![]() |
|
The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3) +--- Dział: Filmy zagraniczne (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-zagraniczne--12) +--- Wątek: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel (/Thread-The-Dark-Tower-2017-re%C5%BC-Nikolaj-Arcel--4267) |
RE: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - Pelivaron - 10-10-2016 Wyciekł zwiastun RE: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - nawrocki - 10-10-2016 Sam nie wiem, nie wygląda to jakoś tragicznie, ale niebezpiecznie kojarzy mi się z durnotami typu "The Last Witch Hunter" czy "Dracula Untold". Elba wciąż mi nie pasuje na Rolanda, chociaż trudno coś konkretniejszego powiedzieć po tak krótkim materiale. Widzę, że wzięli trochę wątkow z pierwszego i trzeciego tomu, ciekawi mnie, do jakiej będą tutaj dążyć kuliminacji, skoro w planach mają sequele. BTW, wiadomo, że trailer z niedokończonymi efektami, ale i tak mnie rozbrajają te zielony szmaty. :D RE: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - Gal Anonim - 10-10-2016 DUZO GREEN SCREENU he he ;) RE: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - nawrocki - 10-10-2016 Po drugim i trzecim obejrzeniu najbardziej mnie smuci to, że nie ma nic fajnego w tym trailerze dla kogoś, kto nie zna książek, bo to wygląda jak 1678 film akcji o ratowaniu świata. Zero jakiegoś fajniejszego ujęcia, czy czegokolwiek. Brakuje klimatu, atmosfery, jakiegokolwiek elementu przykuwającego uwagę. Jednym słowem, wygląda to jak casualowy filmik z budżetem kilkudziesięciu baniek, który będzie trwał 97 minut, miał średnią 6,5 na IMDb, 47% na RT i który zarobi jakieś tam grosze w BO, a sama seria i plany z nią związane pójdą do kosza. Tak, napisałem to po obejrzeniu 2-minutowego trailera, no ale nic nie poradzę, takie właśnie mam odczucia. RE: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - Gal Anonim - 10-10-2016 Ja bym sie z Toba zgodzil, gdyby nie to, ze to workprint trailera. Poczekajmy na takie oceny chociaz do ukonczonej wersji. Jak mozna mowic o atmosferze, gdy połowa zwiastuna jest nieskończona, nie ma zrobionego color gradingu, a do tego calosc jest w slabej jakosci? RE: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - nawrocki - 10-10-2016 No jest w tym trochę racji, ale mam wrażenie, że nawet we właściwej jakości, odbiór tego zwiastuna niewiele się u mnie zmieni. Chociaż pewnie nie będę już wtedy taki surowy. :) Pojmuję, że raczej nie fair oceniać cokolwiek po materiale takiej jakości, ale nie mogłem się powstrzymać, widać za bardzo się nakręcałem na ten projekt. Jak to fanboj. RE: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - Albertino - 15-10-2016 Można to gdzieś jeszcze zobaczyć? RE: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - nawrocki - 03-11-2016 Premiera przeniesiona na lato. W sumie żadne zaskoczenie, od razu było wiadomo, że nie wyrobią się z tym na luty. RE: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - shamar - 07-01-2017 RE: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - jarod - 07-01-2017 Wygląda to dokładnie tak wujowo jak można się było spodziewać po scenarzyscie i wytwórni :) RE: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - Arahan - 07-01-2017 W tej jakości wygląda jak b-klasowiec z lat 90 ;) Dalej nie wiem co o tym myśleć. RE: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - shamar - 08-01-2017 (07-01-2017, 23:53)Arahan napisał(a): W tej jakości wygląda jak b-klasowiec z lat 90 ;) Ale w jakimś sensie to właśnie... robi klimat :) Takiego filmu z VHSów. RE: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - und3r - 08-01-2017 Hmm... Biorąc poprawkę, że to jakiś beta-trailer (naprawdę dziwnie zmontowany), to widzę w tym jakieś zalążki klimatu w poszczególnych, pół-sekundowych scenach. Nie da się nic więcej powiedzieć w tej jakości, ale ponieważ moimi głównymi obawami jest klimat i casting, czuję się jako-tako uspokojony tym, co widać. Miejmy tylko nadzieję, że montaż nie będzie tak chaotyczny i ten film nie będzie pędził. Historia rewolwerowca powinna być opowiadana bez pośpiechu. A propos - czy to ma być podbudowa i "badanie rynku" pod ewentualny serial? Coś takiego było kiedyś mówione chyba. RE: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - Louis Cyphre - 22-02-2017 Jakieś nowości z planu? Mroczna Wieża to dla mnie rzecz święta, książki uwielbiam i jestem w stosunku do nich totalnie bezkrytyczny. Mnóstwo obaw pojawia się przed ekranizacją, ale staram się szukać pozytywów. Sama zmiana koloru skóry i