![]() |
|
Zwiastuny filmów animowanych - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5) +--- Dział: Filmy i seriale animowane (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-i-seriale-animowane--23) +--- Wątek: Zwiastuny filmów animowanych (/Thread-Zwiastuny-film%C3%B3w-animowanych--4152) |
Zwiastuny filmów animowanych - Pitero - 07-04-2025 Pamiętam, że go widziałem i mnie nie zachwycił, a Trio z Belleville to film kultowy, szkoda, że nie dostał Oscara. Wysłane z mojego CPH2481 przy użyciu Tapatalka RE: Zwiastuny filmów animowanych - samuuel - 07-04-2025 Oczywiście Iluzjionista to kolejny przykład dobrego filmu animowanego zrealizowanego tradycyjnie, który przegrał z CGI-Pixarem, w tym przypadku Toy Story 3. Tutaj jak na ironię zwycięzca był przedwcześnie znany, bo jak Toy Story 3 miało nie wygrać jako najlepsza animacja skoro jako jedyna został nominowany w szerszej kategorii najlepszego filmu? Tak samo w 2010 wygrała jedyna animacja CGI - Odlot, a o nagrodę walczyła też Koralina (poklatka Sellicka), Fantastyczny Pan Lis (poklatka Ambersona), disnejowska Księżniczka i Żaba (chyba ich ostatnia animacja 2D) oraz Sekret księgi z Kells (stylizowana animacja 2D). Lenie z akademii przy głosowaniu kierują się albo popularnością, albo jedyną animacją jaką obejrzeli z dziećmi, czyli wiadomo, że to będzie nieszczęsny Pixar/Disney. Ogólnie to po mnie spływają ich animacje (większość z renesansowych Disneya także). Za dużo piosenek, motyw z przyjaciółmi, którzy kłócą się by w trzecim akcie się pogodzić mnie niezmiernie irytuje no i warstwa wizualna jest po prostu brzydka. W Pixarze wszystkie postacie zwłaszcza ludzkie wyglądają tak samo, jakieś proste karykatury, albo z kwadratowymi abo okrągłymi głowami, z kartoflem zamiast nosa. Sorry, ale poklatkowe animacje wyglądają ładniej i szczegółowej oraz nie jadą po fabularnym szablonie Disneya. Tak samo nieporozumieniem dla mnie jest, że taki Frankenweenie przegrał z Brave albo Isle of Dogs z animowanym Spider-Manem. Zdarzają się też wyjątki, gdzie wygrywa animacja poklatkowa (Pinokio Del Toro) czy jakaś bardziej autorska animacja CGI (Rango). RE: Zwiastuny filmów animowanych - Pelivaron - 07-04-2025 (07-04-2025, 15:44)samuuel napisał(a): Lenie z akademii przy głosowaniu kierują się albo popularnością, albo jedyną animacją jaką obejrzeli z dziećmi, czyli wiadomo, że to będzie nieszczęsny Pixar/Disney. Dlatego w tym roku Flow robione w piwnicy na laptopie w darmowym programie wygrało z wybitnym Dzikim robotem :) A "Toy story 3" to genialny film i bardzo dobrze, że wygrało :) (07-04-2025, 15:44)samuuel napisał(a): Isle of Dogs z animowanym Spider-Manem Uff, całe szczęście :) RE: Zwiastuny filmów animowanych - samuuel - 07-04-2025 (07-04-2025, 15:54)Pelivaron napisał(a):Nie widziałem, ale jest szansa, że to obejrzę, Robota za to nie :)(07-04-2025, 15:44)samuuel napisał(a): Lenie z akademii przy głosowaniu kierują się albo popularnością, albo jedyną animacją jaką obejrzeli z dziećmi, czyli wiadomo, że to będzie nieszczęsny Pixar/Disney. Toy Story 3 spłynęło po mnie tak samo jak poprzednie części, średnio to wszystko angażujące. Animowany Spider-man tak samo, i do tego momentami to był przebodźcowany pierdzielnik, dlatego sequela tym bardziej nie ruszę. Zwiastuny filmów