, wychodzi na to, że można zrobić coś jeszcze gorszego od "Sali samobójców"! Nie mogę się doczekać ;) RE: Miasto 44 (2014, reż. Jan Komasa) - shamar - 12-07-2013 (12-07-2013, 20:02)Kaczor napisał(a): Reżyser zapowiadał, że nie będzie stronił od czarnego humoru w stylu filmów Quentina Tarantino, a jako muzyki użyje techno i dubstepu. A niech spierdziela ten dres. Trzeba mieć nieźle narąbane. Jeszcze zrozumiane byłoby takie coś w Hardcorze 44 ale... A zresztą. Szkoda klawiatury. RE: Miasto 44 (2014, reż. Jan Komasa) - Phlogiston2 - 12-07-2013 (12-07-2013, 20:02)Kaczor napisał(a): a jako muzyki użyje techno i dubstepu. Nieźle odlecieli. Ale pierwotny zarys był mocniejszy: Powstanie Warszawskie (3 część trylogii pt. "Świadek", w skład której wchodzą jeszcze "Katyń" i "Powstanie listopadowe") reżyseruje oczywiście Andrzej Wajda. po nieprawdopodobnym sukcesie "Katynia" i przelicytowaniu tego sukcesu przez "Powstanie listopadowe" Wajda zabiera się za kolejne dzieło zmuszające do dyskusji na lekcjach historii i w programie Pospieszalskiego. film opowiada o powstaniu warszawskim widzianym z perspektywy Polaków. bohaterem opowieści jest Andrzej Borkowski, żołnierz AK, niedoszły stolarz, który na rozkaz swoich dowódców, z okrzykiem "Jeszcze Polska nie zginęła", rzuca się z anteną od radia na niemieckie stanowiska ogniowe. Cudem uratowany przez koleżankę z podziemia, postanawia kontynuować walką, tyle że tym razem przy użyciu kamieni i bagnetu. Sceną, która zapewne przejdzie do historii polskiego kina, będzie moment konfrontacji Andrzeja z kawalkada niemieckich czołgów. w wywiadach prasowych aktorzy, wtórując reżyserowi, akcentują historyczne znaczenie powstania. dumnie podkreślają, że Francja skapitulowała szybciej niż oblężona stolica. gazety pełne są komentarzy, wypowiadają się różni profesorowie i w tym całym uniesieniu nikt nie zauważył, że właśnie powstał pierwszy polski horror, przynajmniej tak dobry jak "Dog Soldiers". :) RE: Miasto 44 (2014, reż. Jan Komasa) - Mefisto - 13-07-2013 (11-07-2013, 23:31)soldamn napisał(a): A Jasminum niby jak miało być finansowane przez PISF, jak wtedy ten instytut nawet nie istniał? Już istniał. (12-07-2013, 16:25)Juror_z_MamTalent napisał(a): Nie jestem jakimś znawcą, ale słyszałem jeszcze o czymś takim jak "wkład własny", który też się wlicza do budżetu, od którego % dają takie instytucje. Przy takim czymś, wiem, że dochodzi do dziwnych sytuacji, jak np. wystawianie faktur na w praktyce użyczane bezpłatnie obiekty, gdzie coś nakręcą, czy inne cuda typu "udostępnienie archiwalnych nagrań z prywatnego zbioru pana X". No tak, tylko teraz mówimy o sytuacji, w której kogoś stać na wyłożenie paru milionów z własnej kieszeni. A skoro stać go, to po cholerę jeszcze sięgać do PISFu, wszak to tylko problemy. Poza tym ile naprawdę jest takich sytuacji? Jakaś liczba po przecinku chyba. RE: Miasto 44 (2014, reż. Jan Komasa) - Lawrence - 13-07-2013 (12-07-2013, 20:02)Kaczor napisał(a): Budżet filmu to 24 mln zł. Pozwoliło to na zaangażowanie kilkuset statystów i na międzynarodową ekipę, m.in. Richarda Baina, autora efektów specjalnych do "Incepcji" czy "Nędzników". Nie chcę umniejszać facetowi i też nie wiem na ile się znam na efektach specjalnych, ale ten Richard Bain, to fakt pracował przy "Incepcji", ale jako "compositor: Double Negative" i przy "Nędznikach" jako "visual effects supervisor". A po tym zdaniu to można odnieść wrażenie, jakby ktoś