fizys Rolanda jest trudna do przełknięcia, chociaż jest mi to odrobinę łatwiej zaakceptować, bo bardzo lubię Idrisa Elbę. Mimo wszystko nie jest to człowiek w typie Clinta Eastwooda, a na nim wszak wzorował się King tworząc Rolanda. Po drugie, wydaje mi się, że książkowy pierwowzór jest ciężki do zekranizowania, pierwsza część Mrocznej Wieży jest trudna w odbiorze. Elba na pierwszych fotkach wygląda nieźle, Matthew McConaughey zdecydowanie lepiej. Oczekiwania ogromne, obawy ogromne. Pozytywów niestety, póki co, niewiele. RE: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - nawrocki - 22-02-2017 Cytat:Po drugie, wydaje mi się, że książkowy pierwowzór jest ciężki do zekranizowania, pierwsza część Mrocznej Wieży jest trudna w odbiorzeDlatego doszli do wniosku, że nakręcą sequel książek. RE: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - Louis Cyphre - 22-02-2017 Tak, masz rację, faktycznie kiedyś gdzieś o tym czytałem, ale jakoś mi to teraz umknęło. Sprytny zabieg, zarówno w odniesieniu do książki, jak i z czysto prozaicznej przyczyny, jak łatwość odparcia zarzutu profanacji oryginału. RE: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - Kuba - 12-03-2017 Jestem w połowie 1 tomu. Na razie mam mieszane uczucia, ale im dalej tym lepiej a podobno pierwszy tom jest najgorszy albo przynajmniej jednym z gorszych. Czy tak? W każdym bądź razie jeśli się nie odrzucę od serii chciałbym całą nadrobić przed filmem, ale już teraz zaczynam mocno powątpiewać w to czy ten projekt się uda. Nie wiem jak zamysł fabularny ma się do finału serii, ale nazwiska scenarzystów średnio przekonują. Jasne Akiva Goldsman ma na koncie "Piękne umysły", ale także oba Batmany Joela....Nikolaj Arcel jest mi obcy choć jak patrzę to jego dotychczasowa kinematografia to były zupełnie inne klimaty, pewnie niedługo obejrzę jego dotychczasowe obrazy. Na pewno na plus obsada. Jak wyobrażam sobie Rolanda to Idris Elba pasuje mi idealnie a Człowiek w Czerni...po tej jednej scenie którą z nim czytałem wiem, że Matthew to świetny casting :D Reszta obsady też na poziomie (no i Junkie XL jako kompozytor, genialna ścieżka do Mad Maxa). Nawet jeśli książka mnie jednak odrzuci (choć wątpię) to i tak liczę na to, że film da radę bo po prostu brakuje dobrej fantastyki na rynku filmowym (acz fantasy nei jest jedynym gatunkiem pod który można ten film podpiąć). No i od razu widać, że ten film bez R-ki nie ma w ogóle racji bytu, a wyczuwam PEGI-13. Dziwi mnie też brak większej promocji, premiera za nieco ponad 4 miesiące a po za plakatem i paroma zdjęciami nic, kompletnie. Planują zacząć kampanie marketingową na ostatnią chwilę? A może zdecydują się na strategiczne kolejne przesunięcie produkcji? @down Mhm, no ja zobaczę jak daleko zajdę. Generalnie na miejscu reżysera z tych obecnych działających widziałbym Clinta Eastwooda lub Ridleya Scotta gdyby przypomniał sobie swoje najlepsze chwile :D Bo generalnie temat daje gigantyczne pole do popisu, ale jest też bardzo trudny i to już widać. RE: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - Albertino - 12-03-2017 (12-03-2017, 21:49)Kuba napisał(a): Jestem w połowie 1 tomu. Na razie mam mieszane uczucia, ale im dalej tym lepiej a podobno pierwszy tom jest najgorszy albo przynajmniej jednym z gorszych. Czy tak? Przeczytałem pierwsze dwa i mi się pierwszy bardziej podobał. Drugi mocno zmienia klimat i wkrada się typowe wodolejstwo Kinga. Generalnie zarzuciłem, bo koncept jest zajebisty, ale sposób jego przelania na papier jakoś mnie nie porwał. Z tego co czytałem w internetach, to za najgorsze uchodzą końcowe tomy, które były pisane w dużo szybszym tempie niż wcześniejsze. Przede wszystkim bardziej widzę tę serię w formie serialu, tak jak ją pierwotnie planowano, a żeby film się udał, potrzebny byłby jakiś wyrazisty stylista a'la Sergio Leone (którego filmy dużo mają wspólnego z serią), zaś jeśli wartości produkcyjne = typowe Holly a.d.2017, to według mnie sama fabuła tego nie obroni, ale nie mam też pełnego obrazu serii. RE: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - nawrocki - 12-03-2017 Serial byłby idealny, bo za dużo jest w tej sadze wątków, których pominięcie wypaczy ogólny obraz historii (np. taka historie Callahana czy Teda to materiał na 2-3 odcinki, a gdzie tu takie coś upchnąć w filmie kinowym). RE: The Dark Tower (2017) reż. Nikolaj Arcel - Kuba - 18-03-2017 King widział film i określił go jako "terrefic". Czyli film zmontowany, może ze zwiastunem czekali na akceptacje Kinga? O ile rzeczywiście mu się podobał. |