animowanych - Pitero - 07-04-2025 Że Frankenweenie przegrał z Brave to pikuś. Ale że w tym samym roku świetny, pomysłowy Ralph Demolka przegrał, a schematyczne do bólu Brave wygrało to do dzisiaj nie mogę zrozumieć. Wysłane z mojego CPH2481 przy użyciu Tapatalka RE: Zwiastuny filmów animowanych - Pelivaron - 07-04-2025 (07-04-2025, 16:00)samuuel napisał(a): Nie widziałem, ale jest szansa, że to obejrzę, Robota za to nie :) A to już twój problem, że nie chcesz obejrzeć jednego z najlepszych filmów roku ubiegłego :) RE: Zwiastuny filmów animowanych - Żółte Krzesło - 07-04-2025 (07-04-2025, 15:44)samuuel napisał(a): disnejowska Księżniczka i Żaba (chyba ich ostatnia animacja 2D) oraz Sekret księgi z Kells (stylizowana animacja 2D). Ostatnią animacją 2D Disneya jest "Kubuś Puchatek" z 2011 roku (przynajmniej tak twierdzi Bóg czyli Wikipedia). (07-04-2025, 15:54)Pelivaron napisał(a):(07-04-2025, 15:44)samuuel napisał(a): Lenie z akademii przy głosowaniu kierują się albo popularnością, albo jedyną animacją jaką obejrzeli z dziećmi, czyli wiadomo, że to będzie nieszczęsny Pixar/Disney. Czy mam rozumieć, że bycie zrobionym w piwnicy na laptopie za pomocą darmowego oprogramowania umniejsza Twoim zdaniem wartość flmu? :) Widziałem Flow i Robota i ten pierwszy jakoś mocniej na mnie wpłynął (hehe). Dodatkowo, Robotowi odbieram punkty za pewną - z punktu widzenia całości raczej nieistotną - dziurę fabularną, która drażni mnie jak drzazga w dupie. RE: Zwiastuny filmów animowanych - Pelivaron - 07-04-2025 Wręcz przeciwnie, po prostu pokazuje to, że teoria samuuela jest nieprawdziwa że tylko Pixary i Disneye się liczą. Zwiastuny filmów animowanych - srebrnik - 07-04-2025 W jakim programie robiono to "Flow"? Są jakieś materiały o tym? Nie mam internetu, więc pytam
RE: Zwiastuny filmów animowanych - OGPUEE - 07-04-2025 Z tego co wiem, to Blender. (07-04-2025, 22:08)Pelivaron napisał(a): Wręcz przeciwnie, po prostu pokazuje to, że teoria samuuela jest nieprawdziwa że tylko Pixary i Disneye się liczą.Bo teraz się zrobiły naciski na diversity i ojkofobię, tylko dlatego :). A teoria samuuela nie wzięła się znikąd, bo wcześniej pojawiały się głosy, że kategoria jest traktowana więcej niż po macoszemu i większość członków nie oglądała nominowanych filmów. Sam byłem przekonany, że tegorocznego Oscara zdobędzie Dziki robot albo W głowie się nie mieści 2. RE: Zwiastuny filmów animowanych - samuuel - 08-04-2025 Ta moja teoria wzięła się m.in. stąd: https://www.cartoonbrew.com/awards/academy-voters-dont-watch-the-animated-features-they-vote-on-and-the-academy-is-fine-with-that-170670.html Akademia wszystkiego oglądać nie musi poza tymi kategorriami: Cytat:Animated Short FilmNiestety nie ma wymienionego tutaj animated feature, także tego ; ) I jeszcze przypomniało mi się to: https://www.cartoonbrew.com/award-season-focus/proof-that-oscar-voters-are-clueless-about-animation-109456.html jakiś dziad z akademii napisał(a):"I only watch the ones that my kid wants to see, so I didn’t see [The] Boxtrolls but I saw Big Hero 6 and I saw [How to Train Your] Dragon [2]. We both connected to Big Hero 6 — I just found it to be more satisfying. The biggest snub for me was Chris Miller and Phil Lord not getting in for [The] Lego [Movie]. When a movie is that