![]() |
|
Kreskówki 80`s & 90`s - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5) +--- Dział: Filmy i seriale animowane (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-i-seriale-animowane--23) +--- Wątek: Kreskówki 80`s & 90`s (/Thread-Kresk%C3%B3wki-80-s-90-s--667) |
RE: Kreskówki 80`s & 90`s - shamar - 07-02-2021 (06-02-2021, 16:38)al_jarid napisał(a): Heh, Shamar se wrzucił filmik bez żadnego komentarza i dyskusja od razu zdechła. A co tu dodawać? Wspaniały Yatodettaman obok Yattamana. Oba seriale były tak podobne zresztą, że to podejrzane. Przy okazji: ja chyba.tez oglądałem tylko "Piłkarzyki". Nawet nie wiedziałem, że były 2 takie seriale. RE: Kreskówki 80`s & 90`s - OGPUEE - 07-02-2021 W sumie ja chciałem napisać peany na Yatodettamana, ale czułem że będę dominował dyskusję. Anyway, chyba moje ulubione anime z Polonii 1. Akcja, superherosi w pelerynach i na końcu bitwa robotów. Co tam jakiś Daimos (którego obejrzałem jedynie 2 epizody)... Gwiezdny Król to był przekozak! RE: Kreskówki 80`s & 90`s - marsgrey21 - 07-02-2021 RE: Kreskówki 80`s & 90`s - Badus - 13-02-2021 Szybkie pytanie, bo niewiele wyników w Google znalazłem. Czy Spider-Man z 1994 wyszedł zremasterowany w HD? RE: Kreskówki 80`s & 90`s - OGPUEE - 14-02-2021 (07-02-2021, 04:09)shamar napisał(a): Oba seriale były tak podobne zresztą, że to podejrzane.Ponieważ oba seriale wchodziły w skład serii Time Bokan. Formuła polegała na tym, że bohaterowie (zwykle młody chłopak i dzeiwczyna) szukali jakiegoś McGuffina ścierając się z villainami. Ci to byli zwykle niski mięśniak, ładna lalunia i chudy mózgowiec z wystającymi zębami (którzy niemal w każdej serii wyglądali tak samo). Końcowa bitwa polegała na starciu maszyn kończąca się tym, że villaini znowu błysnęli (zespół R z Pokemonów był hołdem dla tych villainów). A całość była lekka i komediowa. Jak widać mielenie tej samej formuły do obrzydzenia nie było obce Japończykom. RE: Kreskówki 80`s & 90`s - Gieferg - 09-03-2021 Al_Jaris napisał(a):Żyję już 34 lata i jeszcze nie przyszły na mnie czasy, żeby oglądanie kreskówek mnie nie ciągnęło. Może ta faza uderzy we mnie z opóźnieniem. To był okres przejściowy :P Gieferg napisał(a):Klasyczne Żółwie Ninja najlepiej zacząć od otwierającej mini serii z 1987, która odcinków liczy pięć i stanowi w miarę sensownie zamknięta całość, więc można nawet na tym spokojnie zakończyć. Po obejrzeniu z córą pierwszego sezonu zaopatrzyłem się też w drugą serię (DVD + Marek Gajewski do większości odcinków i napisy tam, gdzie go nie znalazłem) i jadę z powtórką (na zmianę z Batman TAS), okazuje sie, że sezon 2 kończy się tak, że spokojnie mógłby być zakończeniem całej serii bo w ostatnim odcinku wszystko wskazuje na to, że źli giną (w kolejnej serii okazuje się, że jednak nie), tak więc jak ktoś obejrzy 5 pierwszych odcinków i sie nie znudzi, to druga seria to tylko 13 odcinków z zakończeniem, które w sumie wygląda na zamknięte. Sam raczej na tym poprzestanę, choć gdyby to było wydane normalnie po polsku i nie musiałbym się babrać