Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Batman (temat ogólny) - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Film a komiks (https://forumkmf.pl/Forum-Film-a-komiks--24)
+--- Wątek: Batman (temat ogólny) (/Thread-Batman-temat-og%C3%B3lny--375)

RE: Batman (temat ogólny) - OGPUEE - 21-09-2019

Jak tak wspominacie, to i ja się podzielę.

Mój pierwszy aktorski bat-film był oczywiście pierwszy film Burtona, puszczany chyba wtedy na Polsacie (nie pamiętam ile miałem lat). I zaskoczeniem było dla mnie wtedy, że Joker ma całkowicie jasnozielone włosy (wówczas franczyzę Batsa kojarzyłem wyłącznie z TASu). I wtedy też inaczej zapamiętałem scenę spadania Jokera w dół i mój dziecięcy efekt Mandeli sprawił, że to Joker w muzeum pacykował rzeźbę na swe podobieństwo.

Returnswidziałem na TVP1, gdy puszczała go podczas okresu bożonarodzeniowego. Pamiętam, że nie cierpliwiłem się, gdy po Wieczorynce miałem fillera w postaci Wiadomości :/. Utkwiła mi w pamięci jakość obrazu Returns w stosunku do B89, gdyż ten drugi wyglądał "staro", gdy sequel to wyglądał na nowoczesny. Pamiętam jak jakiś czas później (dalej będąc dzieckiem) znowu widziałem w TV Returns i była końcówka jak Bruce przygarniał kota Seliny, to obecne w domu koleżanki mojej mamy zaczęły wtedy dyskusję i wspominki nt. kotów i biednego losu (jedna z tych znajomych była kociarą).

Forever... zapamiętałem fragmenty kampanii reklamowej, ale w kinie na filmie na pewno nie byłem. Zresztą Forevera (też w telewizji na TVP) widziałem po Batmanie i Robinie (Returns chyba też, ale nie dam głowy).

No i BiR. Jedyny z kwadrylogii Burton-Schumacher, na którym byłem w kinie. Seans był w śp. szczecińskim kinie Kosmos i oczywiście z dubbingiem (były wtedy seanse z napisami?). Mnie i siostrze podobał się strasznie i dla mnie czołówkę miał super (jak na dziecięce wrażenia bachora z lat 90.). I bardziej od tych bat-sutów zwróciły mą uwagę ujęcia na bat-dupy. A kampanię reklamową pamiętam do dziś. Zabawki, książeczki z naklejkami i zagadkami (w rysunkami w stylu Batmana TAS), które z siostrą wypełnialiśmy, lód na patyku w kształcie znaku nietoperka, happy-meal w KFC (była tam kostka ala rubika). I przez długi czas mieliśmy w domu kinowy plakat B&R. Ech... kurła, kiedyś to było.

RE: Batman (temat ogólny) - Juby - 22-09-2019

Z tego co mi wiadomo, pierwszy Batman nigdy nie leciał na Polsacie. W latach 90-tych miało go TVP, w XXI wieku przejął TVN.

Ja Returns nagrałem na kasetę i obejrzałem niecały miesiąc po pierwszym Batmanie. Kolejny miesiąc później TVP emitowało Forevera, którego również nagrałem i obejrzałem (choć chyba widziałem go już wcześniej, bo wcześniej ktoś pożyczył go tacie na kasecie, dość dobrze pamiętałem początkowe szykowanie się Batmana i akcje w banku). A może kojarzyłem go, bo tak mocno był reklamowany w czasie gdy wychodził do kin? Nie pamiętam, dlatego to powyższe seanse uznaje za swoje pierwsze (bo całościowo były).

Wszystkie trzy miałem nagrane na kasetach dość krótko (zdążyłem powtórzyć może z raz), bo gdy byłem w szkole, starszy brat pokasował mi te filmy (pierwszego Batmana wziął, aby nagrać mamie Szansę na sukces, a później bo chciał na to nagrać jakąś durną buddy-cop komedię z Woopie Goldberg i dinozaurem! :D). Pamiętam jak byłem na to wściekły, gdy któregoś razu chciałem znowu powtórzyć te filmy (nie widziałem ich z rok i już zatarły się w mojej pamięci, a tu taki klops). Przez długi czas powtarzałem jedynie ostatnie 30 minut, zarówno B'89, jak i BR (bo tylko tyle się z nich ostało, z BF nic). Gdy już miałem kablówkę, nagrywałem je jeszcze dwukrotnie z TVNu (za pierwszym razem, przez okropną pogodę i zakłócenia, pierwszy Batman miał wyrwę od sceny, w której Bruce spotyka Knoxa i Vicky Vale u siebie na imprezie - w tym momencie pojawiało się starcie Godzilli z Mechagodzillą 2, które wcześniej było na kasecie, którą wybrałem do kasacji :P). Dopiero za trzecim podejściem nagrałem wszystkie cztery na oddzielne kasety, na których katowałem je aż do kupna filmów na DVD w latach 2006-2007.

RE: Batman (temat ogólny) - Gieferg - 22-09-2019

Cytat:Z tego co mi wiadomo, pierwszy Batman nigdy nie leciał na Polsacie.

Leciał. Czytał Utta, tł. Artur Nowak. Mam z tego audio ale w takiej se jakości i jakoś nigdy się nie zebrałem, żeby je złożyć pod blu, bo już mam jednego Uttę z VHS do tego filmu w lepszej jakości.

RE: Batman (temat ogólny) - Juby - 01-10-2019

Ano widzisz, tego nie wiedziałem. Dzięki za korektę.