successful and culturally hits all the right chords and does that kind of box-office — for that movie not to be in over these two obscure freakin’ Chinese fuckin’ things that nobody ever freakin’ saw [an apparent reference to the Japanese film The Tale of the Princess Kaguya, as well as the Irish film Song of the Sea]? That is my biggest bitch. Most people didn’t even know what they were! How does that happen? That, to me, is the most ridiculous thing I’ve ever seen." I na koniec sprawdziłem jak wyglądały przyznane nagrody od stworzenia kategorii, Disney/Pixar pogrubiony: 2002: Shrek 2003: Spirited Away 2004: Finding Nemo 2005: The Incredibles 2006: Wallace & Gromit: The Curse of the Were-Rabbit 2007: Happy Feet 2008: Ratatouille 2009: Wall-E 2010: Up 2011: Toy Story 3 2012: Rango 2013: Brave 2014: Frozen 2015: Big Hero Six 2016: Inside Out 2017: Zootopia 2018: Coco 2019: Spider-Man: Into the Spider-Verse 2020: Toy Story 4 2021: Soul 2022: Encanto 2023: Guillermo del Toro's Pinocchio 2024: The Boy and the Heron 2025: Flow @Pelivaron - zgadzam się z Tobą co do tego, że teraz to wygląda różnorodniej (w pozytywnym sensie). Niemniej jednak monopol myszy na Oscarach był mocny, zwłaszcza lata 13-18 to niezły beton. I widziałbym zupełnie inne filmy jako wygranych, ale mówię to przez wzgląd na swoje upodobania i też uprzedzenia z którymi się nie kryję. Więc cóż, mi ciężko dogodzić Pixarem :) RE: Zwiastuny filmów animowanych - Mefisto - 08-04-2025 (07-04-2025, 15:44)samuuel napisał(a): Tak samo nieporozumieniem dla mnie jest, że taki Frankenweenie przegrał z Brave Akurat Brave jest rewelacyjną animacją pod względem technicznym (te włosy!), także tutaj mogło to mieć duży wpływ na decyzję. No i pod względem historii to jednak Frankenweenie również nie jest niewiadomo jaką rewelacją i tutaj spokojnie można postawić znak równości. RE: Zwiastuny filmów animowanych - OGPUEE - 01-07-2025 Animowany Kot Prot, o dziwo nie robiony tym razem Illumination, a przez Warnera: Mile, że eksperymentują ze stylem animacji. W polskim dubbingu kocur ma irytujący głos i mógł powtórzyć tę rolę Jacek Bończyk. RE: Zwiastuny filmów animowanych - OGPUEE - 26-07-2025 Hare - niezależna animacja dla dorosłych. I faktycznie "dla doroslych", a nie edgelordowska komedia: RE: Zwiastuny filmów animowanych - slepy51 - 30-07-2025 RE: Zwiastuny filmów animowanych - slepy51 - 30-07-2025 Nowy R-kowy Tartakovsky dla Netflixa. Ze względu na twórcę pewnie obejrzę tym bardziej, że to ponoć przez lata był jego wymarzony projekt a i gdzieś czytałem, że film zbierał na różnych przedpremierowych pokazach bardzo dobre recki. RE: Zwiastuny filmów animowanych - Pelivaron - 30-07-2025 (30-07-2025, 15:45)slepy51 napisał(a): Ja tam lubię ten sposób animacji. Zapowiada się lepiej od Disneyowskiego filmu o zwierzakach, tym bardziej że film był bliski zahaczania o zoofilię, uf. Wersja z dubbingiem: RE: Zwiastuny filmów animowanych - OGPUEE - 23-08-2025 RE: Zwiastuny filmów animowanych - OGPUEE - 14-09-2025 - Mutti, können wir zu Timon und Pumbaa gehen? - Wir haben Timon und Pumbaa zu Hause. - Timon und Pumbaa zu Hause: RE: Zwiastuny filmów animowanych - slepy51 - 26-10-2025 Niesamowicie cieszy, że w świecie zalewanym przez AI bzdety Laika jest i wciąż robi kolejne poklatkowe arcydzieła. |