w składanie obrazu DVD, zgranego na VHS lektora (w dodatku okazuje się, że w Polsce leciało to w wersji ocenzurowanej tzw "Teenage Mutant Hero Turtles") i okazjonalnie nawet tłumaczenie napisów, to pewnie bym kupił więcej. Z ulubionych kreskówek chętnie postawiłbym na półce jeszcze "Nowe przygody He-Mana" na DVD, ale tego ani kupić w rozsądnej cenie nie idzie, ani zebrać polskiej wersji językowej nie da rady :/ RE: Kreskówki 80`s & 90`s - OGPUEE - 09-09-2021 Odświeżam temat, ponieważ TVP ABC powtarza Przygody Tintina, które kilka razy za dzieciaka oglądałem: Jako, że można obejrzeć Przygody Tintina legalnie na vod TVP... https://vod.tvp.pl/website/przygody-tintina,52624193 ... to skorzystałem z tego i jak był dobry, tak dalej jest dobry. Zaskakująco poważny mimo stylu kreski, a humor raczej zdawkowy i nienachalny. Sam serial to dość wierna ekranizacja albumów Herge, i każdy doczekał się zwykle dwu-częściowej ekranizacji. Z wyjątkiem trzech pierwszych albumów (które Herge i tak uważał za gnioty), w tym tym w Kongo z oczywistych względów :). Jak narzeka się na amerykańską cenzurę z tych lat, to Tintinem będzie się zachwyconym. Co prawda, na pewno to zostało wszystko złagodzone pod dziecięcą widownię, jednak postacie strzelają z realistycznej broni palnej, jest kilku palaczy, a Mitsuhirato z odcinków Błękitny lotos handluje narkotykami (przy czym nie ma tej propagandowej otoczki "Just Say No"). Ale jestem zdziwiony, że z odcinków adaptujących Błekitny Lotos usunął z oryginału dość spore wstawki białego rasizmu i krytykę europejskiego imperializmu uosabiane przez postać białego, uprzywilejowanego bogatego skurwysyna (Błekitny Lotos wyszedł 1936 roku, gdy wiara w yellow peril i wyższość białych były silne). Dzisiaj byłoby to obligatoryjne i siermiężne ukazane. Ale zachowali kontekst działań Mitsuhirato jako pretekst do japońskiej okupacji na Chinach (gdzie w komiksowym oryginale jak pamiętam już trwała). Dobra jakość animacji jak na telewizyjny budżet. Styl jest prosty jak u Herge i zaskoczyłem się tym, że w scenach nocnych często stosuje się światłocień. Niestety TVP zleciło nowy dubbing (który jest taki sobie) i nie wiem, na ile jest podyktowane tym, że taśmy ze starym (też puszczanym na TVP) trafił szlag albo chcieli zachować zgodność z utrwalonym już tłumaczeniem komiksowym (zawartym w filmie Petera Jacksona), gdy pierwszy dubbing miał oryginalne nazwy bohaterów. Ten akt w sumie bym rozumiał - pamiętam jak mnie irytowały różne imiona w animowanych Asteriksach względem komiksowych. RE: Kreskówki 80`s & 90`s - Kryst_007 - 26-01-2022 Na WarnerTV jakby co to w weekendy od 6:00 lecą stare kreskówki z Cartoon Network - m.in. Johnny Bravo, Chojrak, Dexter czy Jam Łasica. No w sumie tylko Edków mi brakuje do pełni szczęścia. RE: Kreskówki 80`s & 90`s - shamar - 26-01-2022 (14-02-2021, 15:24)OGPUEE napisał(a):(07-02-2021, 04:09)shamar napisał(a): Oba seriale były tak podobne zresztą, że to podejrzane.Ponieważ oba seriale wchodziły w skład serii Time Bokan. Ten uczuć kiedy odkrywasz odpowiedź