Byłem wczoraj w Łódzkim EC1 na wystawie DC. POLECAM, naprawdę warto! Bilety są na godzinę, ale chyba nie zwracają na to uwagi, a nawet jeśli, to polecam kupić od razu dwa, bo ja wczoraj spędziłem tam jakieś 1h 40 minut i wciąż nie miałem okazji skupić się na wielu przedmiotach / stronach / szkicach, obejrzeć kilku materiałów. Absolutnie rewelacyjna wystawa dla każdego fana Batmana / DC.

RE: Batman (temat ogólny) - Badus - 01-10-2019

(01-10-2019, 10:35)Juby napisał(a): Byłem wczoraj w Łódzkim EC1 na wystawie DC. POLECAM, naprawdę warto! 
Chodzi o ten "Świt Superbohaterów"? Gdzieś na Ryjbuku mi mignęła reklama, naprawdę jest aż tyle dobra, że warto zrobić sobie wycieczkę? Digguję tylko Batmana, reszta DC mogłaby dla mnie nie istnieć ;)

RE: Batman (temat ogólny) - Juby - 02-10-2019

Jeśli widziałeś jakieś materiały, co znalazło się na tego typu wystawie w Abu Zabi, czy Londynie (bo tam chyba były wcześnie) to do Polski dotarło dokładnie to samo. Byłem zaskoczony, bo sądziłem, że nasi nie załatwią wszystkiego, a jest chyba wszystko, nawet Batpod, na którym leżała Anne w TDKR. ;)

Batman zajmuje jakieś 60% wystawy, więc IMO warto. ;)

RE: Batman (temat ogólny) - Juby - 09-02-2020

30 minut temu moja druga połówka przeglądając sobie co tam leci w tv, zostawiła na TVN, na którym właśnie leciał Batman Forever. Od początku XXI wieku TVN puszczał wersję z Januszem Szydłowskim i najlepszym tłumaczeniem jakie znam. Tym razem jednak czyta Piotr Borowiec, a tekst... Wow. Dwie-Twarze to "Dwulicowiec", a gdy Dick wymienia swoje potencjalne pseudonimy, "Nightwing" przetłumaczono jako "Skrzydłonocy", czy coś w tym stylu.

[Obrazek: giphy.gif]

RE: Batman (temat ogólny) - simek - 09-02-2020

Two-face przetłumaczony jako Dwulicowiec wg mnie całkiem spoko, no ale ja nie lubię tłumaczenia dokładnie, słowo w słowo na polski, więc mam sporą tolerancję do czegoś bardziej kreatywnego, a zastąpienia słowa twarz licem, aby dało się użyć istniejącego słowa uważam za całkiem pomysłowe.

RE: Batman (temat ogólny) - Juby - 10-02-2020

[Obrazek: JauntyFloweryArachnid-size_restricted.gif]

Czasami tłumaczenie dosłowne jest tym słusznym. Poza tym, "Dwie-Twarze" to już ikoniczna nazwa, używana w Polsce co najmniej od pierwszej połowy lat 90-tych. Gdy Bruce powiedział do Dicka "(...) zabijesz Dwulicowego, i co wtedy? Będziesz sam, jak ja." - oczy mi prawie z orbit wyskoczyły. xD

RE: Batman (temat ogólny) - Gieferg - 10-02-2020

To coś jakby Człowieka-Pająka zastąpić Ludzkim Pająkiem.

RE: Batman (temat ogólny) - Gieferg - 27-02-2020

https://www.bbc.co.uk/news/blogs-news-from-elsewhere-51646996

Moskiewska policja zatrzymała batmobil.

RE: Batman (temat ogólny) - Pelivaron - 24-04-2020

https://movieweb.com/the-batman-colin-farrell-penguin-good-guy/

Sam zarys jest jak najbardziej ok - czuć w tym kino detektywistyczne. Nie wierzę jednak w Pingwina jako dobrą postać - na końcu pewnie okaże się, że to on był całym mastermindem, ewentualnie będzie scena po napisach zapowiadająca sequel.

RE: Batman (temat ogólny) - Gieferg - 24-04-2020

Co się stało z tematem o nowym batmanie?

RE: Batman (temat ogólny) - Pelivaron - 24-04-2020

No właśnie próbowałem znaleźć i nie ma go :) Dlatego wrzuciłem tutaj.

RE: Batman (temat ogólny) - simek - 24-04-2020

Zniknął. W logach moderatorów nie widać, żeby ktoś go usunął, więc musiało się coś zepsuć.

RE: Batman (temat ogólny) - Huntersky - 18-06-2020

Całkiem przyjemna fotoszopka, wygląda o niebo lepiej.
[Obrazek: wHZH2od.png]

RE: Batman (temat ogólny) - Badus - 19-06-2020

Można? Można!

RE: Batman (temat ogólny) - shamar - 11-07-2020

Właśnie, gdzieś po 15 latach, oglądam "Forever".
Ależ to jest śmieć

RE: Batman (temat ogólny) - Krismeister - 11-07-2020

Z zajebistym Kilmerem.

RE: Batman (temat ogólny) - shamar - 12-07-2020

Gdzie on zajebisty? Jako Bruce Wayne jest straszny.
Ogólnie aktorstwo, w tym filmie, ale oczywiście taka konwencja, tak im kazali, jest koszmarne.

Jones to podwojony Joker. Wziął Nicholsona i błaznuje i śmieje się 2 razy częściej. Cała recepta.
A RIddler... To Carey. Dosłownie. Pajacujacy, przeszarżowany jak zwykle. Tragedia!
Jest jeszcze Kidman, która już od pierwszej sceny chce wydymać Batmana.
Na tym tle najlepiej wypada chyba O'Donnel.