Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Smarzowski o Słowianach (2027?) - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3)
+--- Dział: Filmy polskie (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-polskie--13)
+--- Wątek: Smarzowski o Słowianach (2027?) (/Thread-Smarzowski-o-S%C5%82owianach-2027--6677)

Strony: 1 2 3 4 5 6

RE: Smarzowski o Słowianach (2027?) - slepy51 - 10-03-2026

No ale z tym się przecież obaj zgadzamy, dla mnie "Apocalypto" to trzeci najlepszy film, jaki widziałem w życiu. Przecież sam piszesz, że to całe "ideolo" jest tam bardzo uniwersalne i nie sprowadza się do popularnego obecnie prostackiego "prawe złe, lewe dobre" czy na odwrót, w zależności od przekonań twórcy. I jak Smarzowski właśnie tego tego typu uniwersalne przesłanie dorzuci tutaj to tak jak pisał Mefisto, dostaniemy najlepszy polski film XXI wieku. Pytanie (retoryczne), czy jest to w ogóle możliwe :)

RE: Smarzowski o Słowianach (2027?) - Bucho - 10-03-2026

Jest uniwersalne, bo te rzeczy sa zapisane gdzies podswiadomie w cywilizacyjnej psyche, ktore globalnie przerabiane sa od tysiacleci. Natomiast Gibson wyraznie celowal w pewien komentarz, bo tez i przeslanie jest uniwersalne, tak jak ten jego Katolicki (uniwersalny) Logos. Chodzi o to, zeby zrobic to w sposob nieoczywisty, bez napierdalania propagandy mlotkiem. Duzo gorzej przeslanie i komentarz sprzedaje chociazby Scott w takim Kingdom of Heaven, ktory wali lwidzow opata po lbie i to po calosci.

Świadczy to tylko o tym, że można to zrobić subtelnie i ze smakiem, skoro nawet taki gość jak ja, który z katolickim logosem nie ma i nie chce mieć nic wspólnego uważa ten film za jeden z najlepszych, jakie w życiu widział :) Czy Smarzowski jest na tyle inteligentnym gościem, żeby nie przekazywać tych swoich rewelacji z pozycji moralizatora i krzykacza? Śmiem wątpić.

Mysle, ze mozesz miec wiecej niz Ci sie wydaje. Wszystko rozbija sie o wartosci, ktorymi sie kierujesz i poziomie zatopienia w tym wspolnym cywilizacyjnym snie, albo przynajmniej w tym co z niego zostalo.

Wiesz, ja nie mam watpliwosci (ok, moze 1%), ze Smarzol przysmarzoluje cos w swoim stylu, jeno ubrane w sredniowieczno-slowiansko-piastowskie szatki i tyle, bo to musi byc cos co spowoduje brawa warszawskich salonow.

RE: Smarzowski o Słowianach (2027?) - Mental - 10-03-2026

Smarzowski ten film zjebie. On nie umie opowiadać wciągających historii. No chyba że zatrudni montażystę, który będzie umiał posklejać ze scen jakąś płynna historię. Bo jak przypomnę sobie Wołyń i to niekończące się łażenie bohaterki z jednej wsi do drugiej, to mi żal anus ściska.

Bucho napisał(a):Mysle, ze mozesz miec wiecej niz Ci sie wydaje. Wszystko rozbija sie o wartosci, ktorymi sie kierujesz

No ale to są właśnie jakieś tam uniwersalne wartości a nie coś, co wyniosłem z czytania biblii, chodzenia do kościoła czy innych tego typu rzeczy, bo oprócz okresu w swoim życiu, w którym byłem do tego zmuszany nie mam i nie chcę mieć z tym wariactwem nic wspólnego. Inna sprawa, że to nie jest jakiś wymysł chrześcijaństwa czy innych podobnych wymyślonych przez kogoś religii a właśnie, pewne uniwersalne rzeczy, które każdy rozgarnięty człowiek raczej podświadomie gdzieś będzie ogarniał. A Smarzowski to od dawna krzykacz, który z subtelnością ma niewiele wspólnego dlatego raczej się zgadzamy, co z tego wszystkiego mu wyjdzie.

Mental napisał(a):On nie umie opowiadać wciągających historii.

A to swoja drogą. Te jego ostatnie filmy pod względem narracji niczym się nie różnią od dzieł Vegi - takie same posklejane bez ładu i składu scenki rodzajowe wykrzykujące widzowi prosto w ryj pewną z góry założoną tezę. Ciężko się to ogląda i nie wydaje mi się, żeby w takim historycznym fresku mogło to w jakikolwiek sposób przejść żeby było choćby oglądalne.

(10-03-2026, 16:13)slepy51 napisał(a): No ale to są właśnie jakieś tam uniwersalne wartości a nie coś, co wyniosłem z czytania biblii, chodzenia do kościoła czy innych tego typu rzeczy, bo oprócz okresu w swoim życiu, w którym byłem do tego zmuszany nie mam i nie chcę mieć z tym wariactwem nic wspólnego. Inna sprawa, że to nie jest jakiś wymysł chrześcijaństwa czy innych podobnych wymyślonych przez kogoś religii a właśnie, pewne uniwersalne rzeczy, które każdy rozgarnięty człowiek raczej podświadomie gdzieś będzie ogarniał.