po roku. RE: Kreskówki 80`s & 90`s - Bucho - 26-01-2022 (26-01-2022, 14:02)Kryst_007 napisał(a): Na WarnerTV jakby co to w weekendy od 6:00 lecą stare kreskówki z Cartoon Network - m.in. Johnny Bravo, Chojrak, Dexter czy Jam Łasica. No w sumie tylko Edków mi brakuje do pełni szczęścia. Jestem stary, dla mnie wszystkie wspomniane wyzej bajki sa nowe :) Dla mnie starocie z TNT Cartoon Network to Yogi's Gang, Dastardly and Muttley in Their Flying Machines i inne klasyki od Hanna-Barbera :) RE: Kreskówki 80`s & 90`s - Gieferg - 26-01-2022 Dokładnie. RE: Kreskówki 80`s & 90`s - slepy51 - 26-01-2022 Bucho napisał(a):Dla mnie starocie z TNT Cartoon Network to Yogi's Gang, Dastardly and Muttley in Their Flying Machines i inne klasyki od Hanna-Barbera :) I "Jonny Quest" :) RE: Kreskówki 80`s & 90`s - Corn - 26-01-2022 W sumie stoje w rozkroku, bo zgadzam się z wami wszystkimi. Btw. Czy jest na sali ktoś kto podziela uwielbienie do Nowych Przygód Jonny’ego Questa? ;) RE: Kreskówki 80`s & 90`s - OGPUEE - 27-01-2022 <Wymachuje energicznie łapą> Oglądało się na CN Europe. I w sumie mam to samo co Bucho, czyli kreskówki z klasyki HB to starocie, a Dextery i inne z lat 90. to była względna nowość, którą co prawda oglądałem w czasie ich premier (ciężko mi się zaakceptować fakt, że są obecnie tak stare jak ja :)). RE: Kreskówki 80`s & 90`s - Mefisto - 27-01-2022 Dla mnie starocie to Tex Avery. RE: Kreskówki 80`s & 90`s - Bucho - 27-01-2022 Tex Avery to...klasyki :) RE: Kreskówki 80`s & 90`s - shamar - 27-01-2022 Z CN niewiele dobrego pamiętam. Tam były chyba same kreskówki dla dzieci. RE: Kreskówki 80`s & 90`s - OGPUEE - 27-01-2022 (27-01-2022, 01:14)Mefisto napisał(a): Dla mnie starocie to Tex Avery. Fakt. I też oglądane na CN Europe (i kilka razy na polskim oddziale z dubbingiem). Kurde, człowieka ogarnia zaskoczenie ile oglądał rzeczy, które powstały jeszcze w czasach jego dziadków (pamiętam swe zaskoczenie po latach, że Popeye Fleischera był z lat 30.). RE: Kreskówki 80`s & 90`s - Gieferg - 27-01-2022 Stare kreskówki to dla mnie Dżeki i Nuka, Smerfy, Pszczółka Maja, He-Man, Było sobie życie i Dogtanian (i klasyki od Hanna Barbera). A takie brygada RR, Batman TAS, TMNT, czy Kapitan Planeta już traktuję jako te trochę nowsze. Z kolei Dexter czy Johnny Bravo to już kreskówki z czasów, gdy mi się nie chciało oglądać kreskówek (ale czasem się oglądało z braku laku, bo jeszcze nie miałem neta). Późniejsze telewizyjne kreskówki już dla mnie w ogóle nie istniały i nie istnieją. Kojarzę tylko te, które córa oglądała. RE: Kreskówki 80`s & 90`s - shamar - 27-01-2022 Dla mnie: TMNT, Beavis i Butthead, Smerfy (ale tylko te pierwsze serie), He-man (+ "Nowe przygody), Yattaman, Yattodetaman, Mała Ksieznicza, Tom i Jerry, Merrie Melodies, Hrabia Kaczula, Batman TAS, Superman TAS, Rambo, RoboCop, Ghostbusters. I pewnie jeszcze kkilka. Przy czym te 3 ostatnie nawet nie wiem czy były gdzieś w TV czy oglądałem.je tylko na kasetach. Hmmm... Jeszcze było coś takiego jak "Snoorki" ale nie pamiętam czy było dobre. |