![]() |
|
Oscary 2014 - zwycięzcy i przegrani mijającego roku [PODSUMOWANIE] - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3) +--- Dział: Plakaty, trailery, prasa branżowa, nagrody filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Plakaty-trailery-prasa-bran%C5%BCowa-nagrody-filmowe--17) +--- Wątek: Oscary 2014 - zwycięzcy i przegrani mijającego roku [PODSUMOWANIE] (/Thread-Oscary-2014-zwyci%C4%99zcy-i-przegrani-mijaj%C4%85cego-roku-PODSUMOWANIE--3483) |
RE: Oscary 2014 - zwycięzcy i przegrani mijającego roku [PODSUMOWANIE] - patyczak - 16-01-2014 Rush jest niepoprawne politycznie? RE: Oscary 2014 - zwycięzcy i przegrani mijającego roku [PODSUMOWANIE] - Pitero - 16-01-2014 Trochę źle to ująłem, ale chciałem to "wpakować do jednego wora", bo Amerykanie ponoć nie są fanami Formuły 1 i dlatego "Rush" zostało tak niedocenione. RE: Oscary 2014 - zwycięzcy i przegrani mijającego roku [PODSUMOWANIE] - Mefisto - 16-01-2014 (16-01-2014, 20:17)patyczak napisał(a): Rush jest niepoprawne politycznie? Oczywiście, że tak. Mężczyźni prowadzą auta, a kobiety tylko się przyglądają. Dodatkowo, wśród kierowców nie ma ani jednego czarnego, azjaty lub Indianina. Jawna dyskryminacja. RE: Oscary 2014 - zwycięzcy i przegrani mijającego roku [PODSUMOWANIE] - patyczak - 16-01-2014 Faktycznie, ale ja mam ograniczone horyzonty:D RE: Oscary 2014 - zwycięzcy i przegrani mijającego roku [PODSUMOWANIE] - Capt. Nascimento - 16-01-2014 "Blue is the warmest colour" nie dostało nominacji z przyczyn technicznych, to znaczy zbyt późnej daty premiery. Francja musiała wystawić inny, słabszy film. RE: Oscary 2014 - zwycięzcy i przegrani mijającego roku [PODSUMOWANIE] - Perfik - 16-01-2014 Zastanawia mnie czemu nominacja dla Wilka za najlepszy film jest to be determined, skoro wygląda na to, że Akademia zrezygnowała z zasady, że tylko trzech producentów każdego filmu może być nominowanych (American Hustle - 4, 12 years... - 5). Anyway - Leo wyłapie pewnie jeszcze nominację za produkcję. RE: Oscary 2014 - zwycięzcy i przegrani mijającego roku [PODSUMOWANIE] - Albertino - 16-01-2014 Film Coenów był nominowany w głównych kategoriach do większości tegorocznych nagród, a tutaj dupa... tylko dwie, mało ważne nominację. Swoją drogą bardzo podoba mi się wybór filmów w kategorii zdjęciowej. RE: Oscary 2014 - zwycięzcy i przegrani mijającego roku [PODSUMOWANIE] - Galadh - 16-01-2014 (16-01-2014, 19:12)Craven napisał(a): Jak wygra cokolwiek innego niż Grawitacja to będzie typowo oscarowy debilizm. Nie wygra. (16-01-2014, 21:55)Perfik napisał(a): Zastanawia mnie czemu nominacja dla Wilka za najlepszy film jest to be determined, skoro wygląda na to, że Akademia zrezygnowała z zasady, że tylko trzech producentów każdego filmu może być nominowanych (American Hustle - 4, 12 years... - 5). Anyway - Leo wyłapie pewnie jeszcze nominację za produkcję. Obstawiam, że oprócz zwyczajowej trójki z Gildii Producentów będzie jeszcze jeden spot, na który załapie się ktoś z duetu Marty/Leo. W sumie przyzwoicie będzie, jeśli DiCaprio zaznaczy swoją obecność i tutaj - zasłużył po tym wszystkim. Podsumowując na spokojnie, przewidywałem 