Tylko, ze przynajmniej czesc tych "uniwersalnych" wartosci nie wynika z oczywistosci tychze. Dla Majow, a zwlaszcza Aztekow mordowanie nieowlnikow na oltarzach bylo moralnie sluszne, wskazane, akceptowane i celebrowane - tak samo jak obecnie celebrowana jest na Zachodzie (przez neoliberalny mainstream) aborcja - celebrowana to slowo klucz. Historycznie cywilizacje rosly i upadaly, gdy trzymaly sie i tracily pewne wartosci. Biblia jest co najwyzej spisem tych wzlotow i upadkow z punktu widzenia pewnego plemienia, ktore JEST WIECZNE, a jest wieczne nie bez powodu.

RE: Smarzowski o Słowianach (2027?) - PropJoe - 10-03-2026

Aborcja jest na Zachodzie jest celebrowana tak, jak kiedyś celebrowane było składanie ofiar z niewolników?

Kto by pomyślał, że Mefisto i Doktor będą wśród umiarkowanych optymistów w tym przypadku. Róbcie screeny.

Na papierze wygląda to nieźle, ale nie chcę mi się wierzyć, że Smarzowski nie upchnie tam narracji: patrzcie, Polaczki to od początku było bydło. Pewnie rzeczywiście oberwie się chrześcijaństwu, bo on ma chyba obsesję na tym punkcie.

Uroiłem sobie czy pierwsze doniesienia o tym projekcie, lata temu, zakładały, że może być właśnie jakaś miniseria?

(10-03-2026, 17:51)PropJoe napisał(a): Aborcja jest na Zachodzie jest celebrowana tak, jak kiedyś celebrowane było składanie ofiar z niewolników?

W USA chociazby, w srodowiskach progresywnych?! Przeciez nawet tu na forum sporo wrzucane byla masa "dobra" w calej sprawie - normalizacja, promoca, celebracja. I co najwazniejsze, okno overtona w calej sprawie, na lewicy, przesuwa sie tylko coraz bardziej w lewo.

RE: Smarzowski o Słowianach (2027?) - Mefisto - 11-03-2026

(10-03-2026, 15:24)slepy51 napisał(a): No ale z tym się przecież obaj zgadzamy, dla mnie "Apocalypto" to trzeci najlepszy film, jaki widziałem w życiu.

OK, pierwszy film wszyscy znamy. To jaki jest drugi w takim razie?

Razorback?

RE: Smarzowski o Słowianach (2027?) - zombie001 - 11-03-2026

(10-03-2026, 17:51)PropJoe napisał(a): Kto by pomyślał, że Mefisto i Doktor będą wśród umiarkowanych optymistów w tym przypadku. Róbcie screeny.

Na papierze wygląda to nieźle, ale nie chcę mi się wierzyć, że Smarzowski nie upchnie tam narracji: patrzcie, Polaczki to od początku było bydło. Pewnie rzeczywiście oberwie się chrześcijaństwu, bo on ma chyba obsesję na tym punkcie.

Uroiłem sobie czy pierwsze doniesienia o tym projekcie, lata temu, zakładały, że może być właśnie jakaś miniseria?

Tematyka taka, że trudno to skopać w typowy dla Smarzola sposób. A że się oberwie chrześcijaństwu /katolom to raczej pewniak, który pasjonaci filmów powinni przełknąć, bo są przyzwyczajeni. Inne, niektóre przywary filmów Smarzola nie sposób będzie tam wrzucić.. Chociaż kto wie, może chłop się postara :D 

Myślę, że ludzi jara ogólnie wizja tak dużego projektu umiejscowionego w tym okresie. To jednak coś interesującego, jak na polskie warunki, niezależnie kto za tym stoi. Pewnie zdecydowanie ciekawiej spożytkowana kasa, niż te miliony na Chopina... 

I tak, to miała być miniseria albo serial. Strzelam, że Smarzol odbił się od rzeczywistości - za drogi pomysł na wieloodcinkowy projekt. Może Netflix by to kupił, ale jak tam Smarzol miał wrzucić czarnoskórych i homoseksualistów??? 

RE: Smarzowski o Słowianach (2027?) - slepy51 - 11-03-2026

Mefisto napisał(a):OK, pierwszy film wszyscy znamy. To jaki jest drugi w takim razie?

"Rogue".

RE: Smarzowski o Słowianach (2027?) - Paszczak - 11-03-2026

Mefisto, nie bywało się na świętej pamięci Animal Attack. Strona utonęła w powodzi spermy rozlanej przez slepego w ramach podniecania się filmem McLeana.

Potwierdzam, tak było :)

(11-03-2026, 00:33)slepy51 napisał(a): "Rogue".

Też na r :>

I też z Australii :)

RE: Smarzowski o Słowianach (2027?) - Paszczak - 11-03-2026

I w jednym i drugim jankes przybywa do Australii, wpada w oko lokalnej panience i zabija dzikiego zwierza.
To praktycznie ten sam film.

Wiadomo, dlatego oba są znakomite :)

Ale to w takim razie Razorback musi być na miejscu 4. Czy niżej? :)

Niżej, na 4 miejscu jest niezmiennie "Niedźwiadek" Annauda :)