na miarę świętej pamięci Stana Winstona został zatrudniony. (12-07-2013, 20:02)Kaczor napisał(a): Reżyser zapowiadał, że nie będzie stronił od czarnego humoru w stylu filmów Quentina Tarantino, a jako muzyki użyje techno i dubstepu. WTF?! Toż to chyba pomysł równie chory, jak to z tym remixem, po którym chyba z tydzień nie mogłem dojść do siebie: RE: Miasto 44 (2014, reż. Jan Komasa) - teufelsbrut - 13-07-2013 (12-07-2013, 20:02)Kaczor napisał(a): jako muzyki użyje techno i dubstepu. zasmialam sie na glos:) Nie to, zebym miala cos do elektroniki- ale- ja caly czas pamietam jego poprzedni, nowatorski film:( W glebi mojego dobrego serca mam nadzieje, ze tym razem mu wyjdzie europejskie kino na poziomie i wszystko bedzie ok. RE: Miasto 44 (2014, reż. Jan Komasa) - Mental - 13-07-2013 Phlogiston2 napisał(a):Nieźle odlecieli. Ale pierwotny zarys był mocniejszy: hehe, kojarzę, że to moje :) RE: Miasto 44 (2014, reż. Jan Komasa) - Kaczor - 16-07-2013 Może chociaż wizualnie da radę... Fotki z planu: http://walbrzych.naszemiasto.pl/artykul/galeria/1926933,miasto-44,6040625,id,t,zid.html#galeria ![]() RE: Miasto 44 (2014, reż. Jan Komasa) - Lawrence - 17-07-2013 Przy całej mojej krytyce to muszę jedna rzecz pochwalić - tytuł. "Miasto 44" kojarzy mi się od razu z jakimś postapokaliptycznym s.f. Zresztą co do numeru 44 to doskonale pamiętam, jak z moim dobrym kolegą gdzieś w czasach końca podstawówki, czy liceum, po przeczytaniu "Dziadów III" Mickiewicza postanowiliśmy stworzyć polskiego patriotycznego supebohatera i nazwaliśmy go "44-Man". Ach stare dobre czasy :) RE: Miasto 44 (2014, reż. Jan Komasa) - tchopz - 17-07-2013 44-man to słaby superbohater, bo taki niemiecki 88-man byłby 2 razy lepszy... Mógłby się taki u Komasy pojawić przy akompaniamencie techno i dubstepu. RE: Miasto 44 (2014, reż. Jan Komasa) - soldamn - 17-07-2013 (13-07-2013, 01:07)Mefisto napisał(a):(11-07-2013, 23:31)soldamn napisał(a): A Jasminum niby jak miało być finansowane przez PISF, jak wtedy ten instytut nawet nie istniał? Film krecono w maju 2005 roku. PISF pierwsze pieniadze na produkcje filmowa przeznaczyl na poczatku 2006. RE: Miasto 44 (2014, reż. Jan Komasa) - Mefisto - 18-07-2013 Co nie zmienia faktu, że już istniał :) RE: Miasto 44 (2014, reż. Jan Komasa) - Kaczor - 04-08-2013 ![]() ![]() Wywiad z panią od kotiumów: http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,14373741.html Chyba nie będzie "syndromu wyprasowanego munduru" (vide "Katyń") bo Magdalena Rutkiewicz-Luterek robiła m.in. kostiumy do "Róży" i "Obławy". RE: Miasto 44 (2014, reż. Jan Komasa) - OGPUEE - 04-08-2013 O, kostiumy będą brudne. Cytat:- Chciałbym, żeby to nie był film antyniemiecki, antypolski czy antyradziecki. Chcę zrobić film europejski. Taki, w którym sąsiedzi wyrzynają sąsiadów, ale wszyscy są tak naprawdę do siebie podobni - mówi Jan Komasa, który w sierpniu skończy zdjęcia do filmu "Miasto 44" o powstaniu warszawskim.Będzie miejsce dla Dobrych Niemca i Sowieta? RE: Miasto 44 (2014, reż. Jan Komasa) - Kaczor - 04-08-2013 Będzie dobry transseksualny czarny Niemiec rosyjskiego pochodzenia który uciekł z SS aby przejść na islam i walczyć w powstaniu. RE: Miasto 44 (2014, reż. Jan Komasa) - military - 04-08-2013 Aż ciężko mi to napisać, ale... ten pierwszy fotos... jest... bardzo fajny. RE: Miasto 44 (2014, reż. Jan Komasa) - Mierzwiak - 04-08-2013 O ile zakład że będą doskonale sterylne, cyfrowe zdjęcia? |