19 z 21 pełnometrażowych kategorii i trafiłem jakieś 80% nominacji, co jest bodaj moim rekordem. Odkąd zacząłem śledzić Oscary przed kilkoma laty, nie było chyba roku o tak wysokim poziomie - jedni podchwycą to szybko i zripostują, że wobec tego Akademia musi wyjątkowo rozczarowywać w ostatnich latach, ale cieszy mnie po prostu zróżnicowanie tego lineupu najlepszych filmów i brak bezczelnych oscarowych baitów w postaci "Kamerdynera". Pogodziłem się już z tym, że "Rush" zostanie pewnie z niczym, ale i tak szkoda, że nie nominowali go operatorzy ani montażyści - ci drudzy popełnili jednak większy grzech w postaci olania "Wilkałkę", co jest dla mnie sporym zaskoczeniem - Thelma wydawała się pewniejsza niż Hill, a nawet Marty. 2 lata temu Swinton okazała się protoplastką nowego trendu - jako pierwsza aktorka w historii, mimo zdobycia nominacji od wielkiej czwórki prekursorów (Globy, BAFTA, SAG, BFCA) nie dostała oscarowej nominacji; rok temu oberwało się Cotillard, a w tym aż 3 osobom - Thompson, Brühlowi, a przede wszystkim Hanksowi. Śmieszne, tym bardziej, że jest Abdi. Tym samym już naprawdę nikt nie jest bezpieczny, co zapowiada więcej niespodzianek na kolejne lata, przynajmniej jeśli chodzi o aktorskie nominacje. Fajnie! Przy okazji, wiedziałem, że Sony coś spieprzy - jeszcze nigdy nie udało im się zdobyć nominacji dla więcej niż jednego reżysera i tym samym absencja Greengrassa nie dziwi aż tak bardzo. I tak zdziwko, że powtórzyli zeszłoroczną sztuczkę Weinsteina i zdobyli nominacje aktorskie dla "Hustle" w każdej kategorii. Harvey ogarnąłby pewnie i Rennera. RE: Oscary 2014 - zwycięzcy i przegrani mijającego roku [PODSUMOWANIE] - simek - 17-01-2014 (16-01-2014, 19:50)Mefisto napisał(a): Swoją drogą te nominki pokazują, jak wiele dzieli stare Hollywood od współczesnego. Kiedyś po 10 i więcej nominacji zgarniały prawdziwe przekozaki, jak Lawrence z Arabii czy Ben-Hur, a w nieco bliższej historii Titanic. Teraz byle "gówno" potrafią takimi wyróżnieniami zasypać.Oj prawda, dzisiejsze "10 nominacji do Oscara" już nie brzmi tak dumnie jak kiedyś. Ciekawy jestem jak wyglądają statystyki nominacji dzisiaj i kiedyś, bo mam wrażenie, że dawniej było dostrzegane więcej filmów, nominacje rozkładały się na więcej tytułów, a teraz wszystko krąży wokół kilku, kilkunastu produkcji i wszystkie nominacje trzeba rozdać im - jakieś American Hustle dostaje tyle samo nominacji za aktorów co Godfather, nosz kurwa! RE: Oscary 2014 - zwycięzcy i przegrani mijającego roku [PODSUMOWANIE] - Spirit - 17-01-2014 Pod tym się podpisuję wszystkimi kończynami, już od dłuższego czasu to wszystko nominowane to takie przeciętniactwo jakieś, do obejrzenia raz i zapomnienia, za co te nagrody?Z ubiegłorocznych to zapadło mi w pamięci tylko "Życie Pi" a i tak arcydzieło to jakieś nie jest, a reszta, same usypiacze, jedno "Django" wiosny nie czyni.Czas wielkiego kina, które coś znaczyło chyba się skończył, w Holywood tak konkretniej. RE: Oscary 2014 - zwycięzcy i przegrani mijającego roku [PODSUMOWANIE] - Azgaroth - 17-01-2014 Przesadzacie z tym narzekaniem. Arcydzieła nie wychodzą co roku i tak bywa, że trafiają się słabsze lata. W przeszłości też Oscary dostawały filmy, które już dawno zostały zapomniane. Jakoś nie przypominam sobie zachwytów nad Gandhim czy Ostatnim cesarzem. A takiego kina jak Ben Hur już się nie robi, bo nie ma zapotrzebowania na długie kino kostiumowe. Poza tym Lawrence z Arabii to mocno przeceniany film. RE: Oscary 2014 - zwycięzcy i przegrani mijającego roku [PODSUMOWANIE] - Mefisto - 17-01-2014 (17-01-2014, 01:07)Azgaroth napisał(a): Jakoś nie przypominam sobie zachwytów nad Gandhim czy Ostatnim cesarzem. CDK? RE: Oscary 2014 - zwycięzcy i przegrani mijającego roku [PODSUMOWANIE] - Albertino - 17-01-2014 Lol, jeśli po latach coś jest z tych filmów przereklamowane i nie wywołujące zachwytów to "Ben Hur" właśnie. RE: Oscary 2014 - zwycięzcy i przegrani mijającego roku [PODSUMOWANIE] - Mefisto - 17-01-2014 No akurat Ben-Hur dalej jedną sceną miażdży jakieś 90% Peterów Jacksonów i Christopherów Nolanów :) RE: Oscary 2014 - zwycięzcy i przegrani mijającego roku [PODSUMOWANIE] - Danus - 17-01-2014 Oraz Grawitację:) RE: Oscary 2014 - zwycięzcy i przegrani mijającego roku [PODSUMOWANIE] - Martinipl - 17-01-2014 to będzie rok Cuarona. I Dobrze, bo film ten będzie pamiętany tak jak Apollo 13 i wiele innych, ważnych produkcji. Z tym Rush'em to trochę pojechali... nawet załapał się Lone Ranger, a tu takie coś. Czy dobrze rozumiem, iż Blue is the warmest colour może załapać się na Oscary 2015? RE: Oscary 2014 - zwycięzcy i przegrani mijającego roku [PODSUMOWANIE] - simek - 17-01-2014 Sprawa z Adele jest dosyć skomplikowana - premiera w kraju pochodzenia filmu była za późno, więc do kategorii foreign language film się nie załapał, ale chyba był brany pod uwagę w zwykłych kategoriach, bo premiera w USA była w 2013, amerykański dystrybutor podobno wysyłał nawet screenery i zgłosił obie aktorki do Oscarów, jednak czy możliwe byłoby, żeby jeden film zyskał nominację w dwóch różnych latach to nie wiem :p RE: Oscary 2014 - zwycięzcy i przegrani mijającego roku [PODSUMOWANIE] - Danus - 17-01-2014 (17-01-2014, 11:31)Martinipl napisał(a): to będzie rok Cuarona. I Dobrze, bo film ten będzie pamiętany tak jak Apollo 13 i wiele innych, ważnych produkcji. RE: Oscary 2014 - zwycięzcy i przegrani mijającego roku [PODSUMOWANIE] - patyczak - 17-01-2014 Danus, nie musisz na każdym kroku podkreślać jak bardzo nie lubisz Gravity. I możesz nie dowierzać, ale stawiam, że każdy kolejny film dziejący się w kosmosie będzie porównywany do filmu Cuarona, a o takim Lone Survivor będzie pamiętać jedynie garstka fanów militariów. RE: Oscary 2014 - zwycięzcy i przegrani mijającego roku [PODSUMOWANIE] - Danus - 17-01-2014 Gravity opowiada o niczym, LS opowiada historię na faktach, na podstawie bestselerowej książki świadka wydarzeń. Operacja Red Wings to jedne z najliczniejszych strat jednorazowo Amerykańskiego Wojska w Afganistanie. Na cześć Dietza stawiają pomniki, o Murphym kręcą/nakręcili film w hołdzie jego osoby. Tak, nikt kurwa, nie będzie pamiętać o Lone Survivor. Tylko o wydmuszce dla gawiedzi Gravity. Olaboga jakie tam wycipione efekty specjalne, aż mi oczy